Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Komora chłodnicza

52 Odpowiedzi, 47842 Wyświetleń
1 2 3 Dalej

miezala5

2012-04-25, 21:07:47
Top użytkownik
Nie moge rozgrysc tematu.
Dwie komory chłodnicze na jednym agregacie.Duza i mala.
Klijent mowi ze dlugo zbijaja do 0C a wczesniej moment i bylo schlodzone.
Wczesniej schodzil tez do -18C ale teraz uzywa jako plusowek.
RZeczywiscie chlodnice ma do mrozni.
Moja pierwsza diagnoza:malo gazu(4bar LP dla R404,parownik mokry lekko tylko góra zaszroniony)
Dołożyłem gazu poprawa nieznaczna 3,5bar LP.

Ten układ powinien chodzic ponizej 2bar! i przy tak duzej chlodnicy schładzac moment.
Chlodnica jest duza bo wjezdzaja cieple pirogi do wiekszej komory.
Uklad djagnozowalem przy wlaczonej jednej wiekszej komorze.Jak puscilem dwie to na czujce parownika mialem 2C!

TZR odkrecalem jeden obrót ale efekt niewielki.

Tak sobie mysle ze jak bym mial przyblokowany przeplyw czynnika to na ssaniu mial bym nisko i brak efektu chlodzenia.Ja mam wysoko na ssaniu i brak efektu na parowniku dlatego nawet nie bralem sie za sprawdzanie sitka w TZR. (TZR dziwnie mocno szroni ale za zaworem nie klei).

Jedna moze wazna rzecz:jak wylaczylem komory to rurka cieczowa od komory zaczela zachodzic szronem w strone sprezarki!?

Nie mam z kim pogadac wiec prosze o kilka wskazowek.
Pozdrawiam!
Robert

p.s myslalem o plycie w sprezarce ale termostat wylacza elektrozawor a sprezarke rozlacza pres LP.Troche czasu chodzi ale ssie.Nie wiem moze za dlugo ciagnie bo okolo 2min a rurociag ma 2m-3m?
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-25, 21:13:09
Top użytkownik
Nie wież w to co mówi klient.Przeanalizuj układ pod względem ciepła(mocy)Kiedyś może komory wyrabiały bo było 100Kg towaru a dzisiaj jest więcej Cool
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-25, 21:20:17 przez mentor12.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-04-26, 16:24:24
Moderator
Opisz takie zagadnienia: wziernik, temperaturę/ciśnienie skraplania, filtr odwadniacz. Jak tu sprawa wygląda?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

AS

2012-04-26, 18:51:18
Zaawansowany użytkownik
Kolego, sprawdź filtr cieczowy(to co pisałeś o szronie) jesli jest zimny to go wymień i sprawa powinna byc załatwiona(oczywiście, skoro grzebało się przy TZR i dopuszczało czynnika, to należy jeszcze sprawdzić przegrzanie)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-26, 18:51:46 przez AS.)
  • Odpowiedz

miezala5

2012-04-26, 19:12:06
Top użytkownik
Przed grzebaniem przegrzanie 20K
Zawsze jak grzebie w TZR to licze obroty i wracam do pozycji wyjsciowej!Smile
To tak wyglada jak by gdzies trzymalo np na cieczy i jutro sie za ten uklad wezme.
Zastanawia mnie tylko LP mam takie wysokie 4bar - przeciesz jak gdzies trzyma tp LP idzie nisko?
Dziekuje za wsparcie!
Sam jestem w tej swojej miescinie i nie mam z kim pogadac o chlodnictwie.
Shitashii:
-wzirnik pelny(OK)
-HP przyznaje nie sprawdzalem
-filtr na cieczy chyba za chlodny ale nie zaszroniony!Wink (moze to to) powinien byc cieply
Dziekuje!
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-26, 19:14:23
Top użytkownik
AS szroni po wyłączeniu układu bo układ na zasadzie spompowania czynnika.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-26, 19:24:38
Top użytkownik
mentor12 napisał(a):AS szroni po wyłączeniu układu bo układ na zasadzie spompowania czynnika.
Sprawdż czy jakiś stycznik grzałek nie jest sklejony

Tom Peters
  • Odpowiedz

miezala5

2012-04-26, 19:48:42
Top użytkownik
Znam ten numer z grzalkami!Smile i czesto sprawdzam!Smile
Problem jest taki ze w malej komorze tez marnie idzie!
Jutro zciagne gaz i wyprozniuje porzadnie uklad i zobacze!
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-26, 20:10:38
Top użytkownik
Czy komory posiadają tą samą temperaturę parowania czy są zawory stałego parowania.Jakie były początkowe założenia eksplatacyjne komór?Przegranie 20 K jest karygodne dla chłodzenia sprężarek przystosowanych do pracy nisko temperaturowych.Czy mierzyłeś przegranie całkowite czy osobno przy chłodnicach.Ma znaczenie.Niesprawny jeden zawór w chłodnicy podwyższający przegrzanie koliduje działanie całego układu.

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-26, 20:12:30
Top użytkownik
Próżnia to szkoda czasu bo problem nie polega na zapowietrzeniu. Smile

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-26, 20:17:14
Top użytkownik
Chyba że była próba bezczelności azotem w sposób niedopuszczalny w połówce układu pozamykanego zaworami a jaj wiadomo zawory czasami nie trzymają.Ale jest to do sprawdzenia czy czynnik posiada azot lub inne nie pożądane gazy w składzie. Smile

Tom Peters
  • Odpowiedz

miezala5

2012-04-26, 22:08:47
Top użytkownik
Wczoraj były ostatnie chwile sprezarki.
Dzisiaj juz nas pozegnala!Wink
Wysokie LP,grzeje się i rozłancza na termiku.Nie moge zmierzyć prądu bo kable mają 2cm!
Opisze składowe układu może ktoś bedzie miał wolną chwile i poczyta.
STAN ZASTANY:
1)Agregat skrap.Blue Star MGZ040513E R404/507
2)Sprężarka Maneurope MT40JH R22
3)Chłodnica Ecco CTE051L 8ED
4)Zawór TES5 R404/507
Komora 26m3 - wkład to gorące pierogi około 50kg do schłodzenia do 3C.
Do tego podpieta druga mała komora 8m3 jako magazynek art.spoż z chłodnica Ecco STE037-7ED
Dw lata chodzilo i jak to klijent mowi zbijalo moment.
Musze mu wymienic ta sprezarke ale chce zeby chodzila dluzej niz dwa lata!Wink
Prawdopodobnie odłącze małą komore na swój wlasny agregat.
Jak wam sie rzuca w oczy jakas sugestia to chetnie wyslucham jako poczatkujacy.
Pozdrawiam!
Milego wekendy zycze!
Robert
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-27, 14:26:47 przez miezala5.)
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-27, 17:26:24
Top użytkownik
Szybko się poddajesz jak większość przy tych sprężarkach nie mając cierpliwości i czasu aby poczekać i chłodzić ją minimum godzinkę.Wiele z nich została pogrzebana żywcem z powodu przegrzania 20K Smile

Tom Peters
  • Odpowiedz

miezala5

2012-04-27, 17:59:44
Top użytkownik
mentor12 napisał(a):Szybko się poddajesz jak większość przy tych sprężarkach nie mając cierpliwości i czasu aby poczekać i chłodzić ją minimum godzinkę.Wiele z nich została pogrzebana żywcem z powodu przegrzania 20K Smile

Hm?Mysle ze jej juz nie mozna pomóc!
Jak pracowalem w duzej firmie to starsi stazem i doswiadczeniem koledzy wymieniali sprezarki zamiast kondensatorów!Smile
  • Odpowiedz

awax

2012-04-27, 18:17:41
Top użytkownik
Cóż ,szkoda,że nie zmierzyłeś HP i prądów pobieranych przez sprężarkę.
Masz nauczkę,żeby nie zostawiać włączonej nie kończąc naprawy i chyba Masz spokojnego Klienta bo mógłby obwinić Ciebie tym ,że padła.
Z drugiej strony wcale nie znaczy,że padła ,to są dobre sprężarki tyle,że trochę głośne.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-27, 19:15:09
Top użytkownik
Szczególnie krzyczą pogrzebane pod ziemią z ostudzonyn zabezpieczeniem mając do siebie pretensje że nie w porę zmieniły lekarza pierwszego kontaktu.Właśnie z odpowiedniego zabezpieczenia ci pacjenci przez nie doświadczonych techników są uważani jako awaryjni pacjenci.Przez głośność odprowadza się ciepło pracy silnika i niepotrzebnego 12K.Coś za coś. Smile

Tom Peters
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-04-27, 19:40:12
Moderator
Mentor Nektomanta XII - nowa rasa w RPG-ach
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

łysy45

2012-04-27, 19:44:33
Użytkownik
Proponuję dobrać jakiegoś semihermetyka /copellanda, frescolda / coś z takich sprężarek napewno pochodzą dłuzej.Tyle ż to droższa sprawa, ale warto
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-27, 19:58:08
Top użytkownik
A nie uważasz ze najpierw przyczyna wymiany?

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-27, 20:01:07
Top użytkownik
Instrukcję czytają użytkownicy gdzie ty jako nie profesjonalista zachęcasz do jej czytania.

Tom Peters
  • Odpowiedz

KCICHIK

2012-04-27, 20:05:25
Użytkownik
Ja proponuję sprawdzić tego maneuropa ,może jest do uratowania
  • Odpowiedz

miezala5

2012-04-27, 20:29:57
Top użytkownik
Obiecuje ze dam mu jeszcze jedna szanse jak ostygnie!
Jeszcze go nie zakopalem!Smile
HP dzisiaj mierzylem 14bar
LP 4,5-5bar
Zakrecilem zawór na zbiorniku zeby zobaczyc czy sciagnie gaz a tu nic!LP 5bar
Minuta i tak sie zgrzala ze do teraz stygnie!Wink
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-27, 20:31:09
Top użytkownik
mg napisał(a):
mentor12 napisał(a):Szczególnie krzyczą pogrzebane pod ziemią z ostudzonyn zabezpieczeniem mając do siebie pretensje że nie w porę zmieniły lekarza pierwszego kontaktu.Właśnie z odpowiedniego zabezpieczenia ci pacjenci przez nie doświadczonych techników są uważani jako awaryjni pacjenci.Przez głośność odprowadza się ciepło pracy silnika i niepotrzebnego 12K.Coś za coś. Smile

niemów że je wszystkie odkopałeś Smile
Ożywiłem około trzydziestu.Przypuszczam że w historii świata pochowano więcej osób żyjących.A czy ty mg jesteś w diagnozowaniu urządzeń tak chaotyczny co inni koledzy i moderatorzy udzielający profesjonalnych rad?

Tom Peters
  • Odpowiedz

awax

2012-04-27, 20:44:05
Top użytkownik
łysy45 napisał(a):Proponuję dobrać jakiegoś semihermetyka /copellanda, frescolda / coś z takich sprężarek napewno pochodzą dłuzej.Tyle ż to droższa sprawa, ale warto
Jeżeli będzie potrzeba wymiany to wstawiłbym takiego samego maneuropa tyle,że na R404
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-27, 21:02:28
Top użytkownik
Dokładnie awax jak napisałeś.Semihermetyka to zmiana sterowania.O ile coś chodziło to musi chodzić.Łusy45 podaj przyczynę a nie rozwiązanie na 5 minut.Nie znamy jak dotąd przyczyny uszkodzenia kompresora a ty proponujesz mercedesa nawet nie podając jego wydajności co można odczytać w poście.A wiesz łysy jaka powinna być różnica pomiędzy pompą oleju a karterem sprężarki proponując to rozwiązanie

Tom Peters
  • Odpowiedz
1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa