Witam
Szukałem na Forum i nic na ten temat nie mogę znaleźć.
Chodzi o podłącznie dwóch klimakonwektorów wyposażonych w nagrzewnicę i chłodnicę wodną o różnych mocach ( silnikach wentylatorów ) do jednego sterownika naściennego. Czy istnieje taka możliwość ?
Najlepiej aby dwie jednostki posiadały swój oddzielny regulator ( sterownik). Ale w jednym pomieszczeniu należy wykluczyć możliwość włączenia jednej jednostki na grzanie a drugiej na chłodzienie. Dlatego wymagane jest aby pod jeden sterwonik podłączyć dwie jednostki sufitowe.
Czy ktoś spotkał się z tym problemem i może coś konkretnego doradzić.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-10-08, 11:14:27 przez melon.)
Szukałem na Forum i nic na ten temat nie mogę znaleźć.
Chodzi o podłącznie dwóch klimakonwektorów wyposażonych w nagrzewnicę i chłodnicę wodną o różnych mocach ( silnikach wentylatorów ) do jednego sterownika naściennego. Czy istnieje taka możliwość ?
Najlepiej aby dwie jednostki posiadały swój oddzielny regulator ( sterownik). Ale w jednym pomieszczeniu należy wykluczyć możliwość włączenia jednej jednostki na grzanie a drugiej na chłodzienie. Dlatego wymagane jest aby pod jeden sterwonik podłączyć dwie jednostki sufitowe.
Czy ktoś spotkał się z tym problemem i może coś konkretnego doradzić.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
widzę że mamy pokrewny temat, ja się zastanawiam czy dali rozdzielnik za sterownikiem a Ty czy powinien być. Dobre.
Post nr 9 jest odpowiedzią na Twoje pytanie. Jeżeli przekaźniki w sterowniku dają radę wytrzymać obciążenie to nie ma problemu. Znajdziesz dopuszczalne obciążenie w instrukcji. Rzeczywiste wyliczysz z wzoru I=P/(U*cos(fi))