Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Saunier Duval 10-090 NHFKDO

48 Odpowiedzi, 43167 Wyświetleń
1 2 Dalej

klm 77

2011-08-16, 14:59:16
Użytkownik
Witam,
pytanie chyba do Stefanbud , on siedzi w saunierach.
mianowicie nie mogę zdobyć info w sprawie zakresu pracy jed zewn w trybie grzania, urzadzenie ma pracować głównie w zimie na grzaniu. W siedzibie Sauniera gość nie potrafił udzielić odpowiedzi.
Myśle że zakres pracy jest od -15, ale co dalej jeżeli temp spada , czy włącza sie alarm i klima staje , czy na sprężarce jest grzałka karteru , to głównie mnie interesuje
pozdr J
  • Odpowiedz

klm 77

2011-08-16, 19:02:04
Użytkownik
No tak, znalazłem info że maszynka pracuje od - 15 , a ciekwi mnie czy sprężarka wyposażona jest oryginalnie w grzalkę karteru, dość ważna sprawa przy starcie przy niskich temp zew np -20/ obsluga sklepu z pewnością nie będzie patrzyła na termometr, tylo jak zimno to dawj ciepło z klimy/
pozdr J
  • Odpowiedz

klm 77

2011-08-16, 19:05:01
Użytkownik
A może ma ktoś w głowie typ klimy która ma za zadanie raczej grzać, ja chyba będę optowal za Toshiba super digital, ona wg producenta zasuwa w trybie grzania od -20 to dośc ważne
J.
  • Odpowiedz

llort

2011-08-16, 20:53:51
Zaawansowany użytkownik
Nie od tylko do Smile
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

Gokou

2011-08-16, 21:28:49
Nowy użytkownik
klm 77 napisał(a):A może ma ktoś w głowie typ klimy która ma za zadanie raczej grzać, ja chyba będę optowal za Toshiba super digital, ona wg producenta zasuwa w trybie grzania od -20 to dośc ważne
J.

Mitsubishi zubadan do - 25
  • Odpowiedz

llort

2011-08-16, 21:47:18
Zaawansowany użytkownik
Jaki współczynnik zysków przy tej temperaturze?Jaki współczynnik uszkodzenia sprężarki ?Każdy silnik można zajechać będąc dystrybutorem paliwa do gażnika nie przestrzegając wymogów producenta maszyny.(tuning zestaw zimowy).skąd to się wzięło?Producent podaje dokładnie specyfikację swojego wyrobu do czego służy i w jakich warunkach.Szkoda że nie ma opcji na forum Kliknij i Zapomnij o Forum Raz Na Zawsze.
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-08-16, 21:54:44 przez llort.)
  • Odpowiedz

Gokou

2011-08-16, 23:03:31
Nowy użytkownik
Jezeli w katalogu mitsi jest ze gwarantuja grzanie do - 25 i daja na to urzadzenie 5 lat gwarancji to raczej tak jest. Podobno do - 15 utrzymuje 100% wydajnosci, przy -25 70%. ale niestety nie potwierdze tego z doswiadczenia bo nigdy nie montowalem zubadana.
  • Odpowiedz

llort

2011-08-17, 19:42:09
Zaawansowany użytkownik
llort napisał(a):
wojtek napisał(a):llort specjalnie dla Ciebie zrobimy przycisk "Zapomnij o Forum Raz Na Zawsze".
Czy to będzie dla Ciebie dobre, to sam ocenisz.
Admin
Szantaż psychologiczny? Smile Nie rozumiem?
A post zupełnie nie na temat.do -15 i wszystko.
  • Odpowiedz

Administrator

2011-08-17, 19:58:19
Administrator
llort wydawało mi się , że masz własny biznes, więc zasady zarabiania pieniędzy nie są ci obce.
Wspieramy naszych klientów, inni też mają szansę nimi zostać.
Może Ty sprzedajesz wyłącznie swoją myśl techniczną i nie masz kosztów, my je mamy.
Aby się rozwijać i dostarczać Wam informacji musimy zarabiać pieniądze i je inwestować.
Przez to jesteśmy również zobowiązani do promowania NASZYCH KLIENTÓW.
I dlatego reklama bez zgody administracji jest niedozwolona. Jesteś bacznym obserwatorem, więc musiałeś zauważyć, że wiele linków do stron nie jest przez nas usuwanych - są pomocne i użyteczne.
A w takich przypadkach jak ten możesz wysłać prv.
Załóż swoje forum, ze swoimi zasadami. Może się od Ciebie czegoś nauczymy.
Pozdrawiam
Admin
  • Odpowiedz

llort

2011-08-17, 20:05:07
Zaawansowany użytkownik
stefanbud napisał(a):
klm 77 napisał(a):Witam,
pytanie chyba do Stefanbud , on siedzi w saunierach.
mianowicie nie mogę zdobyć info w sprawie zakresu pracy jed zewn w trybie grzania, urzadzenie ma pracować głównie w zimie na grzaniu. W siedzibie Sauniera gość nie potrafił udzielić odpowiedzi.
Myśle że zakres pracy jest od -15, ale co dalej jeżeli temp spada , czy włącza sie alarm i klima staje , czy na sprężarce jest grzałka karteru , to głównie mnie interesuje
pozdr J
Witam

Myślę że nasz żartowniś nadworny Troll wytłumaczy Ci i reszcie forumowiczów wszystkie zawiłości chłodnictwa. Szkoda mi czasu na pisanie żeby ten wszechwiedzący spieprzył mi każdy temat swoimi schizami. Proszę słuchać Trolla i tym się kierować. Kup sobie kanister z benzyną, ooo...

Pozdrawiam
Stefanbud.Pytanie.ńa jakiej zasadzie udokumentował byś swoją odpowiedż? Na zasadzie dokumentacji producenta sanier czy własnych mądrzejszych spostrzeżeń stwierdzając że producent się myli.Bo jak ze własnych spostrzeżeń to byłbyś nie wiarygodny.Jeżeli z dokumentacji to został byś wykropkowany?
przez Wojtka.Jaki miałeś pomysł na odpowiedż?
  • Odpowiedz

wit

2011-08-17, 20:12:15
Top użytkownik
Gokou napisał(a):Jezeli w katalogu mitsi jest ze gwarantuja grzanie do - 25 i daja na to urzadzenie 5 lat gwarancji to raczej tak jest. Podobno do - 15 utrzymuje 100% wydajnosci, przy -25 70%. ale niestety nie potwierdze tego z doswiadczenia bo nigdy nie montowalem zubadana.

perpetum mobile?
Ludzie -praw fizyki się nie przeskoczy.

spada temperatura zewnętrzna-spada odparowanie w trybie grzania -spada wydajność.
100% wydajności przy -15*C ? znaczy się przy -5*C 200% wydajności a przy +4*C 300% wydajności.

COP grzewcze na poziomie 2 przy -15*C to max. w warunkach idealnych. np. dla powietrznej pompy ciepła specjalizowanej do grzania a nie jak klima do chłodzenia z grzaniem jako opcją.

100% wydajności - to nie 100% nominalnej wydajności -tylko w najlepszym przypadku drugie tyle zysku ciepła w porównaniu do zużytego prądu. 100% zysku energetycznego.
w odniesieniu do samej sprężarki bez liczenia zużycia prądu przez wiatraki i bez strat na odtajanie.
a osiąga tyle -świeżo po odtajaniu JZ -i pod warunkiem, że ogrzewane pomieszczenie ma około+18*C.
prosta fizyka i wykresy.
w praktyce -droższa -bardziej skomplikowana i bardziej awaryjna wersja zwykłej farelki...

a % wydajności w porównaniu do nominalnej to około 50%. znaczy się jednostka 7,5kW -grzeje z wydajnością około 3,5-4kW pobierając z sieci 2kW.

o ile była typowo dobrana -na wydajność chłodzenia -to jej nominalne 7,5kW grzewczej wystarcza jak jest na dworze +5*C. przy -5*C grzewczej nadal jest około 7kW -ale potrzeba już 10-ciu kW...

przy -15*C - super grzejąca klima daje połowę nominału -a wiec przykładowa 7,5kilowatowa daje około 3,5kW no może 4kW ciepła... a do ogrzania obiektu potrzeba w tych warunkach 15-stu kW ciepła...

a co do grzania jakąkolwiek klimą przy -25*C... nie będę pisał bo brzuch ze śmiechu już mnie boli. perpetum mobile Panowie, perpetum mobile.
  • Odpowiedz

barbie

2011-08-17, 20:15:03
Top użytkownik
w kasetach są często fabryczne grzałki--działają przy minus 50 .
  • Odpowiedz

llort

2011-08-17, 20:22:21
Zaawansowany użytkownik
Brzuch to mnie rozbolał od 3 postu Smile Ale napiłem się ciepłej herbaty i jest OK. Sad
  • Odpowiedz

wit

2011-08-17, 20:24:11
Top użytkownik
fakt. grzałki grzeją niezależnie od temperatury zewnętrznej. grzałki a nie klima w funkcji grzania jako pompa ciepła.
i tak do grzania przy -15*C -25*C lepsza byle dmuchawa niż klima -nawet ta z grzałkami.

a co do dokumentacji producentów... w ulotkach się pisze to co klient chce przeczytać.

-25*C klient chce grzejącą klimę? no to grzeje.
a że ma 20% nominalnej wydajności i daje tyle ciepła co z sieci elektrycznej pociągnie... to już inna sprawa.

podobnie, że w takich warunkach szybko zużywa sprężarkę itd. ale jakoś grzeje -wiec napisało się prawdę.,

nawet -jeśli w jednostce jedynie lampeczka się świeci -to przecież jakieś ciepło z tej lampki powstaje -a więc producent -lub częściej sprzedawca prawdę pisze... a że nie cała prawdę...
już uczciwsi są producenci którzy dali grzałki... co prawda zysk energetyczny żaden ale grzeje i nie niszczy urządzenia.
  • Odpowiedz

llort

2011-08-17, 20:25:08
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):w kasetach są często fabryczne grzałki--działają przy minus 50 .
Plastyki wytrzymują?A dlaczego tylko w kasetach? Sad
  • Odpowiedz

Gokou

2011-08-17, 21:16:07
Nowy użytkownik
wit napisał(a):
Gokou napisał(a):Jezeli w katalogu mitsi jest ze gwarantuja grzanie do - 25 i daja na to urzadzenie 5 lat gwarancji to raczej tak jest. Podobno do - 15 utrzymuje 100% wydajnosci, przy -25 70%. ale niestety nie potwierdze tego z doswiadczenia bo nigdy nie montowalem zubadana.

perpetum mobile?
Ludzie -praw fizyki się nie przeskoczy.

spada temperatura zewnętrzna-spada odparowanie w trybie grzania -spada wydajność.
100% wydajności przy -15*C ? znaczy się przy -5*C 200% wydajności a przy +4*C 300% wydajności.

COP grzewcze na poziomie 2 przy -15*C to max. w warunkach idealnych. np. dla powietrznej pompy ciepła specjalizowanej do grzania a nie jak klima do chłodzenia z grzaniem jako opcją.

100% wydajności - to nie 100% nominalnej wydajności -tylko w najlepszym przypadku drugie tyle zysku ciepła w porównaniu do zużytego prądu. 100% zysku energetycznego.
w odniesieniu do samej sprężarki bez liczenia zużycia prądu przez wiatraki i bez strat na odtajanie.
a osiąga tyle -świeżo po odtajaniu JZ -i pod warunkiem, że ogrzewane pomieszczenie ma około+18*C.
prosta fizyka i wykresy.
w praktyce -droższa -bardziej skomplikowana i bardziej awaryjna wersja zwykłej farelki...

a % wydajności w porównaniu do nominalnej to około 50%. znaczy się jednostka 7,5kW -grzeje z wydajnością około 3,5-4kW pobierając z sieci 2kW.

o ile była typowo dobrana -na wydajność chłodzenia -to jej nominalne 7,5kW grzewczej wystarcza jak jest na dworze +5*C. przy -5*C grzewczej nadal jest około 7kW -ale potrzeba już 10-ciu kW...

przy -15*C - super grzejąca klima daje połowę nominału -a wiec przykładowa 7,5kilowatowa daje około 3,5kW no może 4kW ciepła... a do ogrzania obiektu potrzeba w tych warunkach 15-stu kW ciepła...

a co do grzania jakąkolwiek klimą przy -25*C... nie będę pisał bo brzuch ze śmiechu już mnie boli. perpetum mobile Panowie, perpetum mobile.

Dzieki za wyklad, dopiero sie ucze fachu wiec na pewno sie przyda.
Poprostu kolega zapytal czy ktos ma jakas klime na glowie do grzania glownie i to mi przyszlo na mysl poniewaz widzialem ostatnio w katalogu i mnie zaciekawila, niestety nie mialem okazji zamontowac a potem poobserwowac takiego modelu i przekonac sie jak to naprawde dziala.
Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-08-17, 21:17:51 przez Gokou.)
  • Odpowiedz

wit

2011-08-17, 21:42:18
Top użytkownik
Gokou napisał(a):Dzieki za wyklad, dopiero sie ucze fachu wiec na pewno sie przyda.

Wink

Dodam - podane dane liczbowe -nie odnoszą się do konkretnego przypadku czy konkretnego budynku...
-jedynie ilustrują tendencje i zjawiska jako luźny przykład.

W konkretnym przypadku może być potrzebna inna moc grzewcza i może być instalowana inna klima. Ale sens -zawsze przy dużym mrozie potrzeba znacząco więcej ciepła do ogrzewania a KAŻDA klima -przy dużym mrozie daje znacząco mniej ciepła. I układ się rozjeżdża... kiedy potrzebujemy dużo to dostajemy mało.

Chyba, że klima grzeje grzałkami a nie "klimą" Wink
  • Odpowiedz

crocens

2011-08-18, 07:45:40
Top użytkownik
no to może ja dodam jakiś przykład z życia kiedy to miałem pewien klimatyzator do grzania mojego mieszkania gdzie nie miałem żadnej alternatywy.

Klimatyzator 3,5kW inwerter w funkcji grzania, zmierzona wydajność grzania przy +10 na dworze: 4,5kW ciepła przekazywana do pokoju,
Przy 0*C na dworze: 3,4kW ciepła ,

Przy -10 na dworze: 2,5kW ciepła,

Przy -25 na dworze: 1,5kW ciepła,

Co do poboru prądu to w gwoli wyjaśnienia należy się sprostowanie. Generalnie sprężarka chłodnicza będzie pobierała coraz mniej prądu (wraz ze spadkiem ciśnienia po stronie ssącej, przy założeniu w miarę stałego ciśnienia po stronie tłocznej, sprężarka ma coraz mniej do sprężania a co za tym idzie większa część suwu tłoka odbywa sie przy niższym ciśnieniu niż ciśnienie skraplania. Podobnie ma się sprawa z pozostałymi typami sprężarek). Skąd więc takie duże rachunki za prąd? Sprawa jest prosta. Po pierwsze, klima w te temperatury działa non-stop, 24h/dobę, druga sprawa, często się rozmraża.

Nie mam niestety danych do do całościowego zużycia prądu, tylko aktulane zużycie przez sprężarkę.
Pozdrawiam
.
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-08-18, 16:30:25
Moderator
llort napisał(a):Nie od tylko do Smile
Jednak OD.
Np od -20 do +24.
I zwyczajowo jak się liczy to od mniejszej wartości do większej, liczysz od 0 do 10 (chyba że jesteś w NASA albo jesteś bomberem).
Zatem hipotetyczna klima grzeje od -20 do +24 Tongue
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-08-18, 16:31:25 przez Shitashii.)
  • Odpowiedz

barbie

2011-08-18, 16:56:24
Top użytkownik
crocens---jaką aparaturą zmierzyłeś wydajność grzania klimatyzatora ? .
  • Odpowiedz

llort

2011-08-18, 19:14:23
Zaawansowany użytkownik
Shitashii napisał(a):
llort napisał(a):Nie od tylko do Smile
Jednak OD.
Np od -20 do +24.
I zwyczajowo jak się liczy to od mniejszej wartości do większej, liczysz od 0 do 10 (chyba że jesteś w NASA albo jesteś bomberem).
Zatem hipotetyczna klima grzeje od -20 do +24 Tongue
Grzanie w zimie DO -15.Zatem hipotetyczna klima grzeje oszczędnie DO pewnego stopnia.
  • Odpowiedz

crocens

2011-08-18, 19:22:47
Top użytkownik
barbie, poprzez pomiary pośrednie:
1. Temeperatura na wlocie skraplacza (j. wew)
2. Wilgotność na wlocie
3. Temperatura na wylocie
4. Przepływ powietrza w m3/h ( to było najbardziej problematyczne, dorobiłem sobie specjalną kształtkę wentylacyjną która mi ułatwiła pomiar prędkości powietrza, do tego pole przekroju i mamy wydatek powietrza w m3/h)
Jeszcze zamieniłem m3 powietrza na kg powietrza (z wykorzystaniem gęstości

Pierwsze 3 punkty naniosłem na wykres moliera i odczytałem różnicę entalpii.
I na koniec pomnożyłem kg/h powietrza razy różnice entalpi kJ/kg i otrzymałem wydajność w Watach.

A defakto zrobiłem to by porównać wyniki jakie otrzymałem w pewnym programie do obliczeń chłodniczych z rzeczywistością. Wink
.
  • Odpowiedz

miezala5

2011-08-18, 19:32:14
Top użytkownik
barbie, poprzez pomiary pośrednie:
1. Temeperatura na wlocie skraplacza (j. wew)
2. Wilgotność na wlocie
3. Temperatura na wylocie
4. Przepływ powietrza w m3/h ( to było najbardziej problematyczne, dorobiłem sobie specjalną kształtkę wentylacyjną która mi ułatwiła pomiar prędkości powietrza, do tego pole przekroju i mamy wydatek powietrza w m3/h)
Jeszcze zamieniłem m3 powietrza na kg powietrza (z wykorzystaniem gęstości

Pierwsze 3 punkty naniosłem na wykres moliera i odczytałem różnicę entalpii.
I na koniec pomnożyłem kg/h powietrza razy różnice entalpi kJ/kg i otrzymałem wydajność w Watach.

A defakto zrobiłem to by porównać wyniki jakie otrzymałem w pewnym programie do obliczeń chłodniczych z rzeczywistością. Wink

Grubo naprawde szacun!Wink
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

crocens

2011-08-18, 19:36:33
Top użytkownik
dodam dla ścisłości, że otrzymałem kJ/h co po przekształceniu na kJ/s dało wartość w kW Smile
.
  • Odpowiedz

llort

2011-08-18, 20:00:57
Zaawansowany użytkownik
On i tak tego nie zrozumie do puki kalorymetru nie zrozumie.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa