Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

1 montaż

38 Odpowiedzi, 35265 Wyświetleń
Wstecz 1 2

Damiano78

2011-07-21, 16:26:24
Nowy użytkownik
byniom napisał(a):Myślę że to sprawdzanie azotem to w twoim przypadku było bezsensowne ale nie będe sie rozpisywał dlaczego. Jeżeli już chciałeś użyć azotu to wystarczyło przedmuchać a nie robić ciśnienia 10bar bo w tak krótkim czasie to i tak nie miało znaczenia . Napełnianie azotem przy podłączonych już rurach do klimatyzatora jest o tyle niebezpieczne że zawory odcinające trzymają czynnik od środka ale gdy sie poda zbyt duże ciśnienie od drugiej strony to jest niebezpieczeństwo że azot może dostać sie do skraplacza a to oznacza problemy. Co do braku możliwości podpięcia twoich węży to przyczyną jest to że w w większosci klimatyzatorów stosuje sie czynnik R410A a tam stosuje sie przyłącza serwisowe z gwintem 5/16" natomiast w pozostałych i tych z którymi ty miałeś do czynieniea stosuje sie przyłącza z gwinetem 1/4".
Ryzyko z azotem było i owszem ale próba szczelności w moim przypadku okazała się strzałem w 10 ponieważ 1 nieszczelność została wychwycona Smile . Mój oddział firmy nie bawi się w stacjonarkę ani w klimatyzację więc węży 5/16 nigdy nie potrzebowaliśmy ani manometrów na 410 zresztą gdyby było coś nie tak to i tak bym poprosił o interwencję kogoś kto się na tym zna... Zresztą moim klintom też czasem w żartach mówię " Ja już tu nic więcej nie pomogę... tu trzeba fachowca" Big Grin Big Grin
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-07-21, 16:59:13
Moderator
byniom napisał(a):(...). Napełnianie azotem przy podłączonych już rurach do klimatyzatora jest o tyle niebezpieczne że zawory odcinające trzymają czynnik od środka ale gdy sie poda zbyt duże ciśnienie od drugiej strony to jest niebezpieczeństwo że azot może dostać sie do skraplacza a to oznacza problemy. (...).

To jak Ty robisz próbę szczelności? Bo ja nabijam co najmniej 30barów i jeszcze nie miałem żeby azot dostał się do j.z.

Damiano78 - podejrzewam, że będziesz jeszcze potrzebował fachowca, lub chociaż węża na 410. Ale nie życzę Ci tego!
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

byniom

2011-07-21, 17:50:18
Moderator
Przy jednostce zewnętrznej zaślepiam króćce a co do tego co pisałem o tym że zawory moga puścić to na szkoleniach w wielu firmach o tym mówią. Osobiście też nie słyszałem żeby komuś się zofneło przez ten zawór ale piszę co mnie kiedyś przekazano i raczej sie do tego stosuje.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-07-21, 19:04:04
Moderator
byniom napisał(a):Przy jednostce zewnętrznej zaślepiam króćce (...)
Nie rozumiem.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

byniom

2011-07-21, 19:08:15
Moderator
No jak masz przyłącze przy jednostce zewnętrznej to nie podpinam do agregatu tylko ma króćce i je wkręcam i podpinam tam azot czyli sprawdzam magistralę i wewnętrzne natomiast przy małych splicikach to tego nie stosuję bo i po co.
  • Odpowiedz

llort

2011-07-21, 19:21:00
Zaawansowany użytkownik
byniom napisał(a):Przy jednostce zewnętrznej zaślepiam króćce a co do tego co pisałem o tym że zawory moga puścić to na szkoleniach w wielu firmach o tym mówią. Osobiście też nie słyszałem żeby komuś się zofneło przez ten zawór ale piszę co mnie kiedyś przekazano i raczej sie do tego stosuje.
Byniom gdyby tak miało być to podczas robienia próżni pomiędzy JZ aJW należało by również zaślepiać rurociąg bo podczas robienia próżni mogło by odessać czynnik z JZ.To wydziwianie to paranoja przeprowadzających szkolenia.Nawet gdyby doszło do wtargnięcia azotu do JZ to kwalifikuje ja do jednostki niesprawnej.To nie tylko próba szczelności zamontowanego rurociągu ale tak że owych zaworów które czasami się przydają.Nie rozumiem podejścia do sprawy.Sprawdzam układ do którego należą też te zawory czy czasem nie trzymają w jedną stronę.
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-07-21, 19:24:33 przez llort.)
  • Odpowiedz

byniom

2011-07-21, 19:52:05
Moderator
Nie będe sie z wami sprzeczał , ja i tak robię małe układy to takich prób robię mało a przy większych jak robiłem to część z podpiętymi a część z odpipętymi rurami , mam na myśli ikłady klimatyzatorów typu VRF bo normalne układy chłodnicze to rury zawsze miałem podpięte i dopiero przeprowadzałem próby. Może nie przecyzyjnie wtedy sie wyraziłem ale głównie chodzi o te zawory co są przy splitach że potrafią przepuścić w druga stronę. Takie mam informacje na niektórych szkolenia i jak już pisałem ja sie z takim przypadkiem osobiście nie spotkałem .
  • Odpowiedz

llort

2011-07-21, 20:04:16
Zaawansowany użytkownik
Byniom ja też się nie spotkałem dlatego jest takie moje zdanie.Znając życie ktoś odpisze mi że nie znasz przypadków bo jesteś niedoświadczony.Wracając co do szkoleń warto zapytać jak diagnozować sprężarki inwerterowe to tacy mądrzy przeprowadzający szkolenia(nie mówię o wszystkich) to tacy mądrzy nie będą.W większości na szkoleniach szkolący pobierają wiedzę od szkolonych która z roku na rok potrafi szybko się zmieniać.(nie piszę o wszystkich firmach szkolących tylko o przypadkach)
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

bartekyogico

2011-07-21, 20:05:36
Zaawansowany użytkownik
Czasami gdy za mocno skręcimy śrubunki to zawory kątowe zaczynają przepuszczać freon. Jeżeli teraz instalację napełnisz 30 barami azotu to nie ma siły żeby go nie wtłoczyć w skraplacz. Byniom myślę że dobrze Cię zrozumiałem.
  • Odpowiedz

llort

2011-07-21, 20:56:48
Zaawansowany użytkownik
Producent podaje siłę z jaką należy dokręcić.Czołg też można pokrzywić Smile
  • Odpowiedz

bartekyogico

2011-07-22, 04:02:44
Zaawansowany użytkownik
llort napisał(a):Producent podaje siłę z jaką należy dokręcić.Czołg też można pokrzywić Smile
Masz rację ale nie do końca bo gdybyś chciał nabic 30 barów azotu do instalacji ze śrubunkami skręconymi na moment z instrukcji to żaden z tych kieliszków nie będzie szczelny. 10 bar freonu z olejem oczywiście tak ale suchy azot raczej nie. Smarowanie kielicha olejem dużo nie zmieni... Rozmowa czysto teoretyczna bo i po co do tych małych instalacji taka procedura. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

Bobek

2011-07-22, 08:50:12
Użytkownik
Witam wszystkich.
Jestem w branży od 14 lat i mam w swojej karierze kilka takich sytuacji z cofnięciem się azotu do agregatu. I nie mówię tutaj o jakiś chińczykach, tylko o popularnych markach, których wielu tutaj zachwala (nie wymienię, żeby nie było, że robię pseudo reklamę). Dodatkowo zdarza się, rzadko ale jednak się zdarza, że uszkodzone są zawory serwisowe w nowym urządzeniu - przepuszczają. I to jeszcze przed podłączeniemSmile
Jeżeli ktoś nie miał takiego przypadku to się cieszcie i weźcie sobie poprawkę na przyszłość Wink
Pozdrowionka
  • Odpowiedz

Damiano78

2011-07-22, 09:28:02
Nowy użytkownik
Bobek napisał(a):Witam wszystkich.
Jestem w branży od 14 lat i mam w swojej karierze kilka takich sytuacji z cofnięciem się azotu do agregatu. I nie mówię tutaj o jakiś chińczykach, tylko o popularnych markach, których wielu tutaj zachwala (nie wymienię, żeby nie było, że robię pseudo reklamę). Dodatkowo zdarza się, rzadko ale jednak się zdarza, że uszkodzone są zawory serwisowe w nowym urządzeniu - przepuszczają. I to jeszcze przed podłączeniemSmile
Jeżeli ktoś nie miał takiego przypadku to się cieszcie i weźcie sobie poprawkę na przyszłość Wink
Pozdrowionka
Mnie tylko zdziwiło to że zaworu na cieczy nie można było do samego końca wykręcić bo zaczął przepuszczać
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-08-19, 21:54:54 przez Damiano78.)
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa