Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Metoda przedłużenia instalacji chłodniczej.

24 Odpowiedzi, 24404 Wyświetleń

Fujitsu Szczecin

2012-04-25, 16:13:36
Top użytkownik
Witam

Urządzenie to klima 3,5kW Inwerter, początkowa odległość instalacji chłodniczej to ok. 7m. Tak było do września. Urządzanie przeniesiono ze względu na przebudowę pomieszczeń o kolejne ok. 8m. Średnica rur chłodniczych to 1/4 i 3/8. Na zdjęciu widzimy moment łącznia. Chodzi mi głównie o skutki takiego połączania jak na obrazku.
[Obrazek: Zdj%25C4%2599cie0246.jpg]
Nie dostałem protokołu po przeniesieniu więc nie wiem nawet kto to robił. Urządzenie było na gwarancji. Zastanawiam się nad nie przedłużeniem gwarancji. Coś mi podpowiada że łącząc w ten sposób zaoszczędzili na czasie ale czy oszczędzili na przygotowaniu do lutowania.

Jakie skutki Waszym zdaniem może mieć takie łącznie?

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

hubertox

2012-04-25, 16:40:54
Użytkownik
Jak dobry lut to będzie lepiej trzymało niż kielich.
  • Odpowiedz

awax

2012-04-25, 16:53:27
Top użytkownik
Witam
Prawdopodobnie nic strasznego się nie wydarzy.Zakłócenia przepływu na przewężeniu jakoś urządzenie wytrzyma,brudy z wewnętrznych ścianek po lutowaniu już pewnie są w obiegu.
Tak czy inaczej ja uzależniłbym dalszą gwarancję od naprawy (mocno płatnej) tej fuszerki i na drugi raz Klient dwa razy pomyśli zanim zleci
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-25, 18:43:25
Top użytkownik
Górne połączenie traktuję jako fachowe o ile w mufce samorubce rurki się nie stykają w środku(/scianka jednej nachodzi na światło przepływu w drugiej .Dlarego orginalne mufki mają ograniczniki)Odnośnie dolnego mufowania to błąd karygodny przewężenia rurociągu.stefanbud nie masz się co zastanawiać bo nie ma nad czym. Smile
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

wit

2012-04-25, 20:56:43
Top użytkownik
jeszcze wątpliwość budzi czy ktoś azotu do lutowania używał.... ciekawe ile brudu poszło w układ...

górne połączenie -jak dla mnie ok -jeśli tylko starannie zrobione....

sam lubię takie mufki -ino obowiązkowo końce rurek troszkę na stożek zeskrobane jakimś gratownikiem...

dolne połączenie -słów szkoda....
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-25, 22:32:26
Top użytkownik
Ja też w górnym połączeniu nie widzę nic złego o ile przepływność czynnika się ni zmieniła.Częsty błąd w instalacjach gdzie się stosuje trochę większe fi.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-04-26, 05:03:37
Top użytkownik
Witam

W pierwszym poście pomyliłem wydajność klimy jest to 2,5kW a nie 3,5kW. Wiem że nie ma to znaczenia w przypadku łącznia instalacji ale tylko przy parametrach. Po 10 minutach, parametry pracy się trzymają książkowych.
[Obrazek: Ros%2520Ste%252009.jpg]

Pozdrawiam

1. Data/Czas 2. Ciśnienie parowania 3. Temperatura parowania 4. Ciśnienie skraplania 5. Temperatura skraplania 6. Pomiar temp. z gazowej 7. Superheat 8. Pobór prądu
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-26, 19:42:16
Top użytkownik
No i wniosek?Mój jest taki.Że chyba nie warto stosować się zaleceń producenta odnośnie podłączeń fi albo odczyty z urządzenia pomiarowego są nie dokładne lub mierzone w nie prawidłowym miejscu.Testo jak i te inne służą do pomiaru przegrzania.A jaki efekt chłodniczy?Pewnie dobry bo inwerter przy małym obciążeniu cieplnym Cool

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-26, 19:49:40
Top użytkownik
Ciśnienie skraplania fascynujące.A jaki czynnik?

Tom Peters
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-04-27, 04:47:33
Top użytkownik
mentor12 napisał(a):No i wniosek?Mój jest taki.Że chyba nie warto stosować się zaleceń producenta odnośnie podłączeń fi albo odczyty z urządzenia pomiarowego są nie dokładne lub mierzone w nie prawidłowym miejscu.Testo jak i te inne służą do pomiaru przegrzania.A jaki efekt chłodniczy?Pewnie dobry bo inwerter przy małym obciążeniu cieplnym Cool
Witam

Efekt chłodniczy to 23,2st.C na wlocie a 11,2 na wylocie. Czynnik to R410A. Co do pomiaru to zostawmy nazwę ,,małe przegrzanie''.
Znowu do pytania chyba użyłem niewłaściwego słowa. Jakie konsekwencje będą po użyciu takiego przewężonego połączenia?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

wit

2012-04-27, 14:08:17
Top użytkownik
crocens napisał(a):Przy 3,5kW mocy chłodniczej, parowaniu 0*C i skraplaniu 45*C na przewężeniu o długości 10cm nastąpi spadek ciśnienia odpowiadający spadkowi temperatury parowania o około 0,6K.

i kilka procent spadku sprawności - minimalnie mniejszy efekt chłodniczy. w praktyce -niezauważalny.
przy rachunkach za prąd -już tak -zauważalny.

-choć mało dotkliwy.

gorzej jeśli 1000 takich klim goni -to pojedyncze złotówki przełożą się na tysiące...może też być minimalnie gorsze podrywanie oleju... jeśli parownik nisko -to trudniej będzie wracać olejowi...

bardziej bałbym się brudów niż przewężenia -choć przewężenie razi moje poczucie estetyki i jest ewidentnym błędem --fuszerką.

a że w tym konkretnym przypadku mało dotkliwą -to przypadek. inna rzecz -a że patrząc na to połączenie -odruchowo zastanawiam się co jeszcze spieprzone... albo ktoś robi dobrze -albo źle. taki "kwiatek" świadczy, że ten ktoś robi raczej źle -albo się nie zna -albo staranność i poprawność montażu ma w "głębokim poważaniu"

a samo przewężenie -mimo, że nie powinno być powodem awarii -jest doskonałym pretekstem do cofnięcia gwarancji...
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-27, 21:46:59
Top użytkownik
A co z obiegiem oleju jako głupek się spytam szanownego grona.?

Tom Peters
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-04-28, 05:58:26
Top użytkownik
wit napisał(a):
crocens napisał(a):Przy 3,5kW mocy chłodniczej, parowaniu 0*C i skraplaniu 45*C na przewężeniu o długości 10cm nastąpi spadek ciśnienia odpowiadający spadkowi temperatury parowania o około 0,6K.

i kilka procent spadku sprawności - minimalnie mniejszy efekt chłodniczy. w praktyce -niezauważalny.
przy rachunkach za prąd -już tak -zauważalny.

-choć mało dotkliwy.

gorzej jeśli 1000 takich klim goni -to pojedyncze złotówki przełożą się na tysiące...może też być minimalnie gorsze podrywanie oleju... jeśli parownik nisko -to trudniej będzie wracać olejowi...

bardziej bałbym się brudów niż przewężenia -choć przewężenie razi moje poczucie estetyki i jest ewidentnym błędem --fuszerką.

a że w tym konkretnym przypadku mało dotkliwą -to przypadek. inna rzecz -a że patrząc na to połączenie -odruchowo zastanawiam się co jeszcze spieprzone... albo ktoś robi dobrze -albo źle. taki "kwiatek" świadczy, że ten ktoś robi raczej źle -albo się nie zna -albo staranność i poprawność montażu ma w "głębokim poważaniu"

a samo przewężenie -mimo, że nie powinno być powodem awarii -jest doskonałym pretekstem do cofnięcia gwarancji...
Witam

Zgadzam się z Tobą Wit całkowicie. Wcześniej urządzenie pracowało z parametrami podobnymi jak w tabelce poniżej, pobierało mniejszy prąd a w pomieszczeniu z około 23st.C zbijało do 8st.C
[Obrazek: asya09.jpg]
Przy takich parametrach pracuje większość inwerterów 2,5kW. Dochodzi do tego utrudniony powrót oleju, syf wpuszczony do obiegu i po wykonaniu w taki sposób instalacji(mając sklep chłodniczy 200m dalej)wyobraźnia zaczyna podpowiadać: czy użyli azotu, czy spróżniowali układ...
Ja bym nie nazwał nawet górnego połączenia fachowym, ponieważ można wykonać w prosty sposób kielich roztłaczając, oszczędzając czas i pieniądze.
[Obrazek: f34f86cd437409ad.jpg]
Moim zdaniem podjęli się wykonania przeniesienia klimy nie mając przygotowania, karygodne biorąc pod uwagę że jest to firma z branży.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2012-04-28, 06:10:09
Top użytkownik
Myślę,że to po prostu niedbalstwo,niby prosta robota to wysłali być może początkującego.
Jak by to nie nazywać powinni się wstydzić.Tego z pewnością nie wstawią na swoją stronę internetową.
Uważam,że w takich przypadkach trzeba zapominać o solidarności i uświadamiać Klienta jak został potraktowany.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-29, 07:52:04 przez awax.)
  • Odpowiedz

wit

2012-04-28, 21:10:14
Top użytkownik
górne połączenie -kielich na fi 6 czy fi 8 to nie taka łatwa sprawa -cienkie toto i łatwo pęka...
zdecydowanie łatwiej i szybciej dać nakładkę z tulejki -rurki o większym o 2 fi. byle krawędzie przygotować -zdjąć zadzior itp. danie na ssaniu wstawki wewnętrznej -to ewidentny błąd. zewnętrzna tulejka -by przeszła -ale już przy średnicach 12 i więcej mm (1/2" i więcej) -łatwiej -szybciej jest zrobić kielich niżdwa luty zamiast jednego i jeszcze tulejkę...
na cienkie rurki -ja tam sobie w chwili wolnej w domu tnę odpady -i mam "w śmieciach" po kilka kilkanaście gotowców -nakładek fi 10 na ósemkę i fi 8 na szóstkę...
grubsze kielichuję.
bardzo grube -to już fabryczne złączki -tulejki. zaślepki itd -bo szczęk dużych zazwyczaj brak a i rurę grubą trudno się roztłacza... mało kto ma narzedzia do kielichów na rury np 42-54mm czy ponad 100mm
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-28, 21:10:31 przez wit.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-04-29, 09:53:58
Top użytkownik
Witam

Powiem Ci Wit tak, ja mam taki mały chiński zestaw do roztłaczania rur calowych za 50zł. Taki do instalacji używanej głównie przy przy splitach od 1/4 do 3/4(od 6,35 do 19,05).
[Obrazek: 9ec36683b73945f58414a60a02de6a07.jpg]
Oryginalnie po za wymiarem 6,35 robi idealne mufy(kielichy), wtedy mam jedno połączenie. Końcówka do wymiaru 1/4 to tak na prawdę jest do 8 i przy rurach fi 6,35 robi kluskę,
[Obrazek: 40c0c336050949bd.jpg]
więc trzeba samemu dorobić do 6. Zamówiłem u tokarza końcówkę 6,35 i problem mufek mam z głowy. Komplet narzędzi mam zawsze przy sobie do każdej możliwej awarii, nie wyobrażam sobie jechać przez pół polski i robić improwizacje niszcząc przy okazji pracę innych oraz sprzęt inwestora.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

wit

2012-04-29, 10:23:05
Top użytkownik
kielich jak na zdjęciu -to 90% szans, że rurka rozkielichowana pęknie - kielich się odkroi przy przejściu w część nierozciągniętą... -bo przy cienkiej rurce jest duże przecienienie ścianki i krawędź przejściowa cieniutka.

mam troszkę poważniejszą kielichownicę -cps -szczęki od 3/8" do 1 1/8"

cieńsze -8mm kiedyś pękły -a że rurki się osłabiają -to uznałem, że wolę mieć kilka przygotowanych złączek niż kielichować cieniznę.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-04-29, 12:23:54
Top użytkownik
Witam

Właśnie na zdjęciu pokazany jest kielich wykonany oryginalną końcówką 1/4, przy średnicy 6,35 właśnie taki efekt daje. Kupując ten zestaw trzeba od razu dorobić końcówkę do wymiaru 6,35. Zrobię kielich to wstawię zdjęcie i zobaczysz że kielich jest przyzwoity i wystarczy do łącznia 1/4. Jest ładnie spasowany i odpowiednio długi.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-29, 12:28:14
Top użytkownik
Dodam od siebie że rozpęczenie rozpęczarką powinno być wykonane na rurce która ma bliżej do ssania.Dlaczego?

Tom Peters
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-04-29, 12:48:11
Top użytkownik
Witam

Znowu łapiesz mnie za słówka. Musimy ustalić czy rozpęczanie tworzy kielich do wina czy do martini. Kielicharka tworzy do martini. W jednym i drugim przypadku jest to kielich. Co do pytania, nie wiem. Zaskocz nas.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-29, 13:12:15
Top użytkownik
Robiąc takie przedłużenie wykonując rozpęczanie po stronie dalszej od ssania narażamy układ na straty szybkości przepływu i ewentualne osadzanie się nie czystości na ściance rury przedłużonej.I nie zamierzam łapać Cię za słówka bo nie w tym rzecz.Po prostu naprawiąjąc po kimś nie chcę się domyślać co mogło być żle zrobione tak samo jak Ty.

Tom Peters
  • Odpowiedz

awax

2012-04-29, 13:52:08
Top użytkownik
Co do tego rozpęczania to ja nie wstawię fotki bo nie mam jej w domowym lapku ale używamy hydraulicznej rozpęczarki z wymiennymi głowicami.Ona nie "rozpycha "tylko naprawdę rozpęcza prostopadle do osi rurki.
Można zarobić mufę na każdej średnicy.Wydatek większy,ale warto
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-29, 13:55:03
Top użytkownik
staram się za pomocą giętarki omijać kolana(kwestja doświadczenia).A w istnięjacych układach panie crocens do końca nie wiesz ile jest połączeń ktore spowalniają szybkość przepływu.Łuk i lolano mają inne.Zawsze staram się ograniczać w stosowaniu tych metod połączeń.Szkoda ze po raz pierwszy dzisiaj usłyszałeś o gięterce.W każdym połączeniu lutowanym jest spadek przepływu czynnika.A jeszcze biorąc pod uwagę nadmiar lutu opływającego wewnętrzne ścianki instalacji to masakra.Ale z ciebie KOZAK Smile

Tom Peters
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-05-01, 12:33:10
Top użytkownik
wit napisał(a):kielich jak na zdjęciu -to 90% szans, że rurka rozkielichowana pęknie - kielich się odkroi przy przejściu w część nierozciągniętą... -bo przy cienkiej rurce jest duże przecienienie ścianki i krawędź przejściowa cieniutka.

mam troszkę poważniejszą kielichownicę -cps -szczęki od 3/8" do 1 1/8"

cieńsze -8mm kiedyś pękły -a że rurki się osłabiają -to uznałem, że wolę mieć kilka przygotowanych złączek niż kielichować cieniznę.
Witam

To kielich wykonany właśnie końcówką dorobioną do kompletu na wymiar 6,35mm. Wydaje mi się że kielich nie jest mocno nadwyrężony, długość ma odpowiednią i jest idealnie spasowany. Nie twierdze też że jest to lepsze rozwiązanie od mufki. Taki zestaw mam zawsze w razie co np. jakby mufki 1/4 zabrakło.
[Obrazek: Zdj%25C4%2599cie0259.jpg]
[Obrazek: Zdj%25C4%2599cie0260.jpg]
[Obrazek: Zdj%25C4%2599cie0264.jpg]

Idę na grilla i piwko.

Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-01, 19:48:01 przez Stefanbud.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa