Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Biznes się kręci

22 Odpowiedzi, 18103 Wyświetleń

awax

2012-04-25, 21:04:19
Top użytkownik
"Nabijanie zapalniczek i autoklimatyzacji"-czy to przyszłość????
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-25, 21:54:41
Top użytkownik
Kiedyś jako uczeń w padłem na pewien pomysł.każde lodówki miały podaną zawartość czynnika r12.Moją pierwszą stacją do napełniania była pusta buteleczka po napełnianiu gazu do zapalniczek napełniona czynnikiem.A moim pierwszym zaworkiem serwisowym był zaworek od napełniania zapalniczek wklejany za komuny a prze zemnie wlutowywany na zwykłą cynę w miejsce rurki serwisowej za której pomocy jako uczeń sobie dorabiałem.To fakt.W tamtych czasach jako uczeń mogłem nie wiedzieć że w miligramach miałem błąd.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

mg

2012-04-26, 15:41:56
Top użytkownik
...jestem w stanie w to uwierzyć mentor. Big Grin

W temacie: Obserwuję że klienci dzielą się na tych co ,,dobijają" i jeszcze szczęśliwie nie wystąpiła usterka w układzie klimatyzacji i tych u których wystąpiła; ponoć więcej nie skorzystają z usług firmy typu WULKANIZACJA & KLIMATYZACJA.
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-04-26, 16:18:43
Moderator
Z naszego punktu widzenia byłoby najlepiej gdybyśmy byli bardzo zamkniętą grupą zawodową (jak np notariusze itp). Ale z obiektywnego punktu widzenia konkurencji jest wszędzie pełno. Zobaczcie ilu jest elektryków (byle murarz skręci "fazę-z-fazą i zero-z-zerem"), ilu murarzy i pomocników, którzy gdzieś coś ulepią za mniejszą cenę. A ilu hydraulików, fryzjerów, taksówkarzy, finansistów, marketingowców itd itd....
Myślę, że jeszcze nie jest u nas (w branży) tak tragicznie. Oczywiście to nie znaczy, że nie powinno być lepiej i przejrzyściej jeśli chodzi o prawo (patrz np. temat z uprawnieniami budowlanymi) lub ochronę środowiska.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-26, 16:20:09 przez Shitashii.)
  • Odpowiedz

awax

2012-04-26, 17:11:40
Top użytkownik
Shitashii napisał(a):Z naszego punktu widzenia byłoby najlepiej gdybyśmy byli bardzo zamkniętą grupą zawodową (jak np notariusze itp). Ale z obiektywnego punktu widzenia konkurencji jest wszędzie pełno. Zobaczcie ilu jest elektryków (byle murarz skręci "fazę-z-fazą i zero-z-zerem"), ilu murarzy i pomocników, którzy gdzieś coś ulepią za mniejszą cenę. A ilu hydraulików, fryzjerów, taksówkarzy, finansistów, marketingowców itd itd....
Myślę, że jeszcze nie jest u nas (w branży) tak tragicznie. Oczywiście to nie znaczy, że nie powinno być lepiej i przejrzyściej jeśli chodzi o prawo (patrz np. temat z uprawnieniami budowlanymi) lub ochronę środowiska.
Odpowiem po kolei :
-Elektrycy pilnują swoich uprawnień począwszy od SEP po uprawnienia do odbiorów,projektowania itd,byle murarz nie może tego zrobić;
-taksówkarze obecnie właśnie protestują w związku z deregulacją ich zawodu ,a my co robimy?sami oddajemy swoje przywileje;
-finansiści podobnie jak księgowi itp mają certyfikaty i pilnują żeby im tego nie odebrano
Nasz zawód jest zgodnie z prawem unijnym wymagającym certyfikacji i można z tym dyskutować,ale będąc w Unii nie możemy tego nie uznawać.Pytam ,dlaczego sami nie chcemy tych przywilejów????
Moja odpowiedz jest prosta ,w naszym imieniu wypowiadają się osoby,które po prostu przypadkowo związały się z tą branżą i to w charakterze sprzedawców,importerów czy szkoleniowców.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-26, 18:36:35
Top użytkownik
Na świadectwie szkolnym mam napisane ukończył w zawodzie-Elektromechanik urządzeń i instalacji chłodniczych.Na dyplomie napisano zdobył tytuł mistrza w zawodzie Elektromechanik urządzeń i instalacji chłodniczych.Jak się nie mylę to ustawodawcy nie znają tego zawodu podpinając go pod zawod Elektromechanik sprzętu AGD nie widząc różnic chociaż by pod względem zagrożeń w eksplatacji tak zróżnicowanych zawodów.Podobnie było by gdby do jednego worka wrzucić elektryka samochodowego i elektryka sieciowego wysokiego napięcia.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

awax

2012-04-26, 18:41:02
Top użytkownik
W klasyfikacji zawodów jest "technik urządzeń chłodniczych" (technik w znaczeniu ogólnym)i jest to zawód wymagający uprawnień.
Jedyne czego potrzeba to domaganie się aby prawo było respektowane.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-26, 21:32:03
Top użytkownik
Znaczenie ogólne fajnie brzmi.Istnieją piloci z licencjami a jedna drugiej nie równa.

Tom Peters
  • Odpowiedz

awax

2012-04-27, 06:14:32
Top użytkownik
Mentor to tak jak w kościele katolickim.Ksiądz również ma zróżnicowane rangi.
Tyle,że nas chyba interesuje technik urządzeń chłodniczych ?
Nie musimy tak jak napisałem zmieniać prawa,wystarczy domagać się aby było przestrzegane.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-27, 17:53:08
Top użytkownik
A spowiadasz się u technika?

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-27, 17:54:19
Top użytkownik
bo ja nie.Mnie jako klienta interesuje profesjionalna obsługa a nie technik zdobywający podstawy techniki za pomocą Forum .Czy dzisiejszy technik ma przedmioty zawodowe takie jak rysunek zawodowy-materiłoznastwo-budowa maszynPo pięciu latach udokumentowanej pracy mogłem zdobyć tytuł mistrza w zawodzie.A ty teraz dążysz do tego aby to samo zostało osiągnięte kursem 3-dniowym.powiem tak .Jestem wkurwiony.

Tom Peters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-27, 18:10:56 przez mentor12.)
  • Odpowiedz

awax

2012-04-27, 18:05:51
Top użytkownik
Ja też nie i dlatego naprawą klimatyzacji powinien zająć się serwis autoklimatyzacji,a nie wulkanizator który przeczytał instrukcję automatycznej stacji napełniania.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-03, 21:01:10
Top użytkownik
awax napisał(a):Ja też nie i dlatego naprawą klimatyzacji powinien zająć się serwis autoklimatyzacji,a nie wulkanizator który przeczytał instrukcję automatycznej stacji napełniania.
To dlaczego do grona ścisłego przyjmujesz wulkanizatorów opiewających ich fachowcami z powodu wpłacania składek które uprawniają do bycia fachowcem w tej dziedzinie tylko dlatego że ktoś opłacił skladki członkowskie.Na gogle można poszukać jakie nie pobierają składek.Czy idiota opłacący ma prawo do egzaminowania innych.Zadam po raz kolejny pytanie.Który paragraf upoważnia do egzaminowania w danej dziedzinie?Jaka instytucja uprawnia do egzaminowania?Kto taką instytucję uprawnił do wydawania zezwoleń?A może nie trzeba zezwoleń bo wszyscy pracują na ekologicznych czynnikach .Przybij się w pierś zaklinając się awax że po wprowadzeniu ustawy nie oddałeś grama kontrolowanego do atmosfery a nigdy na tym forum się nie odezwę skoro to prawda>

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-03, 21:01:10
Top użytkownik
awax napisał(a):Ja też nie i dlatego naprawą klimatyzacji powinien zająć się serwis autoklimatyzacji,a nie wulkanizator który przeczytał instrukcję automatycznej stacji napełniania.
To dlaczego do grona ścisłego przyjmujesz wulkanizatorów opiewających ich fachowcami z powodu wpłacania składek które uprawniają do bycia fachowcem w tej dziedzinie tylko dlatego że ktoś opłacił skladki członkowskie.Na gogle można poszukać jakie nie pobierają składek.Czy idiota opłacący ma prawo do egzaminowania innych.Zadam po raz kolejny pytanie.Który paragraf upoważnia do egzaminowania w danej dziedzinie?Jaka instytucja uprawnia do egzaminowania?Kto taką instytucję uprawnił do wydawania zezwoleń?A może nie trzeba zezwoleń bo wszyscy pracują na ekologicznych czynnikach .Przybij się w pierś zaklinając się awax że po wprowadzeniu ustawy nie oddałeś grama kontrolowanego do atmosfery a nigdy na tym forum się nie odezwę skoro to prawda>

Tom Peters
  • Odpowiedz

awax

2012-05-03, 21:03:54
Top użytkownik
mentor12,a tak poza tym dobrze się czujesz?
Po prostu Twoje zachowanie i samozachwyt z jednoczesnym lekceważeniem Kolegów po fachu były powodem usunięcia z forum KCICHIK oraz czata Centrum.
Dlaczego nie napisałeś skąd ten atak,którego nie da się odczyt ć bo z polskim ma to tyle wspólnego co Twoje wpisy z tematami,w których zabierasz głos.Zresztą zabierasz we wszystkich.
Od dzisiaj ja zaprzestaję pisania czegokolwiek w odpowiedzi na Twoje wywody.
Mam nadzieję,że już niedługo będzie można uczestniczyć w forum lub jego dziale bez Twoich uwag.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-03, 21:13:52 przez awax.)
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-03, 21:20:25
Top użytkownik
A ja poproszę ciebie jako właściciela swojego forum abyś zlikwidował mój profil.Jaką formę wykorzystasz to twoja sprawa.Mam nadzieję że prośba nie jest wygurowana i nie do spełnienia dla właściciela forum?

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-03, 21:25:45
Top użytkownik
Chyba nie będziesz tak mało inteligientny aby mi odpowiedzieć że to jest do spełnienia tylko oficjalnie na forum

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-03, 21:41:17
Top użytkownik
Liczę na szybką reakcję właściciela forum

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-03, 23:06:36
Top użytkownik
Liczę na odpowiedż oczywiscie kcichik? Smile I liczę na odpowiedż trzeżwą prezesa.Prezes chciał bym zadać kilka pytań twoim pracownikom w czasie rzeczywistym Smile Smile Czy ty ich tak opłacasz?.Ile doświadczony u ciebie zarobi?Bo nie sądzę że poniżej ten najlepszy poniżej szustki nie schodzi doradzając prezesowi.Pewnie prezes nowym tłumaczy ile można zamontować Smile

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-03, 23:15:17
Top użytkownik
Prezes a czy nie uważasz nie odpowiadając na powyższe zapytania że warto olać prezesów skoro są uzależnieni od swoich pracowników? Smile

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-03, 23:19:17
Top użytkownik
wiem że to ciebie zabolało ale czas na refleksję Sad

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-04, 18:19:09
Top użytkownik
Dzięki awax za szybką reakcje.Ale jeszcze jak byś moje posty zlikwidował ?.Forum jest twoje.A wypowiedzi moje.Chyba nie widzisz problemu?Naprawdę nie domyślasz się czy udajesz skąd to moje zachowanie?Po prostu nie lubię inteligentnej formy szantażu że o ile nie przystąpię to sobie nie pogadam.Pytanie z kim?Wiesz dlaczego portal KLIMATYZACJA.PL zgodził się na to aby był zamknięty dział dla członków twojego stowarzyszenia?Bo zapewne jest pewien że szału nie zrobisz i nie jesteś konkurencyjny do nich.Życzę dalszych pomysłów innowacyjnych.Zapewne nie logowanie się jest kolejnym pomysłem myśląć że wszyscy z tego forum uciekli na twoje.Przepraszam ale ten szantaż był dla mnie obrażliwy.A rozumiem tą ciszę.Spotkania biznesowe.Dziwny zbieg okoliczności ze nie było ich do tej pory Sad

Tom Peters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-04, 18:49:30 przez mentor12.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa