barbie napisał(a):w poście 19 piszą o tanim freonie --można jeszcze nim handlować ?Nie chodzi o jakiś "tani freon" tylko o czynniki chłodnicze w atrakcyjnych cenach.Freon to po prostu potoczna nazwa często używana do określenia czynników chłodniczych.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Ceny czynników
41 Odpowiedzi, 34254 Wyświetleń
awax napisał(a):Ja takie wentylatory kupuję bezpośrednio z Ziehl Abegg Polska w naszej Stolicy. Niestety są drogie ale za to bardzo trwałe. Sądziłem, że Koledze chodzi o jakąś armaturę, odolejacz lub zbiornik.AS napisał(a):Konkretnie to o co Kolega pytał , bo może mogę pomóc?Szukałem m.in.wentylatorów skraplacza ZIEHL-ABEGG 3x400V 50Hz 2,79/1.36 kW typ. FC091-
Był problem z dostępnością w Kraju FC091,a sprawa była dość pilna.
Znalazłem jednak różnice cen były ogromne
www.coolstore.pl/pol_m_Armatura-chlodnicza_Zbiorniki-czynnika-514.html po zalogowaniu ceny są super
Bez żadnego przystepowania do KCICHIK ceny czynników od bezpośrednich dystrybutorów to aktualnie: 25zł za 404, 26zł za 507
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-10, 15:40:54 przez dominik486.)
Poprostu trzeba wybrać właściwego dostawcę w każdej dziedzinie wyposażenia branżowego bo jedni mają tańszy czynnik a inni tańsza automatykę, armaturę tego samego producenta.Warto też mieć kolegów z przemysłówki bo w hurtowych cenach duzo taniej Jeżeli ktoś robi w większości komercyjne instalacje to niestety ceny napewno będą wyższe logiczne ... Pozdrawiam
I nie mówię o czynniku z niespardzonych źródeł czy też z ubytków przetaczania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-10, 15:44:01 przez dominik486.)
bo tam to jeszcze trochę niżej Warto pamiętać, że teraz u większości dystrybutorów są już nowe niestety wyższe ceny z powodu nowego transportu które juz podałem zresztą
dominik486 napisał(a):25zł za 404, 26zł za 507nie uwierzę póki nie zobaczę czarno na białym, sorki. Zużywam rocznie kilkaset kg czynników na samym serwisie bez napełnień nowych instalacji. Po dwóch ostatnich sezonach, gdzie były poważne problemy z jakością gazów, podpisałem umowę z L...e, po prostu miałem dość problemów. Nie podam warunków handlowych, bo uważam że to nieetyczne w biznesie (przynajmniej w sposób w jaki to jest uskuteczniane w tym temacie, jest to moja osobista opinia i nie oczekuję zrozumienia) niemniej skoro już padły konkretne ceny, to nie jestem w stanie uwierzyć że przy obrocie powiedzmy 500kg/rok jednego czynnika kupić go poniżej ok.35zł (żeby nie było - płacę więcej). Oczywiście z legalnej dystrybucji, a nie z Żółtego Szlaku lub stepów Ukrainy czy innej Białorusi przewożony w butlach LPG...
W 25 to ja nie uwierzę,ale 35 to nieżle Ciebie Linde robi.Tak bardziej etycznie.
Podaj mail freegass napisał(a):Jesteś pewny,że Linde importuje samodzielnie czynniki chłodnicze?dominik486 napisał(a):25zł za 404, 26zł za 507nie uwierzę póki nie zobaczę czarno na białym, sorki. Zużywam rocznie kilkaset kg czynników na samym serwisie bez napełnień nowych instalacji. Po dwóch ostatnich sezonach, gdzie były poważne problemy z jakością gazów, podpisałem umowę z Linde, po prostu miałem dość problemów. Nie podam warunków handlowych, bo uważam że to nieetyczne w biznesie (przynajmniej w sposób w jaki to jest uskuteczniane w tym temacie, jest to moja osobista opinia i nie oczekuję zrozumienia) niemniej skoro już padły konkretne ceny, to nie jestem w stanie uwierzyć że przy obrocie powiedzmy 500kg/rok jednego czynnika kupić go poniżej ok.35zł (żeby nie było - płacę więcej). Oczywiście z legalnej dystrybucji, a nie z Żółtego Szlaku lub stepów Ukrainy czy innej Białorusi przewożony w butlach LPG...
Freegas ,sprawdz pocztę
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-10, 19:22:01 przez awax.)
I mam nadzieję ,że ustosunkujesz się do tego. Te ceny są przy mniejszych ilościach niż pisałeś Po prostu jako Stowarzyszenie reprezentujące wielu odbiorców mamy możliwość uzyskać znacznie lepsze warunki freegass napisał(a):dominik486 napisał(a):25zł za 404, 26zł za 507nie uwierzę póki nie zobaczę czarno na białym, sorki. Zużywam rocznie kilkaset kg czynników na samym serwisie bez napełnień nowych instalacji. Po dwóch ostatnich sezonach, gdzie były poważne problemy z jakością gazów, podpisałem umowę z Linde, po prostu miałem dość problemów. Nie podam warunków handlowych, bo uważam że to nieetyczne w biznesie (przynajmniej w sposób w jaki to jest uskuteczniane w tym temacie, jest to moja osobista opinia i nie oczekuję zrozumienia) niemniej skoro już padły konkretne ceny, to nie jestem w stanie uwierzyć że przy obrocie powiedzmy 500kg/rok jednego czynnika kupić go poniżej ok.35zł (żeby nie było - płacę więcej). Oczywiście z legalnej dystrybucji, a nie z Żółtego Szlaku lub stepów Ukrainy czy innej Białorusi przewożony w butlach LPG... Uwierzyłeś???
Dzięki, zapoznałem się. To czy L...e sprowadza gazy pod własnym szyldem, czy przez spółki zależne - mi nic do tego (chociaż wydaje mi się ,że sugerujesz iż L...e jest wręcz pośrednikiem a nie importerem - cóż, kto wie...). Dla mnie liczy się, że używam pewnego materiału oraz, że mam ich skład w mojej wsi i każdą ilość praktycznie każdego gazu na zawołanie. Inną zupełnie sprawą jest koszt jego pozyskania. W obliczu nagich faktów okazuje się, że cenowo oferta L...e jest średnio atrakcyjna mówiąc oględnie...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-10, 20:47:23 przez freegass.)
barbie napisał(a):w poście 19 piszą o tanim freonie --można jeszcze nim handlować ?barbie nie znasz podstawowych zasad gospodarki czynników chłodniczych.Zrzeszeni mają prawo.A ty jako jednostka żadne oprócz tego prawa abyś się zgadzał na to co ci narzucą :lol:
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."
Tom Peters freegass napisał(a):Dzięki, zapoznałem się. To czy L...e sprowadza gazy pod własnym szyldem, czy przez spółki zależne - mi nic do tego (chociaż wydaje mi się ,że sugerujesz iż L...e jest wręcz pośrednikiem a nie importerem - cóż, kto wie...). Dla mnie liczy się, że używam pewnego materiału oraz, że mam ich skład w mojej wsi i każdą ilość praktycznie każdego gazu na zawołanie. Inną zupełnie sprawą jest koszt jego pozyskania. W obliczu nagich faktów okazuje się, że cenowo oferta L...e jest średnio atrakcyjna mówiąc oględnie...Z tego co jest mi wiadome to Linde zaopatruje się z tego samego zródła ,które Tobie wysłałem. Jeżeli chodzi o dostępność to oni sami dowożą.Ponadto mam możliwość odbioru interwencyjnego w każdym miejscu w kraju 24h/dobę.Jest to potwierdzenie,że jako Stowarzyszenie możemy wiele zyskać.
Witam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-15, 23:12:45 przez adamdud.)
A może tak Panowie podyskutujemy o warunkach sprzedaży freonów. Czemu każdy może kupić sobie freon. To szczyt aby firmy goniły się między sobą i zaliczały każdego kto od nich zamówi. Miałem przypadek aby nabić klimę w autokarze (2x Harrison A6 około 10 kilo gazu) gość stwierdził że mogę mu nabić ale jego gazem bo sobie kupił od firmy butlę za 42 zł. netto za kilo. Nie ma działalności związanej z chłodnictwem ani klimatyzacją a kupuje sobie 134-kę od tak z upustem a każdy z nas musiał sobie na taki upust zapracować Co na to stowarzyszenie. Pomogą nam w w takich praktykach nieuczciwych handlowców. Nie wspomnę o klimach które są sprzedawane w cenie 50-ciu % ceny producenta. Skąd to mają z Czech czy Węgier. Ale dziwnie bo gwarancja jest z Polski(nie będe pisał z jakiej Firmy)
adamdud napisał(a):WitamCo na to Stowarzyszenie? To często zadawane pytanie tyle,ze jest tu pewne nieporozumienie.Krajowe Centrum Innowacji Chłodnictwa I Klimatyzacji tworzymy my tzn.serwisanci i instalatorzy.Jesteśmy po to m.in.żeby reagować w takich sytuacjach i to robimy jednak pytanie (a raczej apel)powinno raczej brzmieć tak: |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
Poprostu trzeba wybrać właściwego dostawcę w każdej dziedzinie wyposażenia branżowego bo jedni mają tańszy czynnik a inni tańsza automatykę, armaturę tego samego producenta.
Jeżeli ktoś robi w większości komercyjne instalacje to niestety ceny napewno będą wyższe logiczne
...