Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Spawanie układów VRF

12 Odpowiedzi, 10906 Wyświetleń

nijuniro

2012-05-04, 17:12:54
Użytkownik
Witam

Chciałem zapytać czy jest jakaś tańsza alternatywa dla spawania w osłonie azotu srebrem 5/40.
Ewentualnie jakie niesie to ze sobą konsekwencje.

Czy potencjalne zamienniki (słyszałem że luty miedziano fosforowe są bardzo popularne, niestety słyszałem ponieważ osobiście ich nie stosuję) nie powodują zakwaszenia oleju ?

Jak to się ma do gwarancji udzielonej przez producenta ?
Czy ma to na nią wpływ ?
  • Odpowiedz

peen

2012-05-04, 18:41:59
Użytkownik
Ty płacisz czy klient?
  • Odpowiedz

kubabaku

2012-05-04, 19:13:42
Zaawansowany użytkownik
peen napisał(a):Ty płacisz czy klient?

złe podejście

odnośnie lutów to pierwszy raz słyszę żeby ktoś chciał oszczędzać...serio
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-05-04, 19:28:13
Moderator
Ja przeważnie używam najzwyklejszych (np to: http://elgracool.pl/product-pol-252-Lut-...P-AS2.html ) . A jak łączę miedź z innym metalem, to mam lepsze luty.
Aha, i dodam: nie doszukuj się cudów, że coś zakwaszają czy coś. Przyznam się, że kiedyś spróbowałem połączyć rurki cyną (taką do hydrauliki), zrobiłem próbę (nie pamiętam ile, coś pomiędzy 15 a 30 bar, ale na pewno powyżej 15bar) i zostawiłem na dzień lub dwa. Wszystko trzymało. Wiem, że inna sprawa gdyby przez instalację przepływał czynnik chłodniczy przez wiele godzin na dobę, no ale samo połączenie wytrzymało ciśnienie. To tak na marginesie co mi się przypomniało. Cool
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-04, 19:36:22 przez Shitashii.)
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-04, 19:34:09
Top użytkownik
Ja też i jestem ciekaw kto z tego powodu zrobi problem. :|
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-04, 19:50:00
Top użytkownik
peen napisał(a):Ty płacisz czy klient?
Nie o to chodzi kto płaci tylko o to aby było fachowo.Wiesz ile procentowo dostaje się topnika podczas lutowania?A czy zdajesz sobie sprawę jakie spustoszenie robi ten topnik w układzie?Biały lut to ostateczność.Przerażają mnie fotki kolegi stefanbud bedącego członkiem organizacji kolegi awax że w życiu codziennym używa tego z białą otuliną która dostając się do środka instalacji a musi podczas prawidłowego wykonania lutu sieje najperw spustoszenie w oleju a póżniej w izolacji uzwojeń sprężarek.No cóż nie każdy może być elitarnym członkiem stowarzyszenia.Czy można zostać komandosem zapisując się do ich stowarzyszenia?Nie.A czy można nim zostać opłacając składkę?Nie.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-04, 20:19:07 przez mentor12.)
  • Odpowiedz

mg

2012-05-04, 20:36:19
Top użytkownik
Shitashii napisał(a):Ja przeważnie używam najzwyklejszych (np to: http://elgracool.pl/product-pol-252-Lut-...P-AS2.html ) . A jak łączę miedź z innym metalem, to mam lepsze luty.
Aha, i dodam: nie doszukuj się cudów, że coś zakwaszają czy coś. Przyznam się, że kiedyś spróbowałem połączyć rurki cyną (taką do hydrauliki), zrobiłem próbę (nie pamiętam ile, coś pomiędzy 15 a 30 bar, ale na pewno powyżej 15bar) i zostawiłem na dzień lub dwa. Wszystko trzymało. Wiem, że inna sprawa gdyby przez instalację przepływał czynnik chłodniczy przez wiele godzin na dobę, no ale samo połączenie wytrzymało ciśnienie. To tak na marginesie co mi się przypomniało. Cool

10 (może 13)lat pracuje układ chłodniczy lutowany cyną i uruchomiony przeze mnie. Czynnik R22, około 7kW przy -10. Przez cały okres eksploatacji nie wystąpiła nieszczelność na połączeniach, nie było żadnych problemów.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-04, 20:43:30
Top użytkownik
Nawet nie mam powodów mg aby w to nie wierzyć bo sam to robiłem.Kwestia umiejętności.

Tom Peters
  • Odpowiedz

nijuniro

2012-05-05, 06:54:15
Użytkownik
Ale czym różni się lut :

srebrny od miedziano-fosforowego zakładając że:

1. Są w osłonie azotu
2. Bez osłony azotu
  • Odpowiedz

wit

2012-05-05, 09:35:06
Top użytkownik
cóż wiele -zwłaszcza starszych podręczników zalecało... lutowanie miękkie. wybór -słabe złącze -ale nieprzegrzana rura -i mało "czarnego pyłu" -ewentualnie pęka na spoiwie -konieczne super oczyszczenie i głębokie kielichy
-albo lut twardy -spoiwa "samoczyszczące" , mocne złącze -ale... przegrzana rura, ewentualnie pęka obok złącza... dużo nagaru -trzeba stosować azot...

obie metody mają wady i zalety.
obecnie powszechnie stosuje się lutowanie twarde -i uważa za pewniejsze...

miękkie z uwagi na często występujące porowatości niedolutowanie i typowo skłonność do "odklejania"pękania spoiwa -uznaje się za gorsze. lutowanie miekie w chłodnictwie -po prostu trudno utrzymać jakość połączeń.

połączenie na twardo -jeśli nie ma miejsc niedolutowanych -ewidentnych błędów -to musi być szczelne.

miekkie -nie musi -tu już trudniej. może być ślicznie -a cyna gdzieś nie zwilży -zimny lut i przeciek...
  • Odpowiedz

nijuniro

2012-05-05, 10:29:27
Użytkownik
W linku do lutu miedziano fosforowego który wkleił kolega Shitashii jest napisane że nie wymaga zastosowania topnika a w innych przypadkach zastosować pastę HS.

Jakie to te INNE przypadki ?
  • Odpowiedz

popeye

2012-05-05, 11:58:13
Użytkownik
nijuniro napisał(a):W linku do lutu miedziano fosforowego który wkleił kolega Shitashii jest napisane że nie wymaga zastosowania topnika a w innych przypadkach zastosować pastę HS.

Jakie to te INNE przypadki ?

tak jak napisane czyli przy lutowaniu miedzi z innymi metalami.
a przy okazji pasta do lutowania miękkiego zawiera kwas i pewnie wplywa na instalacje chlodnicza .
ja osobiscie mialem kilka problemow przy lutowaniu starej instalacji , miedz byla juz zoksydowana , czyszczenie nie pomoglo dopiero zstosowanie lutu w otulinie dalo rezultaty
pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa