Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wymagania co do producenta - jakie ?

9 Odpowiedzi, 6578 Wyświetleń

waski

2012-04-05, 17:59:23
Nowy użytkownik
Witam wszystkich serdecznie.
Mam do szanownego grona pewne nietypowe pytanie - czy ktoś z Was orientuje się, jakie wymogi formalne należy spełnić, by móc produkować i sprzedawać urządzenia zawierające czynnik R134a lub R600? Oczywiście pomijam kwestię wiedzy i doświadczenia, bo to oczywiste. Nadmieniam, że nie chodzi tu o klimatyzację ani żadne urządzenie chłodnicze - czynnik ma pracować w instalacjach ORC. Nie jest to także produkcja "masowa" - kilka sztuk miesięcznie przy dobrych wiatrach.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-05, 22:10:06 przez waski.)
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-05, 20:30:47
Top użytkownik
Wysokościowe?Napisz po ludzku.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

waski

2012-04-05, 22:09:00
Nowy użytkownik
mentor12 napisał(a):Wysokościowe?Napisz po ludzku.

Coś tu nie jest zrozumiałe? Kupuje poszczególne elementy ( rury, ekspander, wymienniki, zabezpieczenie, pompę itd ) , składam całość, napełniam czynnikiem lub zlecam to komuś i chcę sprzedać w zgodzie z "prawem". Czy te urządzenia muszą przejść badania, np w COCH czy wystarczy moje oświadczenie że spełniają normy ? Rozumiem, że temat rozległy ale może ktoś coś wie.
  • Odpowiedz

freegass

2012-04-06, 06:22:20
Użytkownik
Na pewno musisz sporządzić deklarację zgodności CE, czyli oświadczenie w którym deklarujesz zgodność parametrów wyrobu z dyrektywami UE. Natomiast w zależności od zastosowania i wielkości urządzenia mogą być potrzebne np certyfikaty sanitarne, badania UDT itp.
  • Odpowiedz

waski

2012-04-06, 08:22:22
Nowy użytkownik
Oświadczenie CE oczywiście jest mi znane. Teraz "produkuję" nieco inne rzeczy i muszę to spełniać. Pod UDT raczej nie będzie to podpadać, sanitarne ..hmm.. będą to jednostki przeznaczone do montażu w zasadzie tylko na zewnątrz, ewentualnie w pomieszczeniach technicznych, piwnicach itp. Najbardziej jednak nurtuje mnie sprawa właśnie czynników - czytałem, że do 2014 R134a ma zostać wycofany. Czy dobrze rozumiem? Mogę go zastąpić R600 jednak to gaz palny i tu zapewne też mogą być jakieś komplikacje - o wymogach co do osprzętu elektrycznego w takiej sytuacji wiem. Do CO2 nie chcę podchodzić z racji ciśnień, choć to było by najlepsze rozwiązanie...
  • Odpowiedz

miezala5

2012-04-06, 10:38:31
Top użytkownik
co to znaczy ORC?
  • Odpowiedz

waski

2012-04-06, 13:40:27
Nowy użytkownik
Organic Rankine Cycle - Organiczny Obieg Rankine'a . W tym konkretnym przykładzie zastosowany do odzysku ciepła odpadowego w małej skali. Moje wątpliwości wynikają stąd, że w ustawach i przepisach czytam jedynie o : urządzeniach klimatyzacji, chłodniczych i gaśniczych.
  • Odpowiedz

bartekyogico

2012-04-06, 13:54:55
Zaawansowany użytkownik
Spróbuj się dowiedzieć u producentów wymienników bo chodzi Ci chyba o coś takiego jak tzw. rurka ciepła...
  • Odpowiedz

waski

2012-04-06, 14:10:17
Nowy użytkownik
No powiedzmy że całość działa jak rurka ciepła Smile Czyli odbieramy ciepełko, czynnik odparowuje wykonując pracę, skraplamy go i pompujemy znów do wymiennika ciepła gdzie odparuje ... itd. Obieg prawobieżny. Wysłałem zapytania do firm zajmujących się odzyskiem ciepła tą metodą, jednak nikt nie odpowiada. Nie dziwi mnie to choć tak na prawdę nie jestem dla nich żadną konkurencją - mamy całkiem inny cel.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa