Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

problem ze skroplinami kapie z jednostki wewn.

29 Odpowiedzi, 45284 Wyświetleń
1 2 Dalej

kozioty

2011-08-19, 14:19:57
Nowy użytkownik
koledzy mam mały problem klimatyzator saunier duval zamontowany w zeszłym roku. pracował cały zeszły rok normalnie . jakiś tydzień temu zaczeła kapać z jednostki wewnętrznej woda.
po rozebraniu i przelaniu tacki woda wycieka normalnie. jednak gdy już pracuje po pewnym czasie woda z tacki nie uchodzi i zaczyna kapać z jednostki wewnętrznej.
Prosze o porady co to może być
z góry dzieki
  • Odpowiedz

bxz

2011-08-19, 14:28:44
Zaawansowany użytkownik
odparowanie za nisko=>lód=>potrzebny fachowiec.
NO
  • Odpowiedz

kubabaku

2011-08-19, 14:35:32
Zaawansowany użytkownik
ewentualnie sprawdź resztę odpływu bo może być zatkany itd...jeżeli nie schodzi z tacki oczywiście...jeżeli leje z całej jednostki bo zachodzi lodem to kolega już wyżej napisał. jak urządzenie ma rok to napewno na gwarancji i robiłeś serwis na wiosnę więc dzwoń po serwisanta.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-08-19, 14:37:07 przez kubabaku.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2011-08-19, 16:45:17
Top użytkownik
Witam

Rura która odchodzi ze skroplinami i wchodzi do syfonu nie powinna być uszczelniona tylko wchodzić luźno do niego. Powstaje powietrzny korek i wtedy się przelewa. Dziś usunąłem taką awarię.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

barbie

2011-08-19, 16:45:58
Top użytkownik
problem z odpowietrzeniem rury skroplin--nadciśnienie w kanalizacji .
  • Odpowiedz

hary811

2011-08-19, 17:40:46
Użytkownik
ja wymieniłem dzisiaj 14 tacek odprowadzenia skroplin wszystkie popękały najprawdopodobniej od płynu odgrzbiajacego ostojniki mini orange rozlatywały sie w palcach .... zycie Smile
  • Odpowiedz

peen

2011-08-19, 19:18:17
Użytkownik
A właśnie... też mi jakoś w czerwcu ze splita daikina zaczęło kapać po prawej stronie - rurkę mam po lewej. Wytarłem i mu minęło. Instrukcja serwisowa nic nie mówi na temat czyszczenia tacek, a sam sprzęt opsikuję 2x w roku jakimś płynem do klimatyzatorów co z TIRa wypadł.
  • Odpowiedz

hary811

2011-08-19, 19:27:22
Użytkownik
wymian była w miare prosta bo były to klimy Fujitsu ale byłem bardzo zdziwiony gdy dosc solidny plastik rozpadywał sie w rekach
  • Odpowiedz

llort

2011-08-19, 20:16:50
Zaawansowany użytkownik
hary811 napisał(a):ja wymieniłem dzisiaj 14 tacek odprowadzenia skroplin wszystkie popękały najprawdopodobniej od płynu odgrzbiajacego ostojniki mini orange rozlatywały sie w palcach .... zycie Smile
Zycie to jest doświadczenie.Jestem ciekaw czy inni koledzy zajmujący się fachowo tą branżą i używający dedykowanych środków mieli problem po chydraulikach.
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

kozioty

2011-08-19, 21:57:58
Nowy użytkownik
bxz napisał(a):odparowanie za nisko=>lód=>potrzebny fachowiec.

A coś wiecej na ten temat
  • Odpowiedz

kozioty

2011-08-19, 21:59:45
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):problem z odpowietrzeniem rury skroplin--nadciśnienie w kanalizacji .

rura była do niej jakiś czas włożona ale teraz jest już poza kanalizą i powinno lecieć na trawkę a i tak sie przelewa .Może ten korek powietrzny gdzieś siedzi jaki sposób na to żeby tego sie pozbyć
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2011-08-20, 04:25:09
Top użytkownik
llort napisał(a):
hary811 napisał(a):ja wymieniłem dzisiaj 14 tacek odprowadzenia skroplin wszystkie popękały najprawdopodobniej od płynu odgrzbiajacego ostojniki mini orange rozlatywały sie w palcach .... zycie Smile
Zycie to jest doświadczenie.Jestem ciekaw czy inni koledzy zajmujący się fachowo tą branżą i używający dedykowanych środków mieli problem po chydraulikach.
Witam

Ja głównie mam problemy z odprowadzaniem skroplin po hłodniażach bez doświadczenia życiowego.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

miezala5

2011-08-20, 06:28:46
Top użytkownik
stefanbud napisał(a):Witam

Rura która odchodzi ze skroplinami i wchodzi do syfonu nie powinna być uszczelniona tylko wchodzić luźno do niego. Powstaje powietrzny korek i wtedy się przelewa. Dziś usunąłem taką awarię.

Pozdrawiam

Jak najlepiej sie podlaczyc do odplywu ze zleozmywaka w kuchni?
Gdzie w ktorym miejscu?
Dziekuje!
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

bxz

2011-08-20, 07:23:33
Zaawansowany użytkownik
kozioty napisał(a):
bxz napisał(a):odparowanie za nisko=>lód=>potrzebny fachowiec.

A coś wiecej na ten temat

a jakie są ciśnienia/nie?
NO
  • Odpowiedz

Bobek

2011-08-20, 07:57:53
Użytkownik
Najlepiej kupić gotowe syfony, mają od razu wyjście do podłączenia np zmywarki. Średnica idealnie pasuje do standardowego odpływu, czy to rurki 1/2`` np GENOVA, czy rurka giętka. Jak dla mnie wpięcie do syfonu musi być szczelne, żeby nie mogła wylać się niepotrzebnie woda i jakieś zapachy niepożądane się wydostały. Niby nie powinny bo wpięcie jest nad syfonem, ale sam syfon też żyje swoim życiem... Tongue (czasami stosuję dodatkowy syfon zrobiony z kolanek dla świętego spokoju).

Widziałem też jak z takiego wpięcia wylewała się woda przy spuszczaniu dużej ilości wody ze zlewu. Syfon nie dawał rady i podnosił się poziom wody w rurce, następnie przez niezaizolowane wpięcie odpływu lała się woda i zalewała szafkę i kafelki... Wszystko uzależnione jest na obiekcie i potrzeba trochę wyobraźni i lekkiego zacięcia hydraulika Smile

Najważniejsze w tym wszystkim jest wykonanie odpowietrznika naszego odpływu. Ja zawsze wstawiam trójnik w klimatyzatorze przy podłączeniu oryginalnym i to działa w 100 procentach. Niestety bardzo dużo instalatorów o tym zapomina, ale ja się cieszę, bo przyjeżdżam później na awarię i jest kaska Big Grin
  • Odpowiedz

kozioty

2011-08-20, 09:25:58
Nowy użytkownik
Bobek napisał(a):Najważniejsze w tym wszystkim jest wykonanie odpowietrznika naszego odpływu. Ja zawsze wstawiam trójnik w klimatyzatorze przy podłączeniu oryginalnym i to działa w 100 procentach. Niestety bardzo dużo instalatorów o tym zapomina, ale ja się cieszę, bo przyjeżdżam później na awarię i jest kaska Big Grin

CZYLI ROZUMIEM ZE WSTAWIENIE TRÓJNIKA (LUB NAWIERCENIE DZIURKI )GDZIEŚ NA LINI ODPROWADZENIA SKORPLIN POWINNO POMÓC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-08-20, 09:26:15 przez kozioty.)
  • Odpowiedz

Bobek

2011-08-20, 19:05:51
Użytkownik
Jeżeli nie skuwa go lodem, nie jest przytkany odpływ z tacy skroplin to raczej tak. Często się zdarza, że robi się korek powietrzny w instalacji i dlatego potrzebny jest odpowietrznik. Ja zawsze robię trójnik i dokładam kawałek rurki w pionie, najlepiej żeby był powyżej tacy skroplin. Wtedy jestem spokojny i mam pewność, że wszystko będzie ok.
Poza tym musisz wykazać się odrobiną znajomości hydrauliki i pamiętać, że są różne sposoby prowadzenia instalacji i wpięcia w kanalizacje, syfony itp.
Powodzonka Wink
  • Odpowiedz

llort

2011-08-20, 19:26:06
Zaawansowany użytkownik
Mała ilość czynnika SmileKorki pozostawmy hydraulikom.Rok działało :/
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-08-20, 19:28:29 przez llort.)
  • Odpowiedz

llort

2011-08-20, 19:32:08
Zaawansowany użytkownik
Bobek napisał(a):Jeżeli nie skuwa go lodem, nie jest przytkany odpływ z tacy skroplin to raczej tak. Często się zdarza, że robi się korek powietrzny w instalacji i dlatego potrzebny jest odpowietrznik. Ja zawsze robię trójnik i dokładam kawałek rurki w pionie, najlepiej żeby był powyżej tacy skroplin. Wtedy jestem spokojny i mam pewność, że wszystko będzie ok.
Poza tym musisz wykazać się odrobiną znajomości hydrauliki i pamiętać, że są różne sposoby prowadzenia instalacji i wpięcia w kanalizacje, syfony itp.
Powodzonka Wink
A DTR montażu najlepiej o tym mówi.
  • Odpowiedz

llort

2011-08-20, 19:36:29
Zaawansowany użytkownik
llort napisał(a):Mała ilość czynnika SmileKorki pozostawmy hydraulikom.Rok działało :/
Jeżeli to kaseta to sprawdż położenie żaluzji.Nie może być w funkcji chłodzenia w pionie.
  • Odpowiedz

llort

2011-08-20, 19:44:59
Zaawansowany użytkownik
stefanbud napisał(a):Witam

Pozdrawiam
W swojej kanalizacji w domu też nie stosowałeś połączeń uszczelnionych?Na zdjęciu wyglądasz bardziej rozsądny niż to wynika czasami z twoich wywodów.
  • Odpowiedz

llort

2011-08-20, 20:01:07
Zaawansowany użytkownik
patusx1 napisał(a):
llort napisał(a):
llort napisał(a):Mała ilość czynnika SmileKorki pozostawmy hydraulikom.Rok działało :/
Jeżeli to kaseta to sprawdż położenie żaluzji.Nie może być w funkcji chłodzenia w pionie.
i co myslisz ze kaseta tak działa? ilrot nieraz mi sie wydaje ze cos nie tak z tobaBig Grin ale ciekawa opcja co ja wymyslilesBig Grin
Kondensat zatrzymuje się i opada
  • Odpowiedz

mg

2011-08-20, 20:08:00
Top użytkownik
[Obrazek: lollipop.gif] dobry temat...
  • Odpowiedz

llort

2011-08-20, 20:15:39
Zaawansowany użytkownik
patusx1 napisał(a):gdzie? na obiekt? człowieku o czym ty mówisz po to jest pompka zeby skropliny spierdalały i nie mieszaj ludzia w głowie bo to nie zalezy od ułozenia zaluzjiBig Grin
Porównywalny efekt ma zbyt mała ilość czynnika i zabrudzone filtry.Kapie woda Sad
  • Odpowiedz

mg

2011-08-20, 20:20:20
Top użytkownik
[Obrazek: hi.gif]
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa