Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

OLEJ do R 600

40 Odpowiedzi, 46565 Wyświetleń
1 2 Dalej

elektromechanik

2012-01-03, 17:13:35
Zaawansowany użytkownik
Mam pytanie.

Czy ktoś puszczał sprężarki na R600 ( izobutan ) na oleju estrowym ? Rolleyes ( oryginalnie chodzą na mineralnym ).

Z tego co jest w karcie olejów syntetycznych mogą pracować z R 12 i R 22 ale co z R 600??????
  • Odpowiedz

wit

2012-01-03, 22:48:03
Top użytkownik
nie sprawdzałem -więc moja wypowiedź to przypuszczenia... powinno dać radę... jedynie może być zwiększona rozpuszczalność czynnika w oleju... a wiec pewne rozcieńczanie - rozrzedzenie oleju. wiec może być konieczność stosowania bardziej lepkiego oleju.

efekt uboczny i może być dość przykry.... olej estrowy pali się lepiej niż mineralny -sam z siebie jak spirytus... jak się go połączy z izobutanem -to będzie buzowac jak benzynka.
podobnie -wydzielający się z oleju czynnik -będzie się ostro palił przy lutowaniu... operowanie palnikiem będzie utrudnione/niebezpieczne... zwykłe przedmuchanie układu azotem może nie wystarczać...

czyli -powinno pracować poprawnie -ino kłopotliwe to będzie...

zaznaczam, że to są moje rozważania -i mogę się mylić. w praktyce tego nie ćwiczyłem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-01-03, 22:48:28 przez wit.)
  • Odpowiedz

elektromechanik

2012-01-04, 08:01:28
Zaawansowany użytkownik
wit napisał(a):zaznaczam, że to są moje rozważania -i mogę się mylić. w praktyce tego nie ćwiczyłem.

Dzięki za zainteresowanie Smile

Jak mawiał kiedyś taki jeden > wola Boska i skrzypce <

zalałem, założyłem, załadowałem R 600 i zobaczymy - na razie chodzi i chłodzi normalnie.
  • Odpowiedz

awax

2012-01-04, 08:41:58
Top użytkownik
Tak ze zwykłej ciekawości,dlaczego nie mogłeś zalać mineralnym?
  • Odpowiedz

elektromechanik

2012-01-04, 15:53:42
Zaawansowany użytkownik
awax napisał(a):Tak ze zwykłej ciekawości,dlaczego nie mogłeś zalać mineralnym?

Nie wdając się w szczegóły > się wylał < a nie miałem akurat dobrego mineralnego.
Robota była na >wczoraj <.
  • Odpowiedz

wit

2012-01-04, 20:24:09
Top użytkownik
teoretycznie powinno chodzić...

przy następnej naprawie uważaj. może ziać ogniem... może poparzyć...

zamiast samego przedmuchania -azot -kilkanaście minut próżni -i znowu azot... dopiero potem z palnikiem -i można ryzykować.

na pewno izobutan będzie się rozpuszczał w oleju -i potem -już po przedmuchaniu -będzie się z oleju znowu wydzielał... i łatwo o małe "bum" -prawdopodobnie będzie się rozpuszczał w większej ilości niż w mineralnym.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2012-01-05, 07:56:32
Zaawansowany użytkownik
wit napisał(a):teoretycznie powinno chodzić...

przy następnej naprawie uważaj. może ziać ogniem... może poparzyć...

zamiast samego przedmuchania -azot -kilkanaście minut próżni -i znowu azot... dopiero potem z palnikiem -i można ryzykować.

na pewno izobutan będzie się rozpuszczał w oleju -i potem -już po przedmuchaniu -będzie się z oleju znowu wydzielał... i łatwo o małe "bum" -prawdopodobnie będzie się rozpuszczał w większej ilości niż w mineralnym.
Spraw P-POŻ i BHP raczej się nie boję. Wink
Bardziej tego czy nie zrobi się jakiś mazio-kit Rolleyes
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-01-05, 07:58:15 przez elektromechanik.)
  • Odpowiedz

awax

2012-01-05, 09:14:48
Top użytkownik
"Kit" to będziesz musiał wcisnąć Klientowi jak się zrobi "mazio":/
  • Odpowiedz

elektromechanik

2012-01-05, 11:29:19
Zaawansowany użytkownik
awax napisał(a):"Kit" to będziesz musiał wcisnąć Klientowi jak się zrobi "mazio":/

OK nie jest źle skoro błyskasz filozoficznym humorem Big Grin
  • Odpowiedz

wit

2012-01-05, 16:22:07
Top użytkownik
chemicznie mała szansa na mazio.
izobutan jest mniej agresywny i mniej aktywny niż tradycyjne r-y 404/407/134/507... skoro z tamtymi estrowy daje radę to i z izobutanem powinien. może być większa niż w mineralnym rozpuszczalność czynnika -i spadek lepkości. może być coś nie tak z powrotem oleju. ale jeśli wraca -co po kilku dniach raczej wiesz -lub wiedzieć będziesz...

choć powód uzupełnienia niewłaściwym olejem podałeś bardzo prozaiczny. toż to mineralne oleje wszędzie kupisz... w każdym razie napisz za miesiąc -za pół roku i rok czy to daje radę...
  • Odpowiedz

elektromechanik

2012-01-05, 16:40:12
Zaawansowany użytkownik
wit napisał(a):toż to mineralne oleje wszędzie kupisz..

To se wi Big Grin

No ale jak napisałem > w tym momencie nie miałem a robota na wczoraj <. Cool
  • Odpowiedz

wit

2012-01-05, 17:17:39
Top użytkownik
cóż -na r600 to raczej nie są jakieś poważne duże urządzenia -ani żadne istotne dla żywotnych interesów itp.

raczej nikt nie umrze z powodu 1 dnia opóźnienia (a tyle jedzie kurier z) -ani 100 osób nie znajdzie się na bruku -bo firma zbankrutowała z powodu awarii ważnego urządzenia...

"na wczoraj" a więc urządzenie czekało na naprawę. nie sądzę, aby świat się zawalił gdyby jeden dzień dłużej poczekało na WŁAŚCIWY olej.

Ale są i plusy... ktoś wreszcie przećwiczy r600 w mieszance z estrowym -i może będziemy mieć dodatkową wiedzę ... zawsze można potraktować to jako eksperyment i zdobywanie nowej wiedzy...
  • Odpowiedz

elektromechanik

2012-01-05, 20:42:01
Zaawansowany użytkownik
wit napisał(a):"na wczoraj" a więc urządzenie czekało na naprawę. nie sądzę, aby świat się zawalił gdyby jeden dzień dłużej poczekało na WŁAŚCIWY olej.

No dobra. Widzę ze muszę łopatologicznie :lol:

Zamrażarka ARGOS. Pełna zamrożonego towaru. W związku z remontem pomieszczenia towar wyjęty ( na czas przenoszenia ) i zamrażarka przeniesiona w inne miejsce. Jednak ktoś > sprytny < jakimś cudem chwycił za rurkę serwisową i < się odłamała >.
Pół dnia podobno nie było transportu aby ją przywieźć ( a nikt nie wpadł na pomysł aby przyjechać na miejsce ). Gdy już znalazł się transport ( kombiak ) to położyli ją na plecki no i olej > zakonserwował < kufer opelka. Big Grin

Jeszcze moment i ładnych >dzieści< kilogramów poszłoby na straty ( gospodyni podobno o mało zawalu nie dostała ). :o
No i wtedy cóż > jak się niema co się lubi to się lubi co się ma < Smile
  • Odpowiedz

wit

2012-01-05, 22:40:41
Top użytkownik
cóż... zawsze można kupić nową zamrażarkę i towar natychmiast schować... ryzyko gospodyni.
naprawa z estrowym -to już Twoje ryzyko.

a ludzie... ratujesz komuś skórę (towar) -potem potrafią rozliczyć z gwarancji -robi się uprzejmość -kombinuje -za grosze traci czas - i w razie czego -potem dokłada na swój koszt sprężarkę... "no bo to panie po Pana naprawie się spierwiastkowała"

ale -powinno być dobrze. miękkie masz serce... ale -czasem warto. pozdrawiam.
  • Odpowiedz

awax

2012-01-06, 13:27:04
Top użytkownik
To musiało nieżle Klienta kosztować,płukanie całego układu żeby nie zmieszać różnych itd.
  • Odpowiedz

mg

2012-01-06, 14:21:05
Top użytkownik
Mam nieodparte wrażenie, że ten temat nie powinien mieć miejsca. Dla dobra inicjatora, jak i innych.
Niedługo na serwis będziemy chodzić w skafandrach saperskich, wymieniać całe układy chłodnicze w razie,,W". Wink
Elektromechanik, mam pytanie: czy opisałeś jakoś układ?, co zrobiłeś itp, wszak to czynność wysoce delikatnie mówiąc niestandardowa. Smile

Z drugiej strony ten temat daje obraz (nie powiem), z czym można mieć doczynienia podczas wydawać by się mogło prostej czynności serwisowej.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2012-01-06, 15:24:30
Zaawansowany użytkownik
mg napisał(a):Elektromechanik, mam pytanie: czy opisałeś jakoś układ?, co zrobiłeś itp, wszak to czynność wysoce delikatnie mówiąc niestandardowa

Gratuluję

Jesteś wielkim szczęściarzem że możesz w życiu robić tylko wysoce standardowe rzeczy zgodne z literą prawa i fachowych zasad, norm, przepisów itp. i nigdy nie musiałeś robić nic > niestandardowego<
Cool Cool Cool Cool
CHYLĘ CZOŁA I WIELKI SZACUNEK.
  • Odpowiedz

awax

2012-01-06, 17:34:09
Top użytkownik
Nazwałbym to nieco inaczej niż "niestandardowe"
Czy w swoim autku zalałbyś oleju mineralnego jeżeli pozostało część syntetyka?
Na pewno zdajesz Sobie sprawę,że w zamrażarce zostało sporo oleju i takie mieszanie jest fuszerką i nieuczciwe w stosunku do Klienta.
Analogicznie można mieszać różne czynniki i zapewniam ,że będzie chłodzić .Tylko jak długo i z jaką sprawnością.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2012-01-06, 18:32:22
Zaawansowany użytkownik
awax napisał(a):Nazwałbym to nieco inaczej niż "niestandardowe"
Czy w swoim autku zalałbyś oleju mineralnego jeżeli pozostało część syntetyka?
Na pewno zdajesz Sobie sprawę,że w zamrażarce zostało sporo oleju i takie mieszanie jest fuszerką i nieuczciwe w stosunku do Klienta.
Analogicznie można mieszać różne czynniki i zapewniam ,że będzie chłodzić .Tylko jak długo i z jaką sprawnością.

Znasz to > niech ten pierwszy rzuci kamień kto jest bez grzechu <. Rolleyes

Może byś tak sam się w swoje piersi uderzył :/

A tak na marginesie nie robiłem tego dla zysku ale żeby pomóc. Inaczej bym tu nie pytał. Cool
  • Odpowiedz

awax

2012-01-06, 19:21:29
Top użytkownik
Bez nerwów,myślałem,że Sobie robisz jaja.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-01-06, 19:34:59 przez awax.)
  • Odpowiedz

mg

2012-01-07, 06:45:16
Top użytkownik
elektromechanik napisał(a):
mg napisał(a):Elektromechanik, mam pytanie: czy opisałeś jakoś układ?, co zrobiłeś itp, wszak to czynność wysoce delikatnie mówiąc niestandardowa

Gratuluję

Jesteś wielkim szczęściarzem że możesz w życiu robić tylko wysoce standardowe rzeczy zgodne z literą prawa i fachowych zasad, norm, przepisów itp. i nigdy nie musiałeś robić nic > niestandardowego<
Cool Cool Cool Cool
CHYLĘ CZOŁA I WIELKI SZACUNEK.

Dziękuję Wink Wink Wink Wink
  • Odpowiedz

bodzio

2012-02-20, 20:29:39
Zaawansowany użytkownik
Spokojnie R600a na estrowym jak i alkilobenzenie będzie chodzić wiele lat Smile
  • Odpowiedz

elektromechanik

2012-02-21, 13:37:57
Zaawansowany użytkownik
bodzio napisał(a):Spokojnie R600a na estrowym jak i alkilobenzenie będzie chodzić wiele lat Smile

Dzięki Ja też tak uważam.

Gdybym wiedział że >tu < jest tylu fachowców MNIEMANOLOGII STOSOWANEJ to w ogóle bym tematu nie zakładał.
Zrobiłem najpierw dopiero pisałem tak z ciekawości - może ktoś coś takiego robił ale się tylko jak widzisz Klub Krytykantów Mądrych. odezwał.

Więc teraz dopisze jeszcze jeden > olejowy grzech śmiertelny < ( z reszto już chyba gdzieś na forum pisałem ).

Jakieś 6-7 lat temu nie miałem akurat niczego za R 12 a pękła rurka w chłodni do mleka 1000L( sprężarka L.Unite 4551 na R 12 ).i gaz poszedł sobie latać.

Rolnik miał akurat wesele własnej latorośli. Z całą odpowiedzialnością wręcz zażądał napuszczenia R 134 ( po moich wykladach i ostrzeżeniach na temat ryzyka ) Powiedział że gotów jest zaryzykować wymianę sprężarki .

Przez te parę lat byłem u niego 2 razy ( w całkowicie inna awaria ) sprężarka chodzi do dziś cichutko - tylko szumi a facet mi żartem wymawia że chciałem go na straty naciągnąć. :lol:
I jak tu do końca wierzyć wszystkim naukowym teoriom Rolleyes
Zaraz mnie tu niektórzy zlinczują ale od tej pory już wiele razy napełniałem R 134 na mineralnym i jak do tej pory nic się nie stało. Cool
  • Odpowiedz

wit

2012-02-21, 17:46:43
Top użytkownik
bo mineralny chodzi z nowymi czynnikami i nic się nie gryzie, nie koroduje nie wybucha itd. natomiast -z nowymi czynnikami mineralny dużo gorzej wraca niż ze starymi. a estrowy wraca lepiej. nie ma jednej prawdy. po zamianie czynnika na nowy -jeśli jest mineralny -to duża szansa, że będzie źle wracać i się zatrze.
jak dać estrowy -to on wraca lepiej i z nowymi czynnikami.
jeśli układ był super zrobiony w sensie spadki, zapas prędkości przepływu -to co nie wlejesz wróci -nawet i smoła Wink
jeśli układ był na zasadzie jakoś dawał radę na starych czynnikach i na mineralnym -to po zmianie czynnika przestanie dawać radę -sprężarka wypluje olej mineralny i bez oleju się zatrze.

jak i olej zmienić na estrowy -to znowu lepiej wraca i będzie jakoś dawać radę.
natomiast - mieszanka olejów mineralny i estrowy się gryzie. jak zmieniać -to dokładnie. Jak nie zmieniać -to ryzyko wyplucia. w dobrym projektowo układzie -da radę na prawie każdym oleju. w układzie byle jak zbudowanym -olej musi być idealnie dobrany -bo rady nie da.

czyli -jak zwykle -nie ma prawd absolutnych -a na działanie urządzenia wpływa wiele zmiennych.

to jak zalecenie żeby jezdnię przechodzić zawsze na zielonym. szwagier 10 lat przechodzi na czerwonym i to po pijaku -a nic mu się nie stało....
a sąsiad raz i wlazł na czerwonym na trzeźwo --i dostał zderzakiem, że do szpitala trafił...
  • Odpowiedz

awax

2012-02-21, 19:00:14
Top użytkownik
Fakt,że to urządzenie chodzi nie oznacza,że wszystkie inne w tej konfiguracji również będą chodzić.Nie wnikam,że sprawność może być niższa gdyż to małe urządzenie i nie ma to większego znaczenia,jednak któryś z młodszych stażem Kolegów może to potraktować jako porada doświadczonych chłodników i rozwalić inny układ ,który nie będzie chodził np przy innym ciśnieniu parowania lub innych średnicach rur.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa