Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problem z klimatyzacją - Fiat Marea Pomocy Klimatyzacja strzela!

4 Odpowiedzi, 5937 Wyświetleń

sedzia89

2008-02-16, 14:15:05
Nowy użytkownik
Witam! Posiadam samochód Fiat Marea 2.0 20V z 2000r. Klimatyzacja była niesprawna ( nie miała gazu) nabiłem, pojeździłem miesiąc i strzeliła chłodnica klimatyzacji. Została wymieniona. Powiedzieli mi w serwisie, że jeszcze przewód od niskiego ciśnienia jest w kiepskim stanie i zaraz strzeli. Wymieniłem na nowy za około 500zł. Pojeździłem miesiąc i strzelił przewód wysokiego ciśnienia. Nie wiem dlaczego to strzela. Tak jak by tam za wysokie ciśnienie było. Poza tym jak klimatyzacja była włączona to cały czas chodził wentylator a silnik nie to że się gotował ale czy jechałem po mieście czy na trasie z prędkościami 140 km/h to wskaźnik latał od środkowej kreski ( tak jak powinno być) do jednej wyżej po czym spadał znowu do środkowego. I tak w kółko, nawet przy dużych prędkościach. A jak był upał ponad 30 stopni w cieniu to po mieście się gotowało wszystko do czerwonej kreski dochodziło a klimatyzacja nie chłodziła praktycznie nic, jednak jak tylko wyłączyłem ją od razu w temperatura spadła do prawidłowego stanu ( do środkowej kreski)
Coś tam jest nie tak, że ten płyn chłodniczy tak skacze z tą temp. przy włączonej klimie.
Wymieniłem teraz termostat, bo się popsuł już oddzielnie jak klimatyzacja już była uszkodzona. Cały za ponad 350 zł nie jakąś tam samą membrankę tylko całe urządzenie. Nie wiem może termostat też jest połączony z klimatyzacja. I on może się przycinał. Także klima strzela, rozrywa przewody i temp. strasznie skacze czy w mieście czy na trasie. Mam drugi samochód z klimą to nie ma żadnych problemów. Temperatura płynu chłodniczego stoii na tym samym poziomie a wentylator sie włącza tylko w mieście. Na trasie nie chodzi. Pozdrawiam i proszę o odp. i pomoc. Bo juz nie mam siły. Nie są to tanie części jak same nabicie to 200zł. Już wpakowałem 2000 zł a to i tak nie chodzi ;/ . Proszę was o pomoc. Co to może byc
  • Odpowiedz

RobertS

2008-02-17, 18:43:32
Użytkownik
sprawdź, czy któryś z przewodów nie jest zgnieciony i przez to niedrożny.

Możliwe, że masz wilgoć w układzie która powoduje zamarznięcie kapilary albo zaworu rozprężnego (od środka) blokując przepływ
Możliwe, że masz opiłki w układzie które powodują ten sam efekt co wilgoć

Abstrahując od powyższego - w przypadku nadmiernego wzrostu ciśnienia sprężarka powinna być odłączana czujnikiem wysokiego ciśnienia
W razie awarii tegoż czujnika sprężarka ma zawór upustowy którym upuszcza czynnik w atmosferę gdy ciśnienie bardzo wzrośnie zapobiegając rozerwaniu elementów układu
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-02-17, 19:16:06
Moderator
morze trzeba sprawdzic czy wentylatory sie załaczaja
  • Odpowiedz

skylark

2008-02-18, 09:17:23
Użytkownik
Podstawową rzeczą jest pomiar ciśnień. Prawdopodobnie zbyt wysokie ciśnienie jest przyczyną rozrywania przewodów. Co jest pierwotną usterką? Na to pytanie bez większego problemu powinien odpowiedzieć serwis po przeprowadzonych pomiarach ciśnień i temperatur.
Specjalista klimatyzacji samochodowych i ogrzewań postojowych typu Webasto
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa