Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problem z partyzancką instalacją.

6 Odpowiedzi, 5901 Wyświetleń

eryk_wiking

2012-03-06, 01:33:00
Zaawansowany użytkownik
Kolejne pytanie techniczne, bo szczerze mówiąc to spotkana dzisiaj sytuacja mnie zaskoczyła.
Otóż:
- Agregat danfos sc 12 ze skraplaczem na wentylatorze, czynnik mo 29 (R-422D) około 1,8 kg, wentylator załącza sie ze sprężarką. Agregat na zewnątrz
- Do niskiego w sprężarce na złączu serwisowym presostat ustawiony na około 2 bary i dif na 1,5 bara
- 2 lady chłodnicze plusowe po około 1,8 metra, parowniki bez wentylatorów
- każda lada na swoim sterowniku, swoim eletrozaworze i swojej kapilarze
- BRAK zbiornika cieczy

Czy dobrze myślę, że jak ciśnienie gazu na niskim po schłodzeniu lad spadnie poniżej wartości na presostacie to wyłącza agregat ? Bo jak teraz obie lady osiągneły zadaną temperaturę to agregat nadal pracował ciśnienie było około 0,6 bara (-27*C odparowania) i dalej parcował, mimo iż lady osiągneły zadaną temperaturę.
Tylko jak dif 1,5 bara to jednak spory rozrzut temperatury, tak mi się wydaje.

Czynności wykonane przeze mnie:
Usunięcie nieszczelności ( układ był pusty), azot, próżnia, azot, długa próżnia, czynnik 1,8kg R-422D (mo29 duponta).
Na obu ladach chłodzących, pomiar na serwisówce spręzarki (bo innej nie ma) -15*C do -17*C odparowania, przegrzanie 15*K, sprężarka + went 3,4A

Sprawa dla mnie jest dziwna, bo klient jest dziwny i ściemniający - oba elektrozawory porozkręcane tak, że latały jak psu ogon na wietrze (nie szczelne), nie wiadomo kiedy to działało, bo w sklepie grzanie też partyzanckie i po towarze nie widać że się psuje, agregat działał na pewno w zeszłe lato, potem to nie wiadomo, po serwis dzwoni jak już sam nie może naprawić itd, itd, itp. Generalnie nie życzę nikomu takiego klienta, ale jak już powiedziałem "A" to i muszę powiedzieć "B"
  • Odpowiedz

adas

2012-03-06, 07:02:22
Nowy użytkownik
Nie piszesz nic o termostatach , może sterują elektrozaworami.
  • Odpowiedz

barbie

2012-03-06, 15:55:00
Top użytkownik
lady bez wentylatorów muszą pracować przy -25 do -30 stopni .
  • Odpowiedz

łysy45

2012-03-06, 18:01:51
Użytkownik
Jak podzielisz na dwa to będzie -30,tylko pytanie dlaczego 1,8 kg czynnika ,co steruje sprężarką/zapewne nc/więc jak było 0,6 trzeba sprawdzić elektrozawory czy się wyłączyły.Jak któryś pracował to wiadomo że agregat pracuje,a skala na prestostacie jest obrazowa .Czyli regulacja na manometr
  • Odpowiedz

elektromechanik

2012-03-06, 18:15:32
Zaawansowany użytkownik
łysy45 napisał(a):Jak podzielisz na dwa to będzie -30
Nooooo ciekaweeee Rolleyes

Jak to dobrze czasem tu zajrzeć . Choć na stare lata człowiek się dowie coś ciekawego Cool

No i oczywiście czegoś nauczy Big Grin
  • Odpowiedz

łysy45

2012-03-06, 18:39:14
Użytkownik
kolego elektromechanik co Cię tak zdziwiło rozwiń temat,a wczesniej dobrze przeczytaj pierwszy post.Potem możemy podyskutować co się stało z twoją klawiaturą.Mała podpowiedzco ma wpływ na ciśnienie ,przepływ mas...
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa