Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Superheat alarm HVAC

16 Odpowiedzi, 12815 Wyświetleń

acerin

2012-04-11, 01:27:16
Nowy użytkownik
Witam.
Jestem nowy na forum.
Moj problem to temp przegrzania (superheat), ktora mi odstawia caly unit. Unit to 4 sprezarki srubowe OSK 7471-K (25%x4), czynnik to R-404A (max 800 kg w systemie, jest jakies 700 kg) , temp przegrzania ustawiona na 10K.
Problem jest taki, ze po wystartowaniu jednostki, po jakims czsie pracy wyskakuje mi superheat i odstawiony jest caly unit. Czasem po 30 minutach, czasem po 4-5 godzinach, czasem chodzi kilka dni bez problemu. Zawory expansyjne podczas poczatkowej pracy unit'u "tancza" w calym zakresie, od 0% do 100% otwarcia. Sa to zawory eev typu MVL661.20. Brakuje mi pomyslow juz co sprawdzac. Wszystkie PT100 czujniki ok, zawory eev kalibrowane, poziom freonu w normie, HP i LP strona ok.
Zaczynam podejrzewac jakies bledy w programie sterujacym. Nie wiem, czy to dobry kierunek.
Bede wdzieczny, za jakis trop, ktory doprowadzi mnie do rozwiazania tej zagadki.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-11, 01:35:10 przez acerin.)
  • Odpowiedz

awax

2012-04-11, 06:35:26
Top użytkownik
Witam
Nie sądzę aby udało się rozwiązać problem prostą poradą.Musisz poświęcić trochę czasu i monitorować ciśnienie i temperaturę powrotu aż do chwili odłączenia.
Sporo pytań mi się nasuwa:
-czy zawory faktycznie pracuja?
-czy nie Masz przepełnionej instalacji?
-czy zabezpieczenia są we wszystkich sprężarkach ,czy tylko we wiodącej?
-czy próbowałeś zamienić sprężarkę wiodącą
-czy masz możliwość sprawdzenia historii parametrów
-czy po stronie wody jest prawidłowy obieg?

Tak prywatnie to stawiałbym na zawory eev potrafią zacierać się nna łożyskach
  • Odpowiedz

awax

2012-04-11, 17:18:49
Top użytkownik
Reasumując,żaden "trop" tu nie pomoże,przeciwnie może zaszkodzić.
Zastanawia mnie natomiast czy to temat do działu klimatyzacja?Czynnik sugeruje,że to przemysłówka chociaż mogę się mylić.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-11, 17:30:59
Top użytkownik
Nie nasuwa mi się nic więcej jak wyżej napisane.Ale ja sprawdził bym uklad podziału mocy sprężarek i pomierzył przegrzania poszczególnych wymienników Smile
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

miezala5

2012-04-11, 18:12:54
Top użytkownik
Mam nadzieje ze autor sie odezwie bo sie zaciekawilem tematem i uwaznie slucham!Wink
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

acerin

2012-04-11, 18:31:34
Nowy użytkownik
Podziekowal bardzo za wszystkie odpowiedzi. Sprobuje otworzyc eev i zobaczyc, w jakim stanie one sa. Moze faktycznie cos je "przycina". Zobaczymy.
Awax:
- zawory pracuja, robiac kalibracje "slysze" ze jezdza "gora - dol" a podczas normalnej pracy tak samo, tzn. chwile to trwa, zanim sie system ustabilizuje.
Mam dwa parowniki i po trzy eev na kazdy parownik. Przeplyw powietrza jest staly w calym zakresie pracy. Podczas normalnej pracy pierwszy parownik powinien miec po 100% otwarcia na zaworach. Ale zdarza sie, ze te odczyty "plywaja" w dosyc duzym zakresie.
Zabezpieczenia sa we wszystkich sprezarkach. Sa 4 programy i w kazdym inny kompresor jest wiodacym, ale niezaleznie od tegosuperheat wyskakuje przewaznie na Nr.3, nawet, jesli ten kompresor nie pracuje.
Chlodzenie (woda) skraplacza prawidlowe - system policzony na 36C, HP to jakies 16-18 bar cisnienia.
Jak mowilem, postaram sie sprawdzic eev.
Receiver pokazuje na szkle poziom 70-75%, wiec powinno byc dobrze z iloscia czynnika w systemie.
Tak jak napisalem, superheat u mnie to 10K. Zdarza sie, ze jest na odczytach 12K-15K ale po chwili eev to koryguje.
To nie przemysl, ale prawie ;-) Statek. Mam 150 osob i trzeba im zapewnic klimatyczny komfort pracy ;-) Strasznie placza, ze im albo za cieplo albo za zimno ;-)
Jak sie problem rozwiaze, to napisze co i jak.
Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki za pomysly.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-11, 18:32:01 przez acerin.)
  • Odpowiedz

awax

2012-04-11, 18:44:40
Top użytkownik
Zakładam,że parametry w programie sterującym nie były zmieniane np czas po jakim odstawia.
Biorąc pod uwagę niesystematyczność wyrzuceń,skłaniałbym się tak jak pisałem do łożysk zaworów.Często zdarza się to w Carrierach,zawory zacinają się i zbyt póżno korygują przepływ.Nie robiliśmy na statkach lecz zasada jest taka jak w stacjonarnych.Mamy w Centrum co najmniej dwóch Kolegów którzy sporo robią na statkach,gdyby było trzeba to zawrócimy im głowy.
Pozdrawiam
PS Dziwi mnie to co napisałeś,że potrafi zgłośić na trójce w momencie gdy jest ona wyłączona?Druga sprawa to dlaczego odstawia cały układ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-11, 18:50:04 przez awax.)
  • Odpowiedz

wit

2012-04-11, 19:03:34
Top użytkownik
pytanie -a co ma temp wody chłodzącej skraplacz i ciśnienie skraplania do -przegrzania?

potrzebne parametry parowania/ssania.

co te dwa parowniki chłodzą? jakiego są typu? płytówki chłodzace wodę/glikol? lamelkowe chłodzące powietrze?
po 3 zawory na parownik.... -czy oznacza to po 3 niezależne sekcje na każdym parowniku -i odpowiednio po 3 czujniki temperatury -za każdą sekcją czujnik -jeśli tak-sprawdź czy każdy czujnik fizycznie siedzi na rurze sekcji którą ma sterować poprzez zawór.... bo może być pomylone okablowanie -i czujnik steruje zaworem 1 -ale odczytuje paramatry sekcji 2....

jeśli jest po jednej sekcji parownika i 3 zawory pracują na cały parownik równolegle -to prawdopodobnie zawory" walczą ze sobą" zamiast sobie pomagać -układ się wzbudza. błąd oprogramowania -albo przewody od któregoś czujnika lub zaworu "nie łączą" lub zawilgocone...

a jeszcze podstawowe pytanie skąd znasz przegrzanie, ciśnienia i temperatury ?
-i co znaczy "czujniki pracują prawidłowo" -czy to odczyty z wyświetlacza sterownika ? i prawidłowo -oznacza, że wyświetlacz nie pokazuje błędów ?

-czy dane to zmierzone podpiętymi dodatkowo przyrządami serwisowymi -zestawem manometrów, termometrami -i porównane, że odpowiedni czujnik mierzy to samo....
np. wynik temp z wyświetlacza urządzenia -i wynik temp z dodatkowego "serwisowego" miernika z sondą położoną w miejscu sprawdzanego czujnika są dokładnie takie same?
i może coś więcej o urządzeniu.... można być dobrym fachowcem -co nie znaczy, że jest się równie dobrą wróżka lub jasnowidzem.

do diagnozy potrzeba dokładnych danych pomiarowych -i dokładnego opisu urządzenia!
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-11, 19:28:57
Top użytkownik
Wit kogo tyczy pytanie?
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

acerin

2012-04-11, 21:04:37
Nowy użytkownik
Dwa parowniki z trzema sekcjami (jeden eev na jedna sekcje), czyli sa niezalezne. Sprawdzone wszystkie czujniki i transmitery na rurze - ten, ktory mierzy cisnienie(t1) i ten, ktory mierzy temperature(t2). Czujnik cisnienia konwertuje sobie to cisnienie na temperature (zainstalowany program przelicznikowy "liquid table") a temperatura odczytywana z czujnika temperatury jest rzeczywista. Potem jest t2-t1 i wychodzi superheat. Parownik jest lamelowy z miedzi, miedziane rurki i lamelki.
Skad znam parametry: wyswietlacz, podpiete mierniki do czujnikow temperatury. Nie jestem w stanie zmierzyc cisnienia na wylocie z parownikow i porownac tych wynikow z tym, co jest wyswietlane na LCD. Brak odpowiednich urzadzen.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-11, 21:14:33
Top użytkownik
700 kg to jakiś duży układ z dwoma parownikami.Podaj wymiary parownika i jego moc chłodniczą. Sad

Tom Peters
  • Odpowiedz

wit

2012-04-11, 23:08:10
Top użytkownik
mentor12 napisał(a):Wit kogo tyczy pytanie?
oczywiście założyciela wątku który ma problem z urządzeniem.... żeby porządnie opisał urządzenie -oraz co i jak mierzył.
  • Odpowiedz

wit

2012-04-11, 23:19:15
Top użytkownik
czyli -nie masz sprawdzonych żadnych czujników. masz częściowo sprawdzony wyświetlacz.
jeśli zawodzi sterowanie -to parametry z wyświetlacza są niewiarygodne. musisz je z czymś porównać -na tym polega kontrola. mierzysz czymś innym i patrzysz czy wyświetlacz pokazuje prawidłowo....

bo jeśli temperatury masz tylko z wbudowanych czujników -wszystko jedno czy na wyświetlaczu urządzenia -czy na innym wyświetlaczu -to nie porównujesz wskazań czujnika z niczym innym tylko 2x mierzysz to samo. i oba razy wykorzystujesz ten sam -być może uszkodzony czujnik...

jeśli czujnik jest uszkodzony -to masz2x dokładnie taki sam błąd.

użyj termometrów z własnymi czujkami -i połóż je (czujki) obok kontrolowanych czujników., jak taki termometr wskaże to samo co wyświetlacz urządzenia -i dwa pomiary różnymi przyrządami w tym samym punkcie dadzą tą samą temp -to masz sprawdzone.

no i sprawdź okablowanie. czy każdy czujnik temp / ciśnienia przynależy do odpowiedniego zaworu. bo może zawór sekcji 1 mieć któreś czujnik na sekcji 2 i odwrotnie -może coś się miejscami zamieniło....
  • Odpowiedz

awax

2012-04-12, 06:39:13
Top użytkownik
Wit,to nie jest nowozainstalowany układ i prawdopodobnie pracował kiedyś poprawnie,tak,że zamiana czujników raczej nie wchodzi w grę.Z pewnością przydałby się jakiś uproszczony schemat instalacji i więcej informacji o alarmach.Czy wogóle zdarzały się w innych sekcjach i czy superheat to jedyny zgłaszany błąd.
Nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem aby taki błąd w jednej sekcji odstawiał całe urządzenie.
  • Odpowiedz

awax

2012-04-12, 16:25:19
Top użytkownik
crocens napisał(a):awax, wchodzi w grę Wink zdarzyły mi się dwa takie przypadki. W jenym zamieniono czujniki w sterowniku podczas wymiany, w drugim zamieniono fazy na styczniku sprężarki spiralnej podczas wymiany steycznika - efekt, spalona sprężarka...

Takie kwiatki to ja również spotykam.
Dla przykładu kiedyś szwankował mi taki zawór eev w dużym Carrierku.Parę godzin trwało szukanie przyczyny i okazało się,że poprzednia firma czyściiła ten zawór i zmontowali odwrotnie wirnik.Przy pierwszym zamknięciu wykręcił się całkowicie cylinder i spadł.Silnik pracował a zawór wiecznie otwarty.
Tu jednak Kolega nie wspominał o jakichś wcześniejszych naprawach
  • Odpowiedz

wit

2012-04-12, 18:49:04
Top użytkownik
Kolega miedzy wierszami wspominał.... bo pyta, podaje jakieś dane i próbuje sam naprawiać.
a z pytań widać, że niezbyt się na tym zna.
pewnie ma i pracowników którzy próbowali.

przemysłówka -w zakładzie zazwyczaj brak kogokolwiek kto się zna na chłodnictwie za to są elektrycy i mechanicy produkcyjni... metodologia praktyczna napraw... najpierw kazać lokalnej złotej rączce zrobić co się da -bo a nóż pomoże -a dopiero potem dzwonić po jakiś serwis.
a złote rączki -elektrycy i mechanicy od innych urządzeń przełączają na chybił trafił -zamieniają czujki miejscami -żeby zobaczyć czy nie ruszy -czasem coś na krótko... i często nie wrócą do stanu wyjściowego... potem to i fachowcowi trudno dojść co jest co...

myślę, że na statku są i mechanicy i elektrycy a o serwis chłodniczy jeszcze trudniej... więc próbuje się naprawiać we własnym zakresie -zresztą przecież pytania zadane tu na forum mają służyć "zdalnej" diagnozie -i umożliwić samodzielną naprawę.

wiec prawdopodobnie już były próby naprawy.... możliwe, że był jakiś inny drobiazg -a potem coś się pomyliło.... robiłem naprawy dla dużych zakładów.... prawie zawsze urządzenia były grzebane. połowa sukcesu i ułatwienie -jeśli ktoś się przyznał. bo normalnie szuka się co mogło siąść -a nie co pozamieniane....
wiele razy widziałem pozamieniane.... widziałem czujki ezr przeniesione na rury wodne -lub na rurę bezpośrednio za zaworem a jeszcze przed parownikiem.
i widziałem "skrzyżowane" czujki -choć te to nie na ezr tylko na zwykłych tzr w chiilerze... dwa zawory rozprężne na dwóch sekcjach parownika -a czujki nie na swoich sekcjach.... . wiec zawsze zakładam możliwość ,że urządzenie było grzebane...
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa