Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzator Ravanson AC-9000M

5 Odpowiedzi, 11717 Wyświetleń

Skrzecior

2007-06-13, 07:37:38
Nowy użytkownik
Witam

Szukam klimatyzatora do pokoju o powierzchni 20 m2. Zastanawiam się nad modelem Ravanson AC-9000M (moc 2650W).

Mam jednak kilak pytan:
1. Czy będzie on odpowiedni do takiego pomieszczenia

2. Jaka jest głośnośc takiego urządzienia (podobne do lodowki z wlaczonym agregatem), jaki czas szacunkowo potrzebuje do schłodzenia pomieszczenia do 21 stopni, do jakiego urządzenia można porównac zużycie pądu (może znowu lodówkaSmile jaki może być (oczywiście baardzo szacunkowy) koszt użytkowania?

3. Czy odprowadzenie cieplego powietrza przez uchulone okno jest skuteczne. Czy sa jakies zaslonki do uchylonych okien, zeby je uszczelnic (nie chce tego robic kocem, ani inna metoda chalupniacza)

Z gory dziekuje za odpowiedz
Pozdrawiam gorącoSmile
Skrzęcior
  • Odpowiedz

korallgoll

2007-06-13, 10:55:57
Nowy użytkownik
symbol AC-9000M oznacza, że masz 9.000BTU. Ja zamontowałem sobie przenośnego 8.000BTU w pokoju o pow. 23m2 od strony północnej. Kompletna porażka. Cłodzi ale zdecydowanie niewystarczająco. Obniża temperaturę ale tylko o 3-5'C. Poza tym jest głośny i włączam go tylko timerem - na 1godzinę przed przyjściem z pracy, żeby się pokój wychłodził. Do sypialni 9m2 od strony południowej zamontowałem sobie spilita 9000BTU i jest ok! Temperatura z 30'C do 18'C spadła dosłownie w 20 minut. Jestem teraz zadowolony. Z mojego skromnego doświadczenia mogę wywnioskować że właściwy przelicznik jest: 1.000BTU na 1m2 mieszkania. ZAAAAwsze lepiej mieć niewykorzystaną moc w rezerwie niż żałować, że zamontowałeś jakąś kiszkę. Ja np. lubię się pożądnie schłodzić. Na poczatku bardzo się przeziębiałem od klimy ale teraz się przyzwyczaiłem i delektuję się prawdziwym chłodem!
A co do odprowadzenia ciepłego powietrza to są tylko 2 sposoby:
1. ładujesz rurę do komina
2. robisz dziurę w ścianie
O oknie zapomnij.
Polecam jednak splita. Ja sobie sam zamontowałem.
  • Odpowiedz

Bartek-Lodz

2007-06-14, 20:53:29
Nowy użytkownik
Do pokoju 20 m2 i wysokości do 2.60 - gdzie nasłonecznienie jest umiarkowane - tzn słońce nie wali prosto w okno że masz piekarnik spokojnie wystarczy czy 9000 BTU ze Splita Monoblok sobie odpuść - szkoda czasu i prądu. Te 9000 BTU da Ci możliwość zejścia do 18 - 19 stopni w ciągu 20 minut. Jeżli masz natomiast pokój nasłoneczniony bardzo - to proponuje zainwestować w klime 12000 BTU.
Co do przelicznika 1000 BTU na 1 m2 to się zgodze pod warunkiem, że ktoś jest morsem a jako hobby hoduje foki i musi mieć w pokoju 12 stopni. No ew. włącza klimatyzacje i jednocześnie farelka.
  • Odpowiedz

Mefju_Szczecin

2008-04-01, 07:29:19
Nowy użytkownik
Witam
coś mi tu nie gra ponieważ 9000 btu powinno brać około 1000 watt natomiast 2500 watt to prawie 24000 btu

proszę o sprecyzowanie to podpowiem

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

senior

2008-04-02, 08:31:09
Zaawansowany użytkownik
sprawność?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa