Witam pakiet cało roczny montuję się do urządzeń ON/OFF. Mam takie pytanie czy klimatyzatory ON/OFF wyposażone są w funkcję odszraniania tak jak inverter? Czy konieczność jest montowanie pakietu zimowego?
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Praca całoroczna klimatyzator ON/OFF
51 Odpowiedzi, 56049 Wyświetleń|
Do pracy całorocznej do On Off trzeba zakładać pakiet zimowy.. Tak, mają funkcję odszraniania. Pzdr
Aha także pakiety służą tylko regulowania prędkości, grzałki karteru ewentualnie tacy ociekowej itp, a nie jako funkcja do odszraniania? Jeżeli on off może ogrzewać do -5 stopni czy montuje się mu pakiet zimowy?
"pakiet zimowy" jest do funkcji chłodzenia.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
do funkcji chłodzenia? to po co włączać klime jak na zewnątrz np. 0 stopni ?
Zestaw do grzania klimą jest inny, a zestaw do pracy całorocznej w funkcji chłodzenia jest całkiem inny. Jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Musisz się zdecydować co chcesz. Zestawy do chłodzenia w on/off-ach montuje się głównie w pomieszczeniach technicznych, lub tam gdzie są bardzo duże zyski ciepła nawet w zimie. Najlepiej wtedy montować urządzenia samo chłodzące. Nie wszystkie klimy on/off idzie przerobić do pracy całorocznej w funkcji chłodzenia...
Jeżeli potrzebujesz grzać i chłodzić, lepiej zainwestować w invertera, większości z nich można używać do - 15 st.C a nawet niżej. Bobek napisał(a):Zestaw do grzania klimą jest inny, a zestaw do pracy całorocznej w funkcji chłodzenia jest całkiem inny. Jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Musisz się zdecydować co chcesz. Zestawy do chłodzenia w on/off-ach montuje się głównie w pomieszczeniach technicznych, lub tam gdzie są bardzo duże zyski ciepła nawet w zimie. Najlepiej wtedy montować urządzenia samo chłodzące. Nie wszystkie klimy on/off idzie przerobić do pracy całorocznej w funkcji chłodzenia...Wikszość podstawowych inwerterów do -15 to działa na grzaniu i to też do d... a na chłodzeniu to tak do -10 a to na nasze warunki klimatyczne trochę mało. Do pomieszczeń tech. lepszy będzie on-off z zestawem.
Ja tu pisze o normalnych firmach, nie o inverterach z marketu
Wiadomo, że on/off-y są lepsze do serwerowni, ale nie są tutaj sprecyzowane oczekiwania zadającego pytanie...?!? Nudzi się i zadaje pytania, to ma ogólnikowe odpowiedzi Klima jest do chłodzenia, a do grzania służy kocioł. Klimami można dogrzewać i to wtedy ma sens, ale tak jak piszesz z grzaniem jest różnie Ale to jest inny temat, najlepiej przy piwku
Jak będę na Śląsku... to chętnie a i zapraszam do stolicy. Pozdrawiam.
no wlasnie potrzebuje podstropowke dobra mocy ok 10kw ktora bedzie chlodzila do -25. problem polega na tym ze klient uparl sie na inverter wiec zestaw odpada. ma ktos jakis pomysl?
hubertox napisał(a):do funkcji chłodzenia? to po co włączać klime jak na zewnątrz np. 0 stopni ? Np. w serwerowni! nie włączysz?
gadu-gadu: 3236154
Dosyć często bywam w stolicy i przeważnie bawię się w Sadybie na kręglach
Z tego co wiem i robiłem to Daikin ma możliwość zejścia w inverterach z temperaturą na chłodzeniu do - 22 st.C jak się nie mylę. Gdzieś to wsadziłem i nie umiem znaleźć... Tak jest w modelach z serii SPLIT, nie wiem jak w podsufitówkach, bo to już seria SKY AIR... Wyślij zapytanko do DAIKINA Nie lepiej założyć mu dwóch klim? Co to za pomieszczenie ma być chłodzone?
Też chętnie się dowiem bo kiedyś temat wałkowałem i skończyło się na "zwykłym" miśku (Bartekw pozdrawiam) do - 15.
Bobek nie moze byc na dwa bo to juz drugie bedzie
pierwsze mcquay 7 kw. jest to duza serwerownia. nie chca splita bo nie ma go gdzie upchnac. w gre wchodzi tylko podstropowka. misiek daikin i fujitsu nie maja takiej jednostki. myslalem ze zubadan pomoze ale on do - 25 to tylko grzeje. masakra jakas. a klient strasznie uparty i on nic tylko inverter ;/ zawsze jak cos mozna na zime zdusic troszke skraplacz i sam sie bedzie grzał zeby nie zamarzł (żart)
ja bym zamontował Model : ABY24UB / AOY24UB fujitsu
Kiedys uslyszalem o zestawie calorocznym do LG inverter ktory pozwala zejsc do -25 stopni na chlodzeniu.jest to ponoc dedykowany zestaw firmowy
jeszcze sie z tym nie spotkalempozdrawiam
W katalogu DAIKINA seria SPLIT ma pracę do -10, ale poprzez przecięcie lub przestawienie zworki, wzrasta do -20.
Model z serii SKY AIR - FHQ100B//RZQ100B9W1 (pompa ciepła), albo lepiej będzie pasował FHQ100B//RR100BV1 (samo chłodzenie), wg katalogu może pracować do -15. Wyślij do serwisu DAIKIN-a zapytanie, czy jest możliwość zejścia do niższej temperatury tak samo jak w modelach serii SPLIT o 10 st. Jeżeli tak by było osiągnęlibyśmy pracę na poziomie -25st.C Ale musisz to sobie potwierdzić... Pozdrowionka
wlasnie jest. ale nie daje gwarancji poprawnego dzilania
dlatego wolalbym urzadzenie ktore jest przewidziane do pracy w danym zakresie temperatur. popeye nie slyszalem o takim zestawie. jutro zapytam w lg mam nadzieje ze sie uda
Kolego hary81:
Cytat:ja bym zamontował Model : ABY24UB / AOY24UB fujitsuczytaj dokładniej Cytat:no wlasnie potrzebuje podstropowke dobra mocy ok 10kw ktora bedzie chlodzila do -25. problem polega na tym ze klient uparl sie na inverter wiec zestaw odpada. ma ktos jakis pomysl?nie on/off i nie wydajność 6,5[kW] Wracając do tematu... Musi być 10 [kW] podsufitowy? Widziałem już montaże ściennych na konstrukcji do sufitu. Jak to jest serwerownia, pomieszczenie techniczne, nikomu to nie będzie przeszkadzało. Jeżeli teraz ma 7 [kW] to czemu chce przewymiarować o jeden typoszereg wyżej? Ścienny 7 [kW] jest tańszy i można pokombinować z temperaturą. Z drugiej strony jeżeli ma już on/off-a, to przy tak częstych temperaturach na poziomie -25 st. C przejmie te zyski ciepła. A inverter będzie sobie pracował bez problemu od -15 Widziałem w zimie LG invertery, które pracowały przy tych ekstremalnych temperaturach, nic się nie wyłączało, o dziwo działały (prawdopodobnie nie mają blokady temperaturowej, nie zagłębiałem się w elektronikę). DAIKIN kilka razy się wyłączył, on jest bardziej inteligentny i ma elektronikę, która mówi nie
Zawsze można przesterować czujkę temp. zew. ale to już partyzantka...
Dokładnie, a później i tak elektronika będzie głupieć i w końcu wyłączy z błędem, bo odczyty będą się gryzły. Szczególnie jak temperatura wzrośnie na zewnątrz...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-07-27, 19:37:11 przez Bobek.)
No i może być problem z gwarancją później, jak się zagłębią chłopaki z serwisu
Witam sprawdź jednostki MHI nie miały blokady temperaturowej. Zamontowałem w serwerowniach na podlasiu cztery szt. kasety i kanałówki. pracują od trzech lat bez problemów . Temperatury w zimie poniżeju -30
dzieki wszystkim za pomoc
Witam, montowałem w serwerowni do pracy całorocznej klime mitsubishi tylko ze był to split ale ładnie chodzi przy niskich temp. zadnego problemu nie ma z nią zamontowana jest juz dwa lata i chodzi super
mlody napisał(a):Witam, montowałem w serwerowni do pracy całorocznej klime mitsubishi tylko ze był to split ale ładnie chodzi przy niskich temp. zadnego problemu nie ma z nią zamontowana jest juz dwa lata i chodzi superMłody dziwnie piszesz......... Zamontowałeś klimę Mitsubishi tylko że split??? Wiesz co to znaczy split? |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
Klima jest do chłodzenia, a do grzania służy kocioł. Klimami można dogrzewać i to wtedy ma sens, ale tak jak piszesz z grzaniem jest różnie
Ale to jest inny temat, najlepiej przy piwku
dlatego wolalbym urzadzenie ktore jest przewidziane do pracy w danym zakresie temperatur. popeye nie slyszalem o takim zestawie. jutro zapytam w lg mam nadzieje ze sie uda