Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

alle..drogo

38 Odpowiedzi, 32290 Wyświetleń
1 2 Dalej

wadim

2012-04-03, 08:57:44
Użytkownik
Czy zauwazyliście jak niektore firmy same psują rynek sprzedajac klimy po swoich maxymalnych rabatach i montaze robia po kosztach? ja sie pytam jaki to sens i logika, czlowiek zatrudnia 2 serwisantow i sam jezdzi, oplaca podatki, pensje, inwestuje w sprzet a tu (i nie mowie o freelancerach ze serwisant dorabia na boku montujac po kosztach i zarobi te 300PLN- bo to nie konkurencja i szybko sie na tym przejada) FIRMY na 300pln sie łaszą!!! Skutek jest taki ze czlowiek robi wycene a klient i tak wchodzi na portal all... i pisze panie ten lg jest o 45% tanszy od katalogu a pan mi dajesz tylko 10%. Gwarancje tez daja wiec klient ma to w du..ie bo czesc tych firm to nie krzaki tylko z wieloletnim stazem. ja sie pytam czy naprawde w naszej branzy jest az tak zle ze niektorzy musza az tak zanizac ceny, czy nie licza ze w razie awarii musza dojechac oplacic ludzi itd, mozna tak perzeleciec sezon ale co potem, oprocz swojej firmy psuja nasza branze bo takie zanizanie ceny nie skutkuje dobrze. czemu dystrybutorzy nie zareaguja, przeciez poto sa ceny katalogowe zeby sie ich mniejwiecej trzymac a nie max znizki i do klienta, a gdzie obsluga serwisowa i gwarancyjna. zapraszam do dyskusji
  • Odpowiedz

awax

2012-04-03, 09:10:42
Top użytkownik
Jest gorzej niż to opisałeś.
Co do pytania "co potem" to przecież ci tymczasowi przebranżowią się i na jakiś czas zajmą się handlem
pietruszką,potem wulkanizacją itd itd itd
  • Odpowiedz

wadim

2012-04-03, 09:14:28
Użytkownik
tak tylko ze po co poxniej sie dziwia ze kryzys jak sami do tego doprowadzaja, niestety cala stategia myslowa polaka to aby chodz troche zarobic a co pozniej to sie zobaczy, dziwi mnie tylko podejscie dystrybutorow bo rozdaja znizki na lewo i prawo, a przez takie firmy rynek siada i sami defacto dostaja po dupie
  • Odpowiedz

awax

2012-04-03, 09:38:56
Top użytkownik
Mnie tylko dziwi brak jakiegokolwiek działania instalatorów aby to ukrócić.
Ja nie kupuję od dystrybutorów,którzy udzielają upustów każdemu.
  • Odpowiedz

wadim

2012-04-03, 09:50:04
Użytkownik
masz racje ale instalatorzy jako jednostki maja bardzo maly wplyw, wiesz ty, ja i inni moga nie brac od danych dystrybutorow ale ze wzgledu na ich lokalizacje inne firmy te z portalu beda od nich braly, a my musimy od nowa dogadywac sie co do znizek i sprowadza sie to do tego ze twoja cena netto bedzie i tak wyzsza niż te z portalu brutto i to z 23% watem, zobacz na przykladzie lg i samsunga w wojewudztwie mazowieckim, ceny wolaja o pomste do nieba!!!
  • Odpowiedz

awax

2012-04-03, 09:52:40
Top użytkownik
Jako jednostki Instalatorzy faktycznie mają mały wpływ na dystrybutorów.
Właśnie dlatego staram się połączyć siły i m.in po to jest KCICHIK
  • Odpowiedz

adamdud

2012-04-03, 09:54:09
Użytkownik
Witam
Panowie ci co zakładają i sprzedają z max. rabatem nie zdają sobie sprawy co będzie potem. LG daje teraz gwarancję na 3 lata pod warunkiem że instalowała to osoba posiadająca certyfikat LG. Dają części doradzą ale to my musimy jechać do klienta naprawić i grzecznie go przeprosić że się popsuło. Po to jets ten rabat to nasze zabezpieczenie na ten okres gwarancji. Chyba będzie potem przykro jak trzeba do klienta jechać 3 razy i nic z tego nie mieć Tongue
  • Odpowiedz

wadim

2012-04-03, 10:00:36
Użytkownik
zgzda sie po to jest ten rabat ale pewna firma dzialajaca rowniez na twoim terenie z miejscowosci P... na allegro maja lg najtaniej jakim cudem z fv 23%, wywaliuli mnie juz z kilku inwestycji a ja sie pytam jak im sie to oplaca jak funkcjonuja i skad do licha maja tego lg
  • Odpowiedz

awax

2012-04-03, 10:07:01
Top użytkownik
Nie tylko na All mają najtaniej.Startują również w przetargach i wygrywają.
Dla dystrybutora jest obojętne komu sprzeda,a do montażu biorą podwykonawców za grosze.
Nie dotyczy to jedynie S.... z P......
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-03, 10:07:41 przez awax.)
  • Odpowiedz

wadim

2012-04-03, 10:11:15
Użytkownik
wiem ze biora udzial w przetargach bo przez ostatnie 2 tygodnie wywalili mnie z kilku dobrych strzalow, bylo kilka firm, kazda z innym sprzetem zeby nie wchodzic sobie w parade ale oni qrw..a z lg przebili nawet chinczykow, drazni mnie takie podejscie, a co do podwykonawcow to nie wiem czy biora bo widze ciagle ten sam samochod
  • Odpowiedz

bxz

2012-04-03, 10:51:21
Zaawansowany użytkownik
To dystrybutorzy sami psują rynek:
handlowiec ma premię od obrotu/zysku...
spychają gwarancję na montujących: rozumiem, że centralny serwis producenta przy obecnych kosztach transportu i robocizny (bo dojazd to nie tylko paliwo) mija się z celem, ale jakieś certyfikaty na sprzedaż i montaż być powinny i przy takim ewidentnym psuciu rynku powinni je zabierać.
Montaż za 300 jest problemem, bo taki gość po prostu nie przyjedzie na naprawę gwarancyjną lub oszuka że wina użytkownika... czyli to też psuje markę dystrybutorowi, ale teraz jest wszystko "po chińsku" byle tanio kupić... i tu głupota samych kupujących
Ale z drugiej strony patrząc to serwis też jest patologia, wymuszony serwis co 6 miechów, a wszystko zależy od pomieszczenia... gwarancja powinna być bez niego, a jeśli coś pada z winy zabrudzenia, to jest naprawa płatna.
Może zróbmy listę producentów, którzy są fair w stosunku do instalatorów... Ja jestem skłonny zmienić ofertę, już jakiś czas szukam, ale nie mam na to czasu bardzo, robić śledztwo przy x firmach na rynku, a do tego porównywać sterownie, producenta sprężarki, funkcje etc. Może po prostu załóżmy temat i wymieńmy się poglądami...
Dlatego ja już jakiś czas promuję firmę z Ryk, bo dbają o swoich instalatorów, mają swoich konstruktorów, więc nietypówki nie są problemem, doradzą na poziomie... mają swój serwis firmowy, ale nie robią konkurencji instalatorom, a wręcz współpracują i pomagają... i kasa w Polsce zostaje Smile
Może administracja forum w ramach wyjątku od regulaminu zgodzi się na taki wątek o producentach i dystrybutorach sprzętu i zaoferuje brak cenzury?
NO
  • Odpowiedz

awax

2012-04-03, 11:19:00
Top użytkownik
Jako KCICHIK taka listę mamy,jednak nie można jej opublikować.
Narazilibyśmy się na procesy sądowe.
Lista ta jest dostępna dla członków Centrum
  • Odpowiedz

Rześki LUFT

2012-04-03, 14:39:11
Użytkownik
awax napisał(a):Jako KCICHIK taka listę mamy,jednak nie można jej opublikować.

gdzie ta listę można zobaczyć dokładnie??Smile
  • Odpowiedz

KCICHIK

2012-04-03, 15:01:08
Użytkownik
klimaG-ce napisał(a):

Oczywiście w biurze Centrum,lecz dostępna jest tylko dla członków Stowarzyszenia
  • Odpowiedz

adrianarktos1

2012-04-03, 15:30:41
Użytkownik
Nie można w nieskończoność trzymać sztucznych cen. Mamy wolny rynek; konsument ma prawo wyboru gdzie i za ile chce co kupić. A znany portal aukcyjny jest doskonałym przykładem, który pokazuje marże wszystkich pośredniku w sprzedaży.
  • Odpowiedz

wadim

2012-04-03, 15:41:03
Użytkownik
wolny rynek ok, ale wytlumacz mi sens:
firma sprzedaje klime z 0 marza zarabiajac tylko na montazu ok 300 pln na czysto, wiec sie pytam jakim cudem taka firma istnieje skoro dniowka serwisantow jest wyzsza, a gdzie paliwo zusy i sprzet, no chyba ze za dziekuje robi. taka firma gó..o sie dorobi ale jak spie...y rynek.
  • Odpowiedz

bxz

2012-04-03, 16:09:24
Zaawansowany użytkownik
mają dojście do tanich klim...
- znajmy jest przedstawicielem i po co ma mieć 5% premii z zysku jak od nich dostanie 20%
- tak jak kiedyś LG ktoś kupował kontenerami i zrobił nielegalny import z kraju gdzie są taniej
- wystawiają to pracownicy dystrybutora i dorabiają do pensji
etc.
oni wtedy liczą na 500 zysku na urządzeniu i montaż robią po kosztach...
albo klimę sprzedają z 5% marżą na allegro, a za montaż biorą rynkową cenę...
robią to ludzie co tym dorabiają, nie żyją z tego i to oni psują rynek.
NO
  • Odpowiedz

KCICHIK

2012-04-03, 16:12:12
Użytkownik
wadim napisał(a):wolny rynek ok, ale wytlumacz mi sens:
firma sprzedaje klime z 0 marza zarabiajac tylko na montazu ok 300 pln na czysto, wiec sie pytam jakim cudem taka firma istnieje skoro dniowka serwisantow jest wyzsza, a gdzie paliwo zusy i sprzet, no chyba ze za dziekuje robi. taka firma gó..o sie dorobi ale jak spie...y rynek.
Problem tkwi raczej w tym,że takie firmy coś tam zarabiają jednak jest to kosztem kilkunastogodzinnego dnia pracy,braku urlopów i braku środków na rozwój.To egzystencja bez przyszłości.Dystrybutorów to nie interesuje,jak jedni padną to przyjdą inni.
To nie ma nic wspólnego z wolnym rynkiem,to chałtura
Co do allegro to to niedługo się skończy ten jarmark,Urzędy Skarbowe właśnie zaczynają kontrolę sprzedających tam tj. pochodzenie towarów i odprowadzanie podatków,mają na to 5 lat.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-03, 16:15:14 przez KCICHIK.)
  • Odpowiedz

adrianarktos1

2012-04-03, 16:23:31
Użytkownik
Klienta nie intersuje co z kim i kiedy. Z mojej prespektywy nie ważne czy przedaje pracownik, prezes czy sprzątaczka itp ważna jest końcowa cena urządzenia wg. mnie. A mając okazję nabycia legalnie urządzania z bardzo dużym rabatem a kupna u kogoś po cenie katalogowej to wybór jest prosty. Jest to w każdej branży. Przyład z przed 3 dni powien operator teleofnii wypuścił ofertę no limits ; w odpowiedzi konkurecja w ciągu doby stworzyła podobną ofertę, to dowodzi że jak cię chce to można.
  • Odpowiedz

KCICHIK

2012-04-03, 16:37:32
Użytkownik
Oczywiście,że Klient kupi tam gdzie taniej.
To dystrybutorzy postępują nie w porządku w stosunku do instalatorów.
Wolny rynek to również zakaz stosowania cen dumpingowych oraz zakaz praktyk
monopolistycznych.
Przepraszam ale chyba określenie "instalatorów" nie jest trafne.Większość urządzeń instalują amatorzy wprowadzający Klientów w błąd twierdząc,że się na tym znają.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-03, 16:40:32 przez KCICHIK.)
  • Odpowiedz

adrianarktos1

2012-04-03, 16:56:32
Użytkownik
KCICHIK napisał(a):Oczywiście,że Klient kupi tam gdzie taniej.
monopolistycznych.
Przepraszam ale chyba określenie "instalatorów" nie jest trafne.Większość urządzeń instalują amatorzy wprowadzający Klientów w błąd twierdząc,że się na tym znają.

Niestety tak to wygląda, widać że reklama bądź "bohaterem we własnym domu'' działa doskonale.
  • Odpowiedz

Rześki LUFT

2012-04-03, 17:34:21
Użytkownik
Ciekawe jak w razie awarii wygląda naprawa takiego sprzętu??Smile
Teraz nawet LG umywa ręce jak sprzedaje klimatyzator podobnie jak Fujitsu i wiele innych...
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-03, 17:48:25
Top użytkownik
adrianarktos1 napisał(a):
KCICHIK napisał(a):Oczywiście,że Klient kupi tam gdzie taniej.
monopolistycznych.
I w końcu temat na konkretny temat.Byłoby by rozwiązanie KCICHIK.Fakt że Praktyki monopolistyczne są zakazane.Ale jak to w polskim prawie są luki.Naśladowanie cen konkurencji nie jest karalne.No ale co z tego jak słusznie zauważył kolega adrianarktos że większość instalatorów to amatorzy.I dopuki nie przesieje się przez sito i rozdzieli ziarna od plewy odpowiednimi uprawnieniami zdobytymi nie za jajka to nic w sprawie cen się nie zmieni.Ponad to powinna powstać komórka lub coś w tym rodzaju że wyryfkowo sprawdza klienta mającego zamontowaną klimatyzację prosząc o gwarancję na której podbija się uprawniony nie tylko zakład ale jeden z monterów i serwisantów.Nie ma docieramy do montującego.A jak użytkownik zapomniał kto montował kara scedowana na właściciela klimatyzatora.Podobnie jest w KRD.Myślę że firmy krzaki znikły by z rynku psując koniunkturę.Czemu latem w nadmorskich pasażach cena Flądry jest taka sama?Można by powiedziec karalna polityka monopolistyczna.A to tulko dozwolone prawem naśladowanie cen Smile

Niestety tak to wygląda, widać że reklama bądź "bohaterem we własnym domu'' działa doskonale.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

KCICHIK

2012-04-03, 17:58:48
Użytkownik
Przepisy dające możliwość kontroli urządzeń klimatyzacyjnych nawet w prywatnych domach istnieją .Nie są jeszcze często takie kontrole przeprowadzane tylko dlatego ,że w Starostwach brakuje wykwalifikowanych w tym zakresie osób i nie wyczuli jeszcze ile na tym można zarobić.Jestem pewien,że już niedługo będzie to lepsze zródło dofinansowania niż fotoradary.
Na żądanie funkcjonariusza Straży Miejskiej mamy obowiązek przedstawić dokumenty potwierdzające kto montował urządzenie.
Tak więc podstawa prawna jest i jest na to 5 lat od zainstalowania.
  • Odpowiedz

adamdud

2012-04-03, 18:13:51
Użytkownik
KCICHIK napisał(a):
klimaG-ce napisał(a):

Oczywiście w biurze Centrum,lecz dostępna jest tylko dla członków Stowarzyszenia
To jest coś nie tak. Aby zerknąć na tą listę trzeba się zarejestrować czy zapłacić kasę za bycie w tym stowarzyszeniu ?
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa