robiłem już z powodzeniem komory chłodnicze z wykorzystaniem agregatu od klimatyzacji. wywaliłem zawór czterodrogowy i kapilarę zamontowałem przy parowniku . miałem kupione po parę groszy agregaty na r410 dlatego wykorzystywałem oryginalną kapilarę zamiast zaworu rozprężnego . gdyby agregaty były na r407 wtedy można by puścić na zaworze na r404. wszystko działa bez problemu już jakiś czas. mam pewną koncepcję odnośnie wykorzystania takiego agregatu do zasilania małej komory chłodniczej i małego regału chłodniczego. chodzi o to,że administracja nie zezwala na powieszenie standardowego agregatu chłodniczego a tylko klimatyzacyjny. do zasialnia komory chłodniczej tak samo jak i do regału potrzeba po około 1,5 kW mocy chłodniczej a agregat ma 3,5 kW. zastanawiam się czy ma to szansę w miarę stabilnego działania. w przypadku zaworów a nie kapilar myślę ,że by to wypaliło ale czynnik to r410 i sprawa się komplikuje. jak oba urządzenia będą pracować powinno byc w miarę ok ale gdy jedno z urządzeń się wyłączy (odetnie elektrozawór) wtedy na pewno straci swoją stabilność. kolejna sprawa to powrót oleju ,obawiam się aby olej nie został w parowniku regału (bo będzie 3m niżej niż agregat). co o tym sądzicie ,czy ma to szansę w miarę stabilnie zadziałać ? tylko nie piszcie książkowych bzdur a swoje praktycznie przemyślenia i doświadczenia w podobnym temacie. zapomnialem napisać,że w obu urządzeniach parowniki wentylatorowe więc odparowania podobne.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
dwa urządzenia z jednego agregatu
20 Odpowiedzi, 21253 Wyświetleń|
zamiast 410 napełnij układ 404--olej jest ten sam .jeśli agregat będzie pracował powyżej 3 barów chłodzenie będzie wystarczające(sprężarki) .zastosuj multisplita z dwoma oddzieelnymi układami.
mister napisał(a):tylko nie piszcie książkowych bzdur a swoje praktycznie przemyślenia i doświadczenia w podobnym temacie. Przepraszam, że nie w temacie bo nie chce mi się po prostu tego liczyć ale... ale bzdurą jest to zdanie bo wszystkie te książkowe bzdury wzięły się właśnie z praktycznych przemyśleń i doświadczeń w tematach które opisują.Wrzucam Twój przypadek na wykres logp-h i wiem wszystko. powiesz:po co to wszystko, to trwa, i do takiej pierdoły jakieś wykresy? odpowiadam: to trwa 5 minut (wykres jest elektroniczny) i jestem pewien czy zadziała czy nie i jaki będzie rezultat. Tyle w temacie książkowych bzdur. Szkoda, że mało kto zna te książkowe bzdury...
.
przy zastosowaniu r404 wydajność sprężarki spadnie znacząco.
mister napisał(a):przy zastosowaniu r404 wydajność sprężarki spadnie znacząco.co ładnie można z wykresów logp-h odczytać... teoria -dobra teoria toż to podstawa wszystkiego -warunek, że się ją rozumie i umie zastosować w praktyce. Nie ma praktyki bez teorii, bez znajomości zjawisk i zależności. Praktycznie bez teorii -to można się jedynie nauczyć gdzie podpiąć manometr i w którym reku palnik trzymać... do reszty trzeba wiedzy -teorii -a potem praktyki. Jedno bez drugiego funta kłaków nie warte... Sama teoria też nijak się ma do rzeczywistości. Aby być fachowcem -potrzeba i tego i tego... logp-h -w pierwszym momencie nie zrozumiałem o co chodzi... -"bo ja nie umiem liczyć na jabłuszkach tylko na śliweczkach" -ten wykres znałem jako logp-i
Takie wykorzystywanie jednostek zewnętrznych klimatyzatorów w chłodnictwie to AMATORSZCZYZNA i robienie Klienta w konia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-02-18, 12:14:35 przez awax.)
Oczywiście ,że zadziała,proponowałbym tylko policzyć koszty eksploatacji,okres amortyzacji itp. Klient nie ma pojęcia ,że płacąc mniej dopłaci w okresie kilku lat. To mi przypomina porównanie profesjonalnych narzędzi z tymi zakupionymi w marketach.Czy Wy używacie np wiertarek ,szlifierek ,spawarek itd marketowych??przecież też działają. Inna sprawa,że takie pomysły mają osoby,które nie znając teorii same nie mają pojęcia o ekonomii takiego wynalazku Można również do autka lać olej opałowy,będzie taniej
jeśli chodzi o administrację możesz wstawić silenta który wygląda jak klimatyzator,ewentualnie regał może być z agregatem wewnątrz ,komora z monoblokiem do tego klimatyzator wsklepie .Awax w swoim sklepie zainstalował by napewno Conveni-pack Daikina w wersji CO2 .
Barbie w swojej firmie mam zainstalowane chińskie klimatyzatorki i nie narzekam.
Chodzi mi tylko o to,że urządzenia chłodnicze projektowane są do określonych warunków pracy i mają większe reżimy jeżeli chodzi o awaryjność itp.Zastosowanie klimatyzatorów do obsługi komór chłodniczych jest dokładnie tym samym co olej opałowy w dieslu.Chodzić ,chodzi ale .......??????
takich odpowiedzi się spodziewałem.
złóż... pewnie gdyby ktoś tak montował to by napisał, że da radę
![]() ja przy okazji zapytam: czy poza zbiornikiem cieczy, który w tym przypadku pełni rolę przewymiarowany skraplacz, czy poza typem sprężarki - przy założeniu + temperatur w komorze / ladzie i wentylatorowego obiegu powietrza przecież to odparowanie zamiast na 0 jest na -10 jeśli moja mikro wiedza się nie myli to taka wielka różnica?, to jaka jest żywotność układu w odniesieniu do tłokówki? czy poza rozstawem lamel, które trzeba będzie czyścić, bo w agregatach widzę, że i bez czyszczenia dają rade są jeszcze jakieś różnice? mister napisał(a):takich odpowiedzi się spodziewałem.ile procent ceny takiego układu z robotą stanowi agregat? ile procent dedykowany skraplacz jest droższy dla klienta, wliczając przeróbki tej j.zew na "agregat", od tej samoróbki? Ja już nie pierwszy raz się spotykam z takim rozwiązaniem i tam gdzie pytałem działa to dobrze... wszystko zależy jaka jest różnica w cenie / żywotność / koszty eksploatacji... czy mógłby mi to ktoś przybliżyć? Pytanie jak ważna jest bezawaryjność... bo jak ktoś ma pojedyncze urządzenia, a ma ich kilka zupełnie zmienia postać rzeczy... montujesz sterownik z alarmem i przekładasz towar ![]() Wydaje mi się że dla pewnych rozwiązań / grupy klientów (tanio i dobrze) to dobre rozwiązanie, ale łączenie tego dla 2 odbiorników, to już trochę mija się z celem... nie możesz 2 osobnych założyć po prostu? awax napisał(a):...Gdybym miał porównywać jakość/koszt zakupu i biorąc po uwagę że naprawy są tak drogie, że nie bardzo się już opłaca naprawiać, to wygrywają marketówki... te niby profesjonalne z marketu robione na licencji, albo bezczelnie skopiowane wiele nie ustępują... żyją krótko, ale zamiast bujać się z naprawą kupujesz nową od ręki, a na gwarancji dostajesz momentalnie nową... jakby to policzyć tak dokładnie to chińczyki wygrywają ![]() tyle tylko że mnie szlak trafia robić takimi... , ale jak obecne padną chyba poszukam czegoś tańszego i przestanę się tak przejmować sprzętem, chować bo ukradną... etc.
NO
mister napisał(a):takich odpowiedzi się spodziewałem. No nie mogło być innych... krótko pisząc: TAK, da się to zrobic ale żywotność MOŻE być krótka a ekonomika pracy NA PEWNO jest DUZO gorsza. A skoro spodziewałeś się takich odpowiedzi to wiesz, że to robieenie strasznej chałtury... ![]() Pozdrawiam.
.
crocens napisał(a):mister napisał(a):tylko nie piszcie książkowych bzdur a swoje praktycznie przemyślenia i doświadczenia w podobnym temacie. W tym temacie http://www.forum.klimatyzacja.pl/viewtop...78&login=1 jakoś nie wykazałeś się ,,wiedzą książkową" więc przestań ....................!
Zobacz post nr 9, cały pierwszy akapit a szczególnie jego koniec i sam kolego przestań ......................
Alfa i Omega ze mnie nie jest, ale mam takie samo prawo jak każdy wyrazić swoje zdanie, że to rozwiązanie to kaszana.
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-02-19, 15:16:42 przez crocens.)
Często do ,,kaszany" zmuszają ,,nas" uwarunkowania, silensys również do najcichszych nie należą.
Sam nigdy nie wykorzystałem JZ klimatyzatora do budowy układu chłodniczego, ale skraplacz klimy to i owszem Pamiętaj że nasz kraj jest podzielony gospodarczo, tam gdzie w/w rozwiązanie jest kaszaną gdzie indziej uchodzi za jedynie słuszne rozwiązanie.
j.zew. napisałem celowo żeby nie mylić ze skraplaczem agregatu, zanim pomyślałem że skraplacz w wypowiedzi nazwę agregat, co też jest błędem, ale w środowisku powszechny, więc już się nie czepiłeś...
oczywiście mowa o agregacie prądotwórczym szkoda że nie odniosłeś się merytorycznie do analizy opłacalności tego rozwiązania :o co do uwarunkowań gospodarczych, bardziej myślę że to podejście ludzi co to robią, są tacy co robią wyższą półkę i mają swoich klientów, a są tacy co robią najtaniej inwestycyjnie i też mają swoich klientów... wolny rynek jest xD gdyby ten co proponuje agregat umiał to uzasadnić ekonomicznie klientowi to wtedy klient podejmuje świadomą decyzję... a często wygląda to tak: Właścicielowi padła sprężarka w ladzie, Pan Józek diagnozował i chce 500, Właściciel dzwoni do pierwszej z brzegu firmy: chcą 700, robi Pan Józek. a) zrobił wszystko śmiga b) zrobił po 2miechach przestało chłodzić, Pan Józek naprawił nieszczelność c) za rok padła sprężarka, bo nieszczelność była na LP, kolejną wymianę robi firma bo daje gwarancję, a Pan Józek mówi że to wina za często otwieranych drzwiczek Po roku od zdarzenia właściciel otwiera nowy sklep i wybiera wykonawcę w zależności od doświadczeń: a) robi Pan Józek, bo sprytny jest naprawić umie i skraplacz od klimy przerobi - taniej będzie b) firma chce x2 co Pan Józek... co wybrać? agregat wewnętrzny wygrywa c) robi firma A, drogo ale spokój będzie Niech mi ktoś powie że nie jest tak? Klient wybiera rozwiązanie potwierdzone jego doświadczeniem... Dlatego firma B przychodzi i proponuje oba rozwiązania, dzieli się doświadczeniem z klientem w rozmowie i bierze robotę, jeśli są tańsi od firmy A, a i tu niekoniecznie. Świadomy klient to zadowolony klient. A nie: "Panie robiłem tak nie raz, działa tyle lat i tanio jest, trzeba umieć przerobić... Będziesz Pan zadowolony "vs "To chałtura, tak się nie robi, to jest do klimy nie do lady, ja zrobię tak jak być powinno"
NO
Jeżeli Klient nie jest świadomy,że to chałtura to takie działanie jest zwykłym OSZUSTWEM.Podobnie jak zamiana w dystrybutorze na stacji paliw diesla na olej opałowy.
czyli reasumując
-można dać obudowę od JZ klimatyzatora. Wnętrze -lepiej dać typowe chłodnicze. jak się ma dużo wiedzy -można ewentualnie i skraplacz wykorzystać -ino musie być z sensem dobrane wszystko.... sprężarka, zbiornik cieczy ,cała elektryka -to już klimatyzacyjne się nie nadają. co do wykonania -firma vs pan Józio -znałem zarówno Józiów robiących porządnie -jak i firmy tak pier****** robotę ,że zęby bolą. Niby uważa się, że jest odwrotnie -ale reguł nie ma. Jednak statystycznie firmy wypadają lepiej od "Panów Józiów". firma daje gwarancję i jest to poparte jakimiś papierami i obowiązującym prawem. A "Pan Józio" wszystko zależy od odpowiedzialności i honoru tegoż -bo formalnie gwarancji żadnej nie ma...
gdzie w małym klimatyzatorze widziałeś zbiornik cieczy ? .
a kto pyta o klimatyzator? pytający chce użyć części klimy jako agregat do chłodni -i zbiornik cieczy dać trzeba.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-02-19, 15:36:26 przez wit.)
chłodniczy -bo w klimie go nie ma a do chłodni będzie potrzebny. dlatego piszę, że praktycznie jedynie obudowa od klimy się nada.... miało być tu już klimatyzacyjne graty się nie nadają... potrzeba chłodniczych -i brakło słówka i reszty zdania -... ech te skróty myślowe -zwłaszcza gdy ktoś oderwie od kompa w trakcie pisania...
parę lat temu temu sam zakładałem takie agregaty do lad i chłodni... teraz mam serwisy. Niestety, parę lat to w moim mniemaniu za mało, stąd moje zdanie. A przez te parę lat i wiedzy nabyłem i też inny punkt patrzenia...
.
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY