Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Rozłączenie lad chłodniczych

3 Odpowiedzi, 2963 Wyświetleń

jacek 64

2012-04-07, 06:57:08
Zaawansowany użytkownik
Witam kolegów . Chodzi o rozłączenie lad chłodniczych . Nie mam dużego doświadczenia - więc pytam na co mam zwrócic uwagę. Lady chłodnicze pracujace na jednym agregacie. Obydwie powinny mieć około 4 st. Długość jednej to 2 m drugiej 4m. Właściciel zaobserwował że jedna ta krótsza przemraża, ta dłuższa nie dochładza- temperatura jest za wysoka i produkty łatwiej się psują. Teraz właściciel chce abym zdemontował tę krótszą część. I pozostawił tą dłuższą. Krótka idzie do innego sklepu. Moje pytanie brzmi - na co mam zwrócić szczególna uwagę. Czy zmiejszyć ilość czynnika ? , Czy zachodzi potrzeba regulacji zaworu rozpręznego - w tej dłuzszej ladzie ?
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-07, 15:55:56
Top użytkownik
crocens napisał(a):Nie ma żadnych danych... JAkie przegrzania były, czy jest wziernik, zbiornik freonu, jaki czynnik, jakie temperatury skraplania i parowania...

Generalnie ściągasz freon, odcinasz ladę, próżnia, napełniasz na nowo odpowiednią ilością czynnika.
Ale warto się zainteresować, dlaczego to nie działało bo po przeróbce może dalej nie działać.
Zmienić filtr nie zaszkodzi.
Możesz się spodziewać, że odparowanie spadnie o parę stopni.

Praktycznie prawie nigdy nie zachodzi potrzeba regulacji zaworu rozprężnego w żadnym układzie, za to bardzo często zachodzi potrzeba wymiany dyszy z powodu złego jej dobrania. Jeżeli dysza jest źle dobrana to praktycznie nie masz czego regulować, jeżeli jest dobrze dobrana to nie ma porzeby nic regulować, fabrycznie jest dobrze nastawiony.
Potwierdzam brak konieczności regulacji fabrycznie nastawionej wartości dla danego czynnika.Każde ingerowanie w regulacji uważam za brak podstawowej wiedzy odnośnie układu chłodniczego.Regulacja nie zmienia temperatury parowania.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-07, 16:13:14
Top użytkownik
Ja bym zwrócił uwagę klientowi czy wie że jest potrzebny dodatkowy agregat i czy ma świadomość tego że pozostały ma większą moc dla osieroconej lady. Smile
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa