Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Komora chłodnicza

52 Odpowiedzi, 47843 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3 Dalej

mentor12

2012-04-27, 21:13:06
Top użytkownik
mg napisał(a):Tak pogrzebałem jednego, w identycznych objawach. Jedyne co mam na usprawiedliwienie to to, że nowy wykazał się około 100% większą wydajnością. Od tej pory pracą sprężarki steruje termostat a nie termik.
A w jaki sposób do tej pory w twoich układach pracą sprężarki sterowało zabezpieczenie termiczne wewnątrz sprężarki rozłączające gwiazdę na uzwojeniu????? Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-27, 21:20:09
Top użytkownik
A moim zdaniem ostatecznym wykonawcą sterowania sprężarki powinien być presostat wysokiego ciśnienia.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-27, 21:42:03
Top użytkownik
A co?.Mało tego coś ci powiem presostat zabezpiecza i powinien być jak najbliżej tak samo jaj żródło jego sterowania i przewody sterownicze.Jeżeli termostat i obiekt chłodzony chce uzyskać temperaturę musi poczekać na decydentów bezpieczeństwa.Czyli czytniki ciśnienia ktore załączą układ chłodniczy kontrolowany,

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-27, 22:06:57
Top użytkownik
A może ty nie masz czegoś co ja posiadam twierdząc że nie zabezpieczenie wysokiego ciśnienia jest ostatecznym elementem uruchamiającym napęd spężarek zespołów.Jestem ciekaw co mają do powiedzenia ludzie z obsługi amoniakalnych systemów chłodniczych mg.

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-27, 22:08:25
Top użytkownik
Gdzie się wyłożyłem?

Tom Peters
  • Odpowiedz

łysy45

2012-04-28, 11:16:29
Użytkownik
mentor12 napisał(a):Dokładnie awax jak napisałeś.Semihermetyka to zmiana sterowania.O ile coś chodziło to musi chodzić.Łusy45 podaj przyczynę a nie rozwiązanie na 5 minut.Nie znamy jak dotąd przyczyny uszkodzenia kompresora a ty proponujesz mercedesa nawet nie podając jego wydajności co można odczytać w poście.A wiesz łysy jaka powinna być różnica pomiędzy pompą oleju a karterem sprężarki proponując to rozwiązanie
Jaka zmiana sterowania co Wy piszecie,jedyne co to zawory sprężarki nie będą pasowały.Oczywiscie mocowanie sprężarki.Co do rodzaju sprężarki to była propozycja a zhająć spręzarkę jaka tam była może sam wybrać jest w czym.W komorze w której chłodzi się ciepłe pierogi sprężarka dostaje popalić,więc ne piszcie że hermetyk bedzie lepszy.
  • Odpowiedz

awax

2012-04-28, 14:03:25
Top użytkownik
łysy45 napisał(a):
mentor12 napisał(a):Dokładnie awax jak napisałeś.Semihermetyka to zmiana sterowania.O ile coś chodziło to musi chodzić.Łusy45 podaj przyczynę a nie rozwiązanie na 5 minut.Nie znamy jak dotąd przyczyny uszkodzenia kompresora a ty proponujesz mercedesa nawet nie podając jego wydajności co można odczytać w poście.A wiesz łysy jaka powinna być różnica pomiędzy pompą oleju a karterem sprężarki proponując to rozwiązanie
Jaka zmiana sterowania co Wy piszecie,jedyne co to zawory sprężarki nie będą pasowały.Oczywiscie mocowanie sprężarki.Co do rodzaju sprężarki to była propozycja a zhająć spręzarkę jaka tam była może sam wybrać jest w czym.W komorze w której chłodzi się ciepłe pierogi sprężarka dostaje popalić,więc ne piszcie że hermetyk bedzie lepszy.
Nie pisałem nic o zmianie sterowania,a co do hermetyka to doskonale sobie poradzi i nie wymaga dodatkowego zabezpieczenia olejowego.
Bez sensu jest wstawiać półhermetyk i przerabiać zawory skoro można bez problemu i taniej kupić taka jaka tam była.
Przyczyna awarii leży zupełnie gdzie indziej.
Łysy,a może by tak od razu małą śrubę????
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-28, 17:48:37
Top użytkownik
Skoro tak sądzisz to tak jest.Ale patrząc na każdy fachowy schemat sterowania urządzeń chłodniczych to ostatnim elementem załączającym pracę sprężarki jest presostat wysokiego ciśnienia.Nie rozmawiamy o lodówkach.To w co ten kij? SmileMg prześledż swoje wypowiedzi w temacie i samokrytycznie osądż ile twoich wypowiedzi było w temacie komory?

Tom Peters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-28, 18:03:31 przez mentor12.)
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-28, 18:45:45
Top użytkownik
Ja jako uzytkownik ukladu inicjuję pętlę do zwarcia K1.I jeżeli przejdzie to wszystkie zabezpieczenia to ta pętla sterowania się zamknie.Najważniejszym w pętli w szeregu jest presostat wysokiego ciśnienia zamykający pętlę pomiędzy A1-aA2 Smile

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-28, 18:49:18
Top użytkownik
A moze napiszesz coś ciekawego na temat problemu tej chłodni? Smile

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-28, 19:05:47
Top użytkownik
To napisz dlaczego.

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-28, 19:15:35
Top użytkownik
Nie potrafisz? więc napiszę za ciebie przed wymianą sprężarki wymienił bym stycznik tej sprężarki
DLACZEGO MG SPRĘŻARKA DO WYMIANY?CZY AS TO AUTORYTET TWIERDZĄC ŻE DO WYNIANY FILTR PO STWIERDZENIU JEGO SZRONIENIA NIE BIORĄC POD UWAGĘ SPOMPOWANIA CZYNNIKA?

Tom Peters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-28, 19:27:57 przez mentor12.)
  • Odpowiedz

AS

2012-04-28, 19:51:18
Zaawansowany użytkownik
mentor łaskawie odczep się ode mnie. dziękuję
  • Odpowiedz

wit

2012-04-28, 20:51:32
Top użytkownik
ale ta konkretnie sprężarka na99% jest panięta. i wcale nie to , zę gorąca i niezałaczao tym świadczy tylko inne -wcześniej opisane objawy.
ewentualnie sprężarka jest dobra tylko -co mało prawdopodobne nałożyło się kilka -co najmniej dwie rożne awarie wzajemnie maskujące swoje objawy.

jedną z możliwości jest awaria zaworu rozprężnego -właśnie jaki tam masz rozprężny tzr, azr, ezr -czy jakąś inną cholerę? ale awaria rozprężnego nie da takich objawów ściślej tylko takich -albo nakłada się jeszcze jeden problem (zgadnijcie jaki) albo -innych objawów po prostu nie zauważyłeś...

czy -jak jeszcze pracowało miałeś objawy artystyczne -typu "światło i dźwięk" jakby sprężarka nie tyle chciała udać się do "krainy wiecznych łowów" co chciała tam odlecieć w tempie natychmiastowym?

ssanie około 4 bar - a ile było wtedy skraplanie ? (tłoczenie?) i jakie temp w komorach i wokół skraplacza ?
???

czy chłodnice i skraplacz czyste a wszystkie wiatraki sprawne? wszystkie dane muszą być odczytane mniej więcej jednocześnie -bo liczą się zależności pomiędzy nimi -jak dasz ciśnienia z wczoraj a temp z jutra -to na nic. nawet jeśli kilka minut dzieli -to też na nic...
  • Odpowiedz

awax

2012-04-29, 07:49:06
Top użytkownik
Można zgadywać i wróżyć z fusów,ale diagnozowanie zacząłbym od założenia,że przede mną było tam kilku nabijaczy.Jednym słowem czynnik chłodniczy do wymiany bo nie wiadomo czy nie są zmieszane różne lub czy nie jest zapowietrzony układ.
Moim zdaniem tak właśnie jest.To są naprawdę sprężarki,które potrafią dużo znieść i są zabezpieczone przed szalonymi serwisantami.
Jeżeli sprężarka ruszy po ostygnięciu to ;pomiar prądów,potem wymiana oleju,czynnika,filtra .
Widziałem już niejedną taką uznaną przez
  • Odpowiedz

wit

2012-04-29, 10:45:59
Top użytkownik
mi to wygląda na dwie możliwości.
1 -uszkodzona sprężarka -brak wydajności -wywalone zawory lub niedomknięcie wewnętrznego zaworu upustowego -zwłaszcza jeśli brak presa HP i upustowy musiał zabezpieczać... pracował aż się wypracował.
możliwe, ze pracująca uszkodzona sprężarka w końcu się spaliła - lub tylko przegrzała. według opisu -wyraźny brak wydajności.

możliwość
2- -leje zawór rozprężny -puszcza tak, że sprężarka nie jest w stanie utrzymać różnicy ciśnień -nisko tłoczenie -bo z tłoczenia wszystko ucieka na ssanie -wysoko na ssaniu -bo takich ilości czynnika jakie lecą przez całkowicie otwartą dyszę sprężarka nie jest w stanie odessać.

tylko, że wtedy powinny być wyraźne objawy zalewania sprężarki -wspomniana "światło i dźwięk" drgania -stuki łomot -coś co trudno przeoczyć...
chyba, że dodatkowo jest mało czynnika-i nie ma co zalewać -wszystko przelatuje przez lejący zawór rozprężny -wysoko ssanie -nisko tłoczenie -ale czynnika jest na tyle mało, że ciecz odparuje cała -lub wręcz się nie bardzo skrapla.. tylko krąży gazowo. objaw pomocniczy grzanie się sprężarki...

wspomniana wersja 2 wystąpi albo w przypadku awarii rozprężnego tzr -źle ustawionego azr -albo w przypadku gdy jest błędny -zmieszany czynnik. jeśli czynniki pomieszane -to też będą takie objawy.

metodologia -
NIE otwierać -ZAMKNĄĆ o 2-4 obroty rozprężny -i zobaczyć co się dzieje z ciśnieniami.

zdjąć czynnik -wymienić filtr, rozłożyć rozprężny -sprawdzić dyszę (czy sprawna i rozmiar) -PORZĄDNA próżnia i nabić WŁAŚCIWY czynnik -tyle ile trzeba.
zobaczyć co się dzieje.

ale najpierw -co ze sprężarką -czy po ostudzeniu 'ożyła" ?

. pytanie dodatkowe -czy jest tam 'regenerator' -bo też może być uszkodzony...

słabo opisany układ -mało danych do diagnozy....

aha maneuropy -zabezpieczenia wewnętrzne -zarówno clikson rozłączający środek gwiazdy -jak i zawór upustowy -to zabezpieczenia "ostatniej szansy" -nie należy zmuszać ich do pracy. ma być pres hp i zewnętrzny termik.
wewnętrzne mają zadziałać tylko awaryjnie -gdy uszkodzą się zewnętrzne. poleganie na zabezpieczeniach wbudowanych w sprężarkę maneurop mtz... jako głównych -to nieporozumienie.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-29, 11:21:56
Top użytkownik
AS nie nazywaj faktu zwrócenia uwagi czepianiem się.Bo chyba po to istnieje forum aby coś wykluczać.Ja wykluczam brak wydajności po opisanych objawach sugerując się tym że po wyłączeniu jest w stanie spompować czynnik do zbiornika i wyłączyć układ.Ale jeśli po spompowaniu szybko wzrasta ciśnienie na ssaniu to możemy zacząć rozważać kwestię wydajności sprężarki.Sądzę tak jak wit że mało konkretnych danych.Co do filtra przed jego wymianą sprawdził bym różnicę ciśnień przed i za filtrem.A jeżeli to nie możliwe to różnicę temperatur.

Tom Peters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-29, 11:26:58 przez mentor12.)
  • Odpowiedz

awax

2012-04-29, 18:57:43
Top użytkownik
Koledzy,może gdyby mniej było tych osobistych "wycieczek to więcej Kolegów brałoby udział w dyskusjach?każdy bez trudu domyśla się kto posiada doświadczenie i wiedzę i nie trzeba tego udowadniać
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-29, 19:13:57
Top użytkownik
No szkoda że epicentrum wiedzy nie jest skierowane do tematu wątku tylko do mojej osoby chorobliwie złośliwie.

Tom Peters
  • Odpowiedz

Remik

2012-05-03, 17:15:39
Zaawansowany użytkownik
mentor12 napisał(a):Ja jako uzytkownik ukladu inicjuję pętlę do zwarcia K1.I jeżeli przejdzie to wszystkie zabezpieczenia to ta pętla sterowania się zamknie.Najważniejszym w pętli w szeregu jest presostat wysokiego ciśnienia zamykający pętlę pomiędzy A1-aA2 Smile
Wszystkie łączniki łączone szeregowo mają jednakowy priorytet. Klikson pracuje w funkcji prądu, presostat w funkcji ciśnienia, termik w funkcji temperatury. Wszystkie muszą być zamknięte aby układ można było uruchomić. Otworzenie któregokolwiek powoduje rozłączenie obwodu.
  • Odpowiedz

Remik

2012-05-03, 17:45:44
Zaawansowany użytkownik
wit napisał(a):clikson rozłączający środek gwiazdy .
???
Myślę, że kliksony zabezpieczają obwody robocze tylko w silnikach 1-faz
Rozwarcie gwiazdy przy pomocy kliksona wydaje mi się karkołomne
W układach 3-faz stosuje się termiki lub termistory wplecione w uzwojenie silnika każdej fazy. Termiki bezpośrednio przerywają obwód sterowania, termistory po obróbce elektronicznej.
  • Odpowiedz

awax

2012-05-03, 17:47:36
Top użytkownik
Remik napisał(a):
wit napisał(a):clikson rozłączający środek gwiazdy .
???
Myślę, że kliksony zabezpieczają obwody robocze tylko w silnikach 1-faz
Rozwarcie gwiazdy przy pomocy kliksona wydaje mi się karkołomne
W układach 3-faz stosuje się termiki lub termistory wplecione w uzwojenie silnika każdej fazy. Termiki bezpośrednio przerywają obwód sterowania, termistory po obróbce elektronicznej.
akurat tak nie jest w Maneuropach,zabezpieczyli się przed wymuszeniem pracy
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-03, 17:48:29
Top użytkownik
Jezeli majster wbije gwożdzia w scianę z przebiegiem pętli termostatu to raczej nic się nie stanie w warunkach awaryjnych bo każdy doświadczony instaluje presostaty jako ostatnie w pętli jak najbliżej sprężarki ktore pomimo zbyrniego wzrostu ciśnienia wyłączą układ.A czy wyobrażacie sobie przypadek że uklad ciśnieniowy powinien wyłączyć yrządzenie a tego nie zrobi bo ktoś na ścianie wbił gwożdzia mostkując presostat a termostat nadal pozwala pracować sprężarce?Dlaczego szanujące się firmy produkujące agregaty zakładają presostaty ciśnieniowe jak najbliżej agregatu?

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-03, 18:05:36
Top użytkownik
Ja osobiście nie dopuszczam do tego aby układ sterowniczy poważnego układu istniał 20 metrów dalej od urządzenia z elementami wykonawczymi sterującymi jego pracą.Dopuszczam sterownik regulujący temperatyrą w komorze oddalonej od maszynowni.A jeszcze lepiej przy komorze zastosować zwykły do odczytu temperatury dla użytkownika

Tom Peters
  • Odpowiedz

miezala5

2012-05-05, 20:20:36
Top użytkownik
Witam!
Bardzo dziekuje za tak ozywiona dyskusje i pomoc!Jestem caly czas poczatkujacy wiec czytam z uwaga i sie ucze!
Wlasnie wrocilem z dlugiego wekendu i od jutra zabieram sie do pracy!
Wydaje mi sie ze HP jest o.k 14-15bar i cieczy jest duzo!
Zawór TZR z wyrównaniem i nie wyglada na uszkodzony!
Dla mnie wysokie LP jest tu wazne.Jest duzo mniej przyczyn wysokiego LP niz niskiego LP!
Niskie LP to wiadomo odrazu ze gdzies trzyma albo malo czynnika a wysokie LP to mi tylko zawory sprezarki na mysl przychodza!(oczywiscie wszystko to w kontekscie braku chlodzenia).
Przy próbie sciagniecia gazu i zakrecenia zaworu na zbiorniku sprezrka sie zagrzala i nie dala rady to chyba tez o czyms swiadczy!
Powiem Wam szczerze wskazać przyczyne uszkodzenia spreżarki w jednym zdaniu to dla mie istrzostwo świata i synonim dużej wiedzy.Łatwiej jest to zrobic w układzie ktory samemu się dobierało,montowało i serwisowalo!Wydaje mi sie że inne obce przypadki po dwóch firmach i jednej wymianie z orginalnej spręzarki na zamiennik i to na R22 to juz ciezka sprawa!
Pozdrawiam Serdecznie!
Obecnie szukam sprezarki uzywaniej bo nowa za 540Euro powalila klijenta na kolana!Sad
Robert
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-06, 06:49:30 przez miezala5.)
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa