Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Preferred Freezer - chiller

9 Odpowiedzi, 9813 Wyświetleń

Bogdan_New_Jersey

2011-12-23, 14:44:18
Zaawansowany użytkownik
Cześć

Chciałem się pochwalić swoją ostatnią robotą,
Proszę o krytykę

Zapraszam do obejrzenia tego filmu Preferred Freezer - chiller http://european.bbpol.com/index.php/en/c...EC5ZJj2IrU

Zapraszam również na moją stronę http://european.bbpol.com

Wiem że nie ładnie to wygląda jak ktoś się chwali :-)
  • Odpowiedz

bxz

2011-12-23, 15:55:49
Zaawansowany użytkownik
Czym wyklejacie kanały wentylacyjne i czemu od wewnątrz?
Czemu sami robicie kanały - koszty, wygoda czy nie ma prefabrykacji takiej jak w Polsce? Co na to przepisy?
Widzę że w niektórych miejscach łączenia czymś od zewnątrz uszczelniacie, czy wszędzie, czym?

Robisz kanały z sprasowanej wełny? Przy tych systemach klimy domowej co widzę w necie że się w Stanach robi, to niby najlepsze rozwiązanie, ale ja jakoś nie mogę się do nich przekonać... tylko raz z tego robiłem i mam mieszane uczucia... to połączenie pióro-wpust jakoś mnie nie przekonuje...

Bardzo dobry pomysł na www + ładne wykonanie Smile
NO
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2011-12-23, 20:48:50
Zaawansowany użytkownik
bxz napisał(a):Czym wyklejacie kanały wentylacyjne i czemu od wewnątrz?

Częściej od zewnątrz, ale czasami na obiektach przemysłowych trzeba od wewnątrz.

bxz napisał(a):Czemu sami robicie kanały - koszty, wygoda czy nie ma prefabrykacji takiej jak w Polsce? Co na to przepisy?
Sami dorabiamy niektóre nie typowe wymiary, bo jeżeli w hurtowni bym je zamówił musiał bym czekać.
Obklejamy sami ponieważ różnica w cenie jest 70%.
Przepisy, wszystko jest zrobione z tutejszym kodem i przepisami.
W czasie montażu systemu mam kilka razy kontrole inspekcje mojej pracy.

bxz napisał(a):Widzę że w niektórych miejscach łączenia czymś od zewnątrz uszczelniacie, czy wszędzie, czym?
wszystkie łączenia są pióro wpust przy standartowych kanałach z blachy. Do uszczelnienia jest to specjalna pasta która po czasie wysycha.
Nie wiem jak sie to nazywa po Polsku, chyba uszczelniasz do kanałów.

bxz napisał(a):Robisz kanały z sprasowanej wełny? Przy tych systemach klimy domowej co widzę w necie że się w Stanach robi, to niby najlepsze rozwiązanie

W New Jersey tu gdzie ja robię, nie używa sie kanałów z izolacji prasowanej wełny.
Wszystkie kanały muszą być metalowe o izolowane
Wiem ze na przykład na Florydzie robi sie kanały z prasowanej wełny.
  • Odpowiedz

radekklimat

2011-12-24, 09:30:37
Moderator
W Polsce kanał izolowany od wewnatrz np. K-Flexem by nie przeszedł ze wzgledu na przepisy przeciwpozarowe.
Dorabianie kanałow samemu jest bardzo praktyczne nie tylko ze wzgledu na koszta ale przede wszystkim na mozliwosc dokładniejszego spasowania elementow na miejscu.

Co do krytyki to połaczenia kanałow pod kontem 90 stopni nie robi sie na ostro tylko łukiem co powoduje mniejsze straty na predkosci przepływajacego powietrza i brak zawirowan co skutkuje mniejszym hałasem, reszta moze byc.
Do uszczelnien stosuje sie zwykły silikon
  • Odpowiedz

bxz

2011-12-24, 12:04:42
Zaawansowany użytkownik
radekklimat napisał(a):W Polsce kanał izolowany od wewnatrz np. K-Flexem by nie przeszedł ze wzgledu na przepisy przeciwpozarowe.
Dokładnie. Pozostaje jeszcze kwestia czyszczenia, choć i tak nikt nie czyści... ja tam nie widzę żadnych rewizji...
radekklimat napisał(a):Dorabianie kanałow samemu jest bardzo praktyczne nie tylko ze wzgledu na koszta ale przede wszystkim na mozliwosc dokładniejszego spasowania elementow na miejscu.
Tu się w pełni zgadzam, w kwestii formalnej pozostaje tylko kwestia braku atestu ITB... u Niemców nikt nie chce słyszeć o dorabianiu... ale wiadomo zostawić 80% instalacji i czekać na kształtki - porażka. Tylko wykonanie na miejscu, to użycie blachowkrętów czy nitów, a to "brak gładkiej powierzchni", znowu czyszczenie się kłania...
radekklimat napisał(a):Co do krytyki to połaczenia kanałow pod kontem 90 stopni nie robi sie na ostro tylko łukiem co powoduje mniejsze straty na predkosci przepływajacego powietrza i brak zawirowan co skutkuje mniejszym hałasem, reszta moze byc.
Przy kanałach izolowanych od wewnątrz myślę, że hałas jest niewielki, a dużo łatwiej wykonać takie kolano...
radekklimat napisał(a):Do uszczelnien stosuje sie zwykły silikon
Bo zakłada się, że wszystkie elementy są fabryczne, ale przy łączeniu pióro-wpust czy rzeźbionych kształtkach, gdzie poszczególne blachy łączone są często po prostu na zakład, taka pasta, co jak sobie wyobrażam, twardnieje i poza uszczelnieniem, trwale łączy blachy, daje brak zawirowań...
Ja w Polsce nie widziałem, tego do kupienia ani w żadnej instalacji.

Wracając do kwestii izolowania od wewnątrz - przy jednej strefie ppoż, gdy instalacja staje w przypadku pożaru, jak dla mnie to akceptowalne rozwiązanie, w takich halach bardzo się kurzy i często izolacja jest uszkadzana mechanicznie, izolacja wewnątrz to dobrze wytłumiona instalacja, gdyby zamiast kflex'a użyć pianki FRZ, jaką ostatnio widzę że stosuje się na basenach (jest twardsza i nie "klei się do niej kurz") to całkiem sensowne rozwiązanie. Czy akceptowalny przez polskie przepisy? Pewnie nie, ja takiego rozwiązania nie widziałem.
NO
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2011-12-24, 14:22:02
Zaawansowany użytkownik
radekklimat napisał(a):Co do krytyki to połaczenia kanałow pod kontem 90 stopni nie robi sie na ostro tylko łukiem co powoduje mniejsze straty na predkosci przepływajacego powietrza i brak zawirowan co skutkuje mniejszym hałasem,
Tutaj tez używa się kolanek, tutaj trochę oszczędziliśmy kase :-)

Może poinformuje że największy z tych systemów ma tylko 12tys btu
reszta ma 8 lub 6, gwarantuje ze tam nie ma halasu
Biura maja dwa pietra i na każde piętro są 4 jednostki i każda jednostka jeszcze podzielona na "zony" strefy (takie elektryczne zawory, nie wiem jak się to nazywa po Polsku) 2 lub 3.
  • Odpowiedz

mg

2011-12-26, 00:58:57
Top użytkownik
kibicL napisał(a):Bogdan_New_Jersey Nie zważaj na słowa krytyki bo wszystkie odpowiedzi są formą zazdrości.Największymi krytykami są ludzie którzy krytykują robotę na której się nie znają.W różnych stanach są różne przepisy.W omawianym stanie jest OK.W innych może być nie OK.

Ta wypowiedź dobrze świadczy o tobie. Jesteś jak listek na wietrze kibiel.
WDBIGW Big Grin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-12-26, 00:59:58 przez mg.)
  • Odpowiedz

mg

2011-12-26, 01:02:43
Top użytkownik
Jak dla mnie, robota na wysokim poziomie, nie wnikam w szczegóły... Smile
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-12-27, 15:59:51
Moderator
Witam.
Generalnie to wszystko ładnie. Mi też się podoba.
Fajna też stronka (na pierwszy rzut oka, bo jeszcze nie buszowałem po niej). Wszystko co tu widać jest amerykańskie i trochę inne niż u nas, ale fajne. Głupia sprawa, ale podoba mi się ten Twój busik... Mogę zaprojektować sobie coś podobnego? Smile
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa