Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Dzisiejsze prawidłowe napełnienie układu

14 Odpowiedzi, 14652 Wyświetleń

hubertox

2012-04-07, 08:29:00
Użytkownik
Chciałem poruszyc taki temat ( ewentualnie dowiedziec sie więcej) jakie znacie metody napełnienia instalacji chłodniczej, które się sprawdzają w instalacji z zaworem rozprężnym? Kiedyś był temat opisany w popularnym czasopiśmie ale to była teoria, a jak jest w praktyce, jaka metoda właściwie się sprawdza? Ciśnieni parowania, wziernik, prąd itp.
  • Odpowiedz

wit

2012-04-07, 10:40:22
Top użytkownik
hubertox napisał(a):Ciśnieni parowania, wziernik, prąd itp.
sam sobie odpowiedziałeś.

ja bym jeszcze dorzucił znajomość parametrów i objętości urządzenia (np parownika, skraplacza i zb. cieczy) -oraz pełną wiedzę co się w urządzeniu dziać powinno i jak ma pracować....
  • Odpowiedz

awax

2012-04-07, 11:12:14
Top użytkownik
hubertox napisał(a):Chciałem poruszyc taki temat ( ewentualnie dowiedziec sie więcej) jakie znacie metody napełnienia instalacji chłodniczej, które się sprawdzają w instalacji z zaworem rozprężnym? Kiedyś był temat opisany w popularnym czasopiśmie ale to była teoria, a jak jest w praktyce, jaka metoda właściwie się sprawdza? Ciśnieni parowania, wziernik, prąd itp.

W praktyce to myślę,że jeżeli nie znamy ilości czynnika to bez praktycznego doświadczenia trzeba zachować dużo ostrożności przy napełnianiu.wziernik jest bardzo przydatny należy jednak pamiętać o wpływie warunków zewnętzrnych oraz chwilowym zapotrzebowaniu
  • Odpowiedz

AS

2012-04-07, 12:55:47
Zaawansowany użytkownik
Uważam , że ilość czynnika można z dużym błędem wyliczyć dla danej konfiguracji instalacji. Jednakże zasadniczym wskaźnikiem napełnienia pozostaje przegrzanie za chłodnicą i przed sprężarką.Oczywiście wziernik też jest pomocny , aczkolwiek nie polegałbym li tylko na tym prymitywnym urządzeniu.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-07, 15:05:55
Top użytkownik
Wziernik nie jest prymitywny o ile instalacja została dobrana prawidłowo.Wziernik jest urządzeniem które powinno wskazywać na prawidłowe napełnienie zakładając że pozostałe elementy doboru są prawidłowe.Nic nam po wzierniku skoro element dławiący żle dobrany.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

hubertox

2012-04-07, 17:59:18
Użytkownik
Tak właśnie słyszałem, że metoda jest ważna ale najważniejsze jest napełnienie przy maksymalnym obciążeniu. Tak podaje literatura.
  • Odpowiedz

hubertox

2012-04-07, 18:05:10
Użytkownik
Jak jest przy niedopełnionej instalacji a jak przy przepełnionej. Prąd prosta sprawa. wziernik też pęcherzyki powietrza i tak dalej. Ciśnienie parowania jeśli niedopełniona pokazuje manometr jeśli przepełniona zawór rozprężny blokuje i więcej nie będzie. Jak przy przegrzaniu czy dochłodzeniu czy to jest 100%? Myślę, że też nie.
  • Odpowiedz

barbie

2012-04-07, 18:20:32
Top użytkownik
patrz na wziernik w zbiorniku ciekłego czynnika i wskazanie manometru na tłoczeniu .
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-07, 18:42:45
Top użytkownik
barbie napisał(a):patrz na wziernik w zbiorniku ciekłego czynnika i wskazanie manometru na tłoczeniu .
Nie każde układy posiadają zbiornik ze wziernikiem Smile
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

awax

2012-04-07, 18:50:03
Top użytkownik
Rozkład temperatur na skraplaczu też sporo może wyjaśnić
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-07, 19:03:56
Top użytkownik
Istnieją ludzie na forum którzy twierdzą że zasypanie śniegiem skraplacza poprawia wydajność chłodniczą systemu Sad

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-07, 21:19:42
Top użytkownik
crocens napisał(a):hubertox: we wzierniku nie ma pęcherzyków powietrza, są pęcherzyki czynnika chłodniczego Wink
mentor12: temat przerabialiśmy 1000 razy, zasypanie skraplacza śniegiem sprawi zwiększenie temperatury skraplania na skutek mniejszego przewiewu powietrza i spadek wydajności systemu...

Natomiast uwaga Awaxa jest słuszna. Zastanów się, jakie procesy zachodzą w skraplaczu i jakie temperatury im towarzyszą. Odpowiedz na te pytania to poprowadzimy Cię dalej Wink
I chyba te tysiąc jest za mało skoro nadal twierdzisz że zasypanie śniegiem sprawi zwiększenie temperatury skraplania.Ja sądzę że to obniży temperaturę skraplania i wydajność układu dobrze dobranego do panujących warunków atmosferycznych tego forum Smile

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-07, 21:21:44
Top użytkownik
mentor12 napisał(a):
crocens napisał(a):hubertox: we wzierniku nie ma pęcherzyków powietrza, są pęcherzyki czynnika chłodniczego Wink
mentor12: temat przerabialiśmy 1000 razy, zasypanie skraplacza śniegiem sprawi zwiększenie temperatury skraplania na skutek mniejszego przewiewu powietrza i spadek wydajności systemu...

Natomiast uwaga Awaxa jest słuszna. Zastanów się, jakie procesy zachodzą w skraplaczu i jakie temperatury im towarzyszą. Odpowiedz na te pytania to poprowadzimy Cię dalej Wink
I chyba te tysiąc jest za mało skoro nadal twierdzisz że zasypanie śniegiem sprawi zwiększenie temperatury skraplania.Ja sądzę że to obniży temperaturę skraplania i wydajność układu dobrze dobranego do panujących warunków atmosferycznych tego forum Smile
Każdy ma prawo się przeliterować Smile Smile

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-07, 21:40:33
Top użytkownik
crocens cieszę się faktem że istnieją pionierzy niedotykalności przegrzania w prawidłowo dobranych urządzeniach

Tom Peters
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa