Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klima Daitsu - pytanie

11 Odpowiedzi, 13090 Wyświetleń

ppsqm

2011-06-08, 16:33:11
Nowy użytkownik
Witam,

wczoraj tato kupil w castoramie klimatyzator typu split firmy Daitsu model ASD18Ui. http://www.daitsu.pl/ - tutaj dostepna jest specyfikacja.
Martwia mnie 2 rzeczy:
1. Co to w ogole za firma? Staralem sie znalesc jakies informacje to tylko na stronach hiszpanskich jest, ze ten model sprzedaja po okolo 850?.
2. Koles w Castoramie powiedzial, ze aby gwarancja na ten sprzet byla wazna KONIECZNE jest zamontowanie klimatyzacji przez ekipe wpolpracujaca z ta firma. Koszt instalacji 700+VAT+"ewentualna zwyzka w zależności od miejsca montazu".

Czy dzialanie opisane w punkcie 2 jest zgodne z prawem? Dzisiaj tato dzwonil do przedstawicielstwa firmy i przez kilka h nikt nie odbieral i troche sprawilo to wraznie "firmy krzak". Wg mnie jest to zwykle naciagactwo na "super konieczny montaz" - jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Zastanawiamy sie czy nie oddac nierozpakowanego sprzetu do sklepu i nie kupic klimy beko i samemu nie zamontowac (wyjdzie na to samo, a narzedzia potrzebne do tego mam)
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-06-08, 17:58:46
Moderator
I zrób tak. Oddaj, kup coś innego z gwarancją i po sprawie. Pzdr
  • Odpowiedz

wit

2011-06-08, 18:00:39
Top użytkownik
ppsqm napisał(a):Witam,

(wyjdzie na to samo, a narzedzia potrzebne do tego mam)
masz pompę próżniową i wykrywacz wycieków freonu?
jesteś elektrykiem?

co do gwarancji... o ile urządzenie nie jest fabrycznie zmontowane i gotowe do pracy
-a trzeba coś z nim robić - -i to coś, co zazwyczaj wymaga uprawnień i od czego zależy BEZPIECZEŃSTWO użytkowania -to każdy producent/każdy sprzedawca wymaga montażu przez uprawnione przeszkolone firmy...
normalka.
a co do ceny... 700zł montaż -możliwe, że firma krzak. tanio biorą. porządna firma za tę cenę nie zrobi -bo nie da rady zrobić porządnie. ceny profesjonalnego montażu są wyższe.
i niezależnie czy klima kosztuje 3tys czy 600zł montaż jest podobnie pracochłonny. tanie klimy montuje się nawet trudniej... bo gówniany materiał w palcach pęka...
  • Odpowiedz

HVAC

2011-06-08, 19:03:36
Użytkownik
kolejny nawiedzony.
:lol:
chory kraj - zima zaskuje co roku drogowców, a lato takich klientów
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-06-08, 19:43:56
Użytkownik
Przecież napisał, że ma wszystkie narzędzia Big Grin

Daitsu
producent: Daitsu Aircon Korea
dystrybutor na Europę: Eurofred SA Hiszpania
dystrybutor w Polsce: FG Poland Sp. z o.o.
gwarant: Castorama Polska ???

Najlepsze jest to, że FG Poland zp. z o.o. i Klima Therm S.A. mają biura handlowe pod tym samym adresem w Gdańsku
a jeszcze lepsze jest to, że maja te same numery telefonów (tak przynajmniej wynika z ulotki Daitsu)
No i pewnie sekretarka obu prezesów też wspólna. A ja myślałem, że komuna już się skończyła.
  • Odpowiedz

Bock

2011-06-10, 22:07:18
Zaawansowany użytkownik
Daitsu to kolejny castoramowski gniot po airforcie jak 99% ich asortymentu, zakup tego złomu to pomyłka!
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-06-11, 11:27:35
Użytkownik
I kto to mówi?
Generalny przedstawiciel Daitsu na Polskę to FG Poland Sp. z o.o.,
który należy do grupy Klima Therm S.A. - generalnego przedstawiciela Fujitsu.
Wygląda na to, że to wcale nie jest przypadkowa zbieżność nazw.
W kontaktach z hipermarketami powszechną praktyką jest sprzedawanie towaru pod inną marka
bo tylko pod tym warunkiem towar może być tańszy od pierwowzoru a zarazem atrakcyjniejszy dla marketu.
W ten sposób producent "wchodzi pod strzechy" nie psując sobie renomy taniością oferowanego wyrobu.
Np. Husqvarna sprzedaje swoje piły w sieci supermarketów pod nazwą McCulloch ...
Wcale nie twierdzę, że Daitsu to to samo co Fujitsu, bo nie znam strategii marketingowej tych firm
jednak powiązania kapitałowe dają wiele do myślenia ... nieprawdaż?
  • Odpowiedz

wi0843h

2012-04-16, 18:23:15
Nowy użytkownik
Daitsu to Produkty Europejskiego Konsorcjum Eurofred jest to jedna z większych firm zajmująca się sprzedażą urządzeń klimatyzacyjnych w Europie. Urządzenia Daitsu wykorzystują w większości modeli typy split podzespoły Japońskiego koncernu TOSHIBA a tej marki raczej nie trzeba przedstawiać .Dystrybutor przy zakupie wymaga montażu przez Autoryzowaną sieć serwisową dlatego aby jakiś przypadkowy pan Czesiu co to specjalizuje się w podłączaniu chłodziarek nie montował na odwal klimy Smile .Główny powód działania klimatyzacji przez długie lata i uniknięcie problemów z tytułu np.zatarcia się sprężarki z powodu braku czynnika chłodzącego lub niewłaściwe podłączenie instalacji freonowej to takie przypadki są znane .
Ja kupiłem inwerter 18uim i jestem zadowolony . To nie jest moja pierwsza klima a takich magików co to zamontowali klimę a potem czynnik uciekał to ja już wielu widziałem . Potem zwalają wszystko na urządzenie i nie chcą się przyznać do błędu a na hasło przepisy budowlane to wielkie oczy robią .Nie dziwie się że dystrybutor wyznaczył autoryzowaną sieć serwisów montażową. U mnie podłączał gość z serwisu i montaż liga .
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-16, 18:35:52
Top użytkownik
Moje zdanie jest takie że twój tato to naiwniak a ty cwaniak próbując wygenerować temat na forum. Smile Smile
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

awax

2012-04-16, 18:36:21
Top użytkownik
Ghost70 napisał(a):I kto to mówi?
Generalny przedstawiciel Daitsu na Polskę to FG Poland Sp. z o.o.,
który należy do grupy Klima Therm S.A. - generalnego przedstawiciela Fujitsu.
Wygląda na to, że to wcale nie jest przypadkowa zbieżność nazw.
W kontaktach z hipermarketami powszechną praktyką jest sprzedawanie towaru pod inną marka
bo tylko pod tym warunkiem towar może być tańszy od pierwowzoru a zarazem atrakcyjniejszy dla marketu.
W ten sposób producent "wchodzi pod strzechy" nie psując sobie renomy taniością oferowanego wyrobu.
Np. Husqvarna sprzedaje swoje piły w sieci supermarketów pod nazwą McCulloch ...
Wcale nie twierdzę, że Daitsu to to samo co Fujitsu, bo nie znam strategii marketingowej tych firm
jednak powiązania kapitałowe dają wiele do myślenia ... nieprawdaż?
Czyli płacimy za nalepkę ,a rzeczywista wartość jest na etykiecie tych w markecie?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-16, 18:36:50 przez awax.)
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-16, 18:42:40
Top użytkownik
Wiosko z 843 hektarami nie siej herezji reklamowej.Nikt nie zna takiej marki obracający się w tym środowisku.No może poza mającymi do czynienia z pilotami uniwersalnymi Smile
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa