Mam takie pytanie jakie są zagrożenia dla pracy klimatyzatora inwertorowego uruchamiananego w systemie on-off, chodzi o jego zasilanie .
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Inwerter a praca on-off
20 Odpowiedzi, 26426 Wyświetleń|
on-off jest na ac (prąd zmienny) a inwerter na dc (prąd stały) więc jak chcesz go podłączyć?
...więc jak chcesz to podłączyć?
przy ręcznym włączeniu stycznika wyłączy bezpiecznik .
Aż tu nagle...
własnie, przez stycznik i dlatego pytam o szkodliwosc takiego sterowania by nie było ...............az tu nagle
Myślę, że nie było takiego odważnego, co tak zrobił. Opisz co wyszło. Lub ile kosztowała sprężarka.
A tak na poważnie to jak koledzy napisali - jest inne napięcie. Czy stałe czy przemienne to kwestia gustu, ważne że modulowane....
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
tylko mając na mysli stycznik......mysle o zasilaniu całego układu , dlatego cały zestwa jz i jw w daniej chwili będą miały odciete zasilanie ,dlatego pytam co złego sie moze stac takiemu układowi przy takim ,,sterowaniu,,??
Jeśli się nie mylę chodzi Ci o to aby klimatyzatorowi w pewnym momencie wyłączyć zasilanie i załączyć po przez stycznik.
Pewnie klima ma auto start. Jeśli w tygodniu wyłączysz je może z 4 razy nie powinno się nic stać ale takie on/off kilka razy dziennie może być problem.
tak , chce uruchamiac klimatyzacje w godzinach gdzie mam tańszy prąd ale w tym czasie mnie niem na miejscu by robic regulacje sterownikiem , było by to max 2 razy dziennie , czy tego typu ,,sterowanie,, nie mozna porównać do zestawu typu on-off??
Niemożna porównać, bo on/off to klimatyzator który pracuje z maksymalną wydajnością sprężarki aż do momentu osiągnięcia zadanej temperatury, a inverter reguluje płynie wydajność sprężarki(obroty jak to woli) i ma łagodniejszy start coś na zasadzie falownika itp.
Jeśli o to ci chodzi. Może być tak iż klimatyzator będzie miał krótszą żywotność.
wiem dlaczego inwerter to inwerter , chodzi mi tylko o negatywne efekty dla urządzenia po nagłym wyłączeniu napiecie , bo po jego ,,powrocie,, i tak wystartuje łagodnie jak to inwerter
ta... a w momencie podania zasilania masz szarpnięcie prądu kilka x większe od nominału na pełnej wydajności.... nie wiem 100x czy 1000x załączysz -i wysmażysz termistor lub mostek prostowniczy...
ewentualnie przy załączeniach będzie czasem walić bezpieczniki... jeszcze przed wysmażeniem. a jeśli będziesz używał "tego systemu" zimą -czy do dogrzewania -czy przy chłodzeniu jakiś urządzeń (np serwerowni) to załatwisz sprężarkę... zimny olej...
zrobiłem juz eksperyment i nagły stop to szybki koniec pracy zestawu . ale przy starcie przez minute urzadzenie sie testuje i rusza dopiero po 3 minutach od podania napiecia i rusza powoliiiiiiii
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-08-01, 08:37:51 przez aż tu nagle.)
ruszanie powoli nie ma nic wspólnego z szarpnięciem prądu w inwerterze w momencie podania zasilania!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-08-01, 09:48:54 przez wit.)
czy ja coś pisałem o ruszaniu sprężarki ? i co wspólnego ma "ruszanie powoli" z bezpieczeństwem częstych -po 2x dziennie zaników zasilania??? pisałem, że zagrożony jet termistor wejściowy (jeśli jest) i mostek prostowniczy. ANALOGIA. każdorazowo na światłach pod krzyżówkami gasisz i zapalasz samochód... i tak 10x zanim zapali się zielone.... samochodowi 'Nie powinno zaszkodzić -bo ruszasz pomału i płynnie" myślę ,że sprzęgło i silnik nie są zagrożone... ale rozruszniki akumulator ... na pewno długo pożyją ![]() A zimą możesz uszkodzić sprężarkę z powodu zimnego oleju i rozpuszczonego w nim freonu po kilku godz postoju.
taa yhy. czyli jak montuje urzadzenie badz odlaczam je z napiecia bo cos potrzebuje zrobic to za kazdym razem ryzykuje spaleniem czegos?? ciekawe. jakos ze dwa latka temu mialem problem z urzadzeniem, zchrzaniona komunikacja i cos tam z plytka. wyprulem cala elektronike i polaczylem na krotko(inverter) jednostka dziala tylko w trybie chlodzenia. jakos dziala do tej pory. nie mowcie czym ryzykujemy robiac w ten sposob jezeli nie macie konkretnych przykladow. ze sie nie powinno tak robic to wiem. ale tez wiemy ze proznie ciagnie sie 24h tak jak i proba cisnieniowa. a ilu z was tak naprawde sie do tego stosuje przy montazu pojedynczego urzadzenia??
pzdr
pojedyncze wyłączenia i włączenia zasilania inwertera nie powinny mu zaszkodzić. co innego jeśli chcesz to powtarzać po kilka razy dziennie... termistor i mostek potrafią paść czasem same z siebie...
notorycznie po kilka razy dziennie przeciążane... padną szybciej. a ciągnięcie próżni -z prostych krótkich i suchych rurek to wystarczy kilka (kilkanaście minut) -szansa na problemy jest minimalna. większa -potencjalnie zawilgocona instalacja... i kilkanaście godzin próżni to u mnie norma... także kilkakrotne przepłukiwanie azotem "łamanie próżni" co kilka godzin... próba ciśnieniowa -zawsze co najmniej 12 godzin. chyba, że instalacja malutka -to można się obyć bez próby... piana mydlana, wykrywacz freonu -i można sprawdzić całość. jeśli nie można sprawdzić całości -to kilkunastogodzinna próba ciśnieniowa obowiązkowo. są dwie metody montaży, serwisu... prawidłowa i nieprawidłowa... można zrobić coś dobrze -albo można zrobić... szybko. w końcu Ci co poprawiają też muszą z czegoś żyć... wiec i awarie i błędy montażowe są potrzebne... aż tu nagle napisał(a):Mam takie pytanie jakie są zagrożenia dla pracy klimatyzatora inwertorowego uruchamiananego w systemie on-off, chodzi o jego zasilanie . witam a czy nie prosciej zrobic to timer-em w sterowniku klimy ?
pewnie prościej... jeśli jest timer...
podobnie -jeśli z płytki sterującej jest wyjście (a właściwie wejście) na zewnętrzny sygnał on/of to można podpiąć zegar i klima sama się wyłączy i włączy po podaniu "żądania chłodzenia" ale... jeśli pytający pyta o wyłączenia zasilania... to dokładnie na to pytanie dostał odpowiedzi... i pewnie nie ma pozostałych opcji albo nie potrafi ich uruchomić i szkoda mu kasy na fachowca... wit napisał(a):i pewnie nie ma pozostałych opcji albo nie potrafi ich uruchomić i szkoda mu kasy na fachowca...tu zapewne masz zupelna racje |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY