Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

dom weselny

9 Odpowiedzi, 7874 Wyświetleń

europejczyk

2012-02-28, 17:33:18
Użytkownik
Potrzebuje dorady chodzi o dom weselny świerzo postawiony mam to zklimatyzowac dwa pomieszczenia razem połaczone ze soba a mianowicie 180m2 i 110 m2 wysokość 3 m . Co proponujecie zamontowac bo na klime to zaduze powierzchnie według mnie.
  • Odpowiedz

p.obelix

2012-02-28, 17:59:33
Zaawansowany użytkownik
centralę wentylacyjną z chłodzeniem i grzaniem
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

adamdud

2012-02-28, 18:36:48
Użytkownik
europejczyk napisał(a):Potrzebuje dorady chodzi o dom weselny świerzo postawiony mam to zklimatyzowac dwa pomieszczenia razem połaczone ze soba a mianowicie 180m2 i 110 m2 wysokość 3 m . Co proponujecie zamontowac bo na klime to zaduze powierzchnie według mnie.
Czemu piszesz że za duże Wszystko się da. Jak nie wiesz jak powierz to innym. :lol:
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-02-28, 18:37:18 przez adamdud.)
  • Odpowiedz

jacek 64

2012-02-28, 19:22:49
Zaawansowany użytkownik
Ja bym spróbował klimatyzację kanałową . Jedna sala 14- 16 kW druga 12 kW.
Albo kasetony . 2 x 7 kW i 2x7 kW. Ewentualnie 3x7+ 2 x7 .
Robiłem salę na 350 m2 . Dałem 2 x 12 kW kanałówkę po 3 anemostaty wirowe na nawiewnie i 3 na ssaniu. Chodzą już 3 rok , tylko trzeba filtry czyscić bo na weselach kurz unosi sie od tańca Smile . Anemosaty wirowe ponieważ ładnie rozpraszają zimne powietrze i nikomu nie wieje .
  • Odpowiedz

crocens

2012-02-28, 19:30:26
Top użytkownik
p.obelix... masz rację Wink najlepsze rozwiązanie. Ja bym się nie podjął szacowania mocy chłodniczej bez żadnych danych... zyski przez przegrody to w takim temacie mały pikuś... Smile
.
  • Odpowiedz

p.obelix

2012-02-28, 19:41:32
Zaawansowany użytkownik
Zapomniałem dodać o odzysku ciepła np. wymiennik obrotowy. Można troszkę pieniążków zaoszczędzić.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

bxz

2012-02-28, 19:59:26
Zaawansowany użytkownik
p.obelix napisał(a):Zapomniałem dodać o odzysku ciepła np. wymiennik obrotowy. Można troszkę pieniążków zaoszczędzić.

recyrkulacja i % świeżego dostosować do liczby gości... dopiero potem myśleć o innym odzysku IMO
temat wałowany już 10 razy, a pomieszczenia technicznego poza salą nie ma, dach odpada... a wentylacja, a grzanie... to może na podwieszance na sali ^^ i inne tego typu radosne twórczości... ja bym zrobił chłodzenie i grzanie podłogowe, bo akurat raz na tydzień to nagrzeje...

co rozumiesz przez: "za duże powierzchnie na klimę"?
NO
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2012-02-29, 13:59:46
Zaawansowany użytkownik
p.obelix napisał(a):centralę wentylacyjną z chłodzeniem i grzaniem
ja też tak uważam
zamontować jeden porządny sprzęt
i z żadnej podłogi tylko wszystko z sufitu
  • Odpowiedz

Bobek

2012-03-01, 09:54:58
Użytkownik
Temat wałkowany już wielokrotnie.
Pytanie co klient oczekuje i ile pieniędzy może na ten cel przeznaczyć... Wink Kubatura swoją drogą, a co z ludźmi, ile osób, zyski z oświetlenia, itp...

Wtedy można dyskutować co będzie najlepsze. Jeżeli pytasz się tutaj o takie rzeczy to widać, że masz małe doświadczenie. Najlepiej skonsultuj się z jakąś firmą z okolicy, która ma większe doświadczenie, połączycie siły i zrobicie temat wspólnie. Ty będziesz miał święty spokój, a klient będzie zadowolony bo mu to będzie działać. Moja rada Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-03-01, 09:56:17 przez Bobek.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa