Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Swiadectwo Kwalifikacji

13 Odpowiedzi, 12749 Wyświetleń

miezala5

2011-08-03, 08:49:25
Top użytkownik
Czy jest sens robic taki kurs skoro od 4lipca te uprawnienia nie obowiazuja a nowych nie ma i prawdopodobnie w tym roku nie bedzie?
Tak to rozumiem po przeczytaniu artykułu w K&CH
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-08-03, 17:25:16
Moderator
Możesz wstawić link tego artykułu?
  • Odpowiedz

bartekw

2011-08-03, 18:23:13
Zaawansowany użytkownik
popieram Smile tez chetnie przeczytam
  • Odpowiedz

freegass

2011-08-03, 18:39:29
Użytkownik
miezala5 napisał(a):Czy jest sens robic taki kurs skoro od 4lipca te uprawnienia nie obowiazuja a nowych nie ma i prawdopodobnie w tym roku nie bedzie?
Bardzo dobre pytanie na tą chwilę. W zeszłym roku moje świadectwo wyszło i wiedząc, że i tak będą zawieruchy legislacyjne położyłem laskę na tą kwestię. Po wejściu ustawy f-gazowej niby jest tak, że od 4 lipca obowiązują wyłącznie certyfikaty osobowe, zaś certyfikacja podmiotów jest niesformalizowana i nikt nie może żądać od firmy takiego dokumentu, jednak zawód "chłodnika" pozostaje zawodem regulowanym. Dziś nie dodzwoniłem się do człowieka z jednostki certyfikującej, ale ta kwestia jest teraz na tapecie w niejednej firmie, więc osobiście będę temat drążył. Póki co jest, tak lubiana w naszym kraju, prowizorka.
Oczywiście kursu na świadectwo kwalifikacji nie ma sensu robić, jedynie taki który spełnia warunki certyfikatu personalnego w/g zapisów ustawy f-gazowej. Tak myślę.
  • Odpowiedz

wit

2011-08-03, 19:13:23
Top użytkownik
tylko jest jedno małe ale.... certyfikaty f-gazowe nie dotyczą "starego" -czyli R22.
jeśli ktoś działa z R22 -co w ograniczonym i ściśle określonym zakresie wolno do 2014r -to potrzebuje świadectwa kwalifikacji.
ono obowiązuje w świetle ustawy ozonowej.

F-gazowe certyfikaty -a właściwie ciągły bałagan -nie dotyczą gazów ozonowych i substancji kontrolowanych -dotyczą tylko "nowych" gazów.
a wszytko to jest ciągle niespójne.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-08-03, 19:13:51 przez wit.)
  • Odpowiedz

AKTIMAR

2011-08-03, 19:51:44
Użytkownik
W świetle naszego wspaniałego prawa wykonując jakikolwiek zawód zobowiązany jesteś do posiadania uprawnień.
Interpretować prawo można na wiele sposobów i z doświadczenia wiem że jak się coś spier..... i na dodatek ktoś przy tym ucierpi to znajdą na ciebie paragraf.
Ja wyszedłem z założenia że lepiej jednak je mieć niż nie mieć.
08-03-2011 jadę je zrobić do W-wy.
  • Odpowiedz

awax

2011-08-03, 20:07:59
Top użytkownik
AKTIMAR napisał(a):W świetle naszego wspaniałego prawa wykonując jakikolwiek zawód zobowiązany jesteś do posiadania uprawnień.
Interpretować prawo można na wiele sposobów i z doświadczenia wiem że jak się coś spier..... i na dodatek ktoś przy tym ucierpi to znajdą na ciebie paragraf.
08-03-2011 jadę je zrobić do W-wy.

Zrób Sobie przy okazji prawo jazdy na traktor,lepiej mieć niż nie mieć.
  • Odpowiedz

wit

2011-08-03, 20:40:01
Top użytkownik
z tego co słyszałem - -do końca r22 -na r22 obowiązują stare świadectwa kwalifikacji -tzw ozonowe.

na nowe f-gazy obowiązują certyfikaty. jeśli się "nie tyka" r22-ki to wystarczy sam certyfikat...
jesli się robi tylko w r22 powinno wystarczyć samo świadectwo kwalifikacji. inaczej trzeba obydwa.

jak wejdą certyfikaty firmowe -to pewnie do wszystkiego będą dodatkowo potrzebne...

tylko -gdzie zrobić certyfikat osobowy na f-gazy ? poza państwami ościennymi -czy można już gdzieś w Polsce?
jak nie to może wreszcie na wycieczkę do pragi się wybiorę... Wink
  • Odpowiedz

awax

2011-08-04, 07:52:30
Top użytkownik
W Polsce nie ma możliwości uzyskania certyfikatu f-gazowego.Na dobrą sprawę nie wiadomo jeszcze kto będzie certyfikował.Analogicznie szkolenia w zakresie autoklimatyzacji.
Określenie użyte w komunikacie Ministerstwa ,że nadal "powinno się uznawać dotychczasowe..."nie ma żadnej mocy prawnej . Od 4 lipca b.r. uznawanie (bądż wymaganie) świadectw kwalifikacji jako tymczasowych certyfikatów personalnych jest niezgodne z prawem.
Wszystkie Instytucje odpowiedzialne za ten stan rzeczy nabrały wody w usta i zajmują się chyba kampanią wyborczą.
  • Odpowiedz

AKTIMAR

2011-08-04, 20:13:09
Użytkownik
awax napisał(a):
AKTIMAR napisał(a):W świetle naszego wspaniałego prawa wykonując jakikolwiek zawód zobowiązany jesteś do posiadania uprawnień.
08-08-2011 jadę je zrobić do W-wy.

Zrób Sobie przy okazji prawo jazdy na traktor,lepiej mieć niż nie mieć.

Traktor to wyższa szkoła jazdy, ja je posiadam i jeszcze wiele innych.
Ty zacznij od zwykłej kategorii B bo z tego co pamiętam jak się ostatnio widzieliśmy to nawet tej nie posiadasz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-08-05, 14:58:52 przez AKTIMAR.)
  • Odpowiedz

awax

2011-08-05, 06:55:42
Top użytkownik
Bez nerwów,te kategorie,które są mi potrzebne posiadam.
Sądziłem,że sobie robisz jaja pisząc 3 sierpnia,iż 8 marca wybierasz się zrobić kwalifikacje.No chyba ,że wśród tych "wielu innych "posiadanych uprawnień Masz także takie na podróżowanie w czasie?
  • Odpowiedz

AKTIMAR

2011-08-05, 14:59:24
Użytkownik
Bez nerwów!!!
  • Odpowiedz

bartekw

2011-08-05, 15:02:25
Zaawansowany użytkownik
Smile jak milo. nawet o uprawnienia sie klocicie Smile faktycznie to forum staje sie powoli miejscem do wyladowania emocji po ciezkiej pracy Sad szkoda
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa