Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Saunier Duval 10-090 NHFKDO

48 Odpowiedzi, 43223 Wyświetleń
Wstecz 1 2

crocens

2011-08-18, 20:09:42
Top użytkownik
generalnie jeżeli obudować to cuś obudową z gruba izolacją to otrzymasz kalorymetr.Kalorymetr to pojęcie ogólne, ma wiele odmian i setki rozwiązań konstrukcyjnych. Moje rozwiązanie jest na moje potrzeby wystarczająco dokładne.
.
  • Odpowiedz

llort

2011-08-18, 20:23:28
Zaawansowany użytkownik
Najważniejsze że ktoś się bawi w coś i ma doświadczenia i wnioski.Czasami warto sprawdzić producenta co oferuje.szkoda że takich potrafiących coraz mniej
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

byniom

2011-08-18, 20:53:02
Moderator
Robiłem to podobnie tylko przy chłodzeniu bo chciałem sprawdzić czy faktycznie tyle klima ma , nawet prosty program kiedyś napisałem żeby sobie z grubsza to zmierzyć.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-08-18, 21:08:00
Moderator
llort napisał(a):
Shitashii napisał(a):
llort napisał(a):Nie od tylko do Smile
Jednak OD.
Np od -20 do +24.
I zwyczajowo jak się liczy to od mniejszej wartości do większej, liczysz od 0 do 10 (chyba że jesteś w NASA albo jesteś bomberem).
Zatem hipotetyczna klima grzeje od -20 do +24 Tongue
Grzanie w zimie DO -15.Zatem hipotetyczna klima grzeje oszczędnie DO pewnego stopnia.

To jeśli grzeje DO -15, to ja się pytam OD ilu grzeje? Bo mi się wydaje, że niezależnie czy zima czy lato, to grzeje np od -15 do +25*C.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

JB220765

2011-08-18, 21:19:52
Użytkownik
Witam
Wracając do meritum.....czy ta klima się wyłączy po alarmie i czy ma te grzałkę,,,,czy nieee???
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

llort

2011-08-19, 17:40:55
Zaawansowany użytkownik
Shitashii napisał(a):
llort napisał(a):
Shitashii napisał(a):Jednak OD.
Np od -20 do +24.
I zwyczajowo jak się liczy to od mniejszej wartości do większej, liczysz od 0 do 10 (chyba że jesteś w NASA albo jesteś bomberem).
Zatem hipotetyczna klima grzeje od -20 do +24 Tongue
Grzanie w zimie DO -15.Zatem hipotetyczna klima grzeje oszczędnie DO pewnego stopnia.

To jeśli grzeje DO -15, to ja się pytam OD ilu grzeje? Bo mi się wydaje, że niezależnie czy zima czy lato, to grzeje np od -15 do +25*C.
Producent podaje do -15 TZ w funkcji grzania.Po co grać skoro w naturze + 25?
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-08-19, 17:43:06 przez llort.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-08-19, 18:07:47
Moderator
Producent podaje OD ! Ile mam Ci tłumaczyć?
Po co grzać? Bo może ktoś potrzebuje 30*C ? understood?
  • Odpowiedz

llort

2011-08-19, 18:30:59
Zaawansowany użytkownik
Shitashii napisał(a):Producent podaje OD ! Ile mam Ci tłumaczyć?
Po co grzać? Bo może ktoś potrzebuje 30*C ? understood?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję. Smile
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-08-19, 18:35:05
Moderator
Jak grochem o ścianę.... Rolleyes
  • Odpowiedz

llort

2011-08-19, 18:51:57
Zaawansowany użytkownik
http://www.saunierduval.pl/stepone/data/...d-i-pl.pdf Niech stracę kolejne 20.Skala termometru ma zero i plus i minusTVP1- 2 i inne stacje zatrudniając ludzi METEOROLOGÓW którzy twierdzą i przepowiadają że mróz jutro będzie sięgał do - 15-stu stopni c .Zazwyczaj nie są tacy dokladni ci idioci i twierdzą że jutro temperatura będzie w granicach od -10 do -15.Nieuki matematyczne?Są rachunki minusowe i dodatnie.W grzaniu przy TZ do 43.43 i -15 są danymi zakresu krytycznego do odnoszącego się do danej funkcji klimatyzatora.Zakres pracy tego urządzenia mierzymy od do.Czyli58stopni w funkcji grzania lub chłodzenia.Grzejemy do -15TZ.chłodzimy do43TZ
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-08-19, 19:09:46 przez llort.)
  • Odpowiedz

crocens

2011-08-19, 19:08:01
Top użytkownik
sprzeczacie się o takie pierdoły... czyż Ty nie lortt masz w opisie, że to nie forum polonistyczne? dajcie sobie spokój...
.
  • Odpowiedz

llort

2011-08-19, 19:20:38
Zaawansowany użytkownik
Marcin pierdoła czasami jest powodem naprawy.
  • Odpowiedz

crocens

2011-08-19, 19:25:37
Top użytkownik
ok, ale czy powiesz "od x do y" czy "od y do x" to i tak każdy wie o co chodzi, dlatego do mnie to taka pierdółka Smile proszę was, obydwoje wiecie o o chodzi i zgadzacie sie z meritum sprawy, dlatego po co ciągnąć taką kłótnię? Dajcie sobie po mordzie i odpuście...
.
  • Odpowiedz

crocens

2011-08-19, 19:32:04
Top użytkownik
A wracając do meritum sprawy to po cholerę komuś to wiedzieć, czy klima ma grzałkę karteru czy nie? Jeżeli nie można dowiedzieć się tego od producenta to należy założyć, że jej nie ma i finito. Grzałka kosztuje 70zł + 40zł termostat do niej. Zero ingerencji w oryginalny układ, podpinasz pod L i na N termostat i koniec... ludzie, nie róbice z igły widły, temat się ciągnie kupę czasu... a sprawa prosta jak konstrukcja cepa Smile

Pozdrawiam wszystkich Smile
.
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-08-19, 19:35:21
Moderator
Ok, kończymy, ale chcę przekonać tego Illoraza, że przeważnie, zazwyczaj, zwyczajowo i często prawidłowo podajemy zakresy od wartości mniejszej (tu -15) do wartości większej (tu +24).
A meteorologów źle słuchasz lub nie rozumiesz. Podają wartość mrozu (czyli de facto poniżej zera *C) już jakoby wartość bezwzględną, stąd mówią że "mróz będzie od -10 we Wrocku do -18 w Suwałkach Big Grin
Dobra, już luz.
Ale u nas i tak tematy rzadko przekraczają 3 strony....
  • Odpowiedz

barbie

2011-08-19, 19:35:34
Top użytkownik
zwykle trzeba doprowadzić dodatkowy przewód zasilający---grzałka pracująca razem ze sprężarką nic nie daje .
  • Odpowiedz

llort

2011-08-19, 19:37:43
Zaawansowany użytkownik
Czyli zakresod -10 we Wrocku do -18 w Suwałkach :|
  • Odpowiedz

llort

2011-08-19, 19:43:35
Zaawansowany użytkownik
llort napisał(a):Czyli zakresy są od -10 we Wrocku do -18 w Suwałkach :|
Jednej pani we Wrocku zimą grzeje do -10 bo np .zwykła.Pani w suwałkach zainwestowała w DC i grzeje do -18 a nie od minus 18 Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-08-19, 19:45:40 przez llort.)
  • Odpowiedz

llort

2011-08-19, 19:48:33
Zaawansowany użytkownik
llort napisał(a):
Jednej pani we Wrocku zimą grzeje do -10 bo np .zwykła.Pani w suwałkach zainwestowała w DC i grzeje do -18 a nie od minus 18 Smile
.Po co pani w suwałkach grzać od minus 18 skoro i tak dawno temu zamarzła Rolleyes
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-08-19, 19:52:41
Moderator
llort napisał(a):
llort napisał(a):
.Po co pani w suwałkach grzać od minus 18 skoro i tak dawno temu zamarzła Rolleyes
Po co w taki sposób sobie odpisywać (zamiast edytować pierwszy post)? Żeby nabijać posty.
Dobra, grzeją od- lub do- jakiejś temperatury, zależy czy ona (ta temperatura) spada czy rośnie.
  • Odpowiedz

llort

2011-08-19, 20:02:28
Zaawansowany użytkownik
llort napisał(a):.......................................

reklama na forum bez zgody administracji jest niedozwolona
Admin
A co miałem edytować? Sad
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-08-19, 20:04:43
Moderator
Pierwszy z tych trzech cytowanych w moim poście. Głupi jesteś czy udajesz? Rolleyes
  • Odpowiedz

llort

2011-08-19, 20:07:46
Zaawansowany użytkownik
llort napisał(a):
llort napisał(a):.......................................

reklama na forum bez zgody administracji jest niedozwolona
Admin
A co miałem edytować? Sad
Dtr? dział DTR to też reklama.Jedno drugiemu przeczy.Regulamin forum i ten dział. Smile
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa