Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split.

55 Odpowiedzi, 102870 Wyświetleń
1 2 3 Dalej

Fujitsu Szczecin

2010-05-09, 08:32:31
Top użytkownik
Witam

Będą obrazki i kilka słów.

Przypadek dotyczy urządzenia split, konwencjonalne. Długość przewodów no powiedzmy 8 mb, czynnik R410A.

Diagnozujemy prawidłowe podłączenie i ,,ustalamy'' ilość czynnika w instalacji.

Wiec tak jadąc do klienta drogi początkujący musisz mieć ze sobą:

1. Manometr (dla początkujących najlepiej elektroniczny z wbudowanym czujnikiem temperatury)
2. Termometr
3. Amperomierz lub inne urządzenie do pomiaru prądu.
4. Drabina (opcja)
5. Śrubokręt
6. Klucze nastawne i imbusowe do zaworów serwisowych.
7. Detektor przecieków lub pianka.

Bierzesz do rąk DTR urządzenia które jest zainstalowane, krok po kroku sprawdzasz: czy na pewno są dobrze podłączone przewody elektryczne i sterujące. Czy są zgodne z parametrami przekroje przewodów elektrycznych i chłodniczych dla urządzenia i modelu (tabliczki znamionowe są na każdym urządzeniu). Dobrze by było sprawdzić czy urządzenia do siebie pasują parametrami. Sprawdzasz napięcia instalacji elektrycznej. Sprawdzasz szczelność instalacji chłodniczej detektorem przecieków. Jeżeli jest wszystko OK włączasz klimatyzator, włącznikiem serwisowym. Przyciskamy go, przez 5 do 10 sekund, znajdziesz rysunek gdzie on jest, w tej samej DTRce. Dlaczego właśnie nim włączamy? A dlatego że włącza on wtedy urządzenie w trybie chłodzenia i bez większości czujników diagnostycznych. Wtedy również ciśnienie w instalacji jest najmniejsze. Podłączasz manometr do zaworu serwisowego (oczywiście robisz to w rękawiczkach ochronnych) na rurze gazowej (ssącej lub tej grubej, podkreślam to ponieważ są zawory serwisowe na rurze cieczowej np w dużych urządzeniach i systemach MCD lub VRF) i podłączasz termometr również na rurze tej grubej. Mając manometr elektroniczny pamiętaj o dostosowaniu pomiaru do czynnika w instalacji. Moim ulubionym jest R410A więc będę się kierował dalej czynnościami i właściwościami jego. Cała operacja wygląda tak ja na obrazku.

[Obrazek: 8986a7ae5a7256fcmed.jpg]

Ja stoję sobie z rękoma w kieszeni, a w tym czasie dokonuje się diagnoza. Jeżeli używasz zwykłych manometrów i termometru musisz sobie przeliczać różnicę. Jeżeli ze wskazania manometru odczytasz temperaturę 0 st.a z termometru +10 st. to temperatura przegrzania wynosi 10 K. Dla lepszego zrozumienia, jeżeli temperatura odczytana z manometru wynosi +1 a termometr wskazuje +10, temperatura przegrzania wynosi 9 K lub trudniejszy przykład -1 na manometrze, +10 na termometrze to temperatura przegrzania 11 K.
Wiesz na co ja czekam, przez 10minut (WAŻNE! czas zróżnicowany w zależności od urządzenia. Chodzi o stabilny w miarę stały parametr. Wskazania, wahają się raz w dół, raz w górę, nie interesuje mnie to w ogóle. A jeżeli chcemy potwierdzenia wyniku, należy wyłączyć i włączyć ponownie urządzenie. Tak stojąc z rękoma w kieszeni? Czekam, na jeden parametr. NIE ciśnienie czynnika i temperatury jego pracy, NIE temperatury przegrzania par na rurze parowej tej grubej itp. Żeby ,,określić'' prawidłową ilość czynnika w instalacji, tóra ma ogromne znaczenie dla urządzenia, jego pracy, wydajności i energochłonności. Ten parametr nazywa się przegrzanie czyli Superheat. Parametr jest stały, bez względu na ciśnienie i warunki zewnętrzne. Mając ten parametr, wiesz że, nie z czynnikiem jest problem. Jeszcze raz przypomnę że dla urządzeń klimatyzacyjnych typu split działających na czynniku R410A producent urządzeń które montuje określa się że jeżeli temperatura przegrzania mieści się od 6 do 10 Kelwinów (może być st. Celsjusza jak kto woli) to urządzenie chodzi prawidłowo. Tu jest zdjęcie z wyświetlonymi parametrami pracy.

[Obrazek: 853d8e4460941ca5med.jpg]

Na zdjęciu jest trochę nie wyraźnie ale od góry, po kolei wygląda to tak:

1. Symbol czynnika R410A
2. Ciśnienie czynnika w trybie pracy chłodniczej to 7,1 bara
3. Temperatura czynnika wynikająca z jego właściwości to 0 st. C
4. Temperatura z czujnika termometru na rurze grubej to 10 st. C
5. Najważniejszy parametr Superheat (przegrzanie) to 10 st. C, fachowo K.

Co z tego wynika? A no to, jeżeli jest większa niż 10K to znaczy że jest zbyt mało czynnika a jeżeli jest mniejsza niż 6K to oznacza że jest wprowadzone za dużo czynnika. Zakładając że mamy 8 mb instalacji chłodniczej, gdy producent urządzenia przygotował w nim czynnik na 5 mb musimy dopełnić instalacje czynnikiem w ilości 3mb razy (np.20gram/1mb) i ponownie zmierzyć ten sam parametr po ponownym restarcie urządzenia. Możemy to zrobić na oko. Ja to robię za pomocą wagi i dozownika. Nie musimy od razu ustawiać dawki wyliczonej z długości rur, nie raz jest tak że mniejsza ilość wystarczy.

Możemy też nic nie robić, ponieważ mieścimy się w widełkach czyli między 6 a 10K, tylko jeżeli producent określa takie widełki. Wiedza chłodnicza klasyfikuje tak parametry przegrzania:

dla klimatyzatorów 6-8K
dla chłodni 8-10K
dla możni 10-13K

i tego trzeba się trzymać. Natomiast co do ciśnień i temperatury odparowania to są wielkości wynikowe i jak dla klimy
odparowanie jest 0, +1 to przegrzanie(par) powinno wynosić 8 bez znaczenia na gaz, ponieważ 0 odparowanie to 0, natomiast każdy gaz(i urządzenia) ma swoje ciśnienie pracy i jest to najmniej ważne. (czyt. radekklimat)

Ja osobiście trzymam się środka czyli 7-8K.

Znalazłem też inne obrazki dla zobrazowania tematu:

[Obrazek: 2d02052042b69f7cmed.jpg]

[Obrazek: b0b0df4eb4a9b2a3med.jpg]

Mam też urządzenia które pracują na wyższych parametrach:

[Obrazek: 385697584a2e5611med.jpg]

No i dla zobrazowania ekstremalny pomiar:

[Obrazek: a651b66a6a4a19dfmed.jpg]

I dopiero wtedy zastanawiamy się dalej ... i piszemy posty.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

JB220765

2010-05-09, 15:37:54
Użytkownik
Witam serdecznie
A klient zapłaci za to 250 pln a pracownika dwie doby w domu nie było....poza tym bez zastrzeżeń
pozdrawiam
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2010-05-10, 10:21:50
Zaawansowany użytkownik
odnośnie przegrzania i dochłodzenia
jaki termometr kupić, bo robię zamówienie na narzędzia do diagnostyki klim i muszę się zmieścić w max 2000 pln i wątpie żeby starczyło na profesjonalne elektroniczne maniochy z termometrem
macie coś sprawdzonego ?
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-05-10, 12:56:00
Top użytkownik
eryk_wiking napisał(a):odnośnie przegrzania i dochłodzenia
jaki termometr kupić, bo robię zamówienie na narzędzia do diagnostyki klim i muszę się zmieścić w max 2000 pln i wątpie żeby starczyło na profesjonalne elektroniczne maniochy z termometrem
macie coś sprawdzonego ?
Witam

Ja jak nie miałem elektronicznych manometrów używałem analogowego z pirometrem do którego można podłączyć termoparę. Dolny mały wynik to pomiar z termopary. Urządzenie idealne na pomiar wlotu i wylotu j. w., jednocześnie można monitować temperaturę np. nad urządzeniem i czujnikiem termopary z wylotu urządzenia. Do kompletu można dokupić różne rodzaje termopar.

[Obrazek: 19c9b19845ebb4f8.jpg]

W taki sposób też można określić Superheat ale trzeba szybko liczyć Big Grin i można się walnąć. Teraz wychodzi mi 6K a Wam?

[Obrazek: 28708f75f365fde4.jpg]

Tej termopary na przedłużce używam do wylotów klimatyzacji drugiej do pomiaru na rurze. Daje w miarę szybki pomiar, dość ważne ze względu na zdrowie nasze.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2010-05-10, 13:51:44
Zaawansowany użytkownik
Tego CPSika pamiętam, tylko nie miałem tej końcówki na rury. Mógłbyś pochwalić się modelem? Rozumiem, że czujki były w komplecie ?
  • Odpowiedz

byniom

2010-05-10, 14:34:28
Moderator
taki czujnik na rurę to można samemeu zrobić . Są takie ściski w marketach budowlanych i tylko termoparę trzeba tam przykleić.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2010-05-10, 14:45:06
Zaawansowany użytkownik
jest jakaś sensowna możliwość użycia innego termometru ?
bo ten cps to 450 zł bez czujek w termo schiesslu stoi
chyba taniej będzie kupić testo 550 (tam już nie trzeba dokupywać termopary ?)

założe osobny wątek do tego na hyde parku, bo nie będe offtopował tutaj Wink
jak ktoś będzie chciał pomóc to erdecznie zapraszam na hyde park
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-05-10, 15:12:08 przez eryk_wiking.)
  • Odpowiedz

bartekw

2012-02-18, 12:05:57
Zaawansowany użytkownik
prosta i logiczna prezentacja. Stefanbud prosze o wiecej takich Smile
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-02-22, 07:15:50
Top użytkownik
bartekw napisał(a):prosta i logiczna prezentacja. Stefanbud prosze o wiecej takich Smile
Witam

Szkoda mojego czasu, dobrze wiesz że to co ja pisze nie pokrywa się z myśleniem i praktyką co niektórych, brak temu moralności branżowej... Nie lubię być zaszufladkowany przez oportunistów i wychodzić na snoba. Zresztą co może wiedzieć hydraulik. Chcą jeździć furmankami i kijem poganiać świat do przodu... Jeszcze nikt drogą polną nie dojechał szybciej do celu. I sądzę że kilku podobnie myślących jak ja i już nie piszących od dłuższego czasu forumowiczów zgodzi się ze mną.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2012-02-22, 07:48:49
Top użytkownik
A my durnie jeszcze te furmanki popychamy i jest jak jest.
Stefan pokazałeś trochę narzędzi których za montaże po 350 zł nikt nie kupi.Po co Ci to wszystko?wystarczy przecież kilka narzędzi z marketu,młotek,przecinak i też można robić?
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2012-02-22, 23:17:19
Zaawansowany użytkownik
stefanbud napisał(a):Witam

Szkoda mojego czasu, dobrze wiesz że to co ja pisze nie pokrywa się z myśleniem i praktyką co niektórych, brak temu moralności branżowej... Nie lubię być zaszufladkowany przez oportunistów i wychodzić na snoba. Zresztą co może wiedzieć hydraulik. Chcą jeździć furmankami i kijem poganiać świat do przodu... Jeszcze nikt drogą polną nie dojechał szybciej do celu. I sądzę że kilku podobnie myślących jak ja i już nie piszących od dłuższego czasu forumowiczów zgodzi się ze mną.

Pozdrawiam
Cześć StefanBud. Czy to ważne że nie wszyscy, doceniają to czego chcesz nas nauczyć?
Dla mnie jest ważne że parę osób pojmie wiedze która im przekazałeś i im pomorze. Może nie podziękują Tobie osobiście, ale jak pojmą tą wiedze i będą używać Twojego projektu w praktyce przypomną sobie kto ich tego nauczył. Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-02-22, 23:18:48 przez Bogdan_New_Jersey.)
  • Odpowiedz

Steff

2012-02-23, 12:38:43
Użytkownik
Bardzo ładna prezentacja, patrzeć teraz jak porosną nam nowi serwisanci! Jak grzyby po deszczu :lol:
He Who Must Die, Must Die In The Dark, Even If He Sells Candles
  • Odpowiedz

awax

2012-02-23, 13:01:41
Top użytkownik
Jeżeli będą się uczyć na takich prezentacjach to bardzo dobrze,że porosną nowi.
  • Odpowiedz

Steff

2012-02-23, 13:22:38
Użytkownik
Dostaną skrzydeł i zaczną się ogłaszać: Pan Ziomek nr. tel: 432476574 wyburzenia, gipsy oraz serwis klimatyzacji.. Big Grin hmm
  • Odpowiedz

awax

2012-02-23, 13:36:35
Top użytkownik
Lepiej niech ten serwis robia na podstawie fajnych prezentacji.I tak będą robic,a może kiedyś zrezygnują z tych wyburzeń.
  • Odpowiedz

Steff

2012-02-23, 14:02:02
Użytkownik
A według mnie niech robią to do czego nie potrzeba zbytnich umiejętności bądź to w czym wyspecjalizowali się przez część swojego życia i potrafią robić to dobrze. A przez łapanie serwisów, które zapewne będą wykonywać najtańszym kosztem bez specjalistycznej wiedzy, itd (no oczywiście pomijając tą podstawową nabytą w tym poście) co za tym idzie super konkurencyjną ceną będą psuć i tak już bardzo zepsuty rynek. Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2012-02-23, 14:13:17
Top użytkownik
Psują Ci którzy nie chca się szkolić
  • Odpowiedz

Steff

2012-02-23, 14:51:33
Użytkownik
Hmmm? A po co mają się szkolić i wydawać pieniądze, jak klienta złapią na atrakcyjną cenę swojej usługi...
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-02-24, 09:08:52
Top użytkownik
Witam

Dziwne macie spojrzenie na moje prezentacje, jako goście z branży udzielający się na forum powinniście to docenić. Prezentacja obrazuje co trzeba zrobić zanim napisze się post na forum żebyśmy wiedzieli o co chodzi pytającemu. Po zrobieniu czynności wskazanych większość problemów sama się rozwiązuje a reszta po podaniu w poście odczytanych danych z diagnozy może podpowiedzieć forumowiczom a w następstwie pytającemu co w trawie piszczy.

Zawsze rozśmieszają mnie zapytania typu: ...na postoju jest 10bar a jak pracuje to 8 bara... i zaczyna się plucie fusami i wróżenie.

Jak dołączyłem kilka lat temu do forum to w dziale Klimatyzacja była jedna wielka parodia...główna odpowiedz na pytanie na ile bar powinno pracować urządzenie z czynnikiem R410A- około 7bara, no i oczywiście sprawdź prąd Big Grin jakby on wyznaczał prawidłową ilość czynnika. I tak z każdym czynnikiem. Uniwersalna metoda. Podajże kolega AS komuś odpowiedział na pytanie jak przeliczyć przegrzanie ale i tak spuentował- komu by się chciało przeliczać.

Nie wiem skąd ktoś wnioskuje że jaka kol wiek moja prezentacja pomogła komuś z w zmianie zawodu. Prezentacje przeważnie pokazują jak sprawdzić a nie jak naprawić. Wątpię że ktoś z ulicy po przeczytaniu tej prezentacji pójdzie i uzupełni czynnik prawidłowo. Ktoś kto miał praktykę w montażu i serwisowaniu klimatyzatorów jakom kol wiek- owszem. I dla takich jest to forum i ten dział.

Inna kwestia to udzielanie się na forum. Nikt nikogo nie zmusza do wypowiedzi. Moim zdaniem jeżeli ktoś już mądrze zada pytanie to warto mu poświęcić chwilę i odpowiedzieć. Odpowiedź powinna być profesjonalna ponieważ jak w życiu- mądry zrozumie a głupi (czytający przypadkowo) dalej nie będzie wiedział o co chodzi.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2012-02-24, 09:24:21
Top użytkownik
Prezentacja obrazuje co trzeba zrobić zanim napisze się post na forum żebyśmy wiedzieli o co chodzi pytającemu.
Umówmy się ,gdyby taki był cel to ta prezentacja musiałaby być przy wykorzystaniu najprostrzych narzędzi.
Chyba niewielu jest serwisantów,którzy zainwestowali w taki sprzęt i nie mają pojęcia o podstawach diagnozowania?
  • Odpowiedz

Steff

2012-02-24, 10:14:21
Użytkownik
Stefan pewnie masz rację możliwe że, ja w niedawnym czasie miałem przyjemność natknąć się na takich ludzi co po prostu uwierzyli w siebie i z łapanki łapali klienta co ma problem z klimą, ale i tak w większości przypadków taki naciągnięty klient dzwoni do poważnej firmy w celu poprawienia po poprawce.
  • Odpowiedz

Torba25

2012-04-09, 13:17:10
Nowy użytkownik
Każdy ma prawo się wypowiedzieć nie rozumiem tylko tych szyderczych postów, czy to jakaś ujma być hydraulikiem do tego elektrykiem i serwisantem klimatyzacji który potrafi na przykład otwierać awaryjnie drzwi, moim zdaniem nie ponieważ każdy robi to na czym się zna i w czym czuje się dobrze, jeśli ktoś uważa się za fachowca - eksperta w danej dziedzinie niech przestanie oceniać innych bo zawsze mogą się znaleźć lepsi od niego.
Moja klimatyzacja http://instala.....reklama.............wator.pl/
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-09, 14:11:38
Top użytkownik
stefanbud napisał(a):Witam

Dziwne macie spojrzenie na moje prezentacje, jako goście z branży udzielający się na forum powinniście to docenić. Prezentacja obrazuje co trzeba zrobić zanim napisze się post na forum żebyśmy wiedzieli o co chodzi pytającemu. Po zrobieniu czynności wskazanych większość problemów sama się rozwiązuje a reszta po podaniu w poście odczytanych danych z diagnozy może podpowiedzieć forumowiczom a w następstwie pytającemu co w trawie piszczy.

Zawsze rozśmieszają mnie zapytania typu: ...na postoju jest 10bar a jak pracuje to 8 bara... i zaczyna się plucie fusami i wróżenie.

Jak dołączyłem kilka lat temu do forum to w dziale Klimatyzacja była jedna wielka parodia...główna odpowiedz na pytanie na ile bar powinno pracować urządzenie z czynnikiem R410A- około 7bara, no i oczywiście sprawdź prąd Big Grin jakby on wyznaczał prawidłową ilość czynnika. I tak z każdym czynnikiem. Uniwersalna metoda. Podajże kolega AS komuś odpowiedział na pytanie jak przeliczyć przegrzanie ale i tak spuentował- komu by się chciało przeliczać.

Nie wiem skąd ktoś wnioskuje że jaka kol wiek moja prezentacja pomogła komuś z w zmianie zawodu. Prezentacje przeważnie pokazują jak sprawdzić a nie jak naprawić. Wątpię że ktoś z ulicy po przeczytaniu tej prezentacji pójdzie i uzupełni czynnik prawidłowo. Ktoś kto miał praktykę w montażu i serwisowaniu klimatyzatorów jakom kol wiek- owszem. I dla takich jest to forum i ten dział.

Inna kwestia to udzielanie się na forum. Nikt nikogo nie zmusza do wypowiedzi. Moim zdaniem jeżeli ktoś już mądrze zada pytanie to warto mu poświęcić chwilę i odpowiedzieć. Odpowiedź powinna być profesjonalna ponieważ jak w życiu- mądry zrozumie a głupi (czytający przypadkowo) dalej nie będzie wiedział o co chodzi.

Pozdrawiam
Szkoda że kolega AS nie dopatrzył się tego że pomiar dotyczy całkowitego przegrzania układu.Metoda i sposób stefanbud bez zastrzeżeń.Tylko umiejscowienie przyrządów dotyczy nie przegrzania w parowniku tylko przegrzania całkowitego systemu.Twój sposób jest ok.zakładając że montaż jest przez ścianę.Ale jeżeli rurociągi są długie taka metoda i preferowanie jej jest wprowadzaniem ludzi w błąd nie wiedząc co się dzieje w rurociągu pomiędzy jed zew. a wew-trzną.Wystarczy sytuacja że rurociąg jest prowadzony po dachu np 20 metrów w miejscu wysoce nasłonecznionym a izolacja zdarta przez ciekawskie ptaki.Myślę że przegrzanie wzrośnie a nie doświadczony dopełni A i jeszcze jedno.Nie jestem twoim wrogiem tylko kolegą który od dłuższego czasu usiłuje coś wytłumaczyć.A moze kolega barbie ma coś do dodania w temacie
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-09, 17:17:32 przez mentor12.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-04-10, 05:30:39
Top użytkownik
Witam

Tą metodę pomiaru którą propaguje głównie przy splitach on/off nie wymyśliłem, tylko zostałem jej nauczony. Metoda pomiaru znana na świecie nie od dziś. Manometry Testo nie miały jeszcze możliwości pomiaru temperatury z wbudowanego czujnika i przeliczało się w pamięci jak ją poznałem. Pomiary wykonuje się w różnych punktach zależy który i na jakiej instalacji chcesz otrzymać parametr.

[Obrazek: 26%2520wrzesie%25C5%2584%25202008.jpg]

Moim zdaniem za bardzo chcesz żeby wszyscy mający cokolwiek do czynienia z instalacją chłodniczą znali nie tylko podstawy ale całą wiedzę z jakiej składa się chłodnictwo. My nie budujemy chłodni na statkach i w zakładach przetwórstwa mięsnego. Montujemy gotowe rozwiązania.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2012-04-10, 06:40:23
Top użytkownik
Na pewno warto mierzyć to przegrzanie nawet jeżeli będzie ono uwzględniać rurociąg.Szczególnie pomocne jest dla instalatorów z mniejszym praktycznym doświadczeniem
  • Odpowiedz
1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa