Witam szanownych forumowiczów.
Borykam się z problemem wydajności komory zamrażalniczej, a tak naprawdę brak mi podstawowych danych do obliczenia pewnego projektu, i prosiłbym kolegów o pomoc.
Mianowicie, są płyty eutektyczne które muszę zamrozić w istniejącej już mroźni, i obliczyć ile prądu zużyję do ich zamrożenia. Ta dana potrzebna jest mi do porównania z alternatywnym źródłem dostarczania energii chłodniczej (ciekły azot).
Dane wejściowe jakimi dysponuję:
- Płyta eutektyczna o kaloryczności 950 kcal (1,10 kW) - czyli tyle potrzebuję energii do jej zamrożenia (-24stopnie).
- Płyt jest w sumie 153 do zamrożenia dziennie. Temperatura wejściowa to temp. pokojowa +20 stopni C.
MROŹNIA:
- Wymiary 12x24x3 metry,
- Chłodnica: typ X-TEN 050.2 -E-2-12
- moc jednostkowa 12 kW
- suma mocy 12 kW
- zapotrzebowanie mocy chłodniczej 10 kW
- temperatura -22 stopni C
- temperatura odparowania -30 stopni C
I teraz nurtujące mnie pytanie: Ile prądu potrzebuję, żeby zamrozić te cholerne płyty ?
Proszę o jakiekolwiek podpowiedzi, w jaki sposób mogę ugryźć temat.
Pozdrawiam,
Maciek
Borykam się z problemem wydajności komory zamrażalniczej, a tak naprawdę brak mi podstawowych danych do obliczenia pewnego projektu, i prosiłbym kolegów o pomoc.
Mianowicie, są płyty eutektyczne które muszę zamrozić w istniejącej już mroźni, i obliczyć ile prądu zużyję do ich zamrożenia. Ta dana potrzebna jest mi do porównania z alternatywnym źródłem dostarczania energii chłodniczej (ciekły azot).
Dane wejściowe jakimi dysponuję:
- Płyta eutektyczna o kaloryczności 950 kcal (1,10 kW) - czyli tyle potrzebuję energii do jej zamrożenia (-24stopnie).
- Płyt jest w sumie 153 do zamrożenia dziennie. Temperatura wejściowa to temp. pokojowa +20 stopni C.
MROŹNIA:
- Wymiary 12x24x3 metry,
- Chłodnica: typ X-TEN 050.2 -E-2-12
- moc jednostkowa 12 kW
- suma mocy 12 kW
- zapotrzebowanie mocy chłodniczej 10 kW
- temperatura -22 stopni C
- temperatura odparowania -30 stopni C
I teraz nurtujące mnie pytanie: Ile prądu potrzebuję, żeby zamrozić te cholerne płyty ?
Proszę o jakiekolwiek podpowiedzi, w jaki sposób mogę ugryźć temat.
Pozdrawiam,
Maciek
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY