Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Kiedy potrzebny zbiornik cieczy?

20 Odpowiedzi, 21466 Wyświetleń

Mechanik

2011-12-05, 20:13:48
Nowy użytkownik
Witam.

Jest chiller na dwóch sprężarkach Scroll, załączane według potrzeb. Elektroniczny zawór rozprężny. Kilkadziesiąt KW wydajności. Wymienniki płytowe jako skraplacz i parownik.

Pytanie do fachowców - Czy w takim układzie jest niezbędny zbiornik cieczy za skraplaczem? Czy układ będzie stabilnie pracował bez niego? Ciekawi mnie to szczególnie w kontekście regulacji wydajności(2 sprężarki).
  • Odpowiedz

Mechanik

2011-12-05, 21:24:54
Nowy użytkownik
Pomijam tutaj kwestię wygody posiadania zbiornika dla celów serwisowych. Interesuje mnie tylko zagadnienie pracy układu i jak się zachowa. Czy zasilanie zaworu cieczą będzie stabilne przy takich skokach wydajności.
  • Odpowiedz

crocens

2011-12-05, 22:23:24
Top użytkownik
jakiego typu elektroniczny zawór rozprężny?
.
  • Odpowiedz

crocens

2011-12-05, 22:26:35
Top użytkownik
i tak, do stabilnej pracy jest w dużej większości przypadków potrzebny, szczególniee z EEV jako element dławiący. Do doboru wielkości są odpowiednie wykresy.
Koledze KibicL proponuję zbudować taki układ na zbiorniku z dwoma wziernikami poziomu i zobaczyć, jakie potrafią być wahania poziomu cieczy w zbiorniku podczas pracy...

Pozdrawiam
.
  • Odpowiedz

Mechanik

2011-12-05, 22:43:57
Nowy użytkownik
Cytat:Przy jakich skokach wydajności?

Jak podano - 2 sprężarki, czyli 50% + 50%.

Cytat:Następna nagonka na moją osobę?

Cierpisz na paranoję?

Cytat:Podobnie jak w lodówce

Lodówka pracuje na kapilarze i nie ma kilkudziesięciu KW wydajności.

Cytat:Kto cię stworzył abyś od początku ział taką agresją?

Ponownie - Cierpisz na paranoję?

Cytat:Aby nie było niespodzianek skraplacze są lekko przewymiarowane wspomagane wentylatorami o precyzyjnej regulacji.

Przecież podałem że są płytowce...

Cytat:Nie wydaję mi się aby chłodnictwo było twoją mocną stroną.

Twoją chyba też nie Smile

Cytat:Bądż mężczyzną i wybierz drogę którą chcesz podążać.

Dziękuję Guru, teraz już odnajdę siebie bez problemu Smile
  • Odpowiedz

Mechanik

2011-12-06, 06:00:33
Nowy użytkownik
kibicL - wielka prośba, nie wypowiadaj się więcej w wątku bo tylko go zaśmiecasz. Pozostań przy kibicowaniu i szukaniu spisków przeciw sobie.
Jeśli ktoś ma konstruktywne sugestie odnośnie układu jaki opisałem to bardzo proszę o opinię.
Płytowce mają bardzo małą objętość w stosunku do wydajności układu, w skraplaczu będzie więc tyle freonu co kot napłakał. Zastanawiam się czy bez kompensacji od strony zbiornika będzie to dobrze funkcjonować. W obudowie jest tak ciasno że nie bardzo będzie go gdzie wcisnąć w razie potrzeby. Będę musiał przy tym urządzeniu pracować więc chciałbym się przygotować na to co mnie czeka. Pracowałem już przy chillerach bez zbiornika, ale tam były duże skraplacze powietrzne o objętości dziesiątek litrów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-12-06, 15:56:44 przez Mechanik.)
  • Odpowiedz

jack63

2011-12-06, 07:51:48
Zaawansowany użytkownik
W kilkudziesięciu znanych mi przypadkach zastosowania EXV, wszystkie pomimo "zwykłych skraplaczy powietrznych, miały zbiorniki cieczy. Nawet w układach ze stosunkowo małą sprężarką. Wychodzi na to, że zawór EXV wymaga stabilnego źródła cieczy. Z resztą większość EVX nie kontroluje ciśnienia przed sobą (drugi przetwornik ciśnienia - koszty i komplikacja sterownika i programu) tylko ciśnienie i temperaturę w przewodzie ssawnym parownika. Jak klasyczny TZR.
  • Odpowiedz

Mechanik

2011-12-06, 10:02:34
Nowy użytkownik
Cisnienie skraplania powinno byc stabilne, przez skraplalacy płytowiec będzie płynąć woda o raczej stałej temperaturze.
  • Odpowiedz

jack63

2011-12-06, 11:27:51
Zaawansowany użytkownik
Ale ciśnienie zależy też od par ilości czynnika tłoczonego przez sprężarkę, a ta ilość zależy od poboru poboru ciepła przez parownik. Z drugiej strony ilość wody przepływającej przez skraplacz tez decyduje o temperaturze a przez to i ciśnieniu skraplania.
Jak dobrze zrozumiałem intencje crocens'a, to chodzi o to aby był pewien zapas cieczy w stanach przejściowych.
EXV reaguje dużo szybciej nic tradycyjny TZR i może nastąpić brak wystarczającej ilości cieczy przy nagłym dopływie ciepła do parownika. Np. otwarcie drzwi i wniesienie świeżego towaru.
Potrzebny jest bufor aby EXV nie dostał mieszaniny gazu i cieczy co mocno zmienia wydajność zaworu i prowadzi do jego szybkiego otwarcia i dalszego pogorszenia sytuacji. Jak dotrze po chwili trochę cieczy, to zawór się zamyka i tak w kółko. Układ regulacji wpada w drgania.
Jednak nawet brak bąbli za skraplaczem przy zmiennym ciśnieniu przed zaworem EXV jest niekorzystny. Zmusza zawór do ciągłej pracy szukania punktu równowagi dla nastawionego przegrzania.
  • Odpowiedz

Mechanik

2011-12-06, 15:54:08
Nowy użytkownik
Jeśli chodzi obciążenie cieplne parownika to powinno być stabilne. Medium chłodzonym będzie tam glikol o stabilnej temperaturze. Nie obawiam się wielkich wahań od tej strony.
Gdyby to był układ z jedną sprężarką to nie miałbym większych wątpliwości. Zastanawia mnie jak się to zachowa przy załączaniu się drugiej sprężarki. Ilością czynnika też trzeba jakoś trafić by zadowolić maszynę przy pracy jednej jak i dwóch sprężarek.
  • Odpowiedz

wit

2011-12-07, 09:51:42
Top użytkownik
masz wybór -stabilna praca i zalane cieczą -niepracujące 30% wymienników -albo mniej czynnika-i niestabilna praca...chwilowy brak cieczy -rośnie przegrzanie EZR otwiera mocniej -ale cieczy nie ma... -wiec ciśnienie odparowania spada a temperatura w miejscu czujki nie... EZR otwiera jeszcze mocniej... i mocniej... ażdo momentu gdy przestanie dłwić i cisnienie za EZR rosnie... wtedy zacznie się przymykać... pojawi się ciecz a zawór przytnie... by po chwili znowu otworzyć. zamiast ustawić się na iles tam % i minimalnie korygować -zawór będzie caly czas kręcił. zmienne obciążenie -nie musisz nawet mieć zakłóceń przepływu wody -sam zawór zrobi sobie zakłócenia gdy będzie miał zasilanie mieszane -cieczowo -gazowe.

pewien minimalny zapas cieczy musisz mieć -albo w zbiorniku -albo w wymiennikach.
brak zb. cieczy w chillerach -to kolejny przykład upraszczania i wadliwej konstrukcji -którą potem na siłę poprawia się sterownikami. Tworzy się chorobę (wadę konstrukcyjną ) aby było co leczyć.
  • Odpowiedz

awax

2011-12-07, 10:00:48
Top użytkownik
To wszystko przypomina bicie piany.
Zawór rozprężny,jakikolwiek by był ma w sposób ciągły dostawać ciekły czynnik .Bez zbiornika będzie to możliwe jedynie przy przeładowanym układzie,lecz w określonych warunkach rolę zbiornika przejmował będzie skraplacz zmniejszając swoja wydajność.
Zbiornik jest NIEZBĘDNY.
Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-12-07, 10:02:04 przez awax.)
  • Odpowiedz

Mechanik

2011-12-07, 15:08:05
Nowy użytkownik
Ok. Dziękuję za uwagi, wiedzy nigdy za wiele.

Pytanko jeszcze z innej beczki - Czy w zespołach sprężarek składanych na scrollach dajecie zawory zwrotne na tłoczeniach sprężarek? Copeland podaje w dokumentacji że scroll ma wbudowany zawór zwrotny i wydaje mi się że nie ma sensu go dublować. Kolega z pracy twierdzi inaczej.
  • Odpowiedz

jack63

2011-12-07, 15:24:04
Zaawansowany użytkownik
Copeland w opisach (tych bardziej marketingowych) pisze o wewnętrznym zaworze zwrotnym przed samym króćcem tłocznym. Czy tak jest zawsze i w każdej sprężarce nie wiem. Mając sprężarkę łatwo to sprawdzić. Jak się jej jeszcze nie ma, to gorzej. "Oszczędności" królują i zawsze gdzieś może być napisane, że jakaś wersja sprężarki musi być "doposażona" w zewnętrzny check valve...
Sam uczesnicze w rozruchu chillera, który w warunkach projektowych miał mieć regulację obrotów wentylatorów, a dostarczone urządzenie (nie wiem z czyjej winy) tej regulacji nie ma!
Dziś wszystko jest możliwe! A w reklamach tak pięknie wygląda...
  • Odpowiedz

AS

2011-12-07, 17:15:16
Zaawansowany użytkownik
Witam,
Jeśli agregta będzie pracować tylko latem(klimatyzacja) to zbiornik zbędny. Natomiast jeżeli małby pracować przez cały rok to bez zbiornika będą zbyt duże wahania ciśnienia ssania co doprowadzi do awaryjnego wyłączenia urządzenia.
Jeśli to drugi przypadek to sama regulacja wentylaorów to zbyt mało aby praca agregatu była stabilna.
  • Odpowiedz

wit

2011-12-07, 18:00:37
Top użytkownik
copeland obecnie daje w scrolach zawory zwrotne... mają być i ładnie wyglądać marketingowo. bo niby oszczędność -jak się nie da dodatkowych zwrotniaków. NIBY.

dodatkowo wbudowane zawory zwrotne spełniają ważną funkcję -zazwyczaj wytrzymują do końca gwarancji sprężarki. -a potem ...
copeland może sprzedać kolejne sprężarki uszkodzone w wyniku awari tych zaworów.

często trafiają się partie magazynowe -które jeszcze zaworów zwrotnych nowego typu nie miały -a oznaczenie indentyczne jak tych co mają.

dawać dodatkowe -zawór zwrotny na tłoczeniu to grosze -cena spokoju... padnięta sprężarka więcej kosztuje.
  • Odpowiedz

AS

2011-12-08, 17:10:41
Zaawansowany użytkownik
Witam,
Widzę , że Kolega Kibic, nie wiem czego jest owym kibicem, z tych co wszystko wiedzą. Z tylu zdań, dwa były z sensem. Proponuję wpierw teorię, potem praktykę, natępnie uruchomić agregaty wody lodowej np. w zimie, kiedy skraplacz zalany jest przechłodzonym czynnikiem(bez blokowania presostau niskiego ciśnienia), a dopiero potem polemizować nad przeływami i zbiornikami.
Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

mg

2011-12-08, 18:31:27
Top użytkownik
AS jak śmiesz negować nauki kibicl Big Grin , źródła Wszechwiedzy Chłodniczej DC Tongue
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-12-08, 19:04:45 przez mg.)
  • Odpowiedz

jack63

2011-12-09, 07:19:54
Zaawansowany użytkownik
kibicL ..............t. Jak zwykle. Proponuję jakiś kurs retoryki.

As napisał miedzy innymi:
Cytat:.... uruchomić agregaty wody lodowej np. w zimie, kiedy skraplacz zalany jest przechłodzonym czynnikiem(bez blokowania presostau niskiego ciśnienia) ...
Tym trudniej, że niektórzy serwisanci producenta potrafią zaplombować szafę sterującą a na dachu leży lód.
Widzę , że nie tylko ja mam problemy z uruchomieniem niektórych urządzeń w zimie (a nie zimą - jak niektórzy z północy piszą ).
As a jak ty sobie radzisz w tej sytuacji? Bardzo mnie to ciekawi i nie jest to zaczepka, tylko prośba o zwykłą wymianę doświadczeń. Big Grin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-12-09, 12:58:59 przez jack63.)
  • Odpowiedz

crocens

2011-12-09, 21:24:08
Top użytkownik
kibicL napisał(a):natępnie uruchomić agregaty wody lodowej np. w zimie, kiedy skraplacz zalany jest przechłodzonym czynnikiem(bez blokowania presostau niskiego ciśnienia)
AS proponuję ci uruchomić sprężarkę z pompą oleju bez zwłoki czasowej do momentu ustabilizowania ciśnienia oleju. (bez blokowania presostatu RÓŻNICOWO-OLEJOWEGO.

Presostaty różnicowo olejowe mają zawsze fabryczną zwłokę, grzałki karteru należy włączyć 24h przed odpaleniem chillera, tak podają producenci sprężarek.

A presostat niskiego ciśnienia wywala z innego powodu. Zobacz gęstość cieczy i gęstość pary... i zastanów się czy można skroplonymi parami zalać cały skraplacz... jeżeli dojdziesz do wniosku, że jednak można to zastanów się co to zmienia...
A może powiedz, dlaczego tak się dzieje, dokładnie, krok po kroku? Bo inaczej śmiem Twierdzić, że to stek bzdur...

Przerobię każde urządzenie chłodnicze do startów w każdych warunkach za pomocą jednej rzeczy. Producenci dużych urządzeń wolą aby wezwać ich serwis, no i ta rzecz tez kosztuje (niewiele ale zawsze) więc cięcie kosztów...

Zbiornik jest wymagany do stabilnej pracy gdy zmienia się obciążenie cieplne / wydajność układu. A u Ciebie tak będzie. Pozdrawiam Smile
.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa