Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Honda CIVIC VI gen problem dla prawdziwego fachowca.

11 Odpowiedzi, 16708 Wyświetleń

wizardPl

2008-01-14, 16:39:48
Nowy użytkownik
Moj problem jest taki sam jak w temacie Swieza klima w 6gen SLABO MROZI...
ale geneza calkiem inna Nie moge sie powstrzymac od podzielenia się moimi doświadczeniami. Problem pozostal nierozwiazany do dnia dzisiejszego. Gdy kupilem moja D15Z6 klima od poczatku slabo chlodzila jednak na poczatku dawala rade jednak po czasie bylo juz kepsko czyli pomyslałem standardowo że pewnie czynnika nie ma wybralem sie do warsztatu w tym wypadku "AGF Wróbel Krasowy" w Myslowicach zapamietajcie i nie robcie tam nic z autami! napelnili wymienli filt no i tam standardowo odgrzybianie wzieli 200zl no i wszystko elegancko chodzili mrozilo kazali mi przyjechac jeszcze zeby sprawdzic czy nie ma jakis nieszczelnosci przyjechalem po 2 dniach i wszystko ok. Minely moze 2 dni....i znowu to samo. Pojechalem w to same miejsce z reklamacja oczywiscie powiedzieli ze pewnie jest wyciek sprawdza to, dzwonir sciemniaja ze cos robia i tak prez kilka dni nie wiem co jest, minelo 5dni w warsztacie jak auto tam stalo! dzwonie ze juz nie mam nerwow ze chce auto spowrotem a koles no ze jest gotowe. Na miejscu mowi ze sprezarka nie daje tyle cisnienia ile trzeba i klima chodzi jak chodzi nie bedzie lepiej dla mnie to bylo dziwne bo jakos wczesniej wszystko super smigalo. Wracam do domu juz jestem wkurzony bo czuje ze nedza slabo mrozi dojezdzam do parkingu a tu nagle cos zaczyna smierdziec w aucie , patrze a z maski wydobywa sie jakis dym, otwieram maske a tam wylany jakis olej pozniej najprawdopodobniej czynnnik chldozacy, dymi z kolektora wylany rowniez na filtrze powietrza, dzwonie do kolesia a on mi gada ze pewnie sprezarka padla kompletnie ale zebym przyjechal, wybralem sie a tam zaklad neiczynny koles zdupil nie odbiera telefonów tylko jeszcze jacys starzy mechanicy w warsztacie przy autach ale oni o niczym nie wiedzą koles polecial ladnie w hu... Od tego czasu mnie tam nie bylo i nigdy nie bedzie bo w nerwach bym go zabil, mialem skladac pismo u rzecznika praw konsumenckich za wadliwa usluge no ale jak zaczal mi gadac o sprawach sadowych to mi sie odechcialo... . Teraz szukałem pomocy gdziekolwiek kto sie zna na klimatyzacjach z THB Honda polecili mi kolesia z KAtaowic-Dąb pojechalem podlaczyl do maszyny posprawdzal no i tyle ze cisnienie zle na niskich obrotach prawie w ogole nie ma i nie wie co jest musialbym zostawic auto na dluzej itp...czyli ogolnie kupa wqrwilem sie i nie wiem co mnie sklonilo ale mowie pojade do AUTO KOPEX tam sa fachowcy powiedza mi co jest zgrane itp. Pojechalem zostawilem auto na 1 dzien wracam koles mi wydrukowal diagnoze no i powiedzial ze za duzo czynnika bylo nabite norma 650 bylo 900 a dalej ze sprezarka uszkodzona i tyle orientacyjny koszt wymiany wraz z czyszczeniem ukladu ok. 4500zl hahahahahha Podziekowalem i wystawil mi rachunek 200zl hahah za diagnoze pojeb**** no i jestem w punkcie takim, ze sprezarka uszkodzona czyli spory wydatek tylko czemu chodzila jakos normalnie i wszystko bylo ok heh Na maxa wqrwi*** ze mi zrypał*** klime w tym AGF Auto Geo Form Znalazlem kolejny zaklad DELOCH Katowice klimami zajmuje sie od 20lat niby wzieli auto posprawdzali cos tam o cisnieniach bzdety no i ze prawdopodobnie sprezarka heh ale nei wiadomo mowie czy moga rozlozyc klime na czesci i upewnic sie koles nie chcial robic tego mowil zebym sie liczyl z wydatkiem 1000zl i zebym wtedy przyjechal ladny bez sens chcialem zaplacic za rozbiorke i wymontowainie ewentualne wadliwej sprezarki czy regeneracje przynajmniej mialbym pewnosc ze jest do wymiany ale facet nei chcial sie podjac takiej roboty nie chcialo mu sie albo za duza robota za malą kasę nie wiem nie wnikam w niczym mi nie pomogl jedynie tyle ze uzbierac większą kase i przyjechac
Szukalem w tym mczasie uzywanych sprezarek do mojej hondy dupa nie udalo mi sie znalezc a jak jakas byla na zamowienie no to koszt ok 900zl heh bez sensu tym abrdziej ze nie mialem pewnosci czy moja rzeczywiscie jest felerna gdybym trafil taka na allegro za 250-400zl to jeszcze moze bym pomyslal ale do mojego modelu nie znalazlem No nic przypadkowo do wiedzialem sie ze w Gliwicach jest dobry zaklad zajmuja sie tylko klimami fachowcy porzadni i nie zdzieraja no to pojechalem bez duzych nadzieji. Podlaczyli posciagali gaz jak w kazdym zakladzie wczesniej wszyscy sciagali gaz olej itp tylko jak to mozliwe jak nie napelniali spowrotem hahaha Ale ok posprawdzali dali wydruk i jako jedyni stwierdzili ze moze sprezarka ale neikoniecznie , wglebiajac sie w temat na pcozekaniu okreslili ze moze to byc "L-ka" i ze musialbym miec zawor rozprezny jak cos na wymiane tylko jak to dostac pewnie jeszcze trudnmiej niz sprezarke POwiem Wam ze w tym zakaldzie majstry sie najwiecej przylozyli i podjeli probę nie pierdo****odrazu ze tak na pewno sprezarka i 1000zl. Teraz czekam na wiosne no i jedyne co mi pozostaje to do nich jechac bo nei znam lepszego albo wiarygodniejszego zakladu od klimatyzacji na terenie slaska jak ktos zna to prosze podajcie namiary bo partaczy to juz mam dosyc Jedyny problem ewentualnie to skad skolowac ten zawor rozprezny w dobrej cenie aha powiedzieli ze jak cos moga rozebrac no i pozniej zlozyc bez tego tyle ze bede miec bez nawiewu nawet takze nie ma szans musze meic ten element na wymiane. No nic to kiniec mojej tragi-komicznej historii. Zobaczymy czy kiedykolwiek bede miec jeszcze sprawną klimę a i strzezcie sie KONOWAŁOW DZIEKI za wszelkie porady

PS. Dostałem linka do Waszego forum od kolegi z forum HONDY gdzie taki sam temat utworzyłem jednak poki co bez rezultatu wiekszego.

Pamietam jeszcze ze rurka ciepla nie byla ciepla i z cisnienieneim nie wiem ktorym cos nie tak a nawet brak przy niskich obrotach.. Jezeli mozecie polecic jakiegos prawdziwego fachowca ze Ślaska to bylbym wdzieczny. Pozdrawiam

[Obrazek: wyciag.JPG]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-01-14, 16:40:37 przez wizardPl.)
  • Odpowiedz

Maxell

2008-02-08, 14:39:04
Nowy użytkownik
Wspołczuje kolego tej przygody z klimą no ale takie zycie i czasami martwa natura plata nam figle, tez mam problem z klima (topic juz zalozylem) ale po przeczytaniu Twojego maila wiem ze na pewno wybiore sie do tych Gliwic ale jak zrobi sie troszke cieplej. Ale skoro sprawdziles az tylu i mowisz ze Ci sa fachowacami z prawdziwego zdarzenia to z checia skorzystam a i moze przy okazji dogrzewacz do CDI mi zrobia, bo widzialem ze ten zaklad specjalizuje sie tez w webasto

powodzenia zycze w naprawie
  • Odpowiedz

wizardPl

2008-02-11, 22:37:59
Nowy użytkownik
Dzieki serdecznie, przynajmniej Ciebie nie nabiją w butelke Wink. U mnie sprawa ciągle w toku czekam na ocieplenie i jak na razie tylko ten zakład jest godny uwagi.
  • Odpowiedz

wally

2008-03-25, 14:46:08
Użytkownik
No a wiec suma-sumarum czy cos sie poprawilo?
  • Odpowiedz

awax

2008-03-26, 16:45:20
Top użytkownik
Wszystko można zrozumieć ale czy przypadkiem nie chodzi tu o to aby naprawę wykonać niemal za darmo?
Czytam "w dobrej cenie",zdzierają itp.Mamy ceny umowne i klient może ją zaakceptować lub nie ,a czy ktoś żdziera? wydaje mi się ,że fakt iż tak trudno trafić na wysokiej klasy fachowców w tej branży upoważnia ich do stosowania cen na przyzwoitym poziomie.
No ale można za pół litra w garażu.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

wizardPl

2008-03-27, 08:09:47
Nowy użytkownik
Sprawa juz zalatwiona, nie ma jak do konca sprawdzic bo pogoda nie pozwala jednak wszystko jest zlozone i cisnienia sa wporzadku...nei wiem jaki wklad mial ten lewy serwis na poczatku co mi nabijal klime ale neistety sprezarka byla do wymiany fachowcy mi ja rozebrali i pokazali, na szczescie udalo mi sie znalezc uzywana-sprawna w dobrej cenie....bo nowe to koszt od 1tys zł :], a regenerowane 600zl czyli bezsensu to tak jak uzywana sprawna w dobrej cenie oprocz sprewzarki do wymiany zawor L z czujnikiem oraz osuszacz, ktory tez na wlasna ręke zalatwilem nowy, poza tym czyszczenie ukladu, robocizna 500zl, takze jestem zadowolony z uslug tej firmy. Wszystko to dlugo trwalo nie mialem dlugo auta ale to wszystko przez te czesci.Na dniach mzoe dzisaij bede jechal tam jeszcze zeby sprawdzic szczelnosc ukladu. Firma godna polecenia, nie sciemniaja...Smile Pozdrawiam, uff wkoncu koniec dramatu...
  • Odpowiedz

wally

2008-03-28, 21:23:57
Użytkownik
awax nie popadajmy w skrajnosci, przeciez nikt nie wymaga tutaj zeby ktos naprawil klime przez internet a jedynie podzielil sie z wiedza jesli umie rozwiazac problem o ktorym pisza uzytkownicy. Jesli jestes prawdziwym fachowcem od klimy a mam nadzieje ze tak, radzisz sobie z roznymi problemami to bycmoze pomozesz mi w mojej Hondzie Civic

http://www.klimatyzacja.pl/forum/viewtopic.php?id=1197
http://www.klimatyzacja.pl/forum/viewtopic.php?id=1141

Niestety nie podjade spod Wawy do Szczecinka wiec nie zarobisz ale moze doradzisz ? Zrozum ze forum to forma dzielenia sie wiedza i doswiadczeniami, chyba nikt tak na serio nie zarejestrowal sie tutaj zeby po prostu sciagac sobie klientow.

wizardPl a co to jest zawor L ? Czyzby to zarow rozprezny?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-03-28, 21:27:01 przez wally.)
  • Odpowiedz

awax

2008-03-29, 08:10:26
Top użytkownik
wally napisał(a):awax nie popadajmy w skrajnosci, przeciez nikt nie wymaga tutaj zeby ktos naprawil klime przez internet a jedynie podzielil sie z wiedza jesli umie rozwiazac problem o ktorym pisza uzytkownicy. Jesli jestes prawdziwym fachowcem od klimy a mam nadzieje ze tak, radzisz sobie z roznymi problemami to bycmoze pomozesz mi w mojej Hondzie Civic

http://www.klimatyzacja.pl/forum/viewtopic.php?id=1197
http://www.klimatyzacja.pl/forum/viewtopic.php?id=1141

Niestety nie podjade spod Wawy do Szczecinka wiec nie zarobisz ale moze doradzisz ? Zrozum ze forum to forma dzielenia sie wiedza i doswiadczeniami, chyba nikt tak na serio nie zarejestrowal sie tutaj zeby po prostu sciagac sobie klientow.

wizardPl a co to jest zawor L ? Czyzby to zarow rozprezny?
Witam
Z opisu objawów w Twoim autku można generalnie wyciągnąć jeden wniosek:w skraplaczu nie nastęouje pełne skroplenie czynnika.
Przyczyn może być kilka:
pierwsza i najbardziej prawdopodobna to niewłaściwy lub uszkodzony wentylator,ponadto trzeba miec pewność co do rodzaju czynnika jakim została napełniona klima,ilość jest ważna ale nie sądzę aby została przepełniona.
Inna sprawa,że temperatury poniżej zera stopni (nawiewu)sugerują,że część czynnika Ci ucoiekło.
Więcej na odległość nie da się doradzić.
Nie musisz dojeżdżać do Szczecinka (choć turystycznie naprawdę warto,zwłaszcza dla wędkarzy) jestem często w Warszawie,teraz będę 04 kwietnia w siedzibie Krajowej Izby Gospodarczej Chłodnictwa i Klimatyzacji na Astronomów.
Nie zamierzasm na Tobie zarabiać,mogę spróbować doradzić.Moja kom.606 878 124
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

wally

2008-03-29, 09:32:47
Użytkownik
Dziekuje na namiary, mysle ze pogadamy w przyszlym tygodniu Smile

Jesli chodzi o temperatury ponizej zera to oszukalem klime poprzez wyciagniecie termometra zza parownika i podgrzewalem go trzymajac go w reku.

A co to wentylatora tez tak uwazalem ale napewno jest to standardowy wiatrak to tej klimy. Wymontowalem go, kreci sie w dobra strone - jest miedzy silnikiem a skraplaczem, zasysa powietrze od skraplacza do silnika - porownalem z innymi kolegami z klubu Civica. Skraplacz wyglada na nieco sfatygowany tzn, wymylem go jak tylko umialem, ok 2-3 rzeberka u dolu byly lekko zagiete i i brakuje kilkunastu cm aluminiowej harmonijki. Wentylator jest jednobiegowy i napewno sie wlacza kiedy klima "tloczy".

Poprosze o kolejne sugestie, pomimo ze jestem totalnym amatorem bardzo interesuje sie klimatyzacja i chetnie poznam kolejne rady. Dodam ze za skrapczalem jest od razu osuszacz z czujnikiem cisnieniowym - chyba tez spelnia swoja role gdyz rurka wejsciowa i wyjsciowa jest tak samo ciepla czy raczej powinienem powiedziec - goraca.

Staram sie wyciagac wnioski z kazdej rady - poprosze o info co mozna wykluczyc lub co nie powinno miec wplywu na takie dzialanie mojej felernej klimy? A co z zaworem rozpreznym (a moze to jest jakas kapilara?) - czy on moze byc uszkodzony lub zapchany? Prosze pamietac ze o ile pamietam, mam strasznie wysokie cisnienie po stronie wysokiego - ponad 20-25 atm i chyba rowniez dosc wysokie po stronie niskiego - nie pamietma ale chyba cos ok 6-7 atm.
  • Odpowiedz

awax

2008-03-29, 09:48:14
Top użytkownik
Z tego co pisałeś to na ssaniu miałes 2 z kawałkiem.
^-7 to zdecydowanie za dużo i może byc przepełniona klima,również może jednocześnie powietrze być ogrzewane nagrzewnica i stąd podniesione ciśnienie parowania.
Z drugiej strony uzyskując (po wymuszeniu pracy) temperatury ponizej zera ciśnienie parowania nie może być tak wysokie.
Trochę dużo sprzeczności
Skoncentruj się na rodzaju i ilości czynnika,chłodzeniu skraplacza no i teraz również czy wyłącz się ogrzewanie.
Myślę,że spotkamy się w Warszawce i mam nadzieję ,że w czymś będę mógł pomóc
pozdrawiam
  • Odpowiedz

wizardPl

2008-03-29, 21:54:56
Nowy użytkownik
tak Wally dokładnie zawór L to zawór rozprężny z czujnikiem. Powodzenia w naprawie. Moja chlodzi wkońcu, aż miło. Żałuje jednak, że olałem sprawę z tymi konowałami co mi na początku napełnili klime zbyt dużą ilością czynnika, z tego wynika, że miałbym duże podstawy żeby wygrać sprawę ale wiadomo jak u nas działa aparat sądowniczy...
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa