Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Protest wobec Rządu !!!

10 Odpowiedzi, 8592 Wyświetleń

awax

2012-03-27, 06:50:46
Top użytkownik
Koledzy ,wypowiadacie się tak krytycznie o wprowadzaniu nowych przepisów związanych z naszą branżą to może zróbmy to oficjalnie?
Miejmy odwagę wyrazić swój sprzeciw podpisując się pod tym.
Proponuję sporządzić taki dokument i przekazać go naszym Parlamentarzystom.
Jako pierwszy deklaruję poparcie dla obostrzeń prawa zawartych w projekcie Ustawy i protestuję przeciwko opieszałości Rządu i Parlamentu w tym temacie?
Władysław Urbański
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-27, 19:14:24
Top użytkownik
Jestem za tym aby dopuszczać do pracy w danym zawodzie ludzi po odpowiednim egzaminie po którym przynajmniej będą mogli przeliczyć jednostki ciśnienia(aspekt bezpieczeństwa dla siebie i klienta) Natomiast nie rozumiem idiotycznych rozwiązań że magazynier przyjmujący towar powinien posiadać certyfikat.Czy kapitan statku celnik maszynista kolejowy i przewożnik drogowy nie powinien ich posiadać?Zakładając że osoba uprawniona plombuje transport a ten jest otwierany przez inne nie uprawnione jednostki?Czy ITD będzie robiło certyfikat.A może sprzedawca na stoisku mięsnym będzie uzależniony od UE czy będzie pracowała przy ladzie nie posiadając certyfikatu.Dlaczego USA ma to za przeproszeniem w dupie?Gospodarka się kręci a zagrożenie to jest terminem długo wiecznym zagrażającym za kilka set lat.Niestety polska jak zwykle przeżywa kolejny zabór i jak zwykle pada jego ofiarąMoże dobrze że ten zabór nie jest podzielony.Dlaczego oni nam ciągle coś narzucają.Czy POLAK nie może mieć swojego zdania? Smile
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

KCICHIK

2012-03-27, 19:20:52
Użytkownik
Nigdzie nie ma zapisów nakładających posiadanie certyfikatu personalnego osobom takim jak magazynier itp.
Chyba mylisz to z certyfikatem firmy handlowej sprzedającej czynniki chłodnicze.
Nowe certyfikaty mają być różne w zależności od potrzeb
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-27, 19:25:24
Top użytkownik
To dlaczego pracodawca ma być ukarany karą 20 tysi za to że przyjął czynnik nie posiadając odpowiednich uprawnień?
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

KCICHIK

2012-03-27, 19:28:08
Użytkownik
Przeczytaj dokładnie projekt Ustawy i dyrektywę Unijną.
Zapraszam na spotkanie 21 kwietnia będziemy również o tym mówić.
Trzymajmy się zapisów w aktach prawnych,a nie artykułów prasowych.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-03-27, 19:30:18 przez KCICHIK.)
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-27, 19:38:48
Top użytkownik
A czym się różni magazynier firmy handlującej czynnikami od magazyniera firmy serwisowej?Jeden jak i drugi robi to samo.I nie powiedziane że firma serwisowa na magazynie obraca mniejszą ilością czynnika od firmy handlującej.A firma serwisowa może posiadać kilku dostawców mając na magazynie więcej czynnika niż jeden z jego dostawców na swoim magazynie.Gdzie tu logika w przepisach?Bo ja jej nie czuję.A przecież chodzi o zagrożenie.Czym więcej czynnika tym większe zagrożenie.Hutownia hurtowni nie równa.Czasami w Markecie jest więcej tego samego detalu Niż w hurtowni z której się zaopatrzyli/

Tom Peters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-03-27, 19:45:37 przez mentor12.)
  • Odpowiedz

KCICHIK

2012-03-27, 19:58:30
Użytkownik
Powtarzam,jeżeli mamy o czymś dyskutować to warto abt wszyscy zabierający głos wiedzieli o czym.
Do obrotu czynnikami wymagany będzie tylko certyfikat firmy,personalne tylko dla osób bezpośrednio zajmujących się czynnościami wskazanymi w certyfikacie tj:obsługa,serwis,instalacja,dozór itp.
Wskaż artykuł projektu Ustawy,który magazynierowi nakazuje zdobycie takiego certyfikatu.
Druga sprawa to fakt iż termin konsultacji minął już dawno i wtedy trzeba było zabierać głos.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-27, 20:14:06
Top użytkownik
A czy ITD będzie musiało posiadać Dozór?

Tom Peters
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-04-09, 08:17:59
Top użytkownik
mentor12 napisał(a):Jestem za tym aby dopuszczać do pracy w danym zawodzie ludzi po odpowiednim egzaminie po którym przynajmniej będą mogli przeliczyć jednostki ciśnienia(aspekt bezpieczeństwa dla siebie i klienta) Natomiast nie rozumiem idiotycznych rozwiązań że magazynier przyjmujący towar powinien posiadać certyfikat.Czy kapitan statku celnik maszynista kolejowy i przewożnik drogowy nie powinien ich posiadać?Zakładając że osoba uprawniona plombuje transport a ten jest otwierany przez inne nie uprawnione jednostki?Czy ITD będzie robiło certyfikat.A może sprzedawca na stoisku mięsnym będzie uzależniony od UE czy będzie pracowała przy ladzie nie posiadając certyfikatu.Dlaczego USA ma to za przeproszeniem w dupie?Gospodarka się kręci a zagrożenie to jest terminem długo wiecznym zagrażającym za kilka set lat.Niestety polska jak zwykle przeżywa kolejny zabór i jak zwykle pada jego ofiarąMoże dobrze że ten zabór nie jest podzielony.Dlaczego oni nam ciągle coś narzucają.Czy POLAK nie może mieć swojego zdania? Smile
Witam

Jak wejdą te ustawy na pewno nie wiele osób z forum będzie mogło wykonywać dalej legalnie swoją dotychczasową pracę czy działalność. Niektóre firmy kilku, kilkunasto osobowe może nie być stać na wy-certyfikowanie całej załogi. Członkowie KCICHIK się zabezpieczyli. Miedzy innymi ja. Po co mam płacić po 800zł jak wcześniej a teraz 2400 i 1200 jak zapowiadają. Skorzystam z przywileju członkostwa. Nie mogę sobie pozwolić na przestój działalności jak i nielegalność. Myślę że jeżeli ktoś nam daje furtkę żeby przecinąć się przez góry przepisów i dyrektyw to trzeba z niej skorzystać. Taką furtką jest KCICHIK.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

KCICHIK

2012-04-09, 09:24:18
Użytkownik
Z całą pewnością szkolenia i certyfikacje prowadzone przez Centrum mogą przynieść korzyść .Poza tym,że dla członków są one bezpłatne (płacimy jedynie za egzamin 150 zł.) to fakt iż szkolenia prowadzone są przez osoby prowadzące działalność zapewnia ,że przekazywana wiedza jest przydatna w praktyce.
Myślę,że inne organizacje będą zmuszone ustalać realne ceny swoich szkoleń,a nie jak dotychczas wygórowane podyktowane jedynie popytem i podażą.
Ważną sprawą dla Centrum jest również uporządkowanie przez Rząd przepisów związanych z chłodnictwem i klimatyzacją.Obecnie nie ma jasnych uregulowań odnośnie norm jakiim podlegamy.Nakładają się na siebie przepisy budowlane,sanitarne,ochrony środowiska itd i tak na dobrą sprawę to nikt nie potrafi w prosty sposób wskazać kto jakie uprawnienia powinien posiadać.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa