Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Agregat komory chłodniczej - praca wentylatora skraplacza

59 Odpowiedzi, 63007 Wyświetleń
1 2 3 Dalej

miezala5

2011-11-18, 20:30:28
Top użytkownik
Witam!
Założyłem presostat HP dla wentylatora skraplacza agregatu niewielkiej komory chlodniczej.
Gaz R404.
Jak ustawic presostat?
Ustawilem na 20bar i dif. na 4 na dworze 3C
Wentylator wyłącza sie przy 16bar a załącza przy 20bar.
We wzirniku cały czas ciecz.
Pierwszy raz zakładam press dla wentylatora skraplacza dlatego prosze o rade.
Cisnienie ssania stabilne 3bar.
Dziekuje!
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

CHŁODnick

2011-11-18, 21:27:55
Użytkownik
Też tak bym ustawił, no może z 1bar niżej.
Profesjonalne strzyżenie owiec, naprawa bojlerów, destylatorów i kalkulatorów.
  • Odpowiedz

barbie

2011-11-18, 21:38:58
Top użytkownik
trzeba było wstawić pastylkę--jest tańsza inie wymaga regulacji .
  • Odpowiedz

CHŁODnick

2011-11-18, 21:54:27
Użytkownik
Zadbałbym również o cos fi
Profesjonalne strzyżenie owiec, naprawa bojlerów, destylatorów i kalkulatorów.
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2011-11-19, 00:27:04
Zaawansowany użytkownik
co to jest pastylka Smile ?
  • Odpowiedz

barbie

2011-11-19, 04:59:18
Top użytkownik
to jest miniaturowy presostat z którego wychodza dwa przewody-nie pomylisz się przy podlączeniu .występuje w 3 rodzajach -niski ,wysoki i wentylatorowy ,może występować w wersji z resetem .
  • Odpowiedz

miezala5

2011-11-19, 06:54:53
Top użytkownik
barbie napisał(a):to jest miniaturowy presostat z którego wychodza dwa przewody-nie pomylisz się przy podlączeniu .występuje w 3 rodzajach -niski ,wysoki i wentylatorowy ,może występować w wersji z resetem .

Wiem ze istneja pastylki ale czy one sa do wszystkich gazow i maja ustawiony uniwersalny przedzial pracy wentylatora?
Press HP nie jest bardzo drogi i mozna sobie ustawic P zalacznie wentylatora a dif. wylaczenia
Rozumiem ze chodzi o to zeby agregat nie dostawal po tylku bo przeciesz nie chodzi o oszczedzanie energii na 25 Watowym wentylatorze.
Dlatego pytam o przedzial dla 404 20bar to okolo 45C moze deko za duzo fakt.
Dzieki za rady!
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

crocens

2011-11-19, 07:56:54
Top użytkownik
generalnie to obojętnie co dasz za urządenie do regulacji, moszesz dac nawet falownik Wink ważne by utrzymywało odpowiednią temperaturę skraplania, około 35-40*C

Nie uczcie się mówić: "ustawiłem ciśnienie na 20bar" bo to jest totalnie nie ważne. Powstają pytania jaki czynnik, gdzie mam manometry albo przynajmniej suwak by sprawdzić jakie to skraplanie.

Prawidłowo powinno się powiedzieć: ustawiłem skraplanie na 40*C" Ta informacja mówi duuużo więcej...

I nie ucz się od kibicaL kiedy agregat ma większą wydajność... ale temat ju wałkowaliśmy każdy ma prawo do swojego zdania... Smile
.
  • Odpowiedz

Robert81r

2011-11-19, 16:06:01
Zaawansowany użytkownik
w chlodnictwie transportowym - np Carrier Transicold dla R404A stosuje presy wentylatorow skraplacza 22/17 bar, R134a - 12/9 bar.
  • Odpowiedz

mister

2011-11-19, 21:14:50
Zaawansowany użytkownik
kibicL napisał(a):Osobiście mam inne zdanie.Jeżeli ciśnienie nad cieczą wzrasta-to wzrasta wydajność chłodnicza bo musi,świadczy o tym wzrastający pobór prądu który nie bierze się z mniejszego obciążenia cieplnego układu chłodniczego.

uzasadnij swoją teorię bo wg mnie jest zupełnie odwrotnie. jestem bardzo ciekawy co napiszesz .
  • Odpowiedz

crocens

2011-11-19, 23:16:22
Top użytkownik
Po co regulacja temperatury skraplania? odp: bo masz termostatyczny zawór rozprężny nie przystosowany do pracy z różnymi wydajnościami (a więc z różnymi temperaturami skraplania). Gdybyś miał elektroniczny zawór rozprężny to by działał w każdej temperaturze skraplania.

Czy układ nię będzie wydajniejszy jeżeli różnica temperatur będzie większa pomiędzy skraplaczem a środowiskiem? odp. Tak. Tylko po co mi większa moc skraplacza? Projektant na poziomie projektu zakłada daną delta T, powierzchnię wymiany itp. Dobrany skraplacz na dT=15K ma daną wydajność, nie potrzebuję więcej wydajności skraplacza.

Dlaczego ta sama sprężarka w niższym zakresie odparowania ma mniejszą wydajność? odp: bo im mniejsze ciśnienie tym mniejsza gęstość czynnika a im mniejsza gęstość to mniej jest go przetlaczanego. A to czynnik jest nośnikiem energii i im mniej go przetłaczasz tym mniejsza wydajność.

wzrasta wydajność chłodnicza bo musi,świadczy o tym wzrastający pobór prądu który nie bierze się z mniejszego obciążenia cieplnego układu chłodniczego. odp: bzdura. wzrastający pobór prądu oznacza, że kompresor potrzebuje zużyć więcej energi elektryczne do wykonania pewnej pracy, nie mówi nic o samej pracy, co z niej wynika.

Nie chce się powtarzać, ale każdy układ chłodniczy ma punkt ekwilibrium w którym każdy element układu ma dokładnie taką samą wydajność.Najprościej mówiąc jeżeli zmienimy wydajność jednego elementu to każdy będzie się do tego dopasowywał, czasem wprost, czasem z powrotnym oddziaływaniem na element ze zmienioną wydajnością.
Popatrz na kartę katalogową jakiejkolwiek sprężarki i powiedz mi, czy jej moc się zmniejsza czy zwiększa wraz ze wzrostem temp. skraplania? Jeżeli się zmniejsza to każdy element będzie próbował to jakoś odrobić, jeżeli mu się uda to ok, jeżeli nie to masz niestabilny układ. Termostatyczne zawory rozprężne nie potrafią dopasować się do niższej różnicy ciśnień i jednoczesnego wzrostu przepływu masowego czynnika. Wzrasta ciśnienie po stronie tłocznej jako reakcja na "zaczopowanie zaworu" co powoduje jego chwilowe otwarcie które zmniejsza ciśnienie... układ pracuje niestabilnie i do pupy...
.
  • Odpowiedz

mister

2011-11-19, 23:19:30
Zaawansowany użytkownik
kibicL głupoty piszesz . ciśnienia skraplania nie można obniżać dowolnie nisko bo wydajność spadnie tak samo jak w przypadku za wysokiego ciśnienia . z twoich wypowiedzi wnioskuję ,że uważasz,że im wyższe ciśnienie skraplania tym wieksza wydajność (jeśli cię źle zrozumiałem to mnie popraw) . podam prosty przykład - są dwie pompy do wody ,jedna pompuje wodę na wysokość 2m ( niskie ciśnienie skraplania) a druga pompuje na wysokość 20m (wysokie ciśnienie skraplania) -która ma lżej pompować i ma przez to większą wydajność ,która pobiera mniej prądu ??
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-11-19, 23:21:58 przez mister.)
  • Odpowiedz

crocens

2011-11-19, 23:49:13
Top użytkownik
przede wszystkim należy rozróżnić dwie rzeczy:
1. Wydajność chłodniczą układu jako całości.
2. Wydajność chłodniczą poszczególnych komponentów

w ad2 to czy wydajność wzrośnie czy zmaleje przy spadku temperatury skraplania zależy od samego komponentu, czy jest nim element dławiący, sprężarka, skraplacz czy inne ustrojstwo

ale ad1. Zależy od wszystkich komponentów razem i nie ma sensu spieranie się czy skraplacz będzie miał większą wydajność, sprężarka mniejszą a zawór większą... to nie ma sensu bo one i tak po ustabilizowaniu się układu będą miały tę samą wydajność. Pytanie jaką w stosunku do układu początkowego. Odpowiedź jest tylko jedna prawdziwa... mniejszą wraz ze wzrostem temperatury skraplania w zakresie prawidłowej pracy wszystkich komponentów.
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-11-19, 23:53:25 przez crocens.)
  • Odpowiedz

miezala5

2011-11-20, 07:28:59
Top użytkownik
Fajnie poczytac takie madre wywody i sie douczyc!
Za to lubie to forum!
Pozdrawiam!
Robert

p.s rozumiem ad1 i ad2 tak ze dajac press dla wentylatora skraplacza pomagamy calemu ukladowi utrzymac wydajnosc w zalozonych widelkach tu glownie przed niska temperatura skraplania zima czyli spadkiem wydajnosci na tyle duzym ze nie nadrobi go zadna z czesci ukladu.

Przed wzrostem cisnienia skraplania (brudny,zaslaniety skraplacz)mozemy sie zabezpieczyc tylko wylaczajac caly uklad.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-11-20, 12:54:34 przez miezala5.)
  • Odpowiedz

mg

2011-11-20, 19:58:24
Top użytkownik
kibicL napisał(a):
mister napisał(a):kibicL głupoty piszesz . ciśnienia skraplania nie można obniżać dowolnie nisko bo wydajność spadnie tak samo jak w przypadku za wysokiego ciśnienia . z twoich wypowiedzi wnioskuję ,że uważasz,że im wyższe ciśnienie skraplania tym wieksza wydajność (jeśli cię źle zrozumiałem to mnie popraw) . podam prosty przykład - są dwie pompy do wody ,jedna pompuje wodę na wysokość 2m ( niskie ciśnienie skraplania) a druga pompuje na wysokość 20m (wysokie ciśnienie skraplania) -która ma lżej pompować i ma przez to większą wydajność ,która pobiera mniej prądu ??
No i chyba jesteśmy w domu.ciśnienia skraplania nie można obniżać dowolnie nisko bo wydajność spadnie tak samo jak w przypadku za wysokiego ciśnienia.Ciastkarzami nie jesteśmy.Rozmawiamy o pewnym zakresie.Co do przykładu pomp to jest on nietrafiony.Ta co pompuje na wysokość dwóch metrów pobiera większy prąd niż ta co pompuje na wysokość 20 metrów.Ponieważ ta co pompuje wyżej przepompuje jej 200 razy mniej od tej co pompuje na wysokość 2 metrów.

Teraz wiem dlaczego zderzacz hadronów nie działa :lol:
  • Odpowiedz

mister

2011-11-20, 21:15:17
Zaawansowany użytkownik
wytłumacz mi jaka zasadą kierowałeś się w stwierdzeniu ,że ta pompa co ma ciężej pobiera mniejszy prąd ? czy samochód jadąc pod górę spala mniej paliwa ?
  • Odpowiedz

crocens

2011-11-20, 21:25:33
Top użytkownik
mister, nie dyskutuj z nim, to nie ma sensu Wink ma dużo racji ale wiedzę z początku lat 90 nieprzystającą do dzisiejszych czasów i dzisiejszych urządzeń. Na dodatek uparty jest jak osioł Wink
.
  • Odpowiedz

mister

2011-11-20, 21:29:00
Zaawansowany użytkownik
no dobra ale skoro on ma rację to uświadom mnie gdzie
  • Odpowiedz

crocens

2011-11-21, 16:45:13
Top użytkownik
ogólnie piszę, nie koniecznie w tym wątku. Racja że w pewnych wypadkach obniżenie ciśnienia skraplania powoduje spadek wydajności. Ale to jest temat rzeka, zależy od budowy systemu.
.
  • Odpowiedz

crocens

2011-11-21, 19:11:53
Top użytkownik
trzeba jeszcze wiedzieć jak z tego zakresu najlepiej skorzystać...
i przecytaj mój post nr 17 ze zrozumieniem, szczególnie ostatnią część ostatniego zdania, napisałem wyrażnie że w przedziale jaki podaje producent.
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-11-21, 19:15:52 przez crocens.)
  • Odpowiedz

mg

2011-11-21, 19:13:23
Top użytkownik
kibicL napisał(a):http://www.blog.karbon.com.pl/klimatyzac...erwerowni/

Masz autoryzacje na ten wywód?
  • Odpowiedz

mg

2011-11-21, 19:51:56
Top użytkownik
Bo masz? Smile
  • Odpowiedz

mg

2011-11-21, 19:53:56
Top użytkownik
autoautoryzacja...
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-11-21, 20:16:35
Moderator
Proszę zająć się pracą wentylatora skraplacza i skraplaniem, a nie autoryzacją.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

crocens

2011-11-21, 21:13:01
Top użytkownik
chłodnictwo to nie tylko termodynamika ale cała gama przedmiotów takich jak na przykład mechanika płynów.
Co mi po dużej różnicy ciśnień na kryzie zaworu rozprężnego skoro większy przepływ powoduje większe turbulencje zmniejszające ten przepływ.

Potrafisz tylko obrażać i mówić jacy inni są ciency. Powołujesz się na termodynamikę ale nigdy nie piszesz konkretnie, tylko ogólniki. Szkoda, że nie prowadzisz merytorycznej dyskusji, byłaby ciekawa. Ale nie jesteś w stanie odpisać mi w takim stylu jak ja wyżej, nie wiem czemu.
Gdybyś odpisywał zgodnie z swoją wiedzą i merytorycznie byłaby ciekawa dyskusja, może bym sam się czegoś nauczył, ale nie potrafisz mnie niczego nauczyć bo nie piszesz konkretnie. Ogólnikowo to pisze 90% ludzi na forum, pokaż, że masz większą wiedzę.
.
  • Odpowiedz
1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa