Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja sterowni windy.

7 Odpowiedzi, 7117 Wyświetleń

Fujitsu Szczecin

2012-04-05, 08:36:56
Top użytkownik
Witam

Odmówiłem wykonania zwykłej klimatyzacji w sterowni windy ze względu na specyfikację a może właśnie jej brak. Temat trudny ponieważ jest brak dokładnych zysków ciepła, opary wydzielane przez olej przekładniowy. Zaproponowano tam 3,5kW, ponoć ma starczyć. Trochę mnie z rana rozśmieszyli. Inwestor zaniepokojony moją postawą poinformował mnie że jest to małe pomieszczenie i klima nie będzie miała co robić no może jeszcze tylko zadbać o wymianę powietrza żeby opary olejowe nie dostawały się do szybu windy. Wtedy mnie powalił..

No cóż, klient pierwszy raz nie odłożył słuchawki po wysłuchaniu moich argumentów. Poprosił mnie o pomoc. Prawdę mówiąc nie wiem jak mu pomóc. Mam pytanie czy ktoś z Was przymierzał się do takich śliskich tematów i jak je rozwiązał. Warunki przypominają bardziej kuchnie niż sterownie.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

adas

2012-04-05, 15:35:43
Nowy użytkownik
Witam spotkałem się z czymś podobnym dwie pompy około 4kW każda , zbiorniki olejowe około 200l. Zamontowana moc chłodnicza 7,1kW, w pomieszczeniu 28 C. Filtry i wymienniki zaolejone trudne do wyczyszczenia .
Po odtłuszczeniu temperatura spadła do 24 C . Oczyszczenie parownika i filtrów zależy od częstotliwości używania dźwigu . Proponowałbym raczej wentylację nawiewną .
  • Odpowiedz

kubabaku

2012-04-05, 17:54:32
Zaawansowany użytkownik
Witam, miałem taki przypadek w hotelu...maszynownia obsługiwała 2 windy, temp pow 30...pomieszczenie wentylowane przez wentylatory (nawiew był dziwnie zrobiony bo co prawda był filtr ale czerpnia z parkingu podziemnego...jak dla mnie to dziwnie)...zamontowałem coś takiego z ME: PCA-RP71HA + agregat (on/off tylko chłodzenie)...filtry czyszczone co miesiąc
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-05, 17:57:06 przez kubabaku.)
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-05, 21:51:31
Top użytkownik
Podobny problem istnieje w firmach zajmujących się obróbką metalu.Problem pozostawiamy właścicielowi tłumacząc niedomagania i nie biorąc za nie odpowiedzialności i gwarancji tłumacząc przeznaczenie urządzenia oparte na DTR danego producenta.Opary nie są zyskami ciepła tylko złymi warunkami użytkowania.Zyskami ciepła są przekładnie i inne zamontowane urządzenia w maszynowni wydzielające ciepło.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-04-06, 06:18:04
Top użytkownik
adas napisał(a):Witam spotkałem się z czymś podobnym dwie pompy około 4kW każda , zbiorniki olejowe około 200l. Zamontowana moc chłodnicza 7,1kW, w pomieszczeniu 28 C. Filtry i wymienniki zaolejone trudne do wyczyszczenia .
Po odtłuszczeniu temperatura spadła do 24 C . Oczyszczenie parownika i filtrów zależy od częstotliwości używania dźwigu . Proponowałbym raczej wentylację nawiewną .
Witam

Właśnie tak sobie wyobrażałem warunki pracy w sterowni dźwigu. Pewnie i masz racje z wentylacją z tym że w pomieszczeniu trzeba utrzymać stałą temperaturę i wilgotność przez cały rok.

kubabaku napisał(a):Witam, miałem taki przypadek w hotelu...maszynownia obsługiwała 2 windy, temp pow 30...pomieszczenie wentylowane przez wentylatory (nawiew był dziwnie zrobiony bo co prawda był filtr ale czerpnia z parkingu podziemnego...jak dla mnie to dziwnie)...zamontowałem coś takiego z ME: PCA-RP71HA + agregat (on/off tylko chłodzenie)...filtry czyszczone co miesiąc

Szczerze mówiąc pomyślałem od razu o Mitsubishi. Wydaje mi się że w takim pomieszczeniu trzeba dobrać i zainstalować porządny wyciąg oraz taki kuchenny zestaw. Urządzenia te wymagają częstego serwisu i zostaje kwestia uświadomienia inwestora.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

jack63

2012-04-06, 08:37:51
Zaawansowany użytkownik
A po co w maszynowni dźwigu stała temp. i wilgotność??? Chyba że ja mam inne kryteria stałości parametrów powietrza niż ty? A może trafiłeś na geniusza projektanta, których jest ostatnio na pęczki i to co wymyślają bez brania za to żadnej odpowiedzialności woła o pomstę do nieba.
Bo czy nie prościej dołożyć chłodnicę oleju dla układu windy napędzanej hydraulicznie (bardzo modne) i stabilizować przede wszystkim jej temp a w zasadzie tylko chłodzić. Resztę powinna zapewnić wentylacja.
Swoją drogą producenci hydrauliki siłowej nie specjalnie dbają o jej odwietrzanie w sposób nie "zatruwający" środowiska. Stąd opary. O nieszczelnościach lepiej nie wspominać.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-04-06, 09:53:49
Top użytkownik
jack63 napisał(a):A po co w maszynowni dźwigu stała temp. i wilgotność??? Chyba że ja mam inne kryteria stałości parametrów powietrza niż ty? A może trafiłeś na geniusza projektanta, których jest ostatnio na pęczki i to co wymyślają bez brania za to żadnej odpowiedzialności woła o pomstę do nieba.
Bo czy nie prościej dołożyć chłodnicę oleju dla układu windy napędzanej hydraulicznie (bardzo modne) i stabilizować przede wszystkim jej temp a w zasadzie tylko chłodzić. Resztę powinna zapewnić wentylacja.
Swoją drogą producenci hydrauliki siłowej nie specjalnie dbają o jej odwietrzanie w sposób nie "zatruwający" środowiska. Stąd opary. O nieszczelnościach lepiej nie wspominać.

Witam

Pomyśl. Nie chodzi o precyzje.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa