Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Podłączenie dwóch klimakonwektorów do jednego sterownika

28 Odpowiedzi, 32121 Wyświetleń
1 2 Dalej

melon

2011-10-08, 11:13:17
Nowy użytkownik
Witam
Szukałem na Forum i nic na ten temat nie mogę znaleźć.
Chodzi o podłącznie dwóch klimakonwektorów wyposażonych w nagrzewnicę i chłodnicę wodną o różnych mocach ( silnikach wentylatorów ) do jednego sterownika naściennego. Czy istnieje taka możliwość ?

Najlepiej aby dwie jednostki posiadały swój oddzielny regulator ( sterownik). Ale w jednym pomieszczeniu należy wykluczyć możliwość włączenia jednej jednostki na grzanie a drugiej na chłodzienie. Dlatego wymagane jest aby pod jeden sterwonik podłączyć dwie jednostki sufitowe.

Czy ktoś spotkał się z tym problemem i może coś konkretnego doradzić.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-10-08, 11:14:27 przez melon.)
  • Odpowiedz

bxz

2011-10-08, 12:01:03
Zaawansowany użytkownik
Odpowiedni sterownik polecam.
NO
  • Odpowiedz

melon

2011-10-08, 12:18:10
Nowy użytkownik
Cytat:Odpowiedni sterownik polecam.
To znaczy jaki - model, typ, producent. Ta odpowiedź nic nowego nie wnosi do tematu.
  • Odpowiedz

bxz

2011-10-08, 14:09:57
Zaawansowany użytkownik
melon napisał(a):Witam
Szukałem na Forum i nic na ten temat nie mogę znaleźć.
Chodzi o podłącznie dwóch klimakonwektorów wyposażonych w nagrzewnicę i chłodnicę wodną o różnych mocach ( silnikach wentylatorów ) do jednego sterownika naściennego. Czy istnieje taka możliwość ?

Najlepiej aby dwie jednostki posiadały swój oddzielny regulator ( sterownik). Ale w jednym pomieszczeniu należy wykluczyć możliwość włączenia jednej jednostki na grzanie a drugiej na chłodzienie. Dlatego wymagane jest aby pod jeden sterwonik podłączyć dwie jednostki sufitowe.

Czy ktoś spotkał się z tym problemem i może coś konkretnego doradzić.

Takie pytanie nic nie wnosi do tematu.
Jakie modele klimakonwektorów. Masz do nich DTR'ke? schemat elektryczny? Jakim sygnałem i co ma być sterowane sterownikiem, a co jest sterowane automatyką klimakonwektora?
Jakie sterowniki sprawdziłeś? Ile schematów sprawdziłeś? Czym chcesz sterować? etc.

Może najpierw podaj trochę informacji, potem pokarz że włożyłeś w to trochę swojej pracy i napisz z czym masz problem. A nie... pytasz: jaki silnik do Opla?
NO
  • Odpowiedz

melon

2011-10-08, 14:19:01
Nowy użytkownik
Cytat:Jakie modele klimakonwektorów
A co to ma za znaczenie. Może nie zrozumiał kolega tego o co pytam.
Jeden wentylator klimakonwektora o mocy 150W
Drugi wentylator klimakonwekotra o mocy 100W
Mają być załączane jednym sterownikim na ścianie jednocześnie. Automatykę klimakonwektorów zostawy w spokoju. Chodzi o załączanie zasilania na dwa silniki.
I teraz pytanie - czy można załączać wentylatory o dwóch różnych mocach jednym sterownikiem. Czy wentylator o mniejszej mocy nie będzie się grzał i w dłuższym okresie pracy ulegnie zfajczeniu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-10-08, 14:21:08 przez melon.)
  • Odpowiedz

crocens

2011-10-08, 16:11:54
Top użytkownik
...? możesz podłączyć z jednego sterownika wentylator, pralkę i żelazko...
Jeżeli nie rozumiesz, dlaczego automatyki klimakonwektorów nie zostawiamy w spokoju to nie rozumiał kolega własnego problemu.

Chcesz odpowiedź, jak zasterować dwa klimakonwektory a nie chcesz nam powiedzieć jak powinny być sterowane w pojedynczej pracy...

Jak chcesz pomocy to odpowiadaj na nasze pytania.

Jak Ci ma coś raz grzać a raz chłodzić?? Jeden dostaje ciepłą a drugi zimną wodę?
Z Twoich informacji mogę polecić przedłużacz z dwoma gniazdami, wpinamy dwa kable i jednym kablem z przedłużacza włączamy dwa klimakonwektory. Powinno wystarczyć.
Chyba, że jest coś o czym nie wiemy, np. Zawory trójdrogowe na zasilaniu czy odpływie, jakaś śmieszna automatyka...

Pozdrawiam i jak oczekujesz pomocy do daj sobie pomóc...
.
  • Odpowiedz

melon

2011-10-08, 20:20:44
Nowy użytkownik
Cytat:Jak chcesz pomocy to odpowiadaj na nasze pytania.
No dobra, może się trochę uniosłem, przepraszam wszystkich kolegów, kurde przecież to ja potrzebuję pomocy.

Styki sterownika to:
1. zasilanie N
2. zasilanie L
3. obroty wentylatora max
4. obroty wentylatora mid
5. obroty wentylatora min
6, 7. zawór grzania nagrzewnicy
8, 9. zawór chłodzenia chłodnicy

I czy mogę do tego sterownika podłączyć dwa fc tej samej firmy YORK i takie same tylko o różnej mocy. ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-10-08, 20:28:08 przez melon.)
  • Odpowiedz

bxz

2011-10-08, 20:53:12
Zaawansowany użytkownik
Jeśli suma prądów nie przekroczy dopuszczonej przez sterownik (czyli poszczególne styki, przekaźniki jak kolega wyżej napisał) to tak. Takie informację znajdziesz w dokumentacji sterownika, a moce poszczególnych podzespołów znajdziesz w dokumentacji fancoila.
NO
  • Odpowiedz

bxz

2011-10-08, 21:33:33
Zaawansowany użytkownik
melon napisał(a):Witam
...Ale w jednym pomieszczeniu należy wykluczyć możliwość włączenia jednej jednostki na grzanie a drugiej na chłodzienie....

Return napisał(a):Moim zdaniem tak bo regulacja obrotów jest przełanczana poprzez zmianę zasilania poszczególnych uzwojeń.Jednak zadaję sobie pytanie nad celem tego rozwiązania.Skoro jedno pomieszczenie będzie potrzebowało wysokich to dlaczego te drugie takich samych?Elektrycznie wykonalne.Zasadowo bez sensu.

IMO do jednego pomieszczenia jeden sterownik (termostat) ze względu na bezwładność, nasłonecznienie etc... kilka termostatów i system nie daje się sensownie wyregulować. Jak zawsze jest kwestia prawidłowego jego umiejscowienia...
NO
  • Odpowiedz

zuku

2011-10-08, 22:09:36
Użytkownik
Melon najpierw pytasz się czy można podłączyć dwa klimakonwektory do jednego sterownika a potem piszesz że chcesz aby każdy miał swój sterownik - nie rozumie co w końcu chcesz zrobić
  • Odpowiedz

melon

2011-10-09, 06:27:42
Nowy użytkownik
Cytat:pytasz się czy można podłączyć dwa klimakonwektory do jednego sterownika
Może trochę namieszałem ale chodzi mi o to czy można podłączyć dwa fc do jednego sterownika zaprezentowanego post wyżej. A te dwa fc znajdują się w jednym pomieszczeniu i każdy wyposażony jest w dwa wymienniki od wody ciepłej i wody lodowej z zawormami trójdrożnymi. Jeżeli w jednym pomieszczeniiu można regulować zarówno ciepłe powietrze jak i zimne to należy uniknąć sytuacji w której jeden fc chłodzi a drugi grzeje, bo tak może być jeżeli w jednym pomieszczeniu będą dwa sterwniki do tych dwóch fc. Jedna osoba włączy chłodzienie w jednym a druga osoba włączy grzanie w drugim. I to będzie bez sensu.
Należy w tej sytuacji zainstalować jeden sterownik aby w tym pomieszczeniu dwa fc albo jednocześnie chłodziły albo jednocześnie grzały. I czy można pod ten sterownik podłączyć dwa Yorki o różnych mocach.
Teraz wszystko chyba jest jasno opisane. Oba fc nie są wyposażone w termostaty, termostat jest w sterowniku. Na rurach są zawory z głowicami elekrycznymi, które są sterowane sterownikim ściennym.
Czy są potrzebne w tej sytuacji przekaźniki pośredniczące aby te dwa fc podłączyć pod jeden sterownik.
  • Odpowiedz

Czesio

2011-10-09, 06:56:34
Użytkownik
Big Grin widzę że mamy pokrewny temat, ja się zastanawiam czy dali rozdzielnik za sterownikiem a Ty czy powinien być. Dobre.
A jak za drogie Fujitsu to ja im bach www.gree.szczecin.pl
  • Odpowiedz

crocens

2011-10-09, 08:06:52
Top użytkownik
tak, teraz jest jasno opisane Smile Post nr 9 jest odpowiedzią na Twoje pytanie. Jeżeli przekaźniki w sterowniku dają radę wytrzymać obciążenie to nie ma problemu. Znajdziesz dopuszczalne obciążenie w instrukcji. Rzeczywiste wyliczysz z wzoru I=P/(U*cos(fi))
.
  • Odpowiedz

melon

2011-10-09, 08:49:20
Nowy użytkownik
Cytat:Jeżeli przekaźniki w sterowniku dają radę wytrzymać obciążenie to nie ma problemu.
Dziękuję z szybką odpowiedź.
Wcześniej dostełem info że ten rodzaj sterownika jest przeznaczony do sterowania jednym fan coilem ( max 160W ).
Co w tej sytuacji mogę zrobić aby tym jednym sterownikiem załaczać dwa fc ? Bo chodzi w tym wszystkim tylko i wyłącznie o mocniejszy przekaźnik w sterowniku. Jak rozbudować układ, lub wykonać rozdzielnik bo Czesio w innym temacie montuje takowy, nawet jeżeli nie ma takiej konieczności.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-10-09, 10:46:13 przez melon.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-10-09, 14:50:52
Moderator
Return napisał(a):crocens trochę się rozpędziłeś ze wzorem.Chyba że silnik wentylatora jest 3-fazowy to przepraszam.Jak się domyślam wystarczy P
I= ---
U

Jeśli mamy silniki prądu stałego to tak.

A wracając do tematu głównego: jeśli możesz, to rozbierz sterownik i zobacz jakie masz dopuszczalne prądy na przekaźnikach w sterowniku. Jeśli jednak nie chcesz tracić gwarancji (albo wolisz dmuchać na zimne), to potrzebujesz tyle domontować przekaźników ile masz opcji na sterowniku ( 3 prędkości, 1 grzanie, 1 chłodzenie)
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-10-09, 14:55:25 przez Shitashii.)
  • Odpowiedz

melon

2011-10-09, 15:05:03
Nowy użytkownik
Cytat:domontować przekaźników ile masz opcji na sterowniku ( 3 prędkości, 1 grzanie, 1 chłodzenie)

A jakiś schemacik może kolega zamieścić w wolnym czasie. Zdaje się że to będzie najlepsze rozwiązanie.
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-10-09, 15:34:26
Moderator
melon napisał(a):
Cytat:domontować przekaźników ile masz opcji na sterowniku ( 3 prędkości, 1 grzanie, 1 chłodzenie)

A jakiś schemacik może kolega zamieścić w wolnym czasie. Zdaje się że to będzie najlepsze rozwiązanie.
Rozważam to, ale:
1: byle elektryk Ci to zrobi (elektryk, a nie pomocnik)
2: jeśli słabo czujesz się w tym temacie, to lepiej dla Ciebie i twojej rodziny będzie jeśli oddasz to komuś, kto się na tym zna. Życie jest bezcenne (chociaż ubezpieczyciele potrafią wyliczyć jego wartość)
3: jednak mała podpowiedź: z każdego wyjścia na silnik dajesz napięcie na cewkę przekaźnika...
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

melon

2011-10-09, 16:32:03
Nowy użytkownik
Cytat:z każdego wyjścia na silnik dajesz napięcie na cewkę przekaźnika...
Spoko, poradzę sobie z tą podpowiedzią.
Trzy wyjścia prędkości obrotowych na trzy cewki przekaźnika i ze styków pomocniczych do dwóch fc.
A można pominąć zawory termoelektryczne na rurach nagrzewnicy i chłodnicy ( szt. 4 ) i zasilić je bezpośrednio ze sterownika. Toż to przecież mają po kilka Wat i nie przeciążą przekażników zamontowanych w sterowniku.

A Return potrafi tylko przytakiwać i nabijać tym posty czy stanie na wysokości zadania i pokaże może coś więcej np. rysując schemacik. Czy za trudne to jest.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-10-09, 16:34:03 przez melon.)
  • Odpowiedz

zuku

2011-10-10, 08:51:25
Użytkownik
Albo poszukaj jakiegoś innego sterownika może się to okazać tańszym rozwiązaniem niż składnie skrzyneczki z przekaźnikami.
  • Odpowiedz

wit

2011-10-10, 11:27:28
Top użytkownik
przekaźniki kosztują prawie grosze, skrzynka prościutka -a nie obciąża się styków drogiego sterownika...

no i fizycznie poprzez "rozmnożenie styków" można odizolować od siebie oba klimakonwektory.
żeby nie zamykać obwodów przez niepracujące uzwojenia silników.

wprost ze sterownika -niby styk sterownika otwarty na jakimś biegu wentylatora -ale niepracujące uzwojenia obu silników są połączone ze sobą -bo są oba do tego samego styku. Pracuje inne uzwojenie -ale w tym niby wolnym indukują się prądy i napięcia -i poprzez silniki płynie prąd wyrównawczy zakłócający pracę.
jeśli dodamy dodatkowy przekaźnik -to oba urządzenia podłączone są do oddzielnych styków -i otwarte uzwojenie -nie jest podłączone do żadnego innego. jest naprawdę otwarte.
  • Odpowiedz

melon

2011-10-10, 14:46:05
Nowy użytkownik
Cytat:Pracuje inne uzwojenie -ale w tym niby wolnym indukują się prądy i napięcia
Właśnie o to chodzi, przecież obroty są regulowane autotransformatorem. Może być jeszcze dodatkowa szkodliwa opcja pomyłki przewodu na autotransformatorze, Z jednego styku sterownika na pierwszy klimatyzator - prędkość max a na drugi klimatyzator - prędkość min. I co wtedy. Fajczy się jeden z silników wentylatora, ten z mniejszą prędkościa obrotową. A do tego dochodzi jeszcze różnica w mocy pomiędzy tymi dwoma fc.
  • Odpowiedz

Czesio

2011-10-10, 15:35:47
Użytkownik
A może żeby nie kombinować, wystarczy zastosować gotowy rozdzielnik. Mamy wtedy gwarancje że nie przeciążymy sterownika.

[Obrazek: rozdzielnik.jpg]
  • Odpowiedz

bxz

2011-10-10, 15:58:53
Zaawansowany użytkownik
Co to za producent i model?
NO
  • Odpowiedz

melon

2011-10-10, 16:32:41
Nowy użytkownik
Cytat:wystarczy zastosować gotowy rozdzielnik.
Czesiu, myślę że inwestor wolałby pewnie kupić porządny sterownik na 2 fan coile niż rozdzielnik. Pewnie droższy od sterownika. A czy są wogóle w sprzedaży sterowniki do podłączenia na dwa fc. Bo teraz w opcję widzę wchodzi i sterownik i rozdzielnik. Sterwonik stary jest - schemat załączyłem wcześniej. Jeżeli w grę wchodzi dokupienie rozdzielnika to pewnie wymiana sterownika na 2 fc byłaby bliższa sercu inwestora. Każdy teraz liczy koszta. Z jednej strony chce mieć dobry produkt i tani. A tak zazwyczaj nie jest. Tani produkt to zły produkt - czytaj chińszczyzna.
  • Odpowiedz

Czesio

2011-10-10, 20:30:02
Użytkownik
bxz napisał(a):Co to za producent i model?
Jest w ofercie dystrybutora Clinta, po prostu rozdzielnik.

Melonie, w Clincie jest prosty DRA który wytrzymuje 1A i bodajże DRM 5A. Może tym się kierować Big Grin
[Obrazek: DRA.jpg]
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa