Mam następujący problem . Ciśnienie po stronie gazowej po załączeniu spada z 8 bar do 2,2 bar . Potem ciśnienie powoli rośnie. Dochodzi do 3,4 bar i znowu spada do 2,2. Dzieje sie tak w cyklach 45-50 sekund. Tuż przed skokiem ciśnienia słychać w rurach wyraźny szum który dochodzi z okolic zaworów podłączeniowych jednostki zewnętrznej . W momencie gdy szum się wzmaga następuje skok ciśnienia do 3,4 bar. Z tym , że dłuższy czas ciśnienie utrzymuje się w okolicach 2,2 ? 3 bar . Sprawdziłem ( odessałem ) ilość czynnika . Powinno być w jednostce 1,4 kG. Dałem 1,5 kG . Długość rur 8 metrów . Rury spawałem . Czy takie objawy może dawać wilgoć w układzie , czy może powietrze ? Czy też zrobiłem coś poprzez spawanie .Jakieś przytkanie. Co sądzicie ? Klimatyzator on/of, kasetonowy , czynnik R407 ,18 000 Btu. Temperatura przy jednostce zewnętrznej 8 st C. Przy wewnętrznej 21 st C
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
skoki ciśnienia
17 Odpowiedzi, 19058 Wyświetleń|
należy uważnie czytać tekst : Napisałem wyraźnie R407. Pozostałe odpowiedzi :kapilara, wentylatory chodzą jednostajnie, nie zmieniają obrotów, wszystko dzieje sie na funkcji chłodzenie, układ nie posiada funkcji grzania, układ jest starego typu - nie wyświetla kodów błędów, Układ jest po raz pierwszy uruchamiany, Nikt go nie dotykał ani nie serwisował, prąd powinien być 9 A, jest między 4a 6 Amper
jacek 64 napisał(a):... prąd powinien być 9 A, jest między 4a 6 AmperMaksymalny 9A jeżeli jest bardzo gorąco na zewnątrz i wewnątrz Przy spadku temperatury spada ciśnienie, czyli pobór prądu również spada a może jest po prostu zbiornik wyrównawczy ciśnienia (niewiem jak sie mowi po Polsku) w niskich temperaturach takie cuda się dzieją Tego typu klimatyzatory nie są przystosowane do pracy w niskich temperaturach na zewnątrz. Pewnie w instrukcji pisze ustawiać powyżej 16 stopni kibicL napisał(a):...Stawiam na wilgoćJa też kibicL napisał(a):Powietrze powoduje drgania na analogach czego w testo nie doświadczysz.Drgania dobrze powiedziana, ale my tu mówimy o dużych skokach cisnienia. :-) Szacunek kibicL
Subiektywnie wygląda to tak jakby w obiegu coś krążyło z częstotliwoscią co 50 sek. Pojawia się szum i zanika , Ciśnienie rośnie i opada. I tak cały czas. Oczywiście rura ssawna zaczyna sie obladzać .Może zacznę od wymiany czynnika i osuszania układu ?....
Witam
Ja stawiałbym na to,że "ten typ tak ma" Myślę,że szum to nie do końca skroplony czynnik z powodu zbyt niskiego ciśnienia HP w momencie obniżania LP. Istotne jest również czy wydajność jest prawidłowo dobrana? Dla potwierdzenia przysłoniłbym skraplacz i jeżeli szum ucichnie to warto pomyśleć o presostacie na stronie tłocznej. Pozdrawiam
Moim zdaniem zasyfiony czynnik ziębniczy, (zasyfiony innymi czynnikami)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-12-28, 08:14:43 przez mg.)
![]() Inna droga to palpitacja układu spowodowana zbytnim dochłodzeniem. To tylko dywagacje...SWP :lol: Pozdrowienia dla Bogdana z Ameryka. U nas już dobrze nie będzie, a u Was?
Spróbuję to co mówi Awax- zasłonię skraplacz - zobaczę co się dzieje z ciśnieniem ...
A ja zaczął bym od zapewnienia odbioru ciepła przez jednostkę wewnętrzną. Zakładam, że filtry czyste. Nastawić temp. na minimalną. Z reguły to 16-18 oC. Wentylator na max. I przede wszystkim ciepłe pomieszczenie: min 21oC.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-12-28, 13:47:31 przez jack63.)
Oczywiście skraplacz przysłonięty a najlepiej regulator obrotów wentylatora. Martwi mnie tylko te 8 m przewodu cieczowego. Czy i ile ma "pod górkę"? Z resztą używanie klimatyzatora w zimie to zmora "chłodniarza". Walczę z tym na co dzień. Przecież łatwiej wziąć pilota niż zakręcić (z reguły zakamieniony) zawór od kaloryfera... Po za tym problem przechodzi z hydraulika na kogoś innego... "chłodniarza".
ja bym jeszcze proponowal zalozyc grzalke na sprezarke
zamontuj filtr odwadniacz .
prosty klimatyzator projektowany jest do pracy w warunkach upał -powyzej +25*C -i pełne obciążenie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-12-28, 22:05:34 przez wit.)
skraplacz goni. obecnie mamy zimno ... jeśli wiatrak skraplacza cały czas goni na wysokich obrotach -to chwilami mocno spada ciśnienie skraplania -i najzwyczajniej kapilara nie jest w stanie przepuścić dostatecznej ilości czynnika. kapilara się nie dostosuje. spada ssanie - i rośnie różnica ciśnień -ssanie - skraplanie (i ciecz przed kapilarą) większa różnica ciśnień na wejściu i wyjściu kapilary -więcej czynnika przepuści... poleci więcej czynnika - rośnie ciśnienie ssania - na mały moment troszkę rośnie i ciśnienie skraplania -układ goni. dalszy wzrost ssania -a skraplanie już nie rośnie -bo zimno na dworze a wiatrak skraplacza zapier.... i znowu kapilara mniej przepuszcza... pomału spadają oba ciśnienia... do momentu gdy tłocznie spadać przestanie -bo ustali się odpowiednie do temp otoczenia. ssanie przez chwilę spada dalej -znowu minimalnie rośnie różnica -i cykl się powtarza. praca gdy na dworze około 0*C ( +5*C to też około 0 w tym przypadku) jest niestabilna. daj "zestaw pracy zimowej" jakiś regulator obrotów skraplacza. albo -przesłoń skraplacz (metoda dorywcza celem sprawdzenia -a nie do pracy ciągłej) no i może być też dodatkowo jakiś brud lub wilgoć chwilowo przytykające kapilarę. kibicL napisał(a):............ Nie lubię obrażania ani określania kogokolwiek słowem cwaniaczek -zwłaszcza przez osoby z którymi brudzia nie piłem -i które zachowują się jak zwyczajny cham . Niniejszym Koledzy oświadczam, ze od tego momentu nie polemizuję z kibicL -nawet jeśli chodzić będzie o merytoryczną dyskusję. -i nie wypowiadam się w jakimkolwiek wątku w którym on zabierze głos. Brak kultury wypowiedzi i określanie słowem "cwaniaczek" przegięło sprawę. Czekam -co z tym zrobi administracja. Jeśli komuś odpowiadam -a w wątku później pojawi się jakakolwiek wypowiedź wspomnianego kibicL -dalej nie będę pisał ani radził w takim wątku. Jakakolwiek wypowiedź kibicL powoduje, że ja przestaję się w danym wątku wypowiadać. Czyli -jeśli "rady" udzieli kibicL na moją radę żaden pytający nie ma co liczyć... Jeśli tak dalej będzie to wyglądać -to forum straci kolejnego uczestnika. Poziom i kultura forum przestaje mi odpowiadać. Na razie jedynie ograniczam swoją obecność. Jeśli tak dalej będzie wyglądać -to wycofam się z tego forum. W przypadku częstego pojawiania się pod czyimkolwiek adresem wypowiedzi jak ta cytowana -w przypadku wzajemnego obrażania uczestników -nie wykluczam wykasowania wszystkich moich wypowiedzi. Przykro mi Koledzy którzy staracie się pomóc innym lub którzy prosicie o pomoc. Jest tu wiele osób z którymi miło się dyskutuje i wymienia poglądy. Sporo osób szanuję i poważam. Ale niestety są i osoby które każdą dyskusję potrafią "zatruć"
jacek 64 mi sie cos wydaje ze w tym systemie nie ma kapilary tylko jest TXV
Moze podaj model tego systemu
Witam Wszystkich -mam odpowiedz. Zasłoniłem folią skraplacz. Cisnienie spadło do 2 barów potem podniosło się i zatrzymało na 3,4 bar. I na tej pozycji zostało.Nie było żadnych wachnięć. Temat rozwiązany. Jak będzie gorąco to utrzyma na wyższym poziomie.Odpowiadam innym kolegom na pytania - układ jest z kapilarą - zwykły klimatyzator. Mieliście rację , że takie objawy wystepują przy niedopasowaniu jednostek. Skrapalcz ma 20,000 Btu a parownik 18,000 Btu. Rury podłaczeniowe miały inne średnice . Przespawałem aby dopasować jednostki. 3/8 na 1/4 cala Dziekuję wszystkim za pomoc i cenne uwagi
jacek 64 napisał(a):...Dziekuję wszystkim za pomoc i cenne uwagi Dziekujemy za miłe słowa pisze to w imieniu wszystkich Ale Miło
Srednica rurek nie jest chyba odpowiednia do tego układu bo w większości klimatyzatorów o tej mocy to ssanie już jest od 1/2 a skoro skraplacz był jeszcze większy to kto wie czy już nie 5/8 , co w pewnym stopniu może też mieć wpływ na opisane objawy . Oczywiście przechłodzenie czynnika jest tutaj istotne i pewnie w głównym stopniu zawiniło ale średnice rur tez mają znaczenie . Samo to że ktoś wczesniej zrobił taką kombincję to już ma wiele do życzenia , albo jechali po kosztach albo sobie ktoś ekperymentował że każda część z innej parafi. Pozdrawiam wszystkich i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku
.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
KibiL - a co jacek 64 napisał???
jacek 64 napisał(a):Witam Wszystkich -mam odpowiedz. Zasłoniłem folią skraplacz. Cisnienie spadło do 2 barów potem podniosło się i zatrzymało na 3,4 bar. I na tej pozycji zostało.Nie było żadnych wachnięć. Temat rozwiązany. Jak będzie gorąco to utrzyma na wyższym poziomie.(...) To chyba wiemy o co chodzi? Po co bić pianę?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY