Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Schemat połączenia elektrycznego (Inverter + Split)

9 Odpowiedzi, 29061 Wyświetleń

Dice

2012-03-06, 19:30:01
Nowy użytkownik
Witam,
przymierzam się do małego remontu w domu i chciałem przy okazji modernizacji instalacji elektrycznej
położyć przewody pod klimatyzator typu Inverter. Jakie standardowo przewody muszę zastosować i czy schemat który narysowałem jest poprawny? Montaż klimy zlecę oczywiście firmie.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

barbie

2012-03-06, 19:34:25
Top użytkownik
5X2,5--czerwone i niebieskie przewody.
  • Odpowiedz

hary811

2012-03-06, 19:50:24
Użytkownik
Witam Smile zalezy jaki producent i jaki model do komunikacji stosujemy np w Fujitsu inverterowym 4x1.5 inne firmy moga miec wiecej zył . Zasilanie tez zalezy od mocy i długsci przewodu zasilajacego (spadki napiecia ).Jezeli masz zasilanie jed zewnetrzenej to tez nie potrzebujesz zasilac jed. wewnetrzej chyba ze to jed o duzej mocy
  • Odpowiedz

Dice

2012-03-06, 21:14:51
Nowy użytkownik
Generalnie jeszcze nie wiem jakiej firmy będzie sprzęt, rozumiem że w przypadku kiedy puszczę zasilanie do jednostki zewnętrznej np. 3x2,5 to wtedy daję przewód np 5x1,5 od zewnętrznej do wewnętrznej z czego 3 żyły idą na zasilanie (L,N,PE) a 2 na sterowanie. Odnośnie mocy klimy to max 5-8KW chłodniczej.
  • Odpowiedz

awax

2012-03-06, 21:47:45
Top użytkownik
To będzie taki bezrurowy klimatyzator?bo chyba prowadząc rury nie będzie problemu z przewodami?
W którym markecie kupiłeś inverter do samodzielnego montażu?
  • Odpowiedz

Dice

2012-03-07, 07:01:14
Nowy użytkownik
Smile Awax
1. Jeszcze niczego nie kupiłem i na pewno tandety z marketu "no name" nie kupię.
2. Przewód pomiędzy urządzeniami mogę oczywiście puścić przy okazji rur, ale przewód zasilający
muszę poprowadzić teraz od skrzynki. Później nie będę niszczył tynku na długości 20m.
3. Moje pytanie:
Czy zasilanie dać do jednostki zewnętrznej i wewnętrznej czy tylko do jednej z nich?
Ile maks żył może być potrzebnych od jednej jednostki do drugiej?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-03-07, 07:23:28
Top użytkownik
Dice napisał(a):Smile Awax
1. Jeszcze niczego nie kupiłem i na pewno tandety z marketu "no name" nie kupię.
2. Przewód pomiędzy urządzeniami mogę oczywiście puścić przy okazji rur, ale przewód zasilający
muszę poprowadzić teraz od skrzynki. Później nie będę niszczył tynku na długości 20m.
3. Moje pytanie:
Czy zasilanie dać do jednostki zewnętrznej i wewnętrznej czy tylko do jednej z nich?
Ile maks żył może być potrzebnych od jednej jednostki do drugiej?

Pozdrawiam
Witam

Przeważnie zasilanie w małych splitach jest do jednostki wewnętrznej. Urządzenia wewnętrzne mają przewód zakończony wtyczką. Część firm przechodzi na zasilanie jednostek zewnętrznych rezygnując ze wspomnianej wtyczki nie koniecznie fajnie wyglądającej i moim zdaniem słusznie. Wiec przyszły inwestor powinien się zastanowić jakiej firmy urządzenie chce zainstalować.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

bartekw

2012-03-07, 07:24:27
Zaawansowany użytkownik
tak jak powiedzieli przedmowcy; do 8kw jak mowisz zasilanie bedzie potrzebne tylko do jednostki zewnetrznej. kabel 3x2.5 jezeli bedzie to splicik np n3,5 kw wielu producentow daje zasilanie do jednostki wewnetrznej a nie zewnetrznej!!! najprosciej ci bedzie opisac dwa kable i poprowadzic i tu i tu!! jednego po prostu nie podepniesz do rozdzielni. skoro badziewia nie kupujesz to na pewno nie zaboli cie strata 20 mb kablaSmile co do komunikacji miedzy urzadzeniami to tu jest bardzo duza rozbierznosc! np chigo ma tych zyl az 8! komunikacyjne kable w splitach komercyjnych(tam gdzie zasilana jest tylko jedna jednostka) prowadzimy ogolnie przewodem 1,5 i to wystarczy przy twoich 20 mb. ale skoro rur nie masz poprowadzonych to komunikacyjny przewod po prostu zostaw do wykonania przez firme montujacaSmile
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

barbie

2012-03-07, 18:30:42
Top użytkownik
większym problemem jest odprowadzenie skroplin i prowadzenie rur .jeśli jesteś pedantem zatrudnij fachowca na odpowiednim etapie budowy który ma pojęcie o robocie--umiejętności,wiedzę i doświadczenie .
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa