Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

domowa lodówka na R600a

8 Odpowiedzi, 11495 Wyświetleń

pawelek

2007-11-18, 18:48:19
Użytkownik
Moje pytanie dotyczy domowej lodówki Amiki AM201 na czynnik R600a. , a mianowicie jakie powinno być ciśnienie (odparowanie) owego czynnika? W tej chwili mam ustawione na jedynke i temp. w zamrażalniku wynosi -28st.C , a w lodówce ok +3st.C. Jak podniose na termostacie to mi schodzi na minus w lodówce. Mam za mało czynnika czy może termostat szwankuje?
P.S. Napełniałem układ gdyż ktoś urwał rurke i zeszedł czynnik.
Z góry dziękuje za jakąś podpowiedż.
  • Odpowiedz

pawelek

2007-11-19, 17:58:50
Użytkownik
dzięki za odpowiedż więc muszę sprawdzić termostat
  • Odpowiedz

bodzio

2007-11-20, 18:53:41
Zaawansowany użytkownik
Jak to zwykły termostat mechaniczny DANFOSS, RANCO lub ATA to rzecz normalna bo ich kapilara mierzy temperaturę parownika chłodziarki a nie temp. komory. i nie jest on dokładny.
Poprostu nie dawaj na maxa tylko ustaw temp. na te 5 czy 3 stopnie i tak aby się wyłanczała i to jest git!

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

pawelek

2007-11-20, 20:04:34
Użytkownik
dzięki za podpowiedż "bodzio" tak właśnie zrobie, chyba żeby klient chciał inwestować w nowy termostat. pozdrawiam
  • Odpowiedz

bodzio

2007-11-21, 18:20:11
Zaawansowany użytkownik
I lepiej żeby nie chciał bo nowy termostat może nie przynieść efektów.

Wydaje mi się że sprawdzałeś tą lodówke w jakimś chłodniejszym pomieszczeniu i stąd takie wyniki.
Jak bedzie pracowć w temp. pokojowej lub latem jak będzie ciepło to na max ustawieniu nie będzie schodzić poniżej zera.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

kikidr

2008-04-15, 18:34:42
Nowy użytkownik
Nie do końca zgadzam sie z Bodziem;
1. Termostaty typu ATEA, RANCO czy Danfoss mogą rgulować każdą temp. w zależności od tego, gdzie umiszczona jest czujka. Rzeczywiscie w większości wyrobów mierzą one temperaturę w pobliżu parownika chłodziarki, ale są tak skonfigurowane, że na żadnej nastawie nie powinno zdarzyć się to, co u 'Pawelka'.
2. W niższej temperaturze wyrób może pracować tylko lepiej, ale na pewno nie wpływa to na takie wyniki. Za to w dużo cieplejszym otoczeniu może on wpaść w pracę ciągłą i sprężarka nigdy się nie wyłączy, bo nie osiągnie temperatury zadanej.
3. Wymiana termostatu na "cieplejszy" , tzn. jesli masz zakres np. +4,5 -> -18 ; +4,5 -> -33 , to mozesz go zamienić np. na+4,5 -> -16 ; +4,5 -> -30 - to mogłoby trochę pomóc.
4. Ja jednak obstawiam kilka możliwości: Albo układ ma mikronieszczelność (tu warto sie dowiedziec ktora komora ma priorytet, czyli gdzie nastepuje wtrysk czynnika). Ale to zweryfikuje się samo za jakiś czas, gdy czynnikk ucieknie całkiem.
Albo rzeczywiście jest za mało czynnika.
Albo też, jak twierdzi mg_1 - wina termostatu, jego charakterystykę można sprawdzić w tzw kąpieli w każdym laboratorium termodynamicznym.
Zastanawiam się też czy nie doszło do odklejenia się parownika chlodziarki od sciany tylnej, ale to wiązałyby się chyba z wyższą temperaturą w komorze.

Proponuję sprawdzić % pracy sprężarki, jesli w temperaturze otoczenia ok 25oC pracuje ona bez przerwy na sredniej nastawie, to na 100% termostat do wymiany.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

elektrofrost

2008-04-20, 12:52:42
Użytkownik
amika wymaga bardzo precyzyjnej dawki gazu .jesli bedzie przepełniona to nie osiągnie zadanej temp. ajeśli bedzie brakowało troche gazu to wchłodziarce bedzie temp.minusowa
  • Odpowiedz

grzedam

2009-02-18, 09:57:29
Nowy użytkownik
na r600 musisz doładować dokładnie tle ile masz na tabliczce znamionowej +/-1g.a co do odparowania to chodzi poniżej 0 tak jakby na podcisieniu mówietu o manometrach na r22,r404,
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa