Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zimna sprężarka

30 Odpowiedzi, 28064 Wyświetleń
Wstecz 1 2

wit

2011-12-16, 17:06:41
Top użytkownik
podejście i tematyka harry200 są mi bliskie...

i też coś wiem o sprawdzaniu termowizyjnym rozdzielni... ino w zakładzie gdzie ja pracuję nie ma diagnostyków -a robią to zwykli elektrycy czy mechanicy chłodniczy...

a utrzymanie ruchu - na rannych godzinach zasuwa remonty i prace wszelakie w zakładzie -także montażowe.
na godzinach nocnych... teoretycznie pierdzi w stołki -ale z przerwami co kilkanaście minut na oblecenie maszyn. jak jest awaria -lub gdy zauważy się nieprawidłowość -jeszcze zanim awaria wystąpi -to także nocą jest co robić. Utrzymanie ruchu -pracuje "w trybie ciągłym"
  • Odpowiedz

harry200

2011-12-16, 19:25:44
Nowy użytkownik
Moja firma znajduje sie 70 km od Warszawy,był taki czas kilka lat temu że zarząd trochę zredukował nam dział techniczny , po roku jak maszyny nie miały prawie przeglądów tylko bieżące awarie ich stan bardzo drastycznie podupadł i zaczęły się przestoje z powodu awarii ,przedstawiliśmy koszty utrzymania pracowników w stosunku do strat ,Udało się nawet z powrotem pozyskać kilku dawnych pracowników i na razie nikt nie wspomina o redukcjach.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-12-16, 19:26:51 przez harry200.)
  • Odpowiedz

wit

2011-12-16, 20:54:39
Top użytkownik
kibicL napisał(a):Układ sterowania maszyny jest jej częścią i powinna ona być zasilana z jednego pola i obwodu włącznie z siecią monitorującą daną maszynę.

układ sterowania maszyny nie jest jej częścią -jest częścią SYSTEMU.

układ sterowania -może być wspólny dla kilku maszyn. ba może wręcz obejmować współpracujące wzajemnie maszyny i urządzenia różnego typu -rozrzucone na sporym terenie zakładu -ale funkcjonalnie tworzące jeden ciąg produkcyjny. i mimo braku zasilania głównego maszyny -do jej skrzynek kontrolnych przychodzą sygnały i napięcia z maszyn współpracujących -oraz świecą kontrolki.

pojedyncza maszyna może być zgaszona własnym wyłącznikiem głównym -może mieć wywalone zabezpieczenia -i maszyna stoi - ale skrzynki sterujące i sterowniki są pod napięciem -aby je zgasić -trzeba wywalić sterowanie całego zespołu.
elementy maszyny -mają własne pola zaciskowe w głównych rozdzielniach -i można wypiąć tylko część.

a względy bezpieczeństwa -są różne ważności i gradacje wyłączników awaryjnych -w dużych zakładach -aż do wywalenia zdalnego podstacji średnich bądź wysokich napięć zasilających cały zakład. ale tu już znacznie odbiegamy od tematu...
  • Odpowiedz

wit

2011-12-17, 11:00:07
Top użytkownik
grzybek wyłącza to co wyłączyć powinien.

a tak ciężko jest zrozumieć, że np. silnik (lub zespół silników) może mieć własne bezpieczniki -których wyrzucenie -lub wypięcie nie wyłącza automatycznie całości lini -a tylko jej część. że mogą być oddzielne bezpieczniki do silników i do sterowania?

i nie wiem -po co mieszać "grzybki" -do niefachowości elektryków zatrudnianych na miesiąc poprzez agencje pośrednictwa -co mają grzybki do rozmontowania i zdewastowania czynnych chwilowo nieaktywnych obwodów ?

są grzybki zatrzymujące napęd i tylko napęd pojedynczej maszyny a są i takie, że zdejmują napięcie z całego zakładu i wywalają zasilania 15-tysiecy wolt podstacji średniego.
nota bene -za nieuzasadnione wciśniecie takiego grzybka (po stłuczeniu szybki) można dostać dyscyplinarkę.
za to jest pewność, że wyłączy się absolutnie wszystko na terenie zakładu.
-poza zasilaniami awaryjnymi np. oświetlenia -które muszą -także ze względów bezpieczeństwa wskoczyć automatycznie.
  • Odpowiedz

wit

2011-12-20, 23:05:23
Top użytkownik
powiem tak... qr---cze - nie odróżniasz bezpieczników od wyłącznika awaryjnego.

i nie odróżniasz wyłączników głównych -wyłącznika pojedynczej maszyny -i wyłącznika całej linii produkcyjnej.

jak jest zagrożenie - ktoś wciśnie "przysłowiowego grzyba" i zatrzyma albo maszynę albo wciśnie nadrzędnego grzyba i zatrzyma całą linię. albo zbije szybkę i wciśnie innego grzyba i wyłączy prąd dla całego miasta.... i może lać wodę... (albo pisać głupoty)

a jak poleci pojedynczy bezpiecznik -lub jak ktoś wyłączy pojedynczy obwód -to zatrzymuje fragment linii -a reszta pracuje. w maszynie -z założenia nie grzebią się laicy -tylko serwisanci -lub elektrycy -którzy z założenia powinni wiedzieć jak obchodzić się z prądem -i które obwody wyłączyli -a które mają dalej pod napięciem. często - wręcz z reguły napraw -lub ich części dokonuje się "pod napięciem".

a jak obwody sterowania mają przebicie -to nie mato nic wspólnego z bezpiecznikami np. obwodów mocy czy silnika. jak obwody sterowania mają przebicie -to leci bezpiecznik sterowania. albo leci przeciw porażeniówka -np. różnicowo-prądowy.

nigdzie nie pisałem ani o wyłącznikach głównych ani o "grzybach" wyłącznikach bezpieczeństwa -pisałem o bezpiecznikach silnika. lub kilku silników. co ma bezpiecznik silnika maszyny do wyłączników ???

ja tłumaczę, że spadł śnieg -a Ty swoje -że w Afganistanie wojna...
co ma jedno do drugiego?
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa