Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja w 1 pomieszczeniu - prośba o radę

10 Odpowiedzi, 9746 Wyświetleń

wojg

2011-07-13, 23:54:10
Nowy użytkownik
Witam
Googlowalem troszkę i znalazłem to forum. Widzę, że jest sporo fachowców w związku z tym proszę o radę. Na 11-piętrze w pomieszczeniu po suszarni pow. ok 25 m2 chciałbym postawić serwery - łącznie 3 szt. Pomieszczenie niestety znajduje się tuż pod stropodachem 2-dzielnym i w dodatku ekspozycja okien na południe Undecided
W jaki sposób schłodzić suszarnię w lecie tj. jaki rodzaj klimatyzacji oraz moc ? Jest problem , gdyż nie ma kanalizacji , w związku z czym nie wyobrażam sobie możliwości odprowadzenia wody.
Kolejna kwestia to zapewnienie odpowiedniej wilgotności w pomieszczeniu. Jak tego dokonać ?
Jestem z Krakowa - jeśli ktoś z Was może polecić jakąś firmę - proszę o namiary.

Pozdrawiam
Wojtek
  • Odpowiedz

kubabaku

2011-07-14, 05:37:11
Zaawansowany użytkownik
witam, odnośnie serwerowni to montuje się z reguły 2 takie same urządzenia (drugie awaryjne). okna najlepiej czymś zasłonić (widziałem w serwerowniach na szybach klejona folię...lustrzana od zewnątrz). klimatyzator najlepiej inwerterowy. jaką masz moc tych urządzeń?...jaki zysk ciepła? odnośnie odpływu to moze jakaś pompka skroplin i do najbliższego pionu...trzeba sie rozejrzec...ewentualnie jakas rynna. masz już pozwolenie z spółdzielni na montaż?? jeżeli tak to gdzie pozwolili zawiesić skraplacz? napisz na priv...chyba mogę pomóc.
  • Odpowiedz

wojg

2011-07-14, 10:23:59
Nowy użytkownik
Dzięki serdeczne za odzew Smile
Tak, na pewno będzie konieczność zasłonięcia okien - dzięki za info odnośnie folii Smile
Każdy z komputerów realnie zużywa ok 900W, więc przy 3 szt jest to 2,7kW (niestety nie wiem jaki jest zysk ciepła). Sporo z tej energii oddawane jest niestety przez procesory graficzne (GPU). Efekt taki, jak z grzejnika Undecided
Na razie kompy są w mieszkaniu - przy 2 komputerach w pokoju z otwartym oknem jest około 35-40 stopni przy temp na zewnątrz rzędu 20 stopni Undecided Na razie wystawiłem je do okna, aby możliwie najszybciej ciepło wychodziło na zewnątrz.
Nie mam jeszcze zgody na montaż klimy.
Pion kanalizacyjny jest niedostępny , gdyż kończy się piętro niżej. Rozglądnę się jak wygląda opcja podpięcia do rynny, ale coś czuje, że może być z tym problem.
Przypuszczam, że spółdzielnia będzie niechętna do wyrażenia zgody na montaż czegokolwiek na zewnątrz budynku.
  • Odpowiedz

miezala5

2011-07-14, 14:54:19
Top użytkownik
Raz w biurach centralnie odprowadzalismy skropliny bezposrednio do baniaczka!
Tylko tam pani sprzataczka codziennie sprzata!Smile
  • Odpowiedz

kubabaku

2011-07-14, 15:45:23
Zaawansowany użytkownik
naciskaj żeby pozwolili zamontować na dachu (nawet z myślą o przyszłym serwisie)...można wtedy za pomocą pompki "wyrzucić" skropliny na dach. albo jak napisał kolega "baniaczek" Smile
tak naprawdę trzeba na miejscu się rozejrzeć żeby zaproponować konkretne rozwiązanie
  • Odpowiedz

BarTerm

2011-07-14, 16:13:07
Nowy użytkownik
Witam
Myślę że 5 kW będzie dobrze. I tak jak koledzy pisali wyżej idealne rozwiązanie to zamontować skraplacz na dachu. Przejście z przewodami przez strop, dokładamy pompkę skroplin i kondensat wyrzucamy na dach. Klimatyzacji nie widać z zewnątrz budynku, nic nie kapie po elewacji i chyba najprostszy i jedyny sposób na montaż. Jedyna trudność to odwiert w stropie ale od czego są wiertnice ;p

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

radekklimat

2011-07-14, 20:15:31
Moderator
Wstaw jeszcze nawilzac bo w serwerowni nie moze byc mniej niz 50% wilgotnosci.
  • Odpowiedz

KlimTech

2011-07-15, 08:49:28
Użytkownik
kubabaku napisał(a):klimatyzator najlepiej inwerterowy.

Na pewno Inverter ?
gadu-gadu: 3236154
  • Odpowiedz

bartekw

2011-07-15, 12:45:09
Zaawansowany użytkownik
KlimTech napisał(a):
kubabaku napisał(a):klimatyzator najlepiej inwerterowy.

Na pewno Inverter ?
a po co. wytarcza dwa on ofy i ustawic na zasadzie kaskady badz calkiem jeden aweryjny
  • Odpowiedz

KlimTech

2011-07-16, 09:06:57
Użytkownik
No właśnie zasugerowałem że nie Inverter tylko On-Off. Wczoraj miałem montaż w serwerowni, troszkę roboty bo trzeba zamontować dodatkowo regulator + grzałkę. Praco i czasochłonne ale pewne Smile przynajmniej wiem za co pieniądze biorę. Jedynym błędem i być może najważniejszym jest to że nie chciał zainwestować w rezerwę i zdał się na przenośny agregacik Carriera.
gadu-gadu: 3236154
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-07-16, 09:08:41 przez KlimTech.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa