Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

idealna firma montażowo-serwisowa

37 Odpowiedzi, 32439 Wyświetleń
1 2 Dalej

Administrator

2012-02-22, 08:33:52
Administrator
witam wszystkich
dużo Waszych postów dotyczy jakości świadczonych usług, znajomości naszej branży i doświadczenia.
Pomóżmy naszym klientów wybrać dobrą firmę do montażu i serwisu klimatyzacji.
Napiszcie, jakie wymagania powinna spełniać taka firma.
Wasze uwagi i pomysły postaramy się na bieżąco systematyzować, a na koniec opublikujemy je w postaci artykułu ( mam nadzieję, że będzie co )
Myślimy, że taka wiedza pozwoli klientom dokonać weryfikacji oferentów z korzyścią dla Waszych rzetelnych i profesjonalnie działających firm.
Czekamy na Wasze uwagi i mamy nadzieję, że działania takie będą wsparciem dla naszej branży.

pozdrawiam
Administrator
  • Odpowiedz

awax

2012-02-22, 08:42:49
Top użytkownik
Witam
Te wszystkie wymogi określają szczegółowo przepisy UE ,które obowiązują we wszystkich Krajacu Unii Europejskiej,są to :
Rozporządzenie Komisji (WE) nr 842/2006 Parlamentu Europejskiego
i Rady z dnia 17 maja 2006 r. w sprawie niektórych fluorowanych gazów cieplarnianych oraz Rozporządzenie Komisji (WE) nr 303/2008 z dnia 2 kwietnia 2008 r. ustanawiające minimalne wymagania i warunki dotyczące wzajemnego uznawania certyfikacji przedsiębiorstw i personelu w odniesieniu do stacjonarnych urządzeń chłodniczych, klimatyzacyjnych i pomp ciepła zawierających fluorowane gazy cieplarniane.
  • Odpowiedz

Administrator

2012-02-22, 08:52:31
Administrator
i klient ma zapytać firmy:
" czy spełniacie Rozporządzenie Komisji (WE) nr 842/2006 Parlamentu Europejskiego
i Rady z dnia 17 maja 2006 r. w sprawie niektórych fluorowanych gazów cieplarnianych oraz Rozporządzenie Komisji (WE) nr 303/2008 z dnia 2 kwietnia 2008 r. ustanawiające minimalne wymagania i warunki dotyczące wzajemnego uznawania certyfikacji przedsiębiorstw i personelu w odniesieniu do stacjonarnych urządzeń chłodniczych, klimatyzacyjnych i pomp ciepła zawierających fluorowane gazy cieplarniane" ?

chodzi o to, aby było to przyjazne dla osoby, dla której temat klimatyzacji jest obcy.

pozdrawiam
Administrator
  • Odpowiedz

awax

2012-02-22, 09:20:15
Top użytkownik
Klient nie musi o to pytać,może to zrobić na przykład portal klimatyzacja.pl
Ciekawe ilu zarejestrowanych na forum odpowie że spełnia.
Jako pierwszy deklaruję,że awax spełnia wymogi stawiane przez wymienione dyrektywy zarówno pod względem kwalifikacji pracowników jak i wyposażenia firmy.
Myślę,że temat jest bardzo ciekawy i na czasie z tym ,że znacznie szerszy.Zostaliśmy postawieni w sytuacji gdy praktycznie wszyscy działamy nielegalnie.Prawo Unijne obowiązuje a nie możemy dopełnić wynikających z niego obowiązków.
Zaczyna dochodzić do absurdów typu :Uczestnicy szkolenia otrzymują zaświadczenie o jego ukończeniu. Pozytywny wynik egzaminu jest podstawą do otrzymania zaświadczenia o zdanym egzaminie w zakresie fluorowanych gazów cieplarnianych. W Polsce nie ma jeszcze możliwości uzyskania odpowiedniego certyfikatu
Zaświadczenie o zdanym egzaminie?co to takiego?czy będzie certyfikatem?
  • Odpowiedz

awax

2012-02-22, 09:25:57
Top użytkownik
Wracając i ograniczając się do pytania uważam,że klient powinien widząc szyld legalnie zarejestrowanej firmy być pewien,że firma ta spełnia wszelkie standarty.
My powinniśmy jedynie domagać się od Władzy wykonawczej aby wymagania stawiane prawem wprowadziła i egzekwowała.Idąc do adwokata nie zapytam się czy zna się na swojej pracy,muszę wierzyć,że tak bo inaczej nie uzyskałby aplikacji.
Wskazywanie konkretnych firm dobrych i złych skończyłoby się z pewnością w Sądzie.
  • Odpowiedz

Administrator

2012-02-22, 09:34:52
Administrator
to może inaczej:
czym jako firma pochwalilibyście się przed klientem, aby zdobyć jego zaufanie?
co uważacie za ważne: ilość lat w branży, zatrudnieni pracownicy a nie firmy zewnętrzne, jakie szkolenia i certyfikaty itp

pozdrawiam
  • Odpowiedz

bxz

2012-02-22, 09:37:54
Zaawansowany użytkownik
Idealna firma to:
dużo, tanio, fachowo, terminowo, solidnie i uczciwie Big Grin Big Grin Big Grin
Głupio wyszło, ale nie chwaląc się spełniam wszystkie wymogi...
więc żeby nie musieli czytać zawiłych artykułów i analizować, może podam numer bezpośrednio do siebie:
[REKLAMA]
a normy unijne mam w d., bo nikt mi za to nie zapłaci i nikt nie skontroluje :o
sprzęt mam dobry, bo lubię i mam najlepszy na jaki mnie było stać
Jeszcze raz polecam... SAMODOBRE ^^

edytowne przez Administrator jutro Wink
NO
  • Odpowiedz

awax

2012-02-22, 09:47:13
Top użytkownik
Najważniejsze jest chyba doświadczenie i pochwalić można się realizacjami z których Klienci są zadowoleni.
Dla Klienta jest to trochę trudne do zweryfikowania.
Myślę,że wśród nas to będzie bardzo widoczne gdy zabiorą głos inni Koledzy,myślę,że wielu na to się nie zdobędzie.
Najważniejsze jest aby włączyć się do wprowadzania certyfikacji która i tak musi wejść.Od nas powinno zależeć aby nie była ona jedynie wyciąganiem od nas kasy i żeby certyfikat firmy był potwierdzeniem profesjonalizmu .
W praktyce obecnie Klient kieruje się głównie względami ekonomicznymi a tu wygrywają firmy,które na podwyższaniu kwalifikacji oszczędzają.
  • Odpowiedz

Administrator

2012-02-22, 09:49:46
Administrator
aby takie deklaracje miały sens, to konieczne jest posiadanie papieru to dokumentującego.
nie wystarczy napisać, że jestem dobry, trzeba to udowodnić.
- wpis do ewidencji działalności gospodarczej ma datę
- certyfikaty i uprawnienia mają numery
- za zatrudnione osoby płaci się zus-y
- przynależność do stowarzyszeń jest potwierdzona papierem
- udziały w seminariach i konferencjach świadczy o rozwoju firmy
ważne jest to, co możemy na życzenie pokazać klientowi, a nie puste (często ) deklaracje, z których się sami śmiejecie
  • Odpowiedz

awax

2012-02-22, 09:53:18
Top użytkownik
Wystarczy przeanalizować przetargi publiczne,kryterium w 100% jest cena.
certyfikat jest obligatoryjny i każdy może go kupić pomimo iz nie są one prawnie obowiązujące.
  • Odpowiedz

awax

2012-02-22, 09:56:59
Top użytkownik
Co do papierów i różnego rodzaju certyfikatów to w praktyce jest to wypaczone.
Zdobyć może każdy bez problemu ,a żądanie jego przedłużania co 5 lat od osób stale pracujących w branży to bzdury.Może wystarczyło by jedynie zaświadczenie od lekarza,że nie uległ amnezji.

Tak przy okazji,pewne Stowarzyszenie (niestety nie mogę napisać które) dla swoich członków organizuje BEZPŁATNIE szkolenia ,których uczestnicy otrzymują zaświadczenie o jego ukończeniu. Pozytywny wynik egzaminu jest podstawą do otrzymania zaświadczenia o zdanym egzaminie w zakresie fluorowanych gazów cieplarnianych. W Polsce nie ma jeszcze możliwości uzyskania odpowiedniego certyfikatu
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-02-22, 10:00:08 przez awax.)
  • Odpowiedz

Administrator

2012-02-22, 09:58:05
Administrator
nie chodzi mi o przetargi, bo to inny temat
chodzi mi o klienta z "ulicy", posiadacza klimatyzacji, lady chłodniczej, centrali wentylacyjnej itp. lub pracownika firmy mającego takie urządzenia pod opieką.
któreś z tych urządzeń się psuje i klient musi szybko znaleźć firmę zadając np. 5 pytań
JAKICH??????????
wysilcie się, przecież taki klient również czyta to forum
  • Odpowiedz

awax

2012-02-22, 10:01:50
Top użytkownik
Za ile?
dlaczego tak drogo?
nie można taniej?
dlaczego kowalski ma taniej?
co tam takiego trudnego,żeby było tak drogo?

Jest 5 pytań
  • Odpowiedz

awax

2012-02-22, 10:04:39
Top użytkownik
Administratorze zejdż na ziemię.
Przecież osoby piszące na tym forum (oczywiście nie wszyscy)często zadają pytania świadczące o tym,że są laikami ,a jednocześnie widać ,że świadczą usługi.Czym mogli kierować się ich Klienci?przeprowadzali im audyt?nie.Pewnie pytali o cenę.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-02-22, 10:05:16 przez awax.)
  • Odpowiedz

Administrator

2012-02-22, 10:13:17
Administrator
- Za ile? - to się okaże po diagnozie, która kosztuje tyle a tyle

- dlaczego tak drogo? - bo wiedza i praca kosztuje, a on pracuje za darmo? dojazd za darmo, narzędzia za darmo? Dobry fachowiec kosztuje, kosztuje jego wykształcenie , wyposażenie i wiedza

- nie można taniej? - być może można u kogoś innego

- dlaczego kowalski ma taniej? - bo nie jest chłodnikiem, nie ma wiedzy i szkoleń albo wydaje mu się że potrafi. w końcu za jego niewiedze i tak zapłaci klient - kowalski ryzykuje tylko swoim czasem, klient zapłaci za jego błędy

- co tam takiego trudnego,żeby było tak drogo? - jak nic to niech sam sobie naprawi

Jest 5 odpowiedzi

Ale nie o to chodziło w temacie
  • Odpowiedz

bxz

2012-02-22, 10:15:08
Zaawansowany użytkownik
[Klient]: Dzień dobry...
[Pan Józek]: Halo, halo poczekaj pan, bo nic nie słyszę (w tle chodzi młot wyburzeniówka, zbrojarze szlifują)
....
[PJ]: czysta + vat, chybe że bez to bez vata... będziesz pan zadowolony
....
[Firma]: ą, ę 1500 netto

jak się tak zastanowić, to ja bym brał PJ z polecenia, a i bez bym ryzykował: mówię to stojąc po 2 stronie barykady, mało razy PJ dla ą ę robił?

chyba trzeba złoty środek znaleźć:
Firmy szukają firm, na większe temat, bo OC, bo umowa, bo 60dni płatność
Gość z ulicy musi znaleźć fachowca z DG/fucha z polecenia
a jak skąpi to znajdzie paprucha i zapłaci potem x5 ^^

Referencje sami wiecie jak się załatwia... kwota 10 razy wyższa jak FV
Certyfikaty dostaniesz, bylebyś kupował...
A Świadectwa nikt nie sprawdzi...
DG musisz mieć, żeby pod firmami robić jako Podwykonawca podwykonawcy... Generalnego Wykonawcy... Inwestora Zastępczego...Inwestora co mieszka w Twoim mieście...

Polska to dziki kraj Smile

Mam wrażenie że każda firma działająca na rynku ma swoich klientów, jak nie ma bankrutuje.
Chyba tak wygląda wolny rynek, a że Dziki Wschód? Dziki bo tubylcy dzicy....
Ja już nie walczę o ideały, zszedłem poziom niżej: "pieniążków"... szkoda życia i nerwów Smile
NO
  • Odpowiedz

awax

2012-02-22, 10:16:33
Top użytkownik
Nie o to chodziło?
To może Klient powinien zapytać się czy wiedza pochodzi z forum klimatyzacja.pl,jeżeli tak to zleca usługę????
  • Odpowiedz

Administrator

2012-02-22, 10:18:14
Administrator
Jestem na ziemi. To jest również nasza wina, że klient nas nie docenia.
Bo nie ułatwiamy mu tego, nie edukujemy. Nie wie, czego od nas żądać

a Ty mu radzisz zadać pytanie:

" czy spełniacie Rozporządzenie Komisji (WE) nr 842/2006 Parlamentu Europejskiego
i Rady z dnia 17 maja 2006 r. w sprawie niektórych fluorowanych gazów cieplarnianych oraz Rozporządzenie Komisji (WE) nr 303/2008 z dnia 2 kwietnia 2008 r. ustanawiające minimalne wymagania i warunki dotyczące wzajemnego uznawania certyfikacji przedsiębiorstw i personelu w odniesieniu do stacjonarnych urządzeń chłodniczych, klimatyzacyjnych i pomp ciepła zawierających fluorowane gazy cieplarniane" ?

wysil się, to w końcu również w twoim interesie
jakbyś był laikiem, to jakiej porady byś oczekiwał w tym temacie?
  • Odpowiedz

Administrator

2012-02-22, 10:25:26
Administrator
Awax krytykujesz wiedzę z forum
oczywiście ma ona krańcowo różną wartość, tak jak osoby piszące mają krańcowo różną wiedzę.

jeżeli nie wierzysz w to, że z tego forum wynika cokolwiek dobrego, to po co bierzesz w nim udział?
Wydawało mi się, że komu jak komu , ale tobie zależy na tym , aby zrobić coś sensownego.
Więc dlaczego skupiasz się wyłącznie na krytyce?
Bo tu nie chce ci się wysilać?
  • Odpowiedz

bxz

2012-02-22, 10:29:22
Zaawansowany użytkownik
Administrator napisał(a):Bo nie ułatwiamy mu tego, nie edukujemy. Nie wie, czego od nas żądać

wysil się, to w końcu również w twoim interesie
jakbyś był laikiem, to jakiej porady byś oczekiwał w tym temacie?

Ja odczytałem to tak ( a mam coś wyjątkowo zły dzień Big Grin ):
My robimy artykuły pod konkretnych producentów... z tego są "pieniążki"... to nie wiecie że tak się klienta urabia?

takie czasy ^^

tania podpucha na napisanie artykułu...
tyle to forum utrzymujecie, a nic z niego nie ma...
każdy Inwestor ma swoje kryteria wyboru,
każda inwestycja jest inna
Firmy specjalizują się w pewnych zakresach
etc. etc.
Może Wy zlecicie badania rynku i napiszecie niezależny artykuł przez mgr inż co nie popełnił w swoim życiu artykułu sponsorowanego, a liznął ekonomii czy statystyki... wyginęli?
To mogłoby być ciekawe Smile
Ja bym chętnie kupił gazetę z takim artykułem Smile
NO
  • Odpowiedz

awax

2012-02-22, 10:33:53
Top użytkownik
Nie krytykuję tylko pozwoliłem sobie na żart.
Oczywiście,ze zalezy mi na tym żeby zrobić coś sensownego i dlatego uważam że czasem udzielanie porad na forum jest szkodliwe.Są osoby,które ograniczają się jedynie do zdobywania wiedzy na forum i to żle.Inym razem porad udzielaja osoby,które same nie wiedzą,że ich wiedza jest jeszcze za mała aby doradzać.
Co do pytania to przecież żyjemy w określonych realiach i lokalnie do drobnych zleceń działa opinnia wyrobiona sobie przez firmę ,natomiast przy poważnych realizacjach to i tak w większości działamy jako podwykonawcy.Zlecenia otrzymują kolesie z warszawki i ci którzy w kosztorysie uwzględniają 10% prowizji.Potem oczywiście szukają najtańszego podwykonawcy.
Brak czytelnych przepisów spowodował,że mamy wolną amerykankę
  • Odpowiedz

awax

2012-02-22, 10:42:37
Top użytkownik
U nas Klient niestety nie ma wielkiej możliwości weryfikacji.
Przykładem może być autoklimatyzacja,większość tych nabijaczy klimatyzacji uczyła się z instrukcji obsługi automatu do napełniania .Klient nie ma możliwości sprawdzić którzy.Decyduje cena,przynajmniej przy pierwszym podejściu .Potem jak nabicie nic nie da to Klient szuka fachowca i nnarzeka ,że drogo.
Wystarczyłoby gdyby nie było nabijaczy,czyli obowiązkowe szkolenia zgodnie z dyrektywami.
Wskazałem przepisy Unijne nie po to żeby Klient o nie pytał,a po to aby Koledzy z branży je przeczytali .Tam jest wyszczególnione jakie warunki powinna spełniać profesjonalna firma i o spełnienie tych warunków Klient może pytać.
  • Odpowiedz

awax

2012-02-22, 10:46:34
Top użytkownik
Administrator napisał(a):Awax krytykujesz wiedzę z forum
oczywiście ma ona krańcowo różną wartość, tak jak osoby piszące mają krańcowo różną wiedzę.

jeżeli nie wierzysz w to, że z tego forum wynika cokolwiek dobrego, to po co bierzesz w nim udział?
Wydawało mi się, że komu jak komu , ale tobie zależy na tym , aby zrobić coś sensownego.
Więc dlaczego skupiasz się wyłącznie na krytyce?
Bo tu nie chce ci się wysilać?

A może by tak portal Klimatyzacja pomógł zrobić coś sensownego i postarał się o konkretną informację od Ministrów Gospodarki i Środowiska o stanie prawnym na dzisiaj.
Ja zarówno jako przedsiębiorca jak również jako szef stowarzyszenia nie mogę takiej odpowiedzi się doczekać.
Z tego co wiem to nie tylko ja.
  • Odpowiedz

Administrator

2012-02-22, 10:48:33
Administrator
bxz to nie jest podpucha, ani temat na zamówienie
znam wiele osób odpowiedzialnych za instalacje nie biorących żadnych "giftów".
im zależy wyłącznie na dobrej obsłudze, mają na to budżet , mają również szefów, którym muszą udowodnić właściwy wybór firmy.
uznajmy, że to im ( również ) takie informacje mają służyć
i deklaruję, że nie jest to żaden temat sponsorowany ani na zamówienie
więcej optymizmu
  • Odpowiedz

bxz

2012-02-22, 11:12:16
Zaawansowany użytkownik
Administrator napisał(a):bxz to nie jest podpucha, ani temat na zamówienie
znam wiele osób odpowiedzialnych za instalacje nie biorących żadnych "giftów".
im zależy wyłącznie na dobrej obsłudze, mają na to budżet , mają również szefów, którym muszą udowodnić właściwy wybór firmy.
uznajmy, że to im ( również ) takie informacje mają służyć
i deklaruję, że nie jest to żaden temat sponsorowany ani na zamówienie
więcej optymizmu

Też znam kilku takich jeszcze... wymierają jak dinozaury, albo wciskają roboty dodatkowe, zeby sie wykazać i premie dostać, na jedno wychodzi czasem Smile

ale temat rzeka, żaden z nas nie jest w tej kwestii obiektywny:
każdy coś tworzy, na miarę swoich możliwości i będzie bronił choćby podświadomie swoich wyborów, racji...
a taki temat to musi być konkret: jaka instalacja, stara, nowa, jaki koszt inwestycyjny zakłada Inwestor, jakie koszty Eksploatacyjne, jaka jest stopa dyskontowa do porównania, jaki ma system sterowania etc. mozna mnożyć, tylko po co? nie ma najlepszej firmy
to tak jakbyscie napisali do 10 producentów klim prośbę o napisanie, która ich zdaniem są najlepszym wyborem na polski rynek...
A takie porównanie firm na rynku: ich kosztów, zysków, ludzi, obrotów, docelowych klientów etc. mogło by Nam samym dać punkt odniesienia w którym miejscu jesteśmy, do czego dążyć...
A jeśli chcecie napisać artykuł jak wybrac firmę klimatyzacyjną do montażu splita, to odpowiedź jest tylko jedna: z polecenia... ponegocjować cenę, bo konkurencja daje tanio i tyle, normalna foirma i tak nie zejdzie niżej, bo to znaczy że albo ma wydmuchane ceny, albo nóż na gardle co dobrze o niej nie świadczy...
Robiłem niedawno arkusz do porównania producentów klimatyzatorów, żeby samemu coś zmienić w ofercie i wszystko zależy od tego czego oczekuje klient, ciężko mi było znaleźć 3 marki i tylko na nich poprzestac...
Ale nawet jak zrobicie taki artykuł (myślę o splitach) w których uzasadnicie np. 1000 netto za montaż i papiery, ktoś wejdzie na forum i dostanie ofertę za 350 Smile i można mu wymieniać czego ta firma nie ma... niestety jednorazówki wygrywają przy takich cenach za montaż, Ci co chcą coś więcej muszą zapłacić, a znam firmę co po 15 latach na rynku w ramch gwarancji odbiera telefon, umawia się ,zapisuje numer i nie odbiera xD Referencje maja 7 cyfrowe, certyfikaty i autoryzacje, nawet wylączność na szanującą się markę... i co? Nic sobie z tego nie robią Smile 1200 netto kasują... jak takich wyłapiesz? sam byłem zszokowany jak się dowiedziałem... polecenie przez znajomego jedynym drogowskazem Smile
NO
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa