Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Która rura załamana :)

8 Odpowiedzi, 9701 Wyświetleń

doctor

2012-07-10, 22:24:33
Nowy użytkownik
Witam, tydzień temu odpaliliśmy mini vrf GWHD(42)NK3AO GREE (wiem wiem trzeba było wybrać inną markę) obsługa 5 jednostek, niestety instalacja była prowadzona mocno niedostępnym szybem wentylacyjnym na domiar złego ze względu na to, że było to kilka takich jednostek wybrałem inną miedz niż dotychczas, a jej otulina na rurze 3/8 była niemal identyczna z tą na 1/2.
W ferworze walki przy przeciąganiu miedzi nawet nie zauważyliśmy, że zamiast 3/8 przeciągnęliśmy już dawno rurę 1/2 co za tym idzie robiliśmy to z pewnością z nieco mniejszą starannością niż gdybyśmy mieli świadomość, że jest to 1/2.

Moje pytanie jest takie jak najprościej sprawdzić która z rur jest prawdopodobnie załamana czy gazowa czy cieczowa,
Średnicę 1/2 mam podpiętą do kasety 5kW, zanim przyłączyłem ją do większej jednostki była podpiętą pod nową jednostkę o mocy 5kW ale z kasety leciało ledwo zimne powietrze około 17-19 stopni na wlocie około 25 uznałem, że może odległość jest za duża i jednostka po prostu nie daje rady więc przełączyłem ją pod tego mini vrf temperatura nawet spadła, momentami była w granicach 12 stopni ale niestety system po kilku dniach zaczął się wysypywać,

z relacji Pani obsługującej klimatyzację wynika, że po włączeniu samej kasety i jej pracy przez około 20 minut wyskakuje błąd E1 czyli zabezpieczenie wysokiego ciśnienia przy pracy wszystkich pięciu jednostek na raz raczej taki komunikat nie ma miejsca.

Domyślam się, na chłopski rozum, że przy przeciąganiu mogliśmy załamać jedną z rur w kanale najłatwiej to zrobić na 1/2 ale kto wie może 1/4 też by się udało.
Czy przy załamaniu rury gazowej może wywalać właśnie taki błąd ? czy może to cieczowa jest przygięta i tu również wywali błąd zbyt wysokiego ciśnienia ?

A może, jest na tym forum jakiś magik potrafiący w tej jednostce włączyć tryb odzysku czynnika Smile za nic w świecie nie udało się nam tego odpalić, mimo lakonicznej instrukcji by wciskać przycisk SW3 for a long time period. lub z pilota przy jednostce wewnętrznej wciskając przycisk LIGHT x razy.
  • Odpowiedz

Czesio

2012-07-11, 07:13:00
Użytkownik
Czy chociaż kase za robote wzieliście?
A jak za drogie Fujitsu to ja im bach www.gree.szczecin.pl
  • Odpowiedz

p.obelix

2012-07-11, 16:36:58
Zaawansowany użytkownik
Bierz Pan azot dwa manometry i sprawdź jaki masz spadek ciśnienia na rurze. Następnie bierzesz taki sam odcinek nowej rury i badasz spadek ciśnienia. Myślę że to jedyna metoda.

Jaka pewność że to rura załamana. Może eev uszkodzony zblokowany, miałem tak ostatnio w LG
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-07-11, 16:44:08 przez p.obelix.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-11, 19:08:22
Top użytkownik
Fajne dywagacje.A co na to temperatura?Jeżeli cieczowa załamana to temperatura mierzona na wejściu do jednostki wewnętrznej powinna powinna być niższa niż temperatura cieczy wychodząca ze skraplacza.Znając dochłodzenie czynnika p obelix łatwo się dowiedzieć czy załamanie wynika w linii cieczowej.Przepychając rurociąg przez komin dochodzi do wielu jego przekrzywień powodujących spadki ciśnienia.Porównywanie takiego rurociągu z rozłożonym rurociągiem w linii prostej jest podstawowym przedszkolnym błędem.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

p.obelix

2012-07-11, 19:40:05
Zaawansowany użytkownik
Kolega doctor popełnił błąd w pierwszym poscie pisząc ze to układ typu vrf. Bo te urządzenie jest po prostu zwykłym multi splitem. Nie pisałem o żadnym prostowaniu rury. Mimo wszystko jeśli jest coś nie tak z rurą ten test powinien to wykazać. Kolega klimatolg masz rację odnośnie wyraźnych różnic temperatur za załamaniem. Czy to będzie ssąca czy tłocząca różnica w temperaturze powinna być znacząca.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-11, 19:50:55
Top użytkownik
Przepraszam za uszczypliwość.
  • Odpowiedz

p.obelix

2012-07-11, 19:59:07
Zaawansowany użytkownik
p.obelix napisał(a):Czy to będzie ssąca czy tłocząca różnica w temperaturze powinna być znacząca.
Ale mi się zrymowało Smile Nie szkodzi nie gniewam się.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-11, 20:10:42
Top użytkownik
Rymowanka wyszła z natury.No i nawet mówi prawdę.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa