Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Przełączanie skraplaczy.

14 Odpowiedzi, 13787 Wyświetleń

art_boss

2011-06-21, 13:20:30
Nowy użytkownik
Na bazie nabytych okazyjnie dwusprężarkowych outdorów VRF buduję sobie chiller do chłodzenia serwerowni.
Przyszedł czas na część skraplaczową, gdzie umyśliłem sobie układ z dwoma skraplaczami.

Za sprężarkami na tłoczeniu montuję małą płytówkę do odzysku ciepła przegrzania (do grzania CWU w bojlerze).
Za tymże desuperheaterem chciałem dać dwa przełączane skraplacze:
- wodny płytowy do odzyskiwania ciepła skraplania na cele CO (bufor+podłogówka),
- powietrzny lamelowy (oryginalny z VRFa) do oddawania ciepła w atmosferę w razie braku zapotrzebowania na ciepło układu CO,
Technologię przełączania skraplaczy wymyśliłem dwojako:

1. Wykorzystaniu oryginalnego zaworu 4D rewersyjnego jako trójdrożnego i zastosowanie zaworów zwrotnych na cieczy za skraplaczami,
2. Podłączyć bezpośrednio wejścia skraplaczy trójnikiem za desuperheaterem, a wybór aktywnego skraplacza realizować elektrozaworami na wyjściach cieczowych skraplaczy.

Jak juz jestem na etapie przedlutowniczym zaczynam mieć coraz większą myślówkę które rozwiązanie jest "czystsze" technicznie.

ad. 1.
Zalety: mam zawór
Wady: niestandardowe wykorzystanie zaworu 4D, konieczność utrzymania połączenia rurociągu ssawnego do portu ssawnego zaworu (bo analizując zasadę działania jest mu potrzebna różnica ciśnień do przełączania), zabezpieczenie cofania się cieczy do rury ssącej tylko zaworem zwrotnym za nie używanym aktualnie skraplaczem.

ad.2
Zalety: praca zaworu(ów) na cieczy a nie gorącym gazie, możliwość uruchomienia równoległego obydwu skraplaczy jednocześnie w nieprzewidzianych sytuacjach, lub pseudo modulacja odzysku i oddawania ciepła,
Wady: zawory muszę kupić, ich sposób umieszczenia blokuje spływ cieczy z cześciowo zalanego skraplacza (przy przełączeniu na drugi)

Pomóżcie podjąć decyzję profesjonaliści kochani!

Do tego jeszcze analizując dostępną literaturę (gdzie wszędzie jest obecny) zastanawiam się, czy w ww układzie za skraplaczami dawać zbiornik cieczy.
Układ będzie pracował w różnych warunkach cały rok i jest relatywnie krótki w stosunku do pierwotnego zastosowania (VRF).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-06-22, 05:21:07 przez art_boss.)
  • Odpowiedz

crocens

2011-06-21, 18:07:57
Top użytkownik
Podaj jakie chcesz uzyskać temperatury skraplania i parowania, jaka moc agregatu, ile wody w obieg / lub jaki przepływ, stały czy zmienny itp.
.
  • Odpowiedz

art_boss

2011-06-21, 18:58:06
Nowy użytkownik
Dwie sprężarki po na wspólnym ssaniu i tłoczeniu, jedna inwerter, druga on/off, obydwie po ok 20kW chłodniczej, R410A.
Stałoobrotowa do ładowania buforów na drugiej taryfie, zmienna do utrzymywania nastaw w pierwszej taryfie.
Lato: dwa bufory po 1000l wody lodowej 6st, odzysk tylko przegrzania (CWU, 200l), reszta w atmosferę skraplaczem powietrznym.
Zima: jeden bufor na wodę lodową 1000l, drugi woda do podłogówki 1000l+ 120l zładu w podłodze, odzysk przegrzania dla CWU, 200l.

Obliczenia wymienników:

Desuperheater: nieliczony jakoś szczególnie, dobrany na małe straty ciśnienia i 1/5 powierzchni skraplacza wodnego (ok 4kW), układ pośredni na >50st (minimalizacja przepływu obwodu pośredniego dla jak najwyższej temperatury CWU)

Skraplacz wodny: skraplanie 48stC, przepływ wody 0,605 kg/s, regulacja dochłodzenia pompa o autozmiennych obrotach + zawór 3D, jest trochę większy niż dobrany (ok 25kW wzgledem 20,5kW), bo miałem na magazynie.

Skraplacz powietrzny: nieliczony bo jest jaki jest (przewymiarowany 44kW bo był dla pracy dwóch sprężarek na raz), zakładam skraplanie podobnie jak w wodnym, wentylatory na falowniku, dochłodzenie regulowane PID na podstawie przetwornika ciśnienia max 30bar.

Przed zaworem subcooler z własnym EEV i PID na utrzymania stałego dochłodzenia, ale jego jeszcze nie wiem jak oprogramować, wykorzystam dopiero jakby nie udawało się utrzymać dochłodzenia automatyką skraplaczy.

Parownik glikolowy: parowanie -4stC, glikol 1,111 kg/s, 24,6 kW, przegrzanie PID, elektroniczny zawór rozprężny.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-06-21, 19:07:28 przez art_boss.)
  • Odpowiedz

crocens

2011-06-21, 19:09:17
Top użytkownik
art_boss

możemy podyskutować, tylko dzisiaj nie mam ochoty nawet pisać na klawiaturze, a co dopiero myślec Wink Przemyślę Twój problem jutro i może się zgadamy jutro, zajrzyj jutro, będę miał jeszcze parę pytań Smile

temat fajny, na pewno coś wymyślimy tylko mam juz w głowie też inne pomysły... Smile
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-06-21, 19:12:15 przez crocens.)
  • Odpowiedz

llort

2011-06-21, 19:45:52
Zaawansowany użytkownik
art-boss dalej nie czytam postu ponieważ ciepła przegrzania nigdy nie odzyskiwałem w takim układzie Sad a indory istnieją. A mnie uczono języka polskiego ze skutkiem dobrym abym szanował własny język.Ciepło do chłodzenia mogę zrozumieć że mogę odzyskać w pewnej zależności.Nie wiem mogę się mylić ponieważ nie posiadam nawet najstarszego elektronicznego modelu testo .
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-06-21, 19:56:42 przez llort.)
  • Odpowiedz

crocens

2011-06-21, 20:04:30
Top użytkownik
llort, masz błędne pojęcie o temacie. Ciepło zawsze można odzyskać, choć nie koniecznie w takiej formie jak proponuje kolega. Każde dązenie do ograniczenia emisji ciepła do atmosfery jest z zasady ciekawe. Bo po cholerę mi ciepło wyrzucone w powietrze, jak można je wyrzucić w wodę? Potrafię każdą klimatyzację tyu VRV VRF czy SDV czy inne multi systemy, przerobić by użytkownik zapłacił mniej prądu a czas zwrotu był krótszy niż 2 lata. można nie wyrzucać w wodę a zrobić coś innego, mam co najmniej 2 inne pomysły.

Dalej uważam, że żyjesz w latach 90... a mamy 2011...
.
  • Odpowiedz

wiesiekba

2011-06-23, 10:09:05
Nowy użytkownik
Czy nie lepiej byłoby zastosować wymiennik płytowy do odzysku ciepła i w szereg wpiąć skraplacz?
  • Odpowiedz

llort

2011-07-21, 18:37:38
Zaawansowany użytkownik
crocens napisał(a):llort, masz błędne pojęcie o temacie. Ciepło zawsze można odzyskać, choć nie koniecznie w takiej formie jak proponuje kolega. Każde dązenie do ograniczenia emisji ciepła do atmosfery jest z zasady ciekawe. Bo po cholerę mi ciepło wyrzucone w powietrze, jak można je wyrzucić w wodę? Potrafię każdą klimatyzację tyu VRV VRF czy SDV czy inne multi systemy, przerobić by użytkownik zapłacił mniej prądu a czas zwrotu był krótszy niż 2 lata. można nie wyrzucać w wodę a zrobić coś innego, mam co najmniej 2 inne pomysły.

Dalej uważam, że żyjesz w latach 90... a mamy 2011...
crocens twoje stwierdzenie.(Ciepło zawsze można odzyskać) jest błędne.Czy w podanym przedziale czasu coś zmieniło się w fizyce.Jak odzyskasz ciepło od ciała o niższej temperaturze aby oddać go ciału o wyższej temperaturze?
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

crocens

2011-07-21, 19:06:32
Top użytkownik
Jeżeli tak chcesz się czepiać fizyki, to należy ją trochę znać...
Jak chcesz być szczegółowy do bólu, to CIEPŁO to tylko sposób przekazywania energi. Tak więc Twoje stwierdzenie, że można przekazać ciepło też jest błędne.

A co do tematu to jest wyczerpany, nie będę się z Tobą kłócił o rzeczy które dla całej reszty są oczywiste tylko nie dla Ciebie... a ja nie nawracam na siłę... Wink

Pozdrawiam Cię serdecznie.
.
  • Odpowiedz

llort

2011-07-21, 19:47:58
Zaawansowany użytkownik
crocens napisał(a):Jeżeli tak chcesz się czepiać fizyki, to należy ją trochę znać...
Jak chcesz być szczegółowy do bólu, to CIEPŁO to tylko sposób przekazywania energi. Tak więc Twoje stwierdzenie, że można przekazać ciepło też jest błędne.

A co do tematu to jest wyczerpany, nie będę się z Tobą kłócił o rzeczy które dla całej reszty są oczywiste tylko nie dla Ciebie... a ja nie nawracam na siłę... Wink

Pozdrawiam Cię serdecznie.
Stwierdziłeś że.(Ciepło zawsze można odzyskać)Ciepło przenosi się od ciała o wyższej temperaturze do ciała o niższej temperaturze.Możesz uzasadnić swoje stwierdzenie zawsze.Na siłę próbujesz się z fizyką jednocześnie wmawiając mi że wszyscy rozumieją tylko nie ja.Odpowiedz jak przeniesiesz ciepło od lodu o niższej temperaturze do lodu o temperaturze wyższej.Przepraszam za dociekliwość,ale żyję w latach 90-tych.
  • Odpowiedz

Administrator

2011-07-21, 20:13:21
Administrator
crocens masz fajny materiał na artykuł - odzysk ciepła z układów VRVi VRF i podobnych.
tylko czy starczy ci chęci i czasu?
pozdrawiam
Admin
  • Odpowiedz

crocens

2011-07-21, 20:19:45
Top użytkownik
wojtek, temat odzysku ciepła jest już dobrze opisany i uważam, że przenieść go do systemu multisplit to nie problem Smile bardzo chciałem napisać coś o oszczędzaniu energii, szczególnie od strony samego użytkownika, ale strasznie ciężko znaleźć czas, to jednak trochę zajmuje a żona w lato i tak ma mnie mało, na forum wchodzę kiedy jej nie ma a moje małe dzieciątko śpi Wink

Llort, użyję odpowiedniego urządzenia z odpowiednim czynnikiem chłodniczym.
.
  • Odpowiedz

Administrator

2011-07-21, 20:31:35
Administrator
spróbuj znaleźć chwilę, bo szansa na wygraną duża.
zainteresowanie konkursem jest niewielkie, co nas dziwi. może dlatego, że jest środek sezonu i ludzie nie mają czasu.
chcieliśmy Was trochę rozruszać, spróbujemy ponownie zimą.
a może macie jakieś inne pomysły i propozycje?
pozdrawiam
Admin
  • Odpowiedz

llort

2011-07-21, 20:44:27
Zaawansowany użytkownik
wojtek napisał(a):crocens masz fajny materiał na artykuł - odzysk ciepła z układów VRVi VRF i podobnych.
tylko czy starczy ci chęci i czasu?
pozdrawiam
Admin
Wojtek to było by zbyt proste i oczywiste.ja proponuję temat przeniesienie ciepła z bryły lodu o temperaturze -20stopni do bryły lodu o temperaturze -10 stopni nie używając przemiany cieczy w parę a pary w gaz.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa