Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wymiana Sprężarki

12 Odpowiedzi, 10392 Wyświetleń

miezala5

2012-03-29, 19:24:43
Top użytkownik
Witam!
Mam do wymiany dwie duze sprezarki po 16kW w klimatyzatorach.
Jedna zwiera a druga chodzi ale na LP i HP cisnienie jest takie samo tzn 9bar(407)
W zwiazku z tym ze jeszcze nie wymienialem tak duzych sprezarek w klimatyzacji mam kilka pytan:
1)Czy gaz z tej ktora jeszcze chodzi moge po przefiltrowaniu wykozystac ponownie (6kg)
2)Czy przedmuchujac instalacje azotem i ciagnac proznie pozbede sie czesci oleju z jednostki wewnetrznej (kanalowej)
3)Czy powinienem zalozyc na jakis czas filtry na strone ssaca

Na co powinienem zwrócić szczególną uwage przy tej wymianie.
Bardze prosze o kilka porad!
Dziekuje!
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-29, 19:47:31
Top użytkownik
miezala5 napisał(a):Witam!
Jedna zwiera a druga chodzi ale na LP i HP cisnienie jest takie samo tzn 9bar(407)
W zwiazku z tym ze jeszcze nie wymienialem tak duzych sprezarek w klimatyzacji mam kilka pytan:
1)Czy gaz z tej ktora jeszcze chodzi moge po przefiltrowaniu wykozystac ponownie (6kg)
2)Czy przedmuchujac instalacje azotem i ciagnac proznie pozbede sie czesci oleju z jednostki wewnetrznej (kanalowej)

Dziekuje!
Pozdrawiam!
Robert
Z tej co zwiera czynnika nie można wykorzystać.W tej co zwiera należy założyć filtr odkwaszacz.W przypadku drugim czynnik do wykorzystania a sprężarka wymieniona pod warunkiem poszukania pzyczyny uszkodzenia płyty zaworowej.Podobnie powinniśmy poszukać przyczyny uszkodzenia elektrycznego sprężarki nr.1 co nie oznacza że zwarcie o tym świadczy.Zwarcie może powodować uszkodzony stycznik.Na 3 odpowiadam zalecane a nawet pożądane w przypadku sprężarki nr 2 aby pozostałośći zmielonej płyty zaworowej nie dostały się do karteru nowo wymienionej sprężarki. Cool
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-03-29, 19:56:49 przez mentor12.)
  • Odpowiedz

barbie

2012-03-29, 19:52:12
Top użytkownik
mentor !--widziałeś w rotacyjnej sprężarce płytę zaworową--w nowym sprzęcie nie stosuje się już SAF .
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-29, 20:03:14
Top użytkownik
Nie nie widziałem ale za to widziałem tłokowe o nawet większej wydajności. a pytający nic nie mówi z jakimi mamy do czynienia.A wróżką nie jestem. odpowiadam z doświadczenia.I nadmienię że filtr odkwaszacz nie jest filtrem docelowym i trzeba go wymienić na zwykły odwadniający.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

gregorkoz

2012-03-29, 20:07:10
Nowy użytkownik
miezala5 napisał(a):Witam!

Dziekuje!
Pozdrawiam!
Robert
generalnie problem ze skraplaniem
  • Odpowiedz

miezala5

2012-03-29, 20:46:11
Top użytkownik
Bardzo dziekuje za cenna wiedze!

Klimy to LG: LB-E6080RH 16,5kW
j.w. to kanałówki
Stacje benzynowa obsługuje firma zewnetrzna ale po wycene wymiany sprezarek zwrocili sie do mnie.
Nie wiem jaki typ sprezarki jest w/w jednostce zew. ale kilka ladnych lat maja.
Sprezark chce zalozyc takie same na R407.
Jednostki wew. 3-4m wyzej od j.zew.
Byłem zaskoczony ze padly sprezarki w dwuch jednostkach jednoczesnie.
Moja teoria jest taka po rozmowie z kierownikiem ze zima caly czas sie grzeja klimami bo nagrzewnica w centrali nie daje rady.Mysle ze to zajechalo sprezarki a kilka tygodni w tym roku po -20C zalatwlo sprzet definitywnie!
Jeszcze raz dziekuje za rady!
Pozdrawiam!
Jak by co to bede jeszcze pytal!
Robert
  • Odpowiedz

Bock

2012-03-29, 21:22:53
Zaawansowany użytkownik
Kiedyś miałem przypadek że w 2szt. FUJITSU o podobnej mocy co u CIebie padły sprężarki po ok pół roku użytkowania Smile ale tam to była ich wada fabryczna miały nawet nr seryjne jeden po drugim, wymienione działają do dziś a to już z 5 lat.

Co do twojego przypadku to przyczyn może być wiele.

Tą spalona nr 1. to instalka do dmuchania i ewentualnie płukania dobrze też filterek odkwaszający wrzucuić, czynnik nowy!
Tą nr.2 mieszającą to wymienić na nową i czynnik też można dać nowy!

Do kolegów gdzie montujecie filterek odkwaszający układ?

Pozdrawiam!
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-29, 21:26:44
Top użytkownik
Moje doświadczenie podpowiada mi że na ssaniu.Bo chodzi o ochronę uzwojenia. Smile

Tom Peters
  • Odpowiedz

hubertox

2012-03-30, 08:02:45
Użytkownik
Wtrącę się do wątku odnośnie płukania układu. W jaki sposób płuczecie układ? Czy sam azot wystarczy?
  • Odpowiedz

barbie

2012-03-30, 18:37:08
Top użytkownik
jak jest -20 stopni na grzaniu to sprężarki mają lżej .na stacjach nikt nie czyści filtrów--co jest powodem usterek na grzaniu .
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-30, 19:11:05
Top użytkownik
barbie napisał(a):jak jest -20 stopni na grzaniu to sprężarki mają lżej .na stacjach nikt nie czyści filtrów--co jest powodem usterek na grzaniu .
barbie nie wiem co to ma do tematu ale odchodząc od niego poczytam co jest powodem i ewentualnie podzielimy się doświadczeniami.

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-30, 19:27:51
Top użytkownik
mentor ma wykształcenie chłodnicze.A barbie jakie? Cool Cool

Tom Peters
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa