Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

chłodnia kominowa

6 Odpowiedzi, 8265 Wyświetleń

Bock

2011-09-12, 11:27:27
Zaawansowany użytkownik
Witam!

Czy ktoś zajmuje się przeróbką chłodni kominowej chłodzoną wodą na chłodzoną glikolem czy w ogóle robi się takie przeróbki??

Pozdr.
  • Odpowiedz

wit

2011-09-12, 21:55:28
Top użytkownik
chłodnia kominowa nie jest chłodzona wodą. i w związku z tym nie może też być chłodzona glikolem.

chłodnia kominowa chłodzi wodę.
z samej zasady -poprzez odparowanie części wody chłodzi pozostałą część wody...
chyba nie chciałbyś, żeby odparowywała i gubiła Ci glikol?
  • Odpowiedz

Bock

2011-09-13, 08:30:03
Zaawansowany użytkownik
Czyli zastosowanie glikolu jest mozliwe tylko w zamknietych systemach wyparnych (obiegi zamknięte gdzie chłodząca ciecz nie ma stycznści z powietrzem), a obiegu otwartego nie przerobi się lub nie zaleca się przerabiać?
  • Odpowiedz

wit

2011-09-13, 15:44:28
Top użytkownik
chłodnia kominowa... to budynek o rozmiarach zazwyczaj dziesiątków metrów.
na dole masz basen z wodą -dziesiątki lub setki ton wody...
pompy które tą wodę tłoczą na górę i sitka -dysze -prysznice które rozpylają... na dół -zazwyczaj z wysokości kilkunastu -kilkudziesięciu metrów spada obfity deszcz... na górze często są dodatkowo wielkie wentylatory -wyciągające powietrze... wiec z dołu do góry wewnątrz komina zasuwa huragan powietrza a w przeciwnym kierunku spada ulewa... spadające krople na dół docierają całkiem zimne... czasem nie ma wentylatorów a ciąg powietrza w kominie tworzy się wskutek różnicy temperatur... jako ciąg "kominowy" w końcu z czegoś nazwa się wzięła... zimna woda wykorzystywana jest do chłodzenia urządzeń... np. skraplaczy w elektrowni... lub skraplaczy płaszczowo rurowych w chłodnictwie...

Istnieją dość małe chłodnie kominowe.... najmniejsza jaką widziałem miała podstawę kwadratu 4x4m -wysokość ze dwóch pieter -i zasilała skraplacze kilkunastu sprężarek o wydajności po 20kW każda...ale to raczej rzadkość... -częściej chłodnie kominowe mają wydajności liczone w dziesiątkach lub setkach megawatów...
chłodnie kominowe -to te grube bardzo dymiące rzeczy które widać przy elektrowniach... a tak naprawdę one nie dymią tylko nad nimi jest chmura pary wodnej...

a może to o co chciałeś zapytać to skraplacz natryskowo wyparny?
albo chłodnica (nie chłodnia) kominowa cieczy? np glikolu? w budowie podobna do skraplacza natryskowo wyparnego...
  • Odpowiedz

Bock

2011-09-13, 21:33:41
Zaawansowany użytkownik
Takie chłodnie kominowe to wszyscy kojarzymy.

Szczerze mówiąc to nie widziałem tej chłodni/chłodnicy ale z tego co mi mówił klient woda leci przez chłodnie kominową i dodatkowo dochładza ją chiller o mocy ok 150kW(chiller to IF z 91r. na 2 mt250 maneuropach z czego działa tylko jedna i tylko na 1 stopniu wydajności ma oczywiście skraplacz chłodzony powietrzem), chciałby używać ją zimą prawdopodobnie to chłodnica kominowa tak jak napisałeś przy Chillerze byłem na serwisie jakiś czas temu, ale nie mialem czasu pooglądać tego cuda chłodzonego wodą.

Wit Jeżeli była by to CHŁODNICA kominowa cieczy w tym przypadku wody to czy jest możliwość przezbrojenia jej na glikol? Czy takie coś w ogóle się robi pytam bo nie miałem styczności wcześniej z takim chłodzeniem

Dzięki za odpowiedź.
  • Odpowiedz

bxz

2011-09-14, 00:45:25
Zaawansowany użytkownik
Mi znana jest nazwa wieży chłodniczej... może to Ci pomoże w szukaniu... jeśli o to chodzi ^^
W urządzeniu które widziałem jest obieg zamknięty (medium chłodzone) i obieg otwarty wyparny... czy pracują w zimie nie wiem... widziałem Lennox'a ale nie mogę znaleźć
cytat z http://www.grzywa.com.pl/pl/k_106.htm:
Wentylatorowe wieże chłodnicze najczęściej pracują jako:

Otwarte układy chłodzenia powrotnego ( otwarte chłodzenie wyparne), pracujące w oparciu o zasadę parowania dyfuzyjnego, gdzie chłodzenie odbywa się pomiędzy wodą chłodzoną , a powietrzem z otoczenia (wymiana/dyfuzja masy i energii). Uzyskiwane temperatury wody po schłodzeniu są niższe od temperatury otoczenia (3-4?C wyższe od temperatury termometru mokrego )

Zamknięte układy chłodzenia - wymiana pomiędzy czynnikiem chłodzącym , a powietrzem z otoczenia odbywa się pośrednio poprzez wymiennik ciepła. Wymiennik chłodzony jest wodą z układu wodnego, lub zraszany jest wodą obiegową, względnie chłodzony tylko powietrzem przepływającym przez wentylatorową wieże chłodniczą. Temperatura czynnika chłodzonego - w układzie zamkniętym - obniża się poniżej temperatury otoczenia.

Układy mieszane przystosowane do schładzania cieczy w układach zamkniętych zimą lub latem. Wszystkie układy pośrednie osiąga się przez regulacje przepływu powietrza, wody chłodzącej, oraz przepływu cieczy w obiegach zamkniętych

Z tego wynika że to nie reguła i bez znajomości modelu urządzenia niewiele zdziałasz.

Gea oferuje http://www.gea-polska.com.pl/produkty/ch...-mokre.php "chłodnie wentylatorowe mokre" i w opcji ma grzałkę wody w zbiorniku...

Myślę że jedynie producent pomoże, ale ciekawy jestem do jakiej temperatury działa.
NO
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa