Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Saunier Duval - multi split inverter

23 Odpowiedzi, 24466 Wyświetleń

krzysiek1974

2011-08-09, 02:19:09
Nowy użytkownik
Witam
Jeste zainteresowany zakupem multisplita inverter (2 jednostki wew., jedna zew.) firmy Saunier Duval. Cena jest atrakcyjna (<4000 zł brutto), firma znana (Grupa Vaillant), mam też kocioł gazowy tej firmy - będzie do kompletu. W sieci jest niewiele informacji na temat tej klimy, sprzeczne info dot mijsca produkcji (Hiszpania, Chiny - fabryka Mikasa), nie wiem też jak wygląda sprwa jakości - czy jest to jakość np. Alaska ze sklepu Real, może Samsunga, LG, FUJITSU, DAIKIN i jeczcze jakieś czeskie? Gdzie byście w szeregu - patrząc na jakość ustawili klimatyzatory Saunier Duval?Czy do każdej j.wew. jest oddzielny pilot?

Wiem, że może pytania są głupie, zdaniem wielu z Was zaśmiecam to forum. Wybaczcie, szukałem na ten temat info na tym forum i niestety nie znalazłem...

Będę wdzięczny za szybką odpowiedź. Muszę się zdecydować do środy Smile
THX
  • Odpowiedz

barbie

2011-08-09, 05:17:42
Top użytkownik
nie kupuj laptopa w sklepie z pralkami,nie kupuj klimatyzatora w sklepie z kotłami .
  • Odpowiedz

Bobek

2011-08-09, 06:33:27
Użytkownik
Już miałeś odpowiedź na serwisie "wentylacji"...
  • Odpowiedz

krzysiek1974

2011-08-09, 06:40:19
Nowy użytkownik
Bobek napisał(a):Już miałeś odpowiedź na serwisie "wentylacji"...
Dzięki za odpowiedzi. Otóż nie do końca miałem odpowiedzi. Są one sprzeczne, nadal pozostało wiele pytań bez odpowiedzi, a odpowiedzi często zawierają niedopowiedzenia - nadal nie wiem, czy jest to produkt dobry (druga kwestia - w końcu chiński czy hiszpański?). Najwięcej na temat klimatyzatorów wiedzą ich serwisanci oraz sprzedawcy. Dlatego tu na tym forum chciałbym dotrzeć właśnie do tych ludzi. Zwykle orientują się (sprzedają/serwisują) także uządzenia innych producentów - mają porównanie. Dlatego pytam - by właśnie tu na tym forum zweryfikować te infomacje z forum wentylacji.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-08-09, 06:47:20 przez krzysiek1974.)
  • Odpowiedz

krzysiek1974

2011-08-09, 06:51:38
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):nie kupuj laptopa w sklepie z pralkami,nie kupuj klimatyzatora w sklepie z kotłami .

laptopy przywatnie kupowałem 2 razy. raz w makro, drugi raz w rtvmixagd. a makro wiadomo - to nie tylko pralki Smile

laptopy działają do dnia dzisiejszego a serwis już mial kontakt z nimi (na gwarancji). nie przypuszczam by było inaczej gdybym kupił je w sklepie komputerowym. klimatyzator chcę kupić w stacjonarnym sklepie - ale niekoniecznie firmie zajmującej się tylko i wyłacznie klimatyzatorami. nie w makro i innych sklepach z pietruszką, ale bez przesady w drugą stronę -z wąską specjalizacją sprzedawcy klimatyzatora Smile
  • Odpowiedz

Bobek

2011-08-09, 14:30:09
Użytkownik
Czyli w jakiejś hurtowni hydraulicznej Big Grin
  • Odpowiedz

miezala5

2011-08-09, 14:42:05
Top użytkownik
Witam
Jeste zainteresowany zakupem multisplita inverter (2 jednostki wew., jedna zew.) firmy Saunier Duval. Cena jest atrakcyjna (<4000 zł brutto), firma znana (Grupa Vaillant), mam też kocioł gazowy tej firmy - będzie do kompletu. W sieci jest niewiele informacji na temat tej klimy, sprzeczne info dot mijsca produkcji (Hiszpania, Chiny - fabryka Mikasa), nie wiem też jak wygląda sprwa jakości - czy jest to jakość np. Alaska ze sklepu Real, może Samsunga, LG, FUJITSU, DAIKIN i jeczcze jakieś czeskie? Gdzie byście w szeregu - patrząc na jakość ustawili klimatyzatory Saunier Duval?Czy do każdej j.wew. jest oddzielny pilot?

Wiem, że może pytania są głupie, zdaniem wielu z Was zaśmiecam to forum. Wybaczcie, szukałem na ten temat info na tym forum i niestety nie znalazłem...

Będę wdzięczny za szybką odpowiedź. Muszę się zdecydować do środy Smile

Wiekszosc klim robiona jest w chinach!
SD pewnie tez!
Zamontowalem kilka klim SD i daja rade!
Jednostki wewnetrzne bardzo zgrabne i niewielkie.Jakosc plastikow dobra a stelarz jak ostatnio wszedzie cieniutki!Wink
J. zewnetrzne ciche!Zobaczymy za kilka lat jak to chodzi!
Teraz montowalem Airwell i jestem zaskoczony jakoscia na plus!!!
Mysle ze lepszy od SD.
Jednak za ta cene smialo bierz SD!
Nie jest to produkt marketowy a ze hydraulicy go zakladaja to tego sie strzez!Smile
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

bartekw

2011-08-09, 14:53:26
Zaawansowany użytkownik
juz ci kolego pisalem tak jak kolega Robert polecam sd. zwlaszcza ze pracuja na podzespolach daikina. przeczytaj pm
  • Odpowiedz

krzysiek1974

2011-08-09, 18:53:57
Nowy użytkownik
Dziękuję za odpowiedzi!!!!

Dokladne dane techniczne:
SDH 15-060 M2NW

Numer katalogowy S0010009737-K
Zasilanie (V/Ph/Hz) 230/1/50
Czynnik R 410 A

Chłodzenie:
Katalogowa wydajność chłodnicza (kW) 5,40 (2,42; 2,98)
Min.-maks.wydajność chłodnicza (kW) 2,27-6,53
Katalogowy pobór mocy (kW) 1,66
Min.-maks.pobór mocy (kW) 0,66-2,04
Pobór prądu (A) 7,2
EER 3,25
Klasa energetyczna A

Ogrzewanie
Katalogowa wydajność grzewcza (kW) 6,25 (2,82; 3,43)
Min.-maks.wydajność grzewcza (kW) 2,64-7,60
Katalogowy pobór mocy (kW) 1,73
Min.-maks.pobór mocy (kW) 0,69-2,11
Pobór prądu (A) 7,5
COP 3,61
Klasa energetyczna A
Maks.pobór mocy (kW) 2,15
Maks.pobór prądu (A) 10,5

Jednostka wewnętrzna
Wydajność powietrza (m3/h) 250/300/500; 310/450/580
Głośność (dbA) 26/32/38; 28/35/40
Wymiary HxLxD (mm) 265x790x200; 265x790x200
Waga (kg) 8,5; 8,5

Jednostka zewnętrzna
Wydajność powietrza (m3/h) 2500
Głośność (dbA) 52
Wymiary HxLxD (mm) 695x845x335
Waga (kg) 60

Instalacja
Średnice rur ciecz-gaz (") JZ: 1/4-3/8, 1/4-3/8
JW: 1/4-3/8; 1/4-3/8
Maks.długość linii (m) Całość: 30
Jedna linia: 15
Maks.przewyższenie JW nad JZ (m) 10
Maks.przewyższenie JZ nad JW (m) 10
Standardowa długość linii (m) 7,5
Il.czynnika na dodatkowy 1m linii (gr) 15

Instalację powierzę osobom stale zajmującym się klimatyzacją - zgodnie z Waszymi sugestiami Smile Ale zakupu dokonam tam, gdzie jest najkorzystniej. Oczywiście nie chodzi tu o różnicę kilkuset zł, bo to nie warto. Udało mi się utargować rabat przekraczający 1000 zł do kojenej oferty innego sprzedawcy. Stąd tez wybór.

Jeszcze raz dziękuję!

EDIT
Głupie pytanie - jak są dwie j.wew. to są dwa piloty do ich sterowania? Na jakiś ftkach multisplitów widzialem 1 jedn. zewn, kilka jednostek wewn. i ... 1 pilota. rozumiem że tak jest tylko na zdjęciu?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-08-09, 19:01:44 przez krzysiek1974.)
  • Odpowiedz

SZINA

2011-08-09, 19:25:34
Nowy użytkownik
krzysiek1974 napisał(a):Udało mi się utargować rabat przekraczający 1000 zł do kojenej oferty innego sprzedawcy

ale i tak zarobił na tobie ponad 1000 zł Big Grin

piloty są dwa do każdej wew po jednym
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-08-09, 19:26:24 przez SZINA.)
  • Odpowiedz

miezala5

2011-08-09, 20:01:23
Top użytkownik
No tak ale za montaz 1500 musisz doliczyc netto!
  • Odpowiedz

krzysiek1974

2011-08-09, 20:39:29
Nowy użytkownik
miezala5 napisał(a):No tak ale za montaz 1500 musisz doliczyc netto!

jakbyś zgadł Smile plus materiały!
ale ja za darmo też do pracy nie przychodzę Wink
  • Odpowiedz

krzysiek1974

2011-08-09, 20:46:00
Nowy użytkownik
SZINA napisał(a):
krzysiek1974 napisał(a):Udało mi się utargować rabat przekraczający 1000 zł do kojenej oferty innego sprzedawcy

ale i tak zarobił na tobie ponad 1000 zł Big Grin

piloty są dwa do każdej wew po jednym

dzięki za odpowiedź w sprawie pilotów.

zastanawia mnie polityka cenowa SD. skoro katalogowo klima kosztuje np. ok. 8000 zł brutto, po rabacie 4000zł brutto, w tym sprzedawca zarabia 1000zł (brutto/netto?) do tego producent, poddostawcy i importer, to ile faktycznie warta jest ta klima eoretycznie za 8000zł brutto???
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-08-09, 21:16:26
Moderator
Nie wnikaj.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

SZINA

2011-08-09, 21:17:11
Nowy użytkownik
krzysiek1974 napisał(a):zastanawia mnie polityka cenowa SD. skoro katalogowo klima kosztuje np. ok. 8000 zł brutto, po rabacie 4000zł brutto, w tym sprzedawca zarabia 1000zł (brutto/netto?) do tego producent, poddostawcy i importer, to ile faktycznie warta jest ta klima eoretycznie za 8000zł brutto???

To zależy od polityki firmy oraz woli sprzedawcy
niektóre firmy sprzedają poniżej zakupu (niewiem czemu Smile )
podjeżdzał kiedyś do mnie taki przedstawiciel i dawał 40 oczek na SD
może zależału mu na tym że dokupie jeszcze osprzęt, rurki i takie tam, niewiem
  • Odpowiedz

SZINA

2011-08-09, 21:19:09
Nowy użytkownik
acha i jeszcze
większość cen katalogowych uwględnia koszty importy i marży pośredników
  • Odpowiedz

bxz

2011-08-09, 21:55:32
Zaawansowany użytkownik
bartekw napisał(a):juz ci kolego pisalem tak jak kolega Robert polecam sd. zwlaszcza ze pracuja na podzespolach daikina. przeczytaj pm

A ja za to słyszałem, że sprężarki sa mitsu... jeśli to prawda to jest dla mnie argument na +.

Bobek napisał(a):Czyli w jakiejś hurtowni hydraulicznej Big Grin

BIMS ma w swojej ofercie... a ostatnio i daikina i lg... niektórzy hydraulicy mają tam 90 dni przelew na inwestycje... wiec coraz więcej ich się pojawi...

miezala5 napisał(a):...Teraz montowalem Airwell i jestem zaskoczony jakoscia na plus!!!

a ja na - jakośc/cena ;/
chociaż mam kilka sztuk zamontowanych w bardzo ciężkich warunkach i dają radę.
NO
  • Odpowiedz

Bobek

2011-08-10, 06:23:44
Użytkownik
Podajcie jeszcze adresy firm, upusty jakie macie, gdzie klienci indywidualni mogą zadzwonić i kupować w Waszych cenach zakupu....
Po co macie mieć możliwość zarobku ze sprzedaży urządzeń, oddawajcie swój upust gwarancyjny... Róbcie montaże za 200 zł... Widzę, że co niektórym całkiem już odwaliło, co się dzieje w tym porąbanym kraju?!?!

Gratuluję, naprawdę gratuluje...
  • Odpowiedz

bartekyogico

2011-08-10, 07:43:51
Zaawansowany użytkownik
Bobek napisał(a):Podajcie jeszcze adresy firm, upusty jakie macie, gdzie klienci indywidualni mogą zadzwonić i kupować w Waszych cenach zakupu....
Po co macie mieć możliwość zarobku ze sprzedaży urządzeń, oddawajcie swój upust gwarancyjny... Róbcie montaże za 200 zł... Widzę, że co niektórym całkiem już odwaliło, co się dzieje w tym porąbanym kraju?!?!

Kolego - świete słowa nie piłujmy gałęzi, na której wszyscy siedzimy
  • Odpowiedz

krzysiek1974

2011-08-10, 16:20:08
Nowy użytkownik
Adwokaci i notariusze też tak mówią.

Żyjemy w czasach gospodarki rynkowej. Ja sam, choć w innej branży, złoszczę się do czerwoności, gdy widze, jak coponiektóre firmy "psują rynek" wykonując usługi na marży głodowej lub poniżej kosztów.

Niemniej przesada w drugą stronę jest jeszcze większa. Bo czyż nie lepiej zamiast jednego sprzedać 3 klimatyzatory z marżą o 60% niżsżą (a może i 70%) mając dzięki temu trzech a nie jednego klienta, którym w przyszłości będziemy oferować usługi serwisu. Można oczywiście windować marże na i tak droższych w podstawie urządzeniach i narzekać, że klimatyzatory z makro czy castoramy są takie tanie (tańsze niż sama marża na tych co chciałbym sprzedać). Dlatego nie uważam, że działanie skierwane "do klienta" jest działaniem niepoprawnym rynkowo. Ważme, by nie przesadzić w każdą spronę.

Ja się tam cieszę, gdy uda mi się zakupić taniej (choć nie tanio!) coś dobrego i upatrzonego.

Często sam wysylam zapytania ofertowe do kilkunastu firm, gdy coś droższego przyjdzie mi kupić. Dziś to b. proste, w dobie poczty elektronicznej dopisanie kilku adresów mailowych zajmuje chwilę. A zyski bywają spore.

Czekam na kolejne uwagi dot. klimatyzatora i dziekuję wszystkim za konstruktywne odpowiedzi i porady!!!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-08-10, 16:24:09 przez krzysiek1974.)
  • Odpowiedz

bxz

2011-08-10, 18:32:00
Zaawansowany użytkownik
Bobek napisał(a):Podajcie jeszcze adresy firm, upusty jakie macie, gdzie klienci indywidualni mogą zadzwonić i kupować w Waszych cenach zakupu....

za 200 to się z domu nie ruszam... ale to ja psuje rynek czy producenci co po hurtowniach hydraulicznych sprzedają? Ja ceny mam normalne o to się nie martw xD a producenci na tym tracą... ale z czasem... tylko to lg mnie zdziwiło ;/ bo jak taki zamontuje klimę i padnie to fama idzie ze x czy y to po 3 latach padł... a jak poprawny montaż to i chińczyk 15 lat pociągnie ^^
NO
  • Odpowiedz

Bobek

2011-08-10, 20:22:41
Użytkownik
Może Ty tak nie robisz, ja też, ale wielu właśnie tak funkcjonuje... I to jest tragiczne... Sad

Cytat:Bo czyż nie lepiej zamiast jednego sprzedać 3 klimatyzatory z marżą o 60% niżsżą (a może i 70%) mając dzięki temu trzech a nie jednego klienta, którym w przyszłości będziemy oferować usługi serwisu.

Załóż sobie firmę kolego, przyjmij 2, 3 ludzi i utrzymaj się na rynku sprzedając klimy i wszystko w swojej działalności na 5% zarobku. Wtedy po kilku miesiącach możemy porozmawiać. Póki co nic nie rozumiesz... :| Ile chcesz zarobić na serwisie? Coraz częściej spotykam się na obiektach, że są robione przeglądy za 60-100 zł. W tej cenie jest dojazd, robocizna, a gdzie środki do dezynfekcji, odkażania wymienników... I ja mam na tym zarabiać?

Każda normalna firma, hurtownia chłodnicza udziela upustu firmom, ale to jest upust gwarancyjny. Kupując urządzenie Ty przejmujesz warunki gwarancji, podjeżdżasz w tym okresie do klienta jak coś się dzieje z urządzeniem, dostajesz bezpłatnie części od producenta i wymieniasz je. Klient nic nie płaci za to, a Ty jesteś w plecy o ten czas, paliwo, itp. To że firmy hydrauliczne i co niektóre zaczynają sprzedawać klientom indywidualnym to już jest niestety inna historia... Mi tutaj chodzi o osoby, pseudo firmy, które sprzedają klimy z praktycznie całym upustem, a później montują to za grosze... I przez to pieprzy się cały rynek...

Niestety niektórzy tego nie rozumieją i nie chcą zrozumieć...
  • Odpowiedz

llort

2011-08-10, 22:19:20
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):nie kupuj laptopa w sklepie z pralkami,nie kupuj klimatyzatora w sklepie z kotłami .
barbie a ty coś posiadasz? Czasami mądrzy ludzie w przeciwieństwie do ciebie kupują laptopy z lodówkami i pralkami.Czy ty na zakupy wybierasz się do miasta? Sad
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa