Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

OLEJ do R 600

40 Odpowiedzi, 51034 Wyświetleń
1 2 Dalej

elektromechanik

2012-01-03, 17:13:35
Zaawansowany użytkownik
Mam pytanie.

Czy ktoś puszczał sprężarki na R600 ( izobutan ) na oleju estrowym ? Rolleyes ( oryginalnie chodzą na mineralnym ).

Z tego co jest w karcie olejów syntetycznych mogą pracować z R 12 i R 22 ale co z R 600??????
  • Odpowiedz

wit

2012-01-03, 22:48:03
Top użytkownik
nie sprawdzałem -więc moja wypowiedź to przypuszczenia... powinno dać radę... jedynie może być zwiększona rozpuszczalność czynnika w oleju... a wiec pewne rozcieńczanie - rozrzedzenie oleju. wiec może być konieczność stosowania bardziej lepkiego oleju.

efekt uboczny i może być dość przykry.... olej estrowy pali się lepiej niż mineralny -sam z siebie jak spirytus... jak się go połączy z izobutanem -to będzie buzowac jak benzynka.
podobnie -wydzielający się z oleju czynnik -będzie się ostro palił przy lutowaniu... operowanie palnikiem będzie utrudnione/niebezpieczne... zwykłe przedmuchanie układu azotem może nie wystarczać...

czyli -powinno pracować poprawnie -ino kłopotliwe to będzie...

zaznaczam, że to są moje rozważania -i mogę się mylić. w praktyce tego nie ćwiczyłem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-01-03, 22:48:28 przez wit.)
  • Odpowiedz

elektromechanik

2012-01-04, 08:01:28
Zaawansowany użytkownik
wit napisał(a):zaznaczam, że to są moje rozważania -i mogę się mylić. w praktyce tego nie ćwiczyłem.

Dzięki za zainteresowanie Smile

Jak mawiał kiedyś taki jeden > wola Boska i skrzypce <

zalałem, założyłem, załadowałem R 600 i zobaczymy - na razie chodzi i chłodzi normalnie.
  • Odpowiedz

awax

2012-01-04, 08:41:58
Top użytkownik
Tak ze zwykłej ciekawości,dlaczego nie mogłeś zalać mineralnym?
  • Odpowiedz

elektromechanik

2012-01-04, 15:53:42
Zaawansowany użytkownik
awax napisał(a):Tak ze zwykłej ciekawości,dlaczego nie mogłeś zalać mineralnym?

Nie wdając się w szczegóły > się wylał < a nie miałem akurat dobrego mineralnego.
Robota była na >wczoraj <.
  • Odpowiedz

wit

2012-01-04, 20:24:09
Top użytkownik
teoretycznie powinno chodzić...

przy następnej naprawie uważaj. może ziać ogniem... może poparzyć...

zamiast samego przedmuchania -azot -kilkanaście minut próżni -i znowu azot... dopiero potem z palnikiem -i można ryzykować.

na pewno izobutan będzie się rozpuszczał w oleju -i potem -już po przedmuchaniu -będzie się z oleju znowu wydzielał... i łatwo o małe "bum" -prawdopodobnie będzie się rozpuszczał w większej ilości niż w mineralnym.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2012-01-05, 07:56:32
Zaawansowany użytkownik
wit napisał(a):teoretycznie powinno chodzić...

przy następnej naprawie uważaj. może ziać ogniem... może poparzyć...

zamiast samego przedmuchania -azot -kilkanaście minut próżni -i znowu azot... dopiero potem z palnikiem -i można ryzykować.

na pewno izobutan będzie się rozpuszczał w oleju -i potem -już po przedmuchaniu -będzie się z oleju znowu wydzielał... i łatwo o małe "bum" -prawdopodobnie będzie się rozpuszczał w większej ilości niż w mineralnym.
Spraw P-POŻ i BHP raczej się nie boję. Wink
Bardziej tego czy nie zrobi się jakiś mazio-kit Rolleyes
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-01-05, 07:58:15 przez elektromechanik.)
  • Odpowiedz

awax

2012-01-05, 09:14:48
Top użytkownik
"Kit" to będziesz musiał wcisnąć Klientowi jak się zrobi "mazio":/
  • Odpowiedz

elektromechanik

2012-01-05, 11:29:19
Zaawansowany użytkownik
awax napisał(a):"Kit" to będziesz musiał wcisnąć Klientowi jak się zrobi "mazio":/

OK nie jest źle skoro błyskasz filozoficznym humorem Big Grin
  • Odpowiedz

wit

2012-01-05, 16:22:07
Top użytkownik
chemicznie mała szansa na mazio.
izobutan jest mniej agresywny i mniej aktywny niż tradycyjne r-y 404/407/134/507... skoro z tamtymi estrowy daje radę to i z izobutanem powinien. może być większa niż w mineralnym rozpuszczalność czynnika -i spadek lepkości. może być coś nie tak z powrotem oleju. ale jeśli wraca -co po kilku dniach raczej wiesz -lub wiedzieć będziesz...

choć powód uzupełnienia niewłaściwym olejem podałeś bardzo prozaiczny. toż to mineralne oleje wszędzie kupisz... w każdym razie napisz za miesiąc -za pół roku i rok czy to daje radę...
  • Odpowiedz

elektromechanik

2012-01-05, 16:40:12
Zaawansowany użytkownik
wit napisał(a):toż to mineralne oleje wszędzie kupisz..

To se wi Big Grin

No ale jak napisałem > w tym momencie nie miałem a robota na wczoraj <. Cool
  • Odpowiedz

wit

2012-01-05, 17:17:39
Top użytkownik
cóż -na r600 to raczej nie są jakieś poważne duże urządzenia -ani żadne istotne dla żywotnych interesów itp.

raczej nikt nie umrze z powodu 1 dnia opóźnienia (a tyle jedzie kurier z) -ani 100 osób nie znajdzie się na bruku -bo firma zbankrutowała z powodu awarii ważnego urządzenia...

"na wczoraj" a więc urządzenie czekało na naprawę. nie sądzę, aby świat się zawalił gdyby jeden dzień dłużej poczekało na WŁAŚCIWY olej.

Ale są i plusy... ktoś wreszcie przećwiczy r600 w mieszance z estrowym -i może będziemy mieć dodatkową wiedzę ... zawsze można potraktować to jako eksperyment i zdobywanie nowej wiedzy...
  • Odpowiedz

elektromechanik

2012-01-05, 20:42:01
Zaawansowany użytkownik
wit napisał(a):"na wczoraj" a więc urządzenie czekało na naprawę. nie sądzę, aby świat się zawalił gdyby jeden dzień dłużej poczekało na WŁAŚCIWY olej.

No dobra. Widzę ze muszę łopatologicznie :lol:

Zamrażarka ARGOS. Pełna zamrożonego towaru. W związku z remontem pomieszczenia towar wyjęty ( na czas przenoszenia ) i zamrażarka przeniesiona w inne miejsce. Jednak ktoś > sprytny < jakimś cudem chwycił za rurkę serwisową i < się odłamała >.
Pół dnia podobno nie było transportu aby ją przywieźć ( a nikt nie wpadł na pomysł aby przyjechać na miejsce ). Gdy już znalazł się transport ( kombiak ) to położyli ją na plecki no i olej > zakonserwował < kufer opelka. Big Grin

Jeszcze moment i ładnych >dzieści< kilogramów poszłoby na straty ( gospodyni podobno o mało zawalu nie dostała ). :o
No i wtedy cóż > jak się niema co się lubi to się lubi co się ma < Smile
  • Odpowiedz

wit

2012-01-05, 22:40:41
Top użytkownik
cóż... zawsze można kupić nową zamrażarkę i towar natychmiast schować... ryzyko gospodyni.
naprawa z estrowym -to już Twoje ryzyko.

a ludzie... ratujesz komuś skórę (towar) -potem potrafią rozliczyć z gwarancji -robi się uprzejmość -kombinuje -za grosze traci czas - i w razie czego -potem dokłada na swój koszt sprężarkę... "no bo to panie po Pana naprawie się spierwiastkowała"

ale -powinno być dobrze. miękkie masz serce... ale -czasem warto. pozdrawiam.
  • Odpowiedz

awax

2012-01-06, 13:27:04
Top użytkownik
To musiało nieżle Klienta kosztować,płukanie całego układu żeby nie zmieszać różnych itd.
  • Odpowiedz

mg

2012-01-06, 14:21:05
Top użytkownik
Mam nieodparte wrażenie, że ten temat nie powinien mieć miejsca. Dla dobra inicjatora, jak i innych.
Niedługo na serwis będziemy chodzić w skafandrach saperskich, wymieniać całe układy chłodnicze w razie,,W". Wink
Elektromechanik, mam pytanie: czy opisałeś jakoś układ?, co zrobiłeś itp, wszak to czynność wysoce delikatnie mówiąc niestandardowa. Smile

Z drugiej strony ten temat daje obraz (nie powiem), z czym można mieć doczynienia podczas wydawać by się mogło prostej czynności serwisowej.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2012-01-06, 15:24:30
Zaawansowany użytkownik
mg napisał(a):Elektromechanik, mam pytanie: czy opisałeś jakoś układ?, co zrobiłeś itp, wszak to czynność wysoce delikatnie mówiąc niestandardowa

Gratuluję

Jesteś wielkim szczęściarzem że możesz w życiu robić tylko wysoce standardowe rzeczy zgodne z literą prawa i fachowych zasad, norm, przepisów itp. i nigdy nie musiałeś robić nic > niestandardowego<
Cool Cool Cool Cool
CHYLĘ CZOŁA I WIELKI SZACUNEK.
  • Odpowiedz

awax

2012-01-06, 17:34:09
Top użytkownik
Nazwałbym to nieco inaczej niż "niestandardowe"
Czy w swoim autku zalałbyś oleju mineralnego jeżeli pozostało część syntetyka?
Na pewno zdajesz Sobie sprawę,że w zamrażarce zostało sporo oleju i takie mieszanie jest fuszerką i nieuczciwe w stosunku do Klienta.
Analogicznie można mieszać różne czynniki i zapewniam ,że będzie chłodzić .Tylko jak długo i z jaką sprawnością.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2012-01-06, 18:32:22
Zaawansowany użytkownik
awax napisał(a):Nazwałbym to nieco inaczej niż "niestandardowe"
Czy w swoim autku zalałbyś oleju mineralnego jeżeli pozostało część syntetyka?
Na pewno zdajesz Sobie sprawę,że w zamrażarce zostało sporo oleju i takie mieszanie jest fuszerką i nieuczciwe w stosunku do Klienta.
Analogicznie można mieszać różne czynniki i zapewniam ,że będzie chłodzić .Tylko jak długo i z jaką sprawnością.

Znasz to > niech ten pierwszy rzuci kamień kto jest bez grzechu <. Rolleyes

Może byś tak sam się w swoje piersi uderzył :/

A tak na marginesie nie robiłem tego dla zysku ale żeby pomóc. Inaczej bym tu nie pytał. Cool
  • Odpowiedz

awax

2012-01-06, 19:21:29
Top użytkownik
Bez nerwów,myślałem,że Sobie robisz jaja.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-01-06, 19:34:59 przez awax.)
  • Odpowiedz

mg

2012-01-07, 06:45:16
Top użytkownik
elektromechanik napisał(a):
mg napisał(a):Elektromechanik, mam pytanie: czy opisałeś jakoś układ?, co zrobiłeś itp, wszak to czynność wysoce delikatnie mówiąc niestandardowa

Gratuluję

Jesteś wielkim szczęściarzem że możesz w życiu robić tylko wysoce standardowe rzeczy zgodne z literą prawa i fachowych zasad, norm, przepisów itp. i nigdy nie musiałeś robić nic > niestandardowego<
Cool Cool Cool Cool
CHYLĘ CZOŁA I WIELKI SZACUNEK.

Dziękuję Wink Wink Wink Wink
  • Odpowiedz

bodzio

2012-02-20, 20:29:39
Zaawansowany użytkownik
Spokojnie R600a na estrowym jak i alkilobenzenie będzie chodzić wiele lat Smile
  • Odpowiedz

elektromechanik

2012-02-21, 13:37:57
Zaawansowany użytkownik
bodzio napisał(a):Spokojnie R600a na estrowym jak i alkilobenzenie będzie chodzić wiele lat Smile

Dzięki Ja też tak uważam.

Gdybym wiedział że >tu < jest tylu fachowców MNIEMANOLOGII STOSOWANEJ to w ogóle bym tematu nie zakładał.
Zrobiłem najpierw dopiero pisałem tak z ciekawości - może ktoś coś takiego robił ale się tylko jak widzisz Klub Krytykantów Mądrych. odezwał.

Więc teraz dopisze jeszcze jeden > olejowy grzech śmiertelny < ( z reszto już chyba gdzieś na forum pisałem ).

Jakieś 6-7 lat temu nie miałem akurat niczego za R 12 a pękła rurka w chłodni do mleka 1000L( sprężarka L.Unite 4551 na R 12 ).i gaz poszedł sobie latać.

Rolnik miał akurat wesele własnej latorośli. Z całą odpowiedzialnością wręcz zażądał napuszczenia R 134 ( po moich wykladach i ostrzeżeniach na temat ryzyka ) Powiedział że gotów jest zaryzykować wymianę sprężarki .

Przez te parę lat byłem u niego 2 razy ( w całkowicie inna awaria ) sprężarka chodzi do dziś cichutko - tylko szumi a facet mi żartem wymawia że chciałem go na straty naciągnąć. :lol:
I jak tu do końca wierzyć wszystkim naukowym teoriom Rolleyes
Zaraz mnie tu niektórzy zlinczują ale od tej pory już wiele razy napełniałem R 134 na mineralnym i jak do tej pory nic się nie stało. Cool
  • Odpowiedz

wit

2012-02-21, 17:46:43
Top użytkownik
bo mineralny chodzi z nowymi czynnikami i nic się nie gryzie, nie koroduje nie wybucha itd. natomiast -z nowymi czynnikami mineralny dużo gorzej wraca niż ze starymi. a estrowy wraca lepiej. nie ma jednej prawdy. po zamianie czynnika na nowy -jeśli jest mineralny -to duża szansa, że będzie źle wracać i się zatrze.
jak dać estrowy -to on wraca lepiej i z nowymi czynnikami.
jeśli układ był super zrobiony w sensie spadki, zapas prędkości przepływu -to co nie wlejesz wróci -nawet i smoła Wink
jeśli układ był na zasadzie jakoś dawał radę na starych czynnikach i na mineralnym -to po zmianie czynnika przestanie dawać radę -sprężarka wypluje olej mineralny i bez oleju się zatrze.

jak i olej zmienić na estrowy -to znowu lepiej wraca i będzie jakoś dawać radę.
natomiast - mieszanka olejów mineralny i estrowy się gryzie. jak zmieniać -to dokładnie. Jak nie zmieniać -to ryzyko wyplucia. w dobrym projektowo układzie -da radę na prawie każdym oleju. w układzie byle jak zbudowanym -olej musi być idealnie dobrany -bo rady nie da.

czyli -jak zwykle -nie ma prawd absolutnych -a na działanie urządzenia wpływa wiele zmiennych.

to jak zalecenie żeby jezdnię przechodzić zawsze na zielonym. szwagier 10 lat przechodzi na czerwonym i to po pijaku -a nic mu się nie stało....
a sąsiad raz i wlazł na czerwonym na trzeźwo --i dostał zderzakiem, że do szpitala trafił...
  • Odpowiedz

awax

2012-02-21, 19:00:14
Top użytkownik
Fakt,że to urządzenie chodzi nie oznacza,że wszystkie inne w tej konfiguracji również będą chodzić.Nie wnikam,że sprawność może być niższa gdyż to małe urządzenie i nie ma to większego znaczenia,jednak któryś z młodszych stażem Kolegów może to potraktować jako porada doświadczonych chłodników i rozwalić inny układ ,który nie będzie chodził np przy innym ciśnieniu parowania lub innych średnicach rur.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa