Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Rodzynek !!!! x3 Fujitsu multi 8

71 Odpowiedzi, 61712 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3 Dalej

Bobek

2012-03-10, 09:22:41
Użytkownik
Cytat:Oki a skąd kolego wiesz czy to nowsze ze zdjęć nie wynika to. Poza tym jak zabiorą skraplacz na serwis i stwierdzą że zalany został olejem to nie uznają gwarancji. Więc lepiej na zimne dmuchać. Takie jest moje zdanie. Co za problem wygiąć rurkę big_smile

Uważasz, że w tym przypadku, czyli dla przypomnienia dodam - zdjęcie drugie, skraplacz zostanie zalany olejem??? :/ Chylę czoła również przed Tobą... Big Grin i poczytaj sobie dokładnie tego linka co mi przesłałeś, kilka odpowiedzi jest tam naprawdę cennych Smile
Naprawdę, muszę wyrzucić wszystkie certyfikaty i skorygować moją kilkunastoletnią praktykę Wink

A tak kończąc już bo to nie ma sensu większego, dla wiadomości co niektórych syfony są i były wymagane przy starszych czynnikach z innymi olejami, ze względu na prędkości przepływu czynnika, miejsca montażu agregatu i charakterystyki pracy. W urządzeniach inweterowych markowych producentów jest inaczej. Wink
  • Odpowiedz

Bobek

2012-03-10, 09:26:35
Użytkownik
Cytat:Panowie mnie tylko chodzi o estetyke i jakosc wykonania bez technicznych pułapek itp. Chciałem tylko pokazac jak mozna spiepszyc montaz !!!!!!

Zgadza się, każdy z nas ma w swojej galerii takie rodzynki Big Grin Przydałoby się zrobić jakiś katalog z ciekawostkami i fachowymi montażami pseudo monterów... Smile
Ale jak ktoś mówi A to niech powie i B, mi tylko o to chodzi Wink
  • Odpowiedz

Lakdag

2012-03-10, 09:43:43
Nowy użytkownik
Murarz, tynkarz, akrobata - cena byla atrakcyjna.
Historia o tym, jak nauczono się mierzyć temperaturę, jest interesująca i niezwykła. Termometry wymyślono znacznie wcześniej niż zrozumiano, co w rzeczywistości one mierzą.
J.A. Smorodinskij
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2012-03-10, 19:08:02
Zaawansowany użytkownik
Bobek napisał(a):A po co Ci pułapki olejowe przy 410a ??? Big Grin

Systemy z olejami syntetycznymi potrzebują bardziej syfonów olejowych niż systemy na olej mineralny.
Chodzi o mieszalność olejów z gazami.
  • Odpowiedz

barbie

2012-03-10, 19:16:08
Top użytkownik
trudno wymagać od kucharza aby rozróżniał oleje sprężarkowe .
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-03-10, 19:17:38
Top użytkownik
Bogdan_New_Jersey napisał(a):

Systemy z olejami syntetycznymi potrzebują bardziej syfonów olejowych niż systemy na olej mineralny.
Witam

Widzę że mieszacie, więc Wam powiem o co chodzi. Sprężarki inwerterowe radzą sobie lepiej z powrotem oleju niż On/Off. Cała tajemnica.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

awax

2012-03-10, 20:27:48
Top użytkownik
stefanbud napisał(a):
Bogdan_New_Jersey napisał(a):

Witam

Widzę że mieszacie, więc Wam powiem o co chodzi. Sprężarki inwerterowe radzą sobie lepiej z powrotem oleju niż On/Off. Cała tajemnica.

Pozdrawiam

Uważam,że jest wręcz przeciwnie !!!!!!!
  • Odpowiedz

barbie

2012-03-10, 20:31:47
Top użytkownik
Awax--popieram ! .
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-10, 20:33:54
Top użytkownik
Montaż dzięki www.klimatyzacja .pl.? Smile Smile
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-10, 21:16:57
Top użytkownik
Jeżeli ktoś uważa że inverter lepiej sobie radzi od klimatyzatora dobrze dobranego on- of to jest w błędzie szkolnym.Zawsze jest coś za coś.Przypadłość ta szczególnie zauważalna jest w jednostkach przewymiarowanych gdzie prędkość przepływu czynnika i oleju maleje.Zwłaszcza wtedy kiedy różnica pomiędzy parownikiem a sprężarką jest duża.Wyobraż sobie jednostkę wewnętrzną podającą sygnał do pracy jednostce zewnętrznej usytuowanej 10 m wyżej do pracy 20% przez rok bo nie ma klienta i zysków ciepła?
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-03-11, 08:04:16
Top użytkownik
awax napisał(a):
stefanbud napisał(a):
Bogdan_New_Jersey napisał(a):Systemy z olejami syntetycznymi potrzebują bardziej syfonów olejowych niż systemy na olej mineralny.
Witam

Pozdrawiam

Uważam,że jest wręcz przeciwnie !!!!!!!
Witam

Takie są fakty, jeżeli uważacie inaczej to podajcie argumenty.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2012-03-11, 09:38:01
Top użytkownik
Stefan o jakich faktach Piszesz?
Odprowadzenie oleju nie zależy od rodzaju sprężarki,a od doboru rurociągów.
W inwerterze dobierasz do wydajności nominalnej i dla mniejszej te prędkości będą za małe.
Teraz Ty podaj jeden argument ,że zmiejszając obroty (wydajność) poprawiasz odprowadzanie oleju?????????????
  • Odpowiedz

adas

2012-03-11, 09:53:38
Nowy użytkownik
mentor12 napisał(a):Jeżeli ktoś uważa że inverter lepiej sobie radzi od klimatyzatora dobrze dobranego on- of to jest w błędzie szkolnym.Zawsze jest coś za coś.Przypadłość ta szczególnie zauważalna jest w jednostkach przewymiarowanych gdzie prędkość przepływu czynnika i oleju maleje.Zwłaszcza wtedy kiedy różnica pomiędzy parownikiem a sprężarką jest duża.Wyobraż sobie jednostkę wewnętrzną podającą sygnał do pracy jednostce zewnętrznej usytuowanej 10 m wyżej do pracy 20% przez rok bo nie ma klienta i zysków ciepła?
Więc jak twoja wypowiedź ma się i multiinwerterów ,gdzie moc minimalna jest podawana . Powrót oleju jest wymuszany cyklicznie jak w dużych układach Daikin VRF , Fujitsu VRV, Mitsubishi KX
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-03-11, 10:12:44
Top użytkownik
awax napisał(a):Stefan o jakich faktach Piszesz?
W inwerterze dobierasz do wydajności nominalnej i dla mniejszej te prędkości będą za małe.
Teraz Ty podaj jeden argument ,że zmiejszając obroty (wydajność) poprawiasz odprowadzanie oleju?????????????
Witam

Poczytaj sobie o układach chłodniczych w których wykorzystane są sprężarki inwerterowe to zrozumiesz w jaki sposób sobie radzą te układy z powrotem oleju i dlaczego lepiej. Nie rozmawiamy o wydajności tylko dlaczego nie potrzeba robić kieszeni olejowych.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

crocens

2012-03-11, 10:44:43
Top użytkownik
No ok, Stefan, chcesz faktów ale sam piszesz: "poczytaj sobie".
Uchyl rąbka tajemnicy Wink Jak to działa
.
  • Odpowiedz

Bobek

2012-03-11, 10:55:51
Użytkownik
... Big Grin Od dłuższego czasu czytam te forum i niektóre wypowiedzi są fascynujące.

Cytat:Poczytaj sobie o układach chłodniczych w których wykorzystane są sprężarki inwerterowe to zrozumiesz w jaki sposób sobie radzą te układy z powrotem oleju i dlaczego lepiej. Nie rozmawiamy o wydajności tylko dlaczego nie potrzeba robić kieszeni olejowych.

Dokładnie tak jest kolego stefanbud, ale co niektórzy zatrzymali się na pewnym etapie rozwoju i myślą, że jak zamontowali ileś tam inwerterów to znają się najlepiej Wink Niech i tak będzie, takim osobom nie da się przetłumaczyć pewnych kwesti...
  • Odpowiedz

Bobek

2012-03-11, 10:59:04
Użytkownik
Cytat:No ok, Stefan, chcesz faktów ale sam piszesz: "poczytaj sobie".
Uchyl rąbka tajemnicy wink Jak to działa

I o to właśnie w tym chodzi kolego crocens. Trzeba wykazać się odrobiną chęci i poświęcić czas na zdobyciu wiedzy, a nie tylko bazować na tym co się zna od zawsze i sztywno się tego trzymać Wink Tutaj wszyscy chcieliby dostać od razu wszystko na talerzu. A to nie tak powinno wyglądać... Smile
  • Odpowiedz

crocens

2012-03-11, 11:02:14
Top użytkownik
Bobek, ok, tylko nikt jeszcze ani słowem nie postarał się tego wytłumaczyć oprócz awaxa. Jestem ciekaw waszych opini. Wykażcie się wiedzą zamiast pisać bezproduktywne posty... też jestem ciekaw dlaczego w klimach nie trzeba syfonów a w innych układach tak.
.
  • Odpowiedz

awax

2012-03-11, 11:04:50
Top użytkownik
stefanbud napisał(a):
awax napisał(a):Stefan o jakich faktach Piszesz?
Witam

Poczytaj sobie o układach chłodniczych w których wykorzystane są sprężarki inwerterowe to zrozumiesz w jaki sposób sobie radzą te układy z powrotem oleju i dlaczego lepiej. Nie rozmawiamy o wydajności tylko dlaczego nie potrzeba robić kieszeni olejowych.

Pozdrawiam

Po pierwsze te jak Piszesz kieszenie olejowe zależą od układu nie od sprężarki i zasady są identyczne jak w układach chłodniczych.
Co do poczytania to myslę,że Masz znacznie większe zaległości w tym temacie.Sądzę,że uwzględniasz jedynie skraplacz ,a to nie jest cały układ.
W inwerterze MUSIMY uwzględniać pracę na 20 procent wydajności przy projektowaniu rurociągów i dlatego układy te radzą sobie GORZEJ z odprowadzaniem oleju.A może Ty montujesz jakieś dodatkowe pompki oleju?
  • Odpowiedz

Bobek

2012-03-11, 11:07:43
Użytkownik
mentor12 napisał(a):Jeżeli ktoś uważa że inverter lepiej sobie radzi od klimatyzatora dobrze dobranego on- of to jest w błędzie szkolnym.Zawsze jest coś za coś.Przypadłość ta szczególnie zauważalna jest w jednostkach przewymiarowanych gdzie prędkość przepływu czynnika i oleju maleje.Zwłaszcza wtedy kiedy różnica pomiędzy parownikiem a sprężarką jest duża.Wyobraż sobie jednostkę wewnętrzną podającą sygnał do pracy jednostce zewnętrznej usytuowanej 10 m wyżej do pracy 20% przez rok bo nie ma klienta i zysków ciepła?

Zaprzeczasz sam sobie. Co będzie lepiej pracować, klimatyzator on/off, czy inwerter o tej samej mocy nominalnej???
Druga sprawa, którą poruszasz. Przewymiarowany klimatyzator inweterowy, pomijając fakt, że nie ten watek rozwijamy w tym poście, ale skoro pytasz. Więc i ja Ciebie zapytam, jak będzie sprawował się i pracował przewymiarowany klimatyzator on/off. Uważasz, że będzie pracował lepiej niż inwerter? I tutaj odsyłam Cię również do przeczytania ze zrozumieniem odpowiedzi stefanbud-a Wink
  • Odpowiedz

awax

2012-03-11, 11:17:22
Top użytkownik
czekam na te rewelacje do przeczytania,czyżby ktoś ustanowił jakieś nowe prawa dynamiki płynów???chętnie je poznam.
  • Odpowiedz

Bobek

2012-03-11, 11:18:08
Użytkownik
crocens napisał(a):Bobek, ok, tylko nikt jeszcze ani słowem nie postarał się tego wytłumaczyć oprócz awaxa. Jestem ciekaw waszych opini. Wykażcie się wiedzą zamiast pisać bezproduktywne posty... też jestem ciekaw dlaczego w klimach nie trzeba syfonów a w innych układach tak.

To zapraszam na szkolenia, targi, konferencje, wyjazdy do producentów, spotkania branżowe, na szkolenia serwisowe organizowane przez dystrybutorów... To wszystko kosztuje i ani ja, ani nikt normalny nie będzie się tutaj bardziej zagłębiał w te wywody i przekazywał swojej wiedzy za darmo Wink Możesz mi zarzucić, że się wymiguję od odpowiedzi, masz takie prawo, ale tak jak napisałem powyżej, swoją wiedzę zostawię dla siebie i dla moich pracowników Smile

Część ludzi tutaj z uporem maniaka próbuje coś udowodnić i błysnąć, często odbiegając od tematu który został poruszony. Zgadam się, że w niektórych przypadkach trzeba zrobić pewne rzeczy na instalacji, ale mowa jest tutaj o konkretnym przypadku. Niestety rozmowa znowu zeszła na inny tor jak w większości postów na tym forum i zaczyna się tylko obrażanie...
  • Odpowiedz

crocens

2012-03-11, 11:21:34
Top użytkownik
Kolejny post nic nie wnoszący do sprawy.
Czy ktoś z Panów potrafi wyjaśnić, dlaczego powinno/nie powinno stosować się płapek i w jakich sytuacjach? Może moglibyśmy wtedy polemizować...
Jeżeli nikt z Panów nie potrafi to rozumiem, że wasza wiedza opiera się na domysłach i zasłyszeniach...

Osobiście podzielam zdanie Awaxa co do generalnej zasady: Im mniejsza wydajność tym wolniejszy przepływ w rurociagu. Z tym chyba nikt nie polemizuje. Przypomnę, że minimalna prędkość w rurociągu pionowym nie powinna być mniejsza od 6m/s dla prawidłowego transportu oleju. Przy obciążeniu 20-40% na pewno jest mniejsza.
Inną sprawą jest, że wiele systemów klimatyzacyjnych posiada funkcję wymuszania pracy sprężarki na obrotach ponad 100% wymuszając tym samym powrót oleju (przynajmniej wg producentów).
.
  • Odpowiedz

awax

2012-03-11, 11:23:11
Top użytkownik
"Widzę że mieszacie, więc Wam powiem o co chodzi. Sprężarki inwerterowe radzą sobie lepiej z powrotem oleju niż On/Off. Cała tajemnica."

Ja zapraszam do przeczytania czego dotyczyło twierdzenie Stefana,nie piszemy o klimatyzatorach,układach klimatyzacyjnych a konkretnie o sprężarkach inverterowych.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-03-11, 11:23:37 przez awax.)
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-11, 11:24:07
Top użytkownik
Bobek rozmawiamy o powrocie oleju Smile
W układach o regulowanej wydajności chłodniczej jest on utrudniony.Skąd ten pomysł że nie trzeba syfonować.
Wymuszona praca układu na100% nie zmienia faktu że w regulowanych układach powrót oleju jest utrudniony.Bez zasyfonowania odważył bym się na mineralnym.

Tom Peters
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa