Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Dobijanie klimy

35 Odpowiedzi, 29615 Wyświetleń
1 2 Dalej

straniero

2011-07-11, 16:13:48
Nowy użytkownik
Witam,
Na jednym z klimatyzatorów które montowałem doszło do uszkodzenia przewodu cieczowego i gazowego (wandalizm). Naprawiłem przewody, nigdy niestety nie napełniałem klimatyzacji, więc mam parę pytań dla upewnienia się.
Klimatyzator oryginalnie był napełniony 700 gram (R410a) mam butle jednorazowe czynnika R410a po 750gram każda, instalacja ma 1,5 metra.
1. Podpinam się do zaw. serw. (oczywiste)
2. klimatyzacja ma być w trybie chłodzenia
3. zawory główne otwarte
Czy jest to poprawne?

Mam też pytanie czy mogę wbić 750 gram, czy kontrolować na wadze?
Z góry dzięki za pomoc.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-07-11, 16:17:23 przez straniero.)
  • Odpowiedz

AKTIMAR

2011-07-11, 16:30:24
Użytkownik
nie zapomnij zrobić próżni !!!
1. tak
2. tak
3. tak

Jeżeli masz 1,5m instalacji to być może te 700 będzie za dużo.
jeżeli posiadasz wagę to proponuję na początek załadować 650 i sprawdzić poprawność działania.
  • Odpowiedz

kubabaku

2011-07-11, 16:30:33
Zaawansowany użytkownik
700g na wagę i ma być...sprawdź jeszcze parametry jak trochę pochodzi...i to wszystko
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-07-11, 17:11:57
Moderator
Okulary ochronne by się przydały na wypadek pęknięcia przewodu. Drobna sprawa a jak ważna. Pzdr
  • Odpowiedz

straniero

2011-07-11, 17:44:57
Nowy użytkownik
tommatiz napisał(a):Okulary ochronne by się przydały na wypadek pęknięcia przewodu. Drobna sprawa a jak ważna. Pzdr
Oczywiście okulary i rękawice, nie ładnie wyglądały odmrożenia latem, bezpieczeństwo przedewszystkim.
Jeszcze jedno pytanko, uszkodzenie było narażone przez weckend na warunki atmosferyczne, czy sama próżnia wystarczy? Napewno jest sporo wilgoci w instalacji. Nie chciał bym by sprężarka zbyt szybko odeszła.
Dzięki wielkie za pomoc.
  • Odpowiedz

bartekw

2011-07-11, 17:49:55
Zaawansowany użytkownik
straniero napisał(a):
tommatiz napisał(a):Okulary ochronne by się przydały na wypadek pęknięcia przewodu. Drobna sprawa a jak ważna. Pzdr
Oczywiście okulary i rękawice, nie ładnie wyglądały odmrożenia latem, bezpieczeństwo przedewszystkim.
Jeszcze jedno pytanko, uszkodzenie było narażone przez weckend na warunki atmosferyczne, czy sama próżnia wystarczy? Napewno jest sporo wilgoci w instalacji. Nie chciał bym by sprężarka zbyt szybko odeszła.
Dzięki wielkie za pomoc.
robisz tak;
1.próznia
2.przedmuchujesz azotem technicznym
3.proznia
4. przyjezdzasz za 4miesiace wymienic sprezarke bo 1.5 mb instalacji to o polowe za malo
  • Odpowiedz

bartekyogico

2011-07-11, 17:57:19
Zaawansowany użytkownik
Straniero możesz założyc filterek osuszacz na tłoczną. Bartekw mógłbyś uzasadnic 4 punkt swojej instrukcji?
  • Odpowiedz

barbie

2011-07-11, 18:11:08
Top użytkownik
filtr musi być dwustronnego działania .
  • Odpowiedz

straniero

2011-07-11, 18:12:20
Nowy użytkownik
bartekw napisał(a):
straniero napisał(a):
Dzięki wielkie za pomoc.
robisz tak;
1.próznia
2.przedmuchujesz azotem technicznym
3.proznia
4. przyjezdzasz za 4miesiace wymienic sprezarke bo 1.5 mb instalacji to o polowe za malo
Klima działa od zeszłego roku było 3 m, musi zostać jak jest z 1,5 m może 2m, ciężko sprawdzić ile uszkodzonego odciełem, nie chce po raz kolejny lepić dachu w kiosku lepikiem. Sprawdziłem w instrukcji, nie ma nic o minimalnej długości. Wiem że powinno być conajmnie 3m, kiedyś o tym czytałem, czas pokarze.

Dzięki za pomoc
  • Odpowiedz

bartekyogico

2011-07-11, 18:21:19
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):filtr musi być dwustronnego działania .
lub trzeba zablokowac grzanie a może to klima bez możliwości odwracania obiegu...
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-07-11, 18:28:18
Moderator
700 gram to małe urządzenie i na takie wystarczy spokojnie 1.5 metra instalacji a te 3 metry to ktoś Tobie przesadził. Pzdr
  • Odpowiedz

straniero

2011-07-11, 18:39:12
Nowy użytkownik
tommatiz napisał(a):700 gram to małe urządzenie i na takie wystarczy spokojnie 1.5 metra instalacji a te 3 metry to ktoś Tobie przesadził. Pzdr
Czytałem kiedyś chyba nawet na tym forum o minimalnej długości instalacji 3m, zaczynałem instalacje od klimatyzatorów z gotowymi przewodami które miały po 3m, dopiero w zeszłym roku zakupiłem pierwsze przewody miedziane i sprzęt. Więc myślałem że tak musi być.
  • Odpowiedz

bartekw

2011-07-11, 18:53:07
Zaawansowany użytkownik
proponuje zamontowac sobie mitsubishi na instalacji 1,5m. zycze powodzenia w reklamowaniu sprezarki Smile
  • Odpowiedz

bartekw

2011-07-11, 18:59:13
Zaawansowany użytkownik
i nie chodzi o to czy urzadzenie jest male czy duze. osobiscie uwazam ze nie ma to najmniejszego znaczenia. chodzi tylko i wylacznie o to czy urzadzenie da sobie rade z rozprezeniem i wymiana. przy tak krotkiej instalacji wraca do skraplacza ciekla para. urzadzenie zachowuje sie jak przeladowane i nie pomoze na pewno upuszczenie czynnika. skutkuje to slabsza wydajnoscia( moze nie od razu jak jest nowe ale przeciez powinno ladnie dzialac lata zgadza sie??) czesto prowadzi do uszkodzenia sprezarki. jezeli sa jakies watpliwosci co do mojej wypowiedzi prosze szacownych kolegow o sprawdzeniu w realu mojej hipotezy. wystarcza zwykle pomiary Smile badz o konkretne argumenty dlaczego moze byc np 1.5 mb instalacji? a moze wystarczy jak podepne orginalne rurki z parownika pod skraplacz? tez bedzie dzialalo?
  • Odpowiedz

bartekw

2011-07-11, 19:05:09
Zaawansowany użytkownik
bartekyogico napisał(a):Straniero możesz założyc filterek osuszacz na tłoczną. Bartekw mógłbyś uzasadnic 4 punkt swojej instrukcji?
najlepszy sposob na sucha i czysta instalacje freonowa Smile
1 proznia- wyciagasz powietrze ale brud i woda skrapla sie na sciankach( roznica cisnien)
2 dmuchamy azotem aby ta osadzona wode i brud wydmuchac'
3 znow proznia aby nasz wyczysczony uklad pozbawic powietrza ktory zmienia sklad chemiczny czynnika nie mowiac juz o tym ze osadza sie w rurkach skraplacza/parownika co powoduja zmniejszenie pola powierzchni wymiany
  • Odpowiedz

bartekyogico

2011-07-11, 19:06:59
Zaawansowany użytkownik
bartekw napisał(a):proponuje zamontowac sobie mitsubishi na instalacji 1,5m. zycze powodzenia w reklamowaniu sprezarki Smile
To znaczy że ME podaje w montażówce min długosc linii freonowej. Mógłbyś mi przesłac to dzieło. Na szczęscie na ME swiat klimatyzacji się nie kończy.
  • Odpowiedz

bartekw

2011-07-11, 19:13:42
Zaawansowany użytkownik
nie dotyczy to tylko miska. nie mam pojecia czy w dtrce to podaja Smile mozna latwo sprawdzic :> nie zajmuje sie montazami wiec prosze wybaczyc brak wiedzy z zakresu dtrek montazowych Smile
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

bartekyogico

2011-07-11, 19:17:58
Zaawansowany użytkownik
bartekw napisał(a):nie dotyczy to tylko miska. nie mam pojecia czy w dtrce to podaja Smile mozna latwo sprawdzic :> nie zajmuje sie montazami wiec prosze wybaczyc brak wiedzy z zakresu dtrek montazowych Smile
Pozdrawiam
To na jakiej podstawie piszesz że ME odmawia reklamacji z powodu zbyt krótkiej linii??? I kiedy wiadomo że jest za krótka bo z Twoich wpisów wynika że 3m to wartośc graniczna nie zależnie od marki, modelu ,typu ani wydajności.
  • Odpowiedz

bartekw

2011-07-11, 19:20:40
Zaawansowany użytkownik
poniewaz jestem ich serwisantem i spotkalem sie z takimi przypadkami. a pracujac w tej branzy nie musze czytac dtrki od kazdej serwisowanej maszyny aby wiedziec jakie wymagania stawiaja producenci(nie wszyscy) jezeli uwazasz ze nie mam racji to odpowiedz na moje ostatnie pytanie i uzasadnij
  • Odpowiedz

bartekw

2011-07-11, 19:25:15
Zaawansowany użytkownik
oczywiscie istnieja urzadzenia ktore wogole nie maja takich wymagan (zawor rozprezny przy parowniku) czy np taki daikin ktory ma wyzej wymienione 1,5 mb minimalne ale ich konstrukcja i technika jeszcze dlugo bedzie lata swietlne przed innymi producentami Big Grin
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-07-11, 19:26:04
Moderator
bartekw napisał(a):i nie chodzi o to czy urzadzenie jest male czy duze. osobiscie uwazam ze nie ma to najmniejszego znaczenia. chodzi tylko i wylacznie o to czy urzadzenie da sobie rade z rozprezeniem i wymiana. przy tak krotkiej instalacji wraca do skraplacza ciekla para. urzadzenie zachowuje sie jak przeladowane i nie pomoze na pewno upuszczenie czynnika. skutkuje to slabsza wydajnoscia( moze nie od razu jak jest nowe ale przeciez powinno ladnie dzialac lata zgadza sie??) czesto prowadzi do uszkodzenia sprezarki. jezeli sa jakies watpliwosci co do mojej wypowiedzi prosze szacownych kolegow o sprawdzeniu w realu mojej hipotezy. wystarcza zwykle pomiary Smile badz o konkretne argumenty dlaczego moze byc np 1.5 mb instalacji? a moze wystarczy jak podepne orginalne rurki z parownika pod skraplacz? tez bedzie dzialalo?
Toshiba w katalogu napisała tak: minimalna długość orurowania dla małych systemów to 2m. Minimalna długość orurowania dla dużych systemów komercyjnych od 5kW i więcej to 5m instalacji.
  • Odpowiedz

bartekyogico

2011-07-11, 19:28:12
Zaawansowany użytkownik
Nie masz racji co do gwarancji!!! Jeżeli jest taki wymóg to powinien być uwzględniony w montażówce jak np. ze swobodnym odprowadzeniem skroplin przy grzaniu żeby nie zaladzac zewnętrznej. Co do długości linii freonowej to masz trochę racji te 3 m to przy chińskich on-offach z rurkami w zestawie a inwerterek to przy 1,5m sobie poradzi (nawet MitsuE.)a mniej bym oczywiście nie polecał.
  • Odpowiedz

bartekyogico

2011-07-11, 19:31:07
Zaawansowany użytkownik
I o taką odpowiedź jak Tommatiza mi chodziło. Wytyczne od producenta i wszystko jasne.
  • Odpowiedz

bartekw

2011-07-11, 19:35:10
Zaawansowany użytkownik
tak oczywiscie bedzie sobie radzil. ale my chyba nie mowimy o zasadzia zamontuj i zapomnij? urzadzenie jak juz wspomnialem bedzie dzialac ale bedzie sie tyralo. mozesz to latwo sprawdzic przy rozruchu. odnosnie dtrki nie wiem czy tam cos pisze bo tego nie czytam. zamontowac mozesz sobie jak chcesz ale chcac miec swoja autoryzacje na danego producenta musisz sie trzymac ich wytycznych. o serwisnie juz nawet nie wspomne. montazowka to tylko wskazowka. gdyby to byla dokladna instrukcja to moglby ja sobie montowac byle kowalski. a jak Ci za pewne wiadomo aby utrzymac gwarancje producenta na urzadzenie nieprzekraczalnym waronkiem jest montaz przez firme posiadajaca autoryzacje Smile
  • Odpowiedz

straniero

2011-07-11, 19:37:29
Nowy użytkownik
bartekw napisał(a):
bartekyogico napisał(a):Straniero możesz założyc filterek osuszacz na tłoczną. Bartekw mógłbyś uzasadnic 4 punkt swojej instrukcji?
najlepszy sposob na sucha i czysta instalacje freonowa Smile
1 proznia- wyciagasz powietrze ale brud i woda skrapla sie na sciankach( roznica cisnien)
2 dmuchamy azotem aby ta osadzona wode i brud wydmuchac'
3 znow proznia aby nasz wyczysczony uklad pozbawic powietrza ktory zmienia sklad chemiczny czynnika nie mowiac juz o tym ze osadza sie w rurkach skraplacza/parownika co powoduja zmniejszenie pola powierzchni wymiany
Dzięki wydaje się to najlepszym rozwiązaniem, napewno zastosuje się do twojej instrukcji.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa