Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Termometr

32 Odpowiedzi, 25974 Wyświetleń
1 2 Dalej

Qba

2012-04-01, 20:28:44
Zaawansowany użytkownik
Witam
- dużo uwagi na tym forum poświęcono manometrom , więc moze czas na termometry
Ja używam zwykłego CPS TM 50 i przymierzam sie na Testo 925
- zapraszam do dyskusji.........
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-01, 20:45:26
Top użytkownik
Z mojego doświadczenia.Nie ważne jakim bajerem się posługujesz.Ważne aby był atestowany przez urząd miar.Sanepid na ten certyfikat pada na kolana.A wy przed nimi macie asa w rękawie.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-04-01, 21:24:48
Top użytkownik
Witam

Powiedz do czego będziesz go najczęściej używał. Ja używam pirometru CPS z dodatkową termoparą głównie do wlotu i wylotu z urządzenia.
[Obrazek: 13042011480.jpg]
Do pomiaru wilgotności w pomieszczeniu mam higrometr ale rzadko go używam. Zwykłe splity są daleko od komfortu.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-01, 21:38:26
Top użytkownik
Z odczytu wnioskuję że urządzenie nie działa prawidłowo. Osobiście termoparę włożył bym niżej biorąc pod uwagę że chłodne powietrze jest cięższe.Zadana 16 a wylatująca 23,3 nic dobrego nie wróży Sad
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-04-01, 21:41:42
Top użytkownik
mentor12 napisał(a):Z odczytu wnioskuję że urządzenie nie działa prawidłowo. Osobiście termoparę włożył bym niżej biorąc pod uwagę że chłodne powietrze jest cięższe.Zadana 16 a wylatująca 23,3 nic dobrego nie wróży Sad
Witam

No widzisz masz szanse się wykazać wiedzą praktyczną. Tylko nie spieprz wątku ponieważ jest o termometrach nie o Twoim doświadczeniu.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-01, 22:07:31
Top użytkownik
stefanbud bez urazy odpowiadam na to co czytam.A zabawki nie atestowane wielokrotnie mnie zawiodły.Nie ważne a jakiego urządzenia pomiarowego korzystasz tylko ważne że potrafisz odczytać wskazania.Dobry kapitan statku potrafi się cieszyć radarem ale również potrafi korzystać z prymitywnych metod nawigacji co nie oznacza że nie dopłynie do celu.Zastanów się czy ja chcę z tobą się kłócić.Do czego mi to potrzebne.Ja tylko tobie zwróciłem uwagę a ty mi zarzuciłeś brak wiedzy praktycznej.W wątku 4 wnioskowałem a ty w piątym wątpisz w moją wiedzę.Nie widzisz różnicy?Kto tu kogo zaczepia?Ja tylko stwierdziłem że ta klima nie działa i nic więcej.Chyba że termometr popsuty to przepraszam.

Tom Peters
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-04-01, 22:24:44
Top użytkownik
Witam

Dobra powiem Ci co źle odczytałeś. Na wyświetlaczu duże cyferki(23,3st.C) wskazują odczyt z pirometru a małe z termopary(7,8st.C) z urządzeniem jest wszystko w porządku zaufaj mi. Nie w porządku jest to że zaczynasz dyskusje odchodząc od tematu. Rozmawiamy na temat termometrów i ich praktycznego zastosowania. Jak ktoś będzie potrzebował Twojej pomocy to napisze wątek pod tytułem ,,Na pomoc mam ustawioną temperaturę na 16 a wylatuje mi 23,3 a w pokoju jest 7,8 co mam zrobić, co mam robić ola boga. Rozumiesz różnice?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-01, 22:48:05
Top użytkownik
To może powrócimy do dokładności pirometrów.Przypuszczam że odpiszesz że pomiar z pomieszczenia.Po co przykład zdjęcia z odczytu termopary?Normalny pokazuje odczyt z tego co jest pokazane na zdjęciu i z tego jaką metodą to mierzy.Masz problem przesłania.Ja odczytuję to co widzę.Czyli termoparę.I na pewno zakładający wątek tak zrozumiał.Kupowanie gadżetów nie świadczy o profesjonaliżmie.

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-01, 22:55:42
Top użytkownik
Czy PR nie oznacza wskazania pirometru? Smile Smile Pirometr wskazuje 7.8 a termopara wskazuje 23,3

Tom Peters
  • Odpowiedz

Qba

2012-04-02, 06:05:07
Zaawansowany użytkownik
- wracając do wątku - termometru używam w klimatyzacji i chłodnictwie do całego szeregu pomiarów:
temp.w celu obliczenia przegrzania
kontroli temp medium
itp. bo to przecież podstawowy instrument , dlatego pytam czego wy używacie
Ps. pirometru nie biorę pod uwage ze względu na jego dokładność +/- 2*C(i to u wszystkich producentów)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-04-02, 07:09:21
Top użytkownik
mentor12 napisał(a):Czy PR nie oznacza wskazania pirometru? Smile Smile Pirometr wskazuje 7.8 a termopara wskazuje 23,3
Witam

PRB- tryb pomiaru po podłączaniu do zestawu termopary typ K. Nie zmieniaj faktów pod siebie, za to nienawidzi Cię wiele osób na forum. Widzę że mało masz do czynienia z bardziej zaawansowaną techniką ułatwiającą życie codzienne, ale to nie wada w razie jakbyś kupił to w instrukcji jest. Spróbuj się zintegrować a nie ciągle się wymądrzasz i szukasz dziury w całym.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-04-02, 08:03:49
Top użytkownik
Qba napisał(a):- wracając do wątku - termometru używam w klimatyzacji i chłodnictwie do całego szeregu pomiarów:
temp.w celu obliczenia przegrzania
kontroli temp medium
itp. bo to przecież podstawowy instrument , dlatego pytam czego wy używacie
Ps. pirometru nie biorę pod uwage ze względu na jego dokładność +/- 2*C(i to u wszystkich producentów)
Witam

Ja cenie sobie swój pirometr ze względów praktycznych. W sumie wykorzystuje go wyłącznie do pomiarów wlotu i wylotu z jednostek wewnętrznych. I z takim zamiarem go kupiłem. Chodzi głównie o szybki pomiar nad urządzeniem który realizuje pirometrem i tam się sprawdza. W wylocie np. ze ścienniaka pirometr łapie różne powierzchnie i może mi podać błędny pomiar więc używam termopary. Pomiar tą termoparą trwa kilka sekund. Głównie chodzi o to żeby nie narażać się na zbędne przebywanie w strumieniu zimnego powietrza. Używałem wcześniej termometru takiego jak Ty masz i wkurzała mnie duża zwłoka w pomiarze. Ten termometr który planujesz zakupić ma wiele zalet które na pewno wykorzystasz w chłodnictwie. Można nim mierzyć dwa punkty w tym jeden za pomocą czujnika bezprzewodowego znacznie oddalonego. Do przegrzania używam pomiaru temperatury za pomocą czujnika z manometru. Jak w manometrze wyczerpią się bateryjki(bo to jest najważniejsza wada manometrów elektronicznych Smile ) to podłączam termoparę szczękową do pirometru i awaryjnie mogę zmierzyć przegrzanie a dziadkowymi manometrami temperaturę czynnika.
[Obrazek: 19c9b19845ebb4f8.jpg]
Wydaje mi się że przy doborze narzędzia ważne jest jak największe spektrum jego praktycznego wykorzystania a nie teoretycznego. Jakość i szybkość pomiaru zależy od czujników jakie dobierzesz.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2012-04-02, 08:58:56
Top użytkownik
Narzędzia są po to żeby ułatwiać nam pracę i także lubię mieć wszelkie nowości.
Mam tylko pytanko i nie jest to złośliwość ani czepianie się,raczej mała prowokacja.
Dlaczego pirometr,a nie termometr bezprzewodowy,mo,ze laserowy?Uczono mnie
,że pirometr to do wysokich temperatur.(na górze po lewej)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-02, 09:17:39 przez awax.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-04-02, 09:19:50
Top użytkownik
awax napisał(a):Narzędzia są po to żeby ułatwiać nam pracę i także lubię mieć wszelkie nowości.
Mam tylko pytanko i nie jest to złośliwość ani czepianie się.
Dlaczego pirometr,a nie termometr bezprzewodowy,mo,ze laserowy?
Witam

Myślałem że wyczerpująco wytłumaczyłem dlaczego ja używam pirometru. Na powierzchni w pobliżu wlotu powietrza do klimatyzatora czyli ściana, sufit, kratka wlotowa pomiar pirometrem jest szybki i bliski prawdy w ułamku sekundy. Na celujesz strumieniem lasera i masz pomiar. Jak zależy mi na dokładności to trzymam termoparę na wlocie i mierzę, mierzę i potem przekładam ją na wylot i mierzę. Co tu rozumieć.

Po za tym wiemy już co będzie mierzył Qba i nijak mu się nie przyda pirometr.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2012-04-02, 09:24:43
Top użytkownik
Nie zrozumieliśmy się.Definicja pirometru brzmi:przyrząd do pomiaru temperatury powyżej 600°C metodą bezstykową. Występują pirometry termoelektryczne i optyczne. Wykorzystuje się w nich zależność natężenia prądu (lub rozkładu widmowego promieniowania emitowanego przez nagrzane ciało) od temperatury ciała.
Zaczęto używać tego określenia do wszelkich termometrów bezdotykowych,a to nie jest prawidłowo.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-04-02, 10:19:58
Top użytkownik
Witam

Mów Awax za siebie, to Ty nie zrozumiałeś lub nie chciałeś zrozumieć i tak jak Mentor szukasz dziury w całym. Dla mnie logiczne dla Ciebie nie że nie używam pirometru hutniczego tylko z zakresem pomiaru od -50 do 600. Te mądre pierdółki które przeczytałeś z opakowanie mnie nie interesują. Ja cenie sobie szybkość pomiaru pirometrem i doceniam dodatkową funkcjonalność czyli pomiar termoparą jaką daje mi ten pirometr. Podziel się z kolegą swoim doświadczeniem z termometrami z półki i będzie miło. Zobaczysz Smile

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2012-04-02, 10:30:38
Top użytkownik
stefanbud napisał(a):Witam

Mów Awax za siebie, to Ty nie zrozumiałeś lub nie chciałeś zrozumieć i tak jak Mentor szukasz dziury w całym. Dla mnie logiczne dla Ciebie nie że nie używam pirometru hutniczego tylko z zakresem pomiaru od -50 do 600. Te mądre pierdółki które przeczytałeś z opakowanie mnie nie interesują. Ja cenie sobie szybkość pomiaru pirometrem i doceniam dodatkową funkcjonalność czyli pomiar termoparą jaką daje mi ten pirometr. Podziel się z kolegą swoim doświadczeniem z termometrami z półki i będzie miło. Zobaczysz Smile

Pozdrawiam
Chyba troszeczkę przegiąłeś i dostosowałeś poziom wypowiedzi do poziomu swojej wiedzy.
Pirometr hutniczy???niezle mnie rozśmieszyłeś.Te mądre pierdółki,które sobie sprawiłeś same niczego nie zrobią.Niektórych rzeczy należy uczyć się w szkole.
Pirometr hutniczy hahaha SUPER
Te hutnicze to maja hydraulicy i instalatorzy CO
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-02, 10:36:27 przez awax.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-04-02, 11:15:20
Top użytkownik
awax napisał(a):

Pozdrawiam
Chyba troszeczkę przegiąłeś i dostosowałeś poziom wypowiedzi do poziomu swojej wiedzy.
Pirometr hutniczy???niezle mnie rozśmieszyłeś.Te mądre pierdółki,które sobie sprawiłeś same niczego nie zrobią.Niektórych rzeczy należy uczyć się w szkole.
Pirometr hutniczy hahaha SUPER
Te hutnicze to maja hydraulicy i instalatorzy CO
Witam

Jesteś złośliwy z natury przez co wiele tracisz i wielu z Tobą związanych ludzi. Wychodzi z ciebie burak czyli jesteś firmowy chłodnik. Dobry na lato. Dumny jesteś że skopałeś dupsko hydraulikowi bo nie zna się na pirometrach, co?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2012-04-02, 11:40:30
Top użytkownik
Czy Ty wszędzie wyczuwasz podstęp?
Masz obsesję na punkcie braku wykształcenia kierunkowego poświadczonego dyplomem.
Może ze mnie wychodzi "burak" ale staram się aby osoby zajmujące się chłodnictwem posługiwały się technicznym językiem.
Z Ciebie oczywiście nie wychodzi "burak" tylko dlaczego wstydzisz się tego,że parę lat temu zajmowałeś się CO i to jest Twój zawód?
Różnimy się tym,że ja potrafię zaprojektować wyprodukować i zainstalować każdy klimatyzator oraz tym,że ja jeżeli się czegoś podejmuje to wywiązuję się z zadań,a przynajmniej staram się.Kolego Przewodniczący.......
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-02, 11:40:59 przez awax.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-04-02, 12:01:19
Top użytkownik
Witam
Tak. Za każdym razem jak pisze ,,nie chce być złośliwy...''

Ja też potrafię zainstalować każdy klimatyzator, pompę ciepła i do tego wykonać instalację grzewczą wspieraną przez system solarny. Z tą różnicą że ja nie czepiam się chłodniarzy którzy montują pompy ciepła i wykonują instalacje grzewcze. Przecież Grzejnik mogło by brzmieć dumnie, nie kolego Prezesie.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2012-04-02, 12:21:12
Top użytkownik
Tak. Za każdym razem jak pisze ,,nie chce być złośliwy...''

Ja też potrafię zainstalować każdy klimatyzator, pompę ciepła i do tego wykonać instalację grzewczą wspieraną przez system solarny. Z tą różnicą że ja nie czepiam się chłodniarzy którzy montują pompy ciepła i wykonują instalacje grzewcze. Przecież Grzejnik mogło by brzmieć dumnie, nie kolego Prezesie.

Pozdrawiam

Gratuluję,Widzisz ja nie mogę jeszcze powiedzieć,że potrafię profesjonalnie serwisować instalacji grzewczej i otwarcie się do tego przyznaję.Do tych instalacji biorę podwykonawców z doświadczeniem.Przykładowo w najbliższy piątek takie prace na kotłach Buderus w Szczecinie będzie dla mie wykonywała firma z Koszalina.Może Ty Masz stosowne uprawnienia i podjąłbyś się opieki serwisowej tych urządzeń.Podobnie w Gdańsku tyle,że Viessman.Ja robię jedynie to na czym się znam.
Co do pomp ciepła to zajmuję się nimi z wyłączeniem zewnętrznej instalacji grzewczej..
Swoją drogą to "grzejnik" a raczej energetyk brzmi dumnie.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-04-02, 12:45:55
Top użytkownik
Witam
Energetik to mogło by brzmieć dumnie będą pisali elektrycy jak chłodniki wezmą się za instalacje elektryczne i będą za nich wykonywać podłączenia elektryczne.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2012-04-02, 13:22:52
Top użytkownik
Z tym niestety również się nie zgodzę.Energetyka to m.in.chłodnictwo i ogrzewnictwo.Osobiście kończyłem specjalizację "systemy i urządzenia energetyczne" i jest to często mylone z wydziałem elektrycznym.
To jak,jesteś zainteresowany Buderusem i Viessmanem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-02, 13:23:39 przez awax.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-04-02, 13:30:51
Top użytkownik
Witam

Niestety nie pomogę Tobie z serwisami mam swoich zobowiązań dużo, nie jem więcej niż przetrawię.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2012-04-02, 13:40:55
Top użytkownik
Ok .Możesz pomyśleć na przyszłość ,to jest stały temat w obiektach Szczecin,Gdańsk,Gdynia
Niestety nie udało mi się oddzielić kotłów w umowach konserwacyjnych chłodnictwa i klimatyzacji.
To również jest wynikiem braku wiedzy u Inwestorów i Użytkowników.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-02, 13:42:36 przez awax.)
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa